Beteende och lek

Dags för födelsedag...(goja). Vill ha tips :-)

2019-06-26 17:48 #0 av: Chinesecrestedlover

Hej!

Snart är det dags för min gojas första födelsedag Partajar sedan jag fick hem min lilla "fjäder-unge".  Jag skulle vilja ge lite extra roliga saker i present...men har svårt att komma fram till vad jag ska köpa i 11 års presentTårtaBallong

Min goja är en liten tok (läs: vitbukspapegoja Skrattar) som sedan jag tog över öppnat upp och börjat busa lite mer (ligger på rygg och busar med små gosedjur t.ex.) men trots detta är det inte världens mest lekfulla fågel...om man nu inte räknar att ge sig på allt som inte är tillåtet, haha. 

Skulle vilja skaffa några väl valda och lite varierade leksaker i födelsedagspresent. Har inte universums största budget direkt och brukar mest göra saker själv och fynda barnleksaker...men skulle vilja skaffa några bra "riktiga" papegojleksaker inför födelsedagen. 

Viktig information:  Mitt lilla hjärta har tyvärr plockat sig som ett resultat av en period med mindre uppmärksamhet Brustet hjärtaStorgråter (ni kan läsa mer om det här: https://burfaglar.ifokus.se/discussions/5d1392578e0e74150b0004d4-min-alskling-plockar-sig-till-min-stora-sorg?discussions-1 ) och jag försöker göra allt för att få stopp på detta och rikta det destruktiva beteendet på leksaker och annat istället. Tips på bra leksaker som uppmuntrar till "pillande" och födosök är därför extra uppskattat.  Saker som kan ge mycket stimulans  helt enkelt. Gärna saker som uppmuntrar gojan till att leka/undersöka/utforska en lite längre stund. 

/Chinesecrestedlover

Anmäl
2019-07-06 21:44 #1 av: Chinesecrestedlover

Nu har jag efter mycket noggrant övervägande beställt diverse leksaker åt mitt befjädrade födelsedagsbarn Skrattar Hoppas i alla fall några saker faller den lille i smaken och framförallt att de gör att gojan mår bättre/känner sig gladare och förhoppningsvis att de hjälper till att stoppa plockandet. 

Det blev:

Några flera sådana här så jag kan "bygga" egna leksaker med dessa som en del och som gojan kan leka med som de är också såklart. https://leksakslandet.se/katt.c3/kattleksaker.c142/trixie-bollar-och-rullar-4-5cm.p521

Denna för den verkade ha så mycket olika saker att pilla med så jag hoppas den kan hålla även en vitbuk sysselsatt i någon sekund eller så Skämtarhttps://www.zoo.se/trixie-bird-natural-toy-natural-wood-banana-tre.html

Dessa för att det kändes som en bra idé med massa material att pilla ut och dra i (det är ju det gojan gör när den plockar sig tänkte jag...så det kanske går att rikta om beteendet till leksaker...(håller tummar) https://www.zoo.se/flamingo-parpyr-parakeet-toy-tube.html

https://www.zoo.se/flamingo-parpyr-parakeet-toy-bouque.html

https://www.zoo.se/tyre-shredder-s-m.html

Denna köpte jag 2 stycken av för att...ja det verkar som en bra sittpinne helt enkelt, haha. 

https://www.zoo.se/trixie-natural-living-sittlian.html

Sen vågade jag mig på att ge Djurmaxi en chans (hört både ris och ros om det stället men hoppas på att det ska fungera denna gång, vi får se):

Dessa såg färgglada och roliga ut (får se om gojan håller med, haha). Ska dock plocka bort bomullsrepen och se om det är mer som behöver tas bort/ändras såklart innan jag vågar ge de till min vän. 

https://www.djurmaxi.se/dogman-fagelleksak-tezz-34cm-36844.html

https://www.djurmaxi.se/dogman-fagelleksak-mia-30cm-36845.html

Denna var så annorlunda att jag bara måste ha den

https://www.djurmaxi.se/trixie-fagelleksak-bamboo-man-32439.html

Denna köpte jag framförallt för att gömma godbitar i . Får se om gojan bryr sig om att tugga på träet också...dock har det inte lockat då jag tillverkat saker med trä själv...men det kanske är fel träslag bara eller nåt (tuggar dock ibland på klädnypor i trä). 

https://www.djurmaxi.se/trixie-leksak-snacktriangel-32442.html

Sedan har jag även beställt lite "gott" i form av detta 

https://www.zooplus.se/shop/fagel/godbitar_kex/papegojor/versele_laga_papegoja/305705?gclid=EAIaIQobChMIw9S___-g4wIVRbYYCh0ARAJcEAQYAyABEgKcuvD_BwE

En sådan här bur (den är för liten enligt L80, vilket jag såklart är medveten om). Den är absolut inte tänkt som någon permanent bostad utan den är till för om vi ska resa och vara borta lite längre någon gång och som en akutbur om något skulle hända och vi måste lämna lägenheten eller nåt. Bättre med den än att "bo" i en transportbur under hela tiden då tänker jag (buren som gojan bor i går inte direkt att ehm...plocka med sig, haha). Den kan bli platt så det är ju smidigt då den ska förvaras eller plockas med. Har den (och en till bur, har två burar som jag "byggt ihop" med varandra) till mina råttor så vet att den inte är universums smidigaste att bygga ihop (i alla fall inte första gången) men tänker att lite övning, lite våldSkämtar och ett gäng buntband så ska det nog gå finfint att ha som "just in case" bur.

Köpte även en leksak i min "lokala" zoobutik. Gojan fick med en liknande från förra ägaren och ska enligt uppgift älska den...men gojan har bara visat intresse för den någon gång ibland...så tänkte testa att variera den lite och dessutom så saknas "mineralgrejerna" på den som följde med gojan... så tänkte att dessa kanske kan vara kul. Plockade bort bomullsrepen direkt.  

Såhär ser den ut (dock som sagt köpt i "min" zoobutik för mycket "dyrare pengar"Galen...men jag ville kunna välja modell så jag inte råkade få exakt samma som den som gojan redan har). Den jag köpte är dock large inte medium. Det är den i mitten. 

https://www.zoo.se/beaks-explorer-mix-bird-toy.html

Sedan skickade jag även efter en sån här...inte en papegojleksak precis...men ska bliSkämtarJag tänker göra om den lite och "utsmycka den" med diverse leksaker och dylikt så att det blir till en slags lekställning Skrattar

https://www.ikea.com/se/sv/p/grundtal-klaedbetjaent-rostfritt-stal-30219455/

Och sist men verkligen inte minst så skickade jag efter en kokbok (en speciell för papegojor alltså) så att jag kan få inspiration och tips för att kunna erbjuda min vän mer varierad färskmat (tycker att det kan vara lite svårt att komma på  hur jag kan variera och komma ihåg vad man kan ge/inte kan ge (googlar mycket, haha) så kändes som en bra indirekt födelsedagspresent till gojan. 

https://www.bokus.com/bok/9781732320604/a-parrots-fine-cuisine-cookbook-and-nutritional-guide/

Anmäl
2019-07-08 03:35 #2 av: Chinesecrestedlover

Hittade lite mer "gott" att prova för gojan så det blev en påse av denna också Skrattar

https://www.arkenzoo.se/versele-laga-exotic-light-750-g?52855

Anmäl
2019-07-08 12:28 #3 av: MontEverest

Verkar vara mkt roliga saker! De där första trixie bollarna o rullarna har jag till mina undulater, de gillar de. Bollarna som e lösa kastar de runt o balanserar på. Sen har jag såna bollar i en hängleksak där är de sådär intresserade. De runda rullarna har jag själv hängt upp med en speciell plast kedje bitar som man kan fästa ihop o de gillas rätt mkt.

Anmäl
2019-07-08 12:31 #4 av: MontEverest

Har även de där trixie natural grenarna , de tycker de oxå om. Roligt att de inte bara är spikraka. Då kan de sitta på sidan o träna balans oxå

Anmäl
2019-07-08 12:33 #5 av: MontEverest

Ser inte bilden på buren??

Anmäl
2019-07-08 15:00 #6 av: Chinesecrestedlover

#3 Ja, hoppas bara att gojan håller med Skrattar För mig känns det just nu lite som när man var liten och väntade på julafton, vill så gärna se alla saker i verkligheten och se om de verkar lika bra som de ser ut på bild, hehe. 

#4 Jo, jag tyckte att de verkade bra just eftersom de inte är "tillrättalagda" sittpinnar som är likadana hela vägen. Bor i lägenhet så svårare nu att få tag i bra (och ofarliga grenar) än när jag bodde hemma (vi hade äppelträd på tomten = lyx när man har smådjur som gillar och gnaga eller som i detta fallet söker bra sittpinnar!). 

#5 Ojdå...verkar ha missat att ta med länken, hahaSkäms https://www.zooplus.se/shop/fagel/fagelburar_voljarer/kanariefaglar_finkar/ovrigt_kanariefaglar/305735

Anmäl