Beteende och lek

Min älskling plockar sig till min stora sorg...

2019-06-26 17:42 #0 av: Chinesecrestedlover

Hej! 

Jag är i stort behov av era tips och råd i en situation som jag aldrig trodde ens var möjlig, jag mår fruktansvärt dåligt av detta och...jag vet att det är mitt felBrustet hjärta vilket gör det ännu mer outhärdligt jobbigt. Nu måste jag hitta en lösning så att min fina lilla vän kan få må bra igen. 

Tips på hur jag kan få stopp på detta och vända denna hemska trend mottages med tacksamhet.

Bakgrundsinformation och orsak: Min ena hund blev väldigt dålig i februari (var inlagd och ingen trodde hon skulle överleva) och krävde under en period efteråt konstant övervakning, 24/7. Jag har ovanpå detta haft mycket annat att tänka på (och oroa mig för som ex. min andra hund som även han är kroniskt sjuk och diverse inom familjen m.m.) och har dessutom inte mått så bra själv...kontentan av allt detta innebar tyvärr att jag under en period inte hade den tid och energi/ork som jag normalt kan erbjuda min lilla vän. 

Därför har tyvärr mitt lilla hjärta alltså plockat sig som ett resultat av en period med mindre uppmärksamhet Brustet hjärtaStorgråter och jag försöker göra allt för att få stopp på detta och rikta det destruktiva beteendet på leksaker och annat istället. 

Alla tips på hur man kan vända "plockar-sig-trenden" är såklart väldigt uppskattat. Tips på bra leksaker (eller annat) som uppmuntrar till "pillande" och födosök t.ex.   Saker som kan ge mycket stimulans  helt enkelt och gärna som väcker ett intresse att undersöka/leka en längre stund än typ. en halv sekund (jag är medveten om att det är en rejäl utmaning med en vitbukspapegojaSkämtar...men ändå). 

Trodde aldrig att jag skulle hamna i en situation där en fågel i min vård skulle må så dåligt att den skulle börja plocka sigStorgråter. Jag mår fruktansvärt av att se min vän så och hoppas verkligen att det ska gå att vända denna hemska trend (väldigt medveten om att det är betydligt svårare att bryta än andra beteenden eftersom det är "självbelönande"). 

Känner mig som universums sämsta "goj-mamma" i nuläget och hoppas på att det går att ändra på det, att min lilla älskling kan få tillbaka sina fjädrar och både se bättre ut och (framförallt såklart) må bättre igen. Om inte...så vet jag inte om jag någonsin kan komma över att jag är orsaken till att ett djur i mitt hem mår så dåligt...min stackars lilla vänStorgråter Snälla hjälp! 

/Chinesecrestedlover 

Anmäl
2019-06-26 19:45 #1 av: MontEverest

Kanske bra att söka efter en till vibuksvän till din goja?

Anmäl
2019-06-27 15:05 #2 av: Chinesecrestedlover

#1 Det gör jag (har gjort länge, det var planen redan innan jag fick hem min goja), men jag har tyvärr inte lyckats finna en passande vän ännu. Innan jag fick hem min lilla vän så hittade jag endast ensamma omplaceringar...nu hittar jag tyvärr bara par (bra för de gojorna såklart, mindre bra för min). Jag söker efter en goja som lever ensam i nuläget och som är i lika stort behov av en vän som min är. Två ensamma gojor som förenas och blir vännerHjärta, det är vad jag hoppas på och söker efter. 

Min målbild är att min lilla Svarthuvade vitbukspapegoja får en Rosthuvad vitbukspapegoja till vän Hjärtaoch gärna att den nya gojan är något äldre (med tanke på att min lille visade sig vara betydligt äldre än jag trodde vid köpet*).  Åldern är ju såklart inte det viktigaste, kan ju vara lättare med introduktion om den nya är yngre...men då riskerar jag ju att bli sittande med en ensam goja i framtiden igen, därav mitt önskemål om en något äldre goja.

* Förra ägaren sa att hen fått veta att gojan var 5-6 år då hen tog över gojan från den tidigare ägaren. Jag lyckades dock spåra upp uppfödaren och fick genom ringnumret veta att min goja i själva verket hade passerat 10 år då gojan kom hem till mig. Min goja fyller snart 11 år.  

Anmäl
2019-06-27 23:20 #3 av: JohannaN

Då ska vi se, skriver till dig om lite som du kan göra för dunetGladHur ser kosten ut, är bra för mig att veta så jag kan hjälpa dig på bästa sätt, men tips och idéer kommer att kommaTummen uppKramas

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2019-07-03 20:11 #4 av: Chinesecrestedlover

#3  Hej!

Min goja får varierande grönsaker och frukt/bär (lite beroende på vad jag har hemma/vad som finns i butiken) och säd, linser och dylikt ("färskmat"). Jag känner att det är ganska svårt att komma på hur jag kan variera det mer...så jag beställde precis hem en kokbok (en speciell för papegojor alltså Skämtar) för att få tips och inspiration. Den boken får bli en indirekt födelsedagspresent till gojan min...för nu j@#lar ska här lagas goj-käk Skrattar  https://www.bokus.com/bok/9781732320604/a-parrots-fine-cuisine-cookbook-and-nutritional-guide/

Förutom "färskmaten" så ger jag även pellets och fröblandning.  

Nutribird, P15, original https://animail.se/nutribird-p15-papegojpellets-original (har även haft den som heter Tropical hemma någon gång för variation). 

Versele-Laga Prestige Premium Amazon Parrot papegojfoder https://www.zooplus.se/shop/fagel/fagelfoder/papegojfoder/verselelaga/305660

+ Lite olika nötter och bananchips som belöning/träningsgodis/i födosöks-leksaker (ej i den vanliga dieten alltså).

Tacksam för alla tips jag kan få. Det här är ju definitivt en trend jag vill vända så snart det bara går. Jag har nakenhundar men vill verkligen inte ha en nakenfågelBrustet hjärtaStorgråter så hoppas verkligen att jag kan hjälpa min vän ur sin depression och erbjuda alternativ till självskadebeteendet. Letar som jag nämnt tidigare efter en till goja...men det är tyvärr lättare sagt än gjort att hitta en goja som passarLedsen 

Anmäl
2019-07-06 21:58 #5 av: Chinesecrestedlover

Införskaffat "lite" nya grejer som jag hoppas kan intressera min vän och förhoppningsvis leda uppmärksamheten ifrån att plocka sig (om så bara för någon sekund eller så...det är ju ändå en vitbuk vi pratar om, hehe...fågelvärldens bokstavsbarn...kan inte sitta still för fem öreKärHjärta). 

Här är mer ingående information om vad jag köpt till mitt befjädrade födelsedagsbarn  https://burfaglar.ifokus.se/discussions/5d1393b1ce12c437080018fa-dags-for-fodelsedaggoja-vill-ha-tips  ...japp snart dags för den lille att fira 1:a födelsedagen hos mig och den 11:e totalt! TårtaBallongPartajar Trodde dock verkligen inte att jag skulle ha totalt fokus på att försöka ändra ett plockningsbeteende...men fira ska vi i alla fall (gojan med betydligt mindre fjädrar på kroppen än jag föreställt mig då jag började fundera på hur man bäst firar en gojaGalen...men ändåBrustet hjärta). Jag ska förutom det jag köpt även tillverka en del egna grejer (den ena ser alltid mer udda och märklig ut än den andra...vet inte hur jag lyckas men ändåFunderar tur att gojor inte bryr sig om stilpoäng, haha). 

Anmäl
2019-07-08 12:34 #6 av: MontEverest

Förstår att det kan vara svårt att hitta en vän till papegojan.

Anmäl
2019-07-08 15:03 #7 av: Chinesecrestedlover

#6 Ja, det har tyvärr visat sig  vara betydligt svårare än jag trodde men jag hoppas på att "den rätta" snart dyker upp, så att min lille vän kan få sig en vän att putsa på; en som inte säger AJ! var och varannan minut (min goja gillar att dra i nackhåren och jag är håröm...så inte alltid supermysig när det ska putsasSkämtar) och någon som förstår sig på "gojspråk" så de kan prataHjärta.

Anmäl
2019-07-23 14:44 #8 av: Chinesecrestedlover

Kämpandet fortsätter...gör så ont i mig varje gång jag tittar på min lille pluttStorgråterSkulle detta https://www.undulatshopen.se/varumarken/birdcare/feather-up-50-g.html kunna tänkas hjälpa min lilla vän eller finns det någonting annat ni skulle rekommendera?  Såklart att det inte får hen att sluta plocka sig men tänker om det kan hjälpa till med att (förhoppningsvis) få tillbaka fjädrar/hjälpa till med läkningsprocessen liksom.  Någon som har koll på hur mycket man i så fall ska ge? 

Anmäl
2019-07-23 15:55 #9 av: MontEverest

Finns en vitbukspapegoja på blocket just nu som säljes! Bara ett tips!

Anmäl
2019-07-23 15:55 #10 av: MontEverest

Finns en vitbukspapegoja på blocket just nu som säljes! Bara ett tips!

Anmäl
2019-07-24 00:50 #11 av: Chinesecrestedlover

#9 och #10 Tack, jag har sett det redan. Tyvärr är det inte troligt att den gojan får flytta hit Storgråter Den säljes inklusive sina burar och jag har ingen möjlighet att få hem burarna. Jag saknar körkort och även om jag är övertygad om att jag skulle kunna hitta hjälp med transport för själva gojan...så lär ingen vilja ta med två burar (varav en är av voljärstorlek). Håller tummarna att ägaren ändrar sig och låter mig köpa endast gojan...men jag får nog tyvärr leta vidare efter en vän till min gojaBrustet hjärta.  

Det är den enda vitbuk (i alla fall rosthuvade som är det jag söker) som suttit ensam som jag hittat sedan jag fick hem min goja. Dock är den betydligt yngre så jag känner mig trots allt något kluvenFunderar...risken blir ju att jag sedan blir sittande med den ensam i framtiden istället. Samtidigt vill jag inget hellre än att erbjuda den gojan ett livslångt hem (plus göra så att den slipper sitta ensam) och äntligen få möjlighet att ge min ensamma stackare; en lekkamrat, myspolare och någon hen kan "snacka goja" med Skämtar 

Jag mår jättedåligt just nuIllamående, oroar mig för att ägaren kommer neka mig denna goja (för att jag inte kan ta "hela paketet" dvs. gojan inklusive de två burar som medföljer) och att jag sedan tvingas leta ännu längre (det har ju snart gått ett år!) innan jag finner en kompis till min goja. Bara tanken på min goja ensam ännu längre får mitt hjärta att gå i en miljard bitar Brustet hjärtaStorgråter

Anmäl
2019-07-24 06:34 #12 av: MontEverest

#11 hoppas det löser sig! Verkar vara en trevlig goja. Har börjat fundera på vitbukspapegojor mer o mer o kankse den passar mig mer än rödbukad papegoja eller Kongo som jag tidigare varit inne på.
Men ska inte skaffa nått än men kanske om några år i såna fall.

Anmäl
2019-07-24 09:34 #13 av: Chinesecrestedlover

#12 Ja, håller tummarna för att jag kan få hem gojan så jag äntligen kan sluta leta kompis och karantänstiden kan börja...för det kommer ju ta en stund innan de kan introduceras för varandra även om jag skulle få hem gojan. Jag är trött på all denna väntan...men i och för sig så kommer väntan bytas mot oro när goja nr 2 väl anländer (oro för vad tusan jag gör om de fullständigt hatar varandraFörskräckt...haha). 

Vitbukar är roliga små tokstollar (partiskt, jag?...ok kanske liteSkämtar) så förstår att du funderar kring att skaffa. Underbara men krävande (är överallt och gör hyss samtidigt känns det som ibland, haha) och små kaxiga galningarKär 

Ett tips är att läsa och kolla på detta och om du fortfarande känner att du vill ha vitbukar...ja då kanske de kan passa dig Skrattar

http://forums.avianavenue.com/index.php?threads/the-good-the-bad-and-the-ugly-about-caiques.106476/

https://www.youtube.com/watch?v=xUwAtRnUMw0

https://www.youtube.com/watch?v=3r90tdJkxoM

Anmäl
2019-07-24 12:45 #14 av: MontEverest

#13 

Har du kontaktat den som har annons och frågat då? Kanske går att bara köpa fågeln?

har kollat alla länkar, verkligen bra inside info. Känns trots länkarna att denna sort skulle passa mig. Det jag mest e fundersam över e ljudnivån i lägenheten och att de kan bli så ombytta om man reser bort.. Aggressiviteten kan väl oxå vara ett problem...för de verkar ju oavsett om de är socialiserade eller inte ändå bli enmans fåglar?? eller har jag fel? Är de mer för en person eller flera?

Det som är svårt att man inte verkar kunna ha andra fåglar i samma rum...

Är det någon skillnad på hona /hane ?

Anmäl
2019-07-24 15:39 #15 av: Chinesecrestedlover

#14 Ja, jag har varit i kontakt med ägarna. De har gått med på att sälja utan burTummen uppså ehm...nu måste jag "bara" lösa de andra problemenFunderar... 

Problem 1: Hur tusan ska jag lyckas få hem gojan (utan möjlighet att hämta själv)?Problem 2: Hur ska jag få ihop pengarna för själva gojan (gärna på nolltid då de vill sälja ganska omgående). Hade inte räknat med riktigt så mycket och i ärlighetens namn hade jag inte räknat med att hitta en goja just precis när jag behövt spendera pengar åt höger och vänster på diverse olika andra grejer...tajmingen (och min inkomst, suck!Arg) kunde definitivt ha varit bättreLedsen

Jag ger dock inte upp ännu trots allt, min goja måste få en kompis och detta är min bästa (enda) chans hittills på närmare ett år. 

Nu till dina vitbuksfrågor: 

Ljudnivån: De kan skrika ganska högt och har en gäll/hög röst så det kan göra ont i öronen om man råkar stå för nära eller så då det ska vara "skrikfest". Min skriker dock tack och lov varken speciellt ofta eller länge. Jag bor i lägenhet.

Ombytta om man reser bort: Vet inte exakt vad du tänker på här så här på rak arm, men det är oavsett ingenting jag kan uttala mig om. Har inte rest bort Skämtar.

Aggressiviteten kan väl oxå vara ett problem...för de verkar ju oavsett om de är socialiserade eller inte ändå bli enmans fåglar?? eller har jag fel? Är de mer för en person eller flera? Denna fråga är lite svår för mig att svara på då jag bor ensam men min goja omplacerades bland annat p.g.a. att hen attackerade en familjemedlem så...men man kan träna på att få fågeln att acceptera flera (dock går detta säkert inte att ändra hos alla individer): https://www.youtube.com/watch?v=YBoOAMB47FA

Det som är svårt att man inte verkar kunna ha andra fåglar i samma rum...De trivs bäst med en annan vitbuk men inte ens detta är ju någon garanti för att det ska fungera (vilket är varför jag är nervös inför att ta hem en till goja). Min goja omplacerades även p.g.a. att hen attackerade förra ägarnas amazon...som ju är betydligt större än en vitbuk. Vitbukar beter sig inte riktigt som andra gojor så det kan kanske vara en bidragande orsak till varför det inte fungerar med andra arter, 

Förutom att de inte talar samma språk så har vitbukar ett annat sätt att leka än andra papegojor, de kan leka ehm...ganska tuffa/hårda lekar (mer som hundar typ. brottas osv.). Se här vad jag menar: https://www.youtube.com/watch?v=DIONPrwQKxM  och https://www.youtube.com/watch?v=Cbtk0CqIkhM 

Min goja älskar att kasta sig på rygg och brottas med mina händer och små gosedjur m.m. 

Är det någon skillnad på hona /hane ? Det vet jag inte...för jag vet inte ens om min goja är en hona eller en hane, haha. Men när det gäller artens egenheter så skulle jag säga att det är mer artbundet än könsbundet. De är tokstollar med attityd och noll förmåga till koncentration typ. GapskrattarKär

Anmäl
2019-07-24 21:11 #16 av: MontEverest

#15

Ja det är svårt när man inte har körkort eller möjlighet att hämta, har själv samma problem att få hem nått som man vill ha.  Hoppas det löser sig på nått sätt, tror det finns transport hjälp grupper på Facebook...

Att de blir som ombytta menar jag att om man varit ifrån de på resa så kan de bli helt annorlunda i beteende när man kommer tillbaka (att de ej vill vara med en då för att de kanske bytt partner om det finns fler i familjen) läste det på ngn sida..

Har man en vitbuk kanske man får acceptera att inte ha andra fåglar då....

Kön tycker jag man ser väldig skillnad på i alla fall hos undulater...honorna uppfattar jag mer som aggressiva och dominanta och desto lugnare och mindre pratiga än hanarna. 

Anmäl
2019-07-25 17:18 #17 av: Chinesecrestedlover

Nu har jag satt ut lite transporthjälp sökes annonser här och var så nu är det inte så mycket mer jag kan göra än att hålla tummarna att någon vänlig människa ska åka den sträckan snart (och hålla utkik på alla möjliga håll och kanter). 

Hoppas...men oroar mig för att ägaren ska sälja gojan till någon annan innan jag hinner lösa något eller att jag inte ska hitta transporthjälp alls. Min goja behöver en vän och det snarastIllamående 

#16 Jaha, det är ju lite svårt att veta för min del eftersom jag bor ensam. Gojan har ju inte så många att välja på, haha. Jag hoppas ju i och för sig även att hen ska välja en ny partner så småningom (nämligen goja nr 2)Skämtar.  

Jag märkte dock att hen kan "sura" och vara lite extra skrikig eller lite mer bitsk än vanligt eller så när hen inte får den uppmärksamhet som hen är van vid. Detta beteende visade gojan då jag inte hade lika mycket tid för hen (då hunden var sjuk). Lite som att hen ville visa att "jag vill inte vara med dig ,för du har inte lekt med mig som du brukar"Brustet hjärta.  

Ja, alltså det är väl inte det lättaste att ha andra arter då man har vitbukar i alla fall. Jag vill väldigt gärna skaffa undulater i framtiden...men jag vet inte riktigt hur jag ska göra i så fall (bor inte så stort). Jag räknar med att inte kunna ha burarna/fåglarna i samma rum, eftersom jag vet att min goja attackerat andra arter (amazonen) tidigare. Vill inte riskera att undulaterna far illa. Det finns ju dock de som har vitbukar med andra arter (i samma hem, inte samma bur alltså) utan att de dödar varandraSkämtar...så det är väl individuellt också (även om det är vanligt med kaxiga vitbukar).  

Vitbukar har ju inga yttre könsskillnader så det är svårare (för att inte säga omöjligt) att veta kön (utan DNA test) jämfört med undulater. Man kanske kan gissa baserat på hur de uppför sig ...men det är ju ändå alltid individuellt så risken är stor att det blir fel. Jag har väldigt svårt att gissa ens med tanke på att jag bara haft denna goja och inte har någonting att jämföra med. 

Anmäl
2019-07-25 17:40 #18 av: MontEverest

Hoppas du får ngn hjälp med transporten! Men går det inte i värsta fall att åk tåg eller så fram o tillbaka?
Ja jag har undulater och vill gärna ha vitbukar tror jag. Undulater har hittills varit väldigt roliga och har många bra egenskaper. Ja min ena undulat blir jätte arg om man inte hunnit med honom tillräckligt. Så kan nog vara så.
ang könsskillnad så menade jag ej hur de ser ut utan om en vitbuk hane o hona har olika beteenden och vilken som är roligare att äga? Undulater föredrar jag hanar de är helt annorlunda i sitt beteende än honorna.
Undrar om det e liknade hos vitbuk, men är svårt för dig att säga som inte vet kön på din fågel.

Anmäl
2019-07-25 17:40 #19 av: MontEverest

Hoppas du får ngn hjälp med transporten! Men går det inte i värsta fall att åk tåg eller så fram o tillbaka?
Ja jag har undulater och vill gärna ha vitbukar tror jag. Undulater har hittills varit väldigt roliga och har många bra egenskaper. Ja min ena undulat blir jätte arg om man inte hunnit med honom tillräckligt. Så kan nog vara så.
ang könsskillnad så menade jag ej hur de ser ut utan om en vitbuk hane o hona har olika beteenden och vilken som är roligare att äga? Undulater föredrar jag hanar de är helt annorlunda i sitt beteende än honorna.
Undrar om det e liknade hos vitbuk, men är svårt för dig att säga som inte vet kön på din fågel.

Anmäl
2019-07-26 01:08 #20 av: JohannaN

Chinesecrestedlover Förlåt, skulle ju hjälpa dig men haft så mycket att göra att jag helt glömt av, så kommer hjälpa dig lite här framöverKramasHjärta

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2019-07-26 02:43 #21 av: Chinesecrestedlover

#19 Ja, hoppas verkligen att jag hittar någon. Tyvärr har jag inte möjlighet att hämta själv med tåg heller Storgråter så allt jag kan göra är att hålla tummarna att någon annan ska göra resan. 

Förstår hur du menade med könen men jag tror inte att det finns lika tydliga skillnader beteendemässigt hos vitbukar (utan att det är mer individuellt) och det gör det ju liksom ännu svårare att veta i och med att de inte har yttre skillnader. 

Jag gissar lite hejvilt ibland med min goja men ena stunden tänker jag att förra ägarna nog i alla fall hade rätt i att det är en hane (åldern var ju väldigt fel) men andra dagar så känns det mer som "du kommer ju definitivt visa dig vara en hona", haha. 

Min goja gör liksom en del saker som jag tycker känns som att det borde vara könsbundet, men jag vet inte huruvida det faktiskt är det eller inte...och sen gör hen något som känns som det borde vara det andra könet = Funderar 

Hen kan t.ex. bli flyg förbannadGapskrattar på mig om jag inte tycker hen ska ta något, gnaga på något eller var någonstans = aggressiv...typ. = läst att hanar kan (med betoning på kan) vara mer aggressiva....det kan ju dock bara vara att hen är vitbuk = kaxig, haha. 

Hen kan få för sig att försöka para sig med min hand eller en leksak = känns mer "hanaktigt"...men så kanske honor också kan "hålla på", hehe. 

Hen brukar gå in bakom kuddar, "gosa in sig nära mig" (dvs. kommer och lägger sig väldigt nära, nästan platt och trycker sig mot mig) och ibland försöka krypa in under kläderna = känns som hen försöker hitta ett bo = känns som honbeteende...eller? 

Hen brukar också "skaka på huvudet" lite som att hen skulle vilja mata mig = läst att det ibland endast är hanar som matar honorna (men vet ej om så är fallet hos just vitbukarna). Det gulliga är att när hen gör "matningsbeteendet" (som jag inte gillar att hen gör egentligen, läs mer nedan) så säger hen samtidigt "tittut" upprepade gångerKär.

Alla dessa beteenden bevisar dock en sak för mig väldigt klart och tydligt (inte könet)...men att min lilla vän verkligen behöver en kompis. Jag vill inte (och bör inte) vara gojans partner och med tanke på att hen både verkar vilja para sig med mig samt mata mig...så ja, det känns ju inte så bra. Vet att en del tolkar in matningsbeteendet som att gojan gillar sin människa...och jo visst så är det ju kanske...men på en "jag vill gifta mig med dig och skaffa barn nivå" vilket inte är en så bra sak i min värld...gojan ska ha en goja som partner, inte migLedsen

#20 Ingen fara, ibland kommer livet emellan, haha. 

Jag fortsätter försöka med olika saker och som du kanske läst så gör jag just nu allt jag kan för att lyckas få hem en goja jag hittat. En vän känns som det allra bästa hjälpmedlet (botemedlet?) för att få min goja att komma ur sitt självskadebeteende. 

Det är bara otroligt synd att gojan finns i Ljusdal och jag i Örebro...önskar så att jag bara kunde åka och hämta den, men tyvärr måste jag hoppas på att någon kan hjälpa till med transporten för jag har inte möjlighet att resa självGråter

Jag skulle (om jag lyckas få hem denna gojan) inte bara hjälpa min egen goja utan också förhindra att den "nya gojan" (som ännu är ung) blir sittande ensam i en massa år (eller kanske hela sitt liv). Två ensamma själar skulle få chans till vänskapHjärta men jag kämpar i motvind, både mot klockan (då säljaren vill sälja fort) och mot avståndet (eftersom jag inte kan hämta den själv)...så det hela kommer antagligen sluta precis så som jag absolut inte vill...att jag får fortsätta leta efter en vän till min goja och att den andra gojan också får leva ensamBrustet hjärta 

Anmäl
2019-07-26 08:22 #22 av: Chinesecrestedlover

Nu ser det plötsligt kanske lite ljusare ut...försöker att inte ta ut någonting i förskott...men i ärlighetens namn såPartajar TårtaBallongDrinkGapskrattar

Ägaren ska resa nedåt landet nu på måndag och kommer då att passera Uppsala och Stockholm = förhoppningsvis lättare att hitta transporthjälp (eller så kanske jag kan ta mig dit själv, vet dock ej ännu med tanke på tider osv. hur det ser ut med den möjligheten). 

Vad jag dock vet är att ägaren också vill att gojan ska komma till en kompis Skrattarså vi är tydligen lite mer på samma plan än jag trodde från första början; vilket känns skönt. 

Vad jag också vet är att jag återigen önskar att jag aldrig hade flyttat...grr!Arg Då hade det ju varit ganska enkelt ordnat...Stockholm i mitt hjärta....Skämtar 

Jag kan inte fatta att det kanske om jag har lite (eller mycket) tur kommer komma hit en goja till på måndag, en vän äntligen efter att ha letat och letat och letat! Äntligen...kanske...Gapskrattar

Anmäl
2019-07-27 06:30 #23 av: MontEverest

#22 grattis det låter som det går vägen då! Då lär väl du ha en ny vän på måndag! Hoppas allt blir bra med det.

Anmäl
2019-07-27 06:30 #24 av: MontEverest

#22 grattis det låter som det går vägen då! Då lär väl du ha en ny vän på måndag! Hoppas allt blir bra med det.

Anmäl
2019-07-27 09:08 #25 av: Chinesecrestedlover

#23 och #24 Ja, jag hoppas verkligen att detta löser sig. Helt otroligt att jag troligtvis (vågar jag säga så, haha) kommer ha en till goja redan (eller ja...jag har ju letat länge men ändåSkämtar) på måndag! Partajar 

Undrar hur min lilla vän kommer reagera på att höra en annan goja i lägenheten (och vise versa)? Den nya gojan kommer ju behöva sitta i karantän först, så det kommer ju ta ett tag innan de faktiskt kommer kunna träffas (vilket jag är ännu mer nervös inför, haha)...men de kommer ju veta att den andra existerar genom att de låter. Läskigt och spännande...jag hoppas verkligen att de kommer gilla varandra. 

Anmäl
2019-07-27 10:43 #26 av: MontEverest

ja du får skriva sen allt hur det går sen när du för samman de osv.....intressant att få höra...förstår att du är nervös, men bra att du ändå försöker att få ihop två så de slipper sitta ensamma...

Anmäl
2019-07-27 12:52 #27 av: Chinesecrestedlover

#26 Jag kommer självklart uppdatera här kring hur det går, det kan ju vara till hjälp för andra, lite oavsett hur det går; man kan ju förhoppningsvis åtminstone lära sig något av det hela (oavsett hur utgången blir)! 

Jo, jag är nervös och kanske lite mer för att jag vet att min nuvarande goja är 11 år (och jag vet inte huruvida hen har varit ensam hela sitt liv eller inte).  Vanan av att vara ensam kanske kan leda till att hen vägrar acceptera någon annan fågel...men jag vägrar ge upp innan jag försökt. 

Att låta gojan (gojorna snartSkrattar) leva ensam hela livet utan att ens ge den en chans till ett mer normalt socialt "papegojliv" skulle jag aldrig kunna leva med. Det kanske slutar med att det inte fungerar eller det kanske tar extremt lång tid innan de accepterar varandra men jag måste ge det en chans.

En lång babblig text om varför jag tror otroligt starkt på att göra allt för att ge sociala djur (som gojor ex.) en kompis (oavsett vad lagen säger eller inte säger):

Jag har två hundar för att jag inte tycker att hundar ska tvingas leva ensamma och inte kunna leka, mysa/sova tillsammans med och prata med andra hundar dagligen (och bo ihop alltså, att ha lekkamrater de träffar ibland blir ju inte samma sak). Hundar är sociala djur, de är flockdjur med stort behov av social kontakt och deras behov av sällskap är väldigt stort. 

Gojor är sociala flockdjur de med (och lever antingen i par eller i mer eller mindre stora flockar i det vilda) och de är ännu intelligentare än hundar, så att beröva en goja "flockgemenskap/partnerskap" med en annan goja känns otroligt elakt. Till råga på allt så är ju våra sällskapsfåglar dessutom fortfarande "vilda djur" dvs. de är inte domesticerade på samma sätt som t.ex. en hund (en varg  och en hund skiljer sig ju betydligt mer ifrån varandra; än vad en vild papegoja och en tam papegoja gör). Papegojor lever ju dessutom betydligt längre än en hund och får då lida av ensamheten länge. 

Kanske går det ej att få gojorna att bo i samma bur, men de kanske kan acceptera att det finns en goja i en annan bur i närheten. Att kunna se och prata med varandra är ju bättre än att vara helt ensam utan att någonsin ens se en annan individ av samma art. Oavsett om gojan visar sig acceptera eller inte acceptera en annan goja så måste man ju först ge det en chans, man kan ju aldrig veta innan. 

Självklart finns undantag (som med allt), en hund eller goja som visar aggressivitet eller tydligt visar att de inte trivs med att bo ihop med en annan av samma art, ska slippa naturligtvis (att tvingas till något som man är obekväm med leder ju bara till ångest och stress). 

Jag hade en hund tidigare (en extremt osäker och väldigt egen hund, problemhund ut i klospetsarna). Jag bestämde mig trots detta för att i alla fall testa hur det skulle kunna fungera med en annan hund. Självklart efter noga övervägande och efter att i alla fall fått honom hanterbar (han var väldigt märklig och kunde göra utfall utan anledning, bita mig m.m.). Då han var ca 6-7 år eller så skaffade jag en valp (denna valp är nu min äldsta hund). Det tog flera månader innan han vågade ligga kvar i sin bädd då hon kom och ville ligga bredvid honom, han tyckte att hon var jätteläskig. Han vande sig dock med tiden mer och mer vid att ha henne nära och tillslut kunde de ligga och mysa ihop osv. Han var osäker och hon är en kavat liten (med betoning på liten) dam med attityd och självsäkerhet.  Hon hjälpte honom våga lite mer och han i sin tur lärde henne att det är helt ok att lämnas ensam, matte kommer tillbaka. 

Vad vill jag då säga med allt detta babblande om min numera tyvärr avlidna hund? Jo, om han kunde lära sig att acceptera en annan hund så ser jag hopp i vilket djur som helst, haha. Kanske tar det tid, kanske väldigt lång tid som i fallet med min hund, men det finns ändå en chans att det kan fungera om man tar det lugnt och ger individerna chans att vänja sig sakta vid förändringen. Jag hoppas att så är fallet även med min goja och den goja som snart (om allt går som det ska) kommer flytta hit. 

Ge inte upp innan du har försökt helt enkelt! Det finns ingenting bättre än att se två djur "hitta varandra" och få ett gladare och mer naturligt liv! 

Anmäl
2019-07-27 13:55 #28 av: Chinesecrestedlover

Angående själva ursprungsfrågeställningen för denna tråd (har ju blivit aningen OT ibland här men det hör ju till gojor så det gör ingetSkrattar): 

Kan Aloe Vera hjälpa (för det är väl inte giftigt, hoppas jag)? Har för mig att jag sett Aloe Vera i fågelprodukter...men tyvärr behöver det ju inte utesluta att det egentligen är giftigt (finns ju massor med produkter till hund som innehåller vitlök m.m. t.ex.).  Det förutsätter ju lite att man vet vad man ska undvika när man handlar till sina djur...för de som tillverkar/säljer djurtillbehör verkar ju tyvärr inte bry sig nämnvärt om det är farligt eller inteArg

Kan man spraya gojan med det eller nåt? I så fall var hittar jag en fågelsäker och lämplig produkt för detta? Tänker om det kan verka mjukgörande för huden (om de kan bli torra utan fjädrar) eller om det kliar då de plockat sig eller så...tänkte om det kanske kan stilla klådan lite i så fall. 

Vill så gärna att gojan ska må bättre och att fjädrarna ska komma tillbaka, en förutsättning för detta är ju dock att hen slutar plocka sig så att fjädrarna får tid att växa ut. Om fjädrarna börjar växa ut och det ex. kliar så att det triggar hen att dra fjädrarna igen så tar ju aldrig denna onda cirkel slut. 

Min lilla goja ser verkligen hemsk ut i nulägetStorgråter Blev totalt chockad av att gojan när jag insåg att den börjat plocka sig sedan plötsligt hade plockat enorma mängder fjädrarFörskräckt. Den gick från att ha plockat sig lite på bröstet typ. till att ha plockat sig i det närmaste kal på bröstet, benen och delvis rygg osv. Det gick från några fjädrar (och att jag tänkte "Åh Nej! Har du plockat dig...eller ruggar du kanske bara?") till en hel drös med fjädrar på burgolvet kort därefter. Blev helt bedrövad och chockad av åsynen av den stora högen fjädrar och dun som yrde runt. Hjärtat brast totalt av att sedan inse att gojan hade plockat sig i det närmaste naken och att det var det jag såg bevis för. Det gick så läskigt snabbt och sedan dess går dagarna åt att försöka få stopp på eländet och att min fina lilla vän ska bli gladare och förhoppningsvis gå från att se ut som en "plockad kyckling" till en vacker och fjäderprydd papegoja igen. 

En goja som plockat sig...kan den tänkas frysa förresten? Inte nu när det är varm och mitt i sommaren såklart...men tänker mer om min lille vän kan frysa i höst/vinter (kan ju bli lite kallare även inomhus då)? Hur lång tid kan det ta innan fjädrarna växer ut igen så att gojan slipper vara "naken" och frysa i så fall? Ska jag fundera på att skaffa ett extra element (typ. elelement) eller en värmelampa (fungerar en "kycklinglampa/Infraröd" lampa i så fall)? 

Anmäl
2019-07-27 16:39 #29 av: Chinesecrestedlover

Liten uppdatering av läget kring "nya gojan". 

Det visade sig att en av ägarna skulle göra en lite längre resa nu på måndag och *PartajarTRUMVIRVEL!!Partajar* kommer åka förbi Örebro på sin väg till slutdestinationen! 

Det är nu 100% säkert (eller ja...jag kanske ska dra till med 99% säkert...oförutsedda saker kan ju ske om man har oturSkämtar...) att jag får hem en till goja på måndag! Gojan kommer till och med levereras hela vägen hem till mig Skrattar

Äntligen har jag funnit en vän till min ensamma goja, en till vitbuk  men denna gång en rosthuvad precis som jag ville! Det är en könstestad hane på 3 år.   

ÄNTLIGEN!!!!! Skrattar

Anmäl
2019-07-28 06:46 #30 av: MontEverest

#28#29

Vad roligt att du löst leveransproblemet! Då lär du ha en till fågel på måndag.

Ja det blir roligt att följa utvecklingen....

Angående aloe vera har jag hört ska vara bra för fjädrarna, finns en spray på undulatstopen.se / fågelboden heter det väl oxå...Hon som har den sidan har ju uppfödning så antar att det känns säkrare att köpa eftersom hon säkert vet vad som är bra för fåglarna och inte...

Sett en fågel som var helt naken som hade en stickad tröja på sig, men det var en kakadua, antar att fågeln säkert fryser utan fjädrar...(har nog aldrig sett ngn fågelart i det vilda som inte har fjädrar). Men om den bara är inomhus kanske den inte fryser så pass mkt som om man hade den ute?

Anmäl
2019-07-28 11:35 #31 av: Chinesecrestedlover

#30 Ja, så skönt att sökandet efter en vän äntligen är över...men jag är supernervös inför hur de kommer reagera, haha. Nu har jag dock efter snart ett år av letande äntligen fått chansen att ge dessa båda gojor det liv som jag önskar att alla sociala djur ska ha; och jag ska göra allt för att få dessa gojor att finna vänskapen i varandra. Så otroligt glad för deras skull SkrattarPartajar (och min egen såklartTummen upp alltid roligt att få nya familjemedlemmar). 

Då ska jag ta och kolla på den sprayen och se om det kan tänkas vara något för min lilla vän. Tack så mycket för tipset Kramas

Tänker du möjligen på underbara lilla Jersey? Glad https://www.youtube.com/watch?v=Vs17jZXQnAA

Här är lilla "fulsöta" Rhea, en Lovebird/Dvärgpapegoja (som lider av PBFD, Psittacine Beak and Feather Disease) https://www.youtube.com/watch?v=rOnNmMTFRVI Hon är verkligen naken. 

Min goja är bara inomhus i nuläget tyvärrLedsen. Hen vägrar att låta mig ta på selen (Aviator: https://zookompaniet.se/produkt/aviator-sele/). Enligt förra ägaren var min goja van vid selen...men nja...har försökt "klicka" (med hjälp av klickerträning alltså) gojan till att acceptera sin sele. Det går dock väldigt trögt tyvärr. Gojan sätter in huvudet om öglan är stor men inte i själva "huvudhålet som är litet"...eller jo en gång gjorde hen det och då var det svårt att få bort öglan snabbt nog (enligt gojan) efter belöningen = gojan fick lite lätt panik (vilket såklart inte precis underlättar fortsatt träning). 

Hen verkar även fullständigt hata att gå in i sin transportväska  https://www.djurmaxi.se/trixie-fagelvaska-27-25145.html (vet inte riktigt hur förra ägarna fick gojan in i den inför resan till mig, gissar att de  kanske "tvingade" gojan = använde sig av en handduk eller så). När jag fick hem gojan satt hen i väskan och visslade för fullt och verkade ganska nöjdKär...men vill absolut inte gå in i den nu. Hen tar godis i öppningen men vägrar gå längre in och jag får inte "sätta in gojan" (alltså att gojan sitter på min hand och jag för in handen i väskan mot sittpinnen) som jag utan problem kan göra med gojan när det gäller hens bur. Förra ägaren kunde oftast inte (aldrig?)  få in gojan i sin bur utan att ta en handduk runt gojan, så det går ju bättre för mig i det avseendet i alla fall. 

Jag tror starkt på att arbeta med positiv förstärkning och att inte tvinga djuret i fråga att göra det jag vill; jag vill låta djuret själv göra valet att utföra det beteende jag är ute efter. Känner dock att vi kört fast lite jag och gojan när det gäller just sele och transportväska...men jag ger inte upp. Jag vill visa gojan att inget av dessa saker är något att vara rädd för och att de kan leda till bra saker (som att t.ex. få följa med ut och njuta avSol).

Anmäl
2019-07-28 13:28 #32 av: Chinesecrestedlover

#30 Nu har jag kollat på sprayen på undulatshopen och har kommit fram till att det inte är någonting som jag kommer köpa...Den sprayen innehåller Tea Tree olja = väldigt giftigt för hundar, fåglar och mig veterligen alla andra djur (om det inte gäller alla, så är det i alla fall giftigt för de allra flesta djur).

https://www.beautyofbirds.com/birdproofingyourhome.html

http://forums.avianavenue.com/index.php?threads/pea.146123/

Tillägg:

Googlade lite och hittade att Aloe Vera också verkar giftigt för hundar och ev. även för fåglar...så tror inte att det blir någonting sådant överhuvudtaget för mig. Vill inte riskera något. 

Anmäl
2019-07-29 10:36 #33 av: MontEverest

#31#32
Oj var den sprayen giftig!!!😳 trodde den var bra eftersom de sålde den.
Har dock inte själv använt den i alla fall, men tänker på alla som har gjort det till sina fåglar!
Ja jag tror det kan varit den kakaduan jag sett!! Vad söt den andra var, ser ut som en kokt kyckling 😍
Ja jag försöker oxå att låta mina fåglar bestämma mest själv vad de vill göra o inte göra. Dock måste man ju tvinga de ibland om man måste klippa naglar eller ta de till veterinär. Men har lärt mina att stiga upp på handen o sen in i transport buren . Gillar verkligen inte att fånga de i handen om det inte är absolut nödvändigt som när jag klipper klor.

Anmäl
2019-07-29 15:43 #34 av: Chinesecrestedlover

#33 Ja, blir så trött på alla giftiga grejer som säljs till djur, hur svårt kan det vara att tillverka/sälja saker som inte riskerar att döda djuret i fråga? Arg

Ja, hon ser lite ut som en levande kokt kycklingHjärta.

Jo. ibland måste man ju göra saker som att ta de till veterinären vilket kanske inte är höjdpunkten på deras dag precis...men man kan faktiskt lära de att lugnt acceptera att få klorna klippta (jag jobbar på det med min goja...vi är inte riktigt där ännu dock). 

 https://www.youtube.com/watch?v=_hAphJSeIGo

Anmäl
2019-07-29 15:45 #35 av: Chinesecrestedlover

Nu är han äntligen här Partajar (och visslar som en tok, haha)

Anmäl
2019-07-30 08:43 #36 av: MontEverest

#34
Ja det är läskigt att sånt säljs!! Men är det bara Tea tree oljan som e farlig eller även aloe veran?
Ja jag har sett att papegojor kan tränas till kloklippning, men vet inte hur det får med undulater. De är ju inte så benägna att hålla fram fötter på samma att som större papegojor.

Anmäl
2019-07-30 08:43 #37 av: MontEverest

Så söt den nya!!

Anmäl
2019-07-30 09:33 #38 av: Chinesecrestedlover

#36 Ja, det gäller att vara uppmärksam och göra egen research innan man köper saker. Tea tree oljan är definitivt giftig för typ allt...när det gäller Aloe veran är jag lite osäker på hur det påverkar just fåglar, vissa skriver att det är farligt andra att det är bra? Det är dock giftigt för hund och katt och eftersom jag har hundar så vill jag inte riskera att de får i sig nåt (ena hunden väger bara 2 kilo så även väldigt små mängder riskerar att påverka ordentligt). 

Jag vet inte hur det är med just undulater men de flesta djur även typ. isbjörnar kan lära sig att låta människor utföra "medicinska åtgärder" frivilligt. Finns isbjörnar, tigrar m.m. på zoo som frivilligt ex. låter sina tänder undersökas osv. Klickerträning är ett bra sätt att kommunicera till djuret vad man vill och det möjliggör mycket som kan verka omöjligt vid första anblicken...men som sagt vet inte hur det skulle fungera att lära just en undulat att sträcka fram foten. Beteenden man lär djuren måste ju i alla fall delvis bygga på vad djuren gör naturligt. Att lära en hund att sitta brukar gå galant men att lära en fisk detsamma lär bli mer problematiskt, haha (men man kan lära fiskar saker). 

https://www.youtube.com/watch?v=usV9xBihWg8

#37 Ja, visst är hanGlad

Anmäl
2019-07-30 20:12 #39 av: Chinesecrestedlover

Vet knappt om jag ska visa bilder på eländet (kanske borde varna känsliga?)...det gör så ont att se min vän så härBrustet hjärta

Men kanske kan dessa bilder visa hur hemskt snabbt det kan gå och hur extremt en goja kan plocka sig på kort tid då den inte får den uppmärksamhet den är van vidStorgråter

Jag önskar verkligen inget hellre än att gojan inte ska göra såhär mot sig själv längre, att hen ska bli lycklig igen och att fjädrarna ska komma tillbaka så min fina underbara goja inte ska behöva må såhär dåligt och se såhär eländig utGråter

Jag kan inte gå tillbaka i tiden och jag kan inte göra så att min hund inte blev dödssjuk och behövde i det närmaste all min tid och uppmärksamhet...men jag hoppas på att jag kan vända denna fruktansvärda trend och få tillbaka min älskling igen. Varje gång jag ser hen så skär det i hjärtat. 

Jag hoppas att gojan kommer glädjas åt sin nya vän och att sällskap av en annan goja kommer bidra till att få stopp på självskadebeteendet (om bara karantänstiden var över!). Jag känner mig väldigt otålig...men man har ju nya djur i karantän av en anledning och det ger mig ju chans att lära känna den nya gojan (innan jag introducerar de båda gojorna för varandra). De (och jag) får nöja sig med att de kan höra och ropa till varandra i nuläget, det är ju bättre än att vare helt ensam i alla fall. 

Förstör vid hamsterburen (allt som hen inte får leka med är kul och allt tillåtet är...eh...mindre kul)...och visar upp sin stackars plockade rygg :-(
Min fina lilla sötnos...som ser så eländig ut att hjärtat brister :-(
Bajsar :-) Tyckte dock att bilden visar bra hur extremt plockad hen är...buhu...
Undersöker en av sina 11 års presenter
Min nakna lilla stackare :-(
Anmäl
2019-07-31 09:54 #40 av: MontEverest

Jo man kan nog lära de flesta djur mkt. Har aldrig provat med klicker träning även om jag ibland funderat på det.

Oj vad snabbt de plockar sig. Ibland kan det ligga sjukdom bakom.
Ja han såg tilltufsad ut. Men nu när en kompis är på intågande så kanske det blir bättre

Anmäl
2019-07-31 14:15 #41 av: Chinesecrestedlover

#40 Ja, man kan lära de flesta djur saker (undantaget min förra hund, hahaSkämtar). Klickerträning är jättekul och man kan verkligen se hur de tänker så det knakar när man försöker "shejpa/shapa" fram ett beteende (alltså fånga saker som hunden gör spontant och belöna små små steg mot det beteende man är ute efter). 

Ja, herregud vilken chock jag fick! Det var ungefär som att ena dagen var några fjädrar på bröstet borta och jag började undra om hen plockade sig och morgonen efter eller så (var i alla fall över en natt som det värsta skeddeFörskräckt) så ser jag en enorm fjäderhög på burbotten och fattar först inte vad det är jag tittar på (det var så mycket fjädrar och dun)...tills jag ser min lilla vän nästan nakenStorgråterBrustet hjärta Det gör så ont att se hen så och jag hoppas verkligen att hen slutar plocka och att min goja kan bli glad igen och inte ha behov att skada sig själv såhär. 

Ja...jag har börjat fundera på om det trots att det verkar så 100% - igt mitt fel och så kristallklart verkar bero på att hen inte fick tillräckligt med uppmärksamhet och var för mycket själv och i sin bur...kanske kan ha något till orsak? 

Ibland undrar jag om hen får i sig vad hen ska/behöver när det gäller näringsämnen, därför köpte jag en kokbok för att få mer inspiration (till vad man kan ge sin lilla befjädrade...eller ja...halvnakna...vän). Kanske har jag varit för frikostig med att belöna med frön och nötter och hen är lite för rund...men jag vet inteFunderar. Det mest logiska är ju att hen mådde dåligt av att inte ha mig hos sig så som hen är van (normalt är jag ju hemma väldigt mycket och kan busa och mysa med hen...min lilla sötis älskar att sitta jättenära och "putsa mig i ansiktet"Hjärta), de är ju så oerhört sociala djur...men jag ska ändå försöka variera kosten mer och se om det finns någonting annat jag kan ändra på för att komma till rätta med detta elände. 

Ja, förhoppningsvis är ju en vän en hjälp i det hela. De kan ju i alla fall ropa till varandra som det är nu och vet att den andra existerar. Min lilla sötnos gick längs med dörren som hen brukar och verkade lyssna extra noga igår när den nya grabben ropade och vissladeKär 

Så här:

Min lilla vän lyssnar under dörren, bilden är från innan eländet började så därav mer fjädrar...

Efter det "åkte hen" längs golvet (aldrig gjort så tidigare)...vet inte om det var något slags "surfande" eller vad det var, såg roligt ut i alla fall (hade liksom rumpan upp i luften och drog hakan/bröstet i golvet)? 

Anmäl
2019-08-01 21:52 #42 av: JohannaN

Ger du spårmineraler? Ett tips för spårmineraler finns sällan i deras kost, mina får det i vattnet då och då för att få sig av andra viktig mineralerGladEtt annat tips är att ha en luftrenare och en luftfuktare, då torr luft eller låg luftfuktighet kan ge klåda. Får hen bra med kalcium för kan behövas extra, så en kalciumsten är ett tipsGlad

Om det inte är några allergier och du sätter in en luftfuktare samt luftrenare kan man sätta något på huvudet som en tratt eller något egengjort i tyg som en tratt så hon inte kommer åt att plocka sigGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2019-08-02 00:04 #43 av: Chinesecrestedlover

#42 Tack för tips...lite följdfrågor Skämtar och annat...Skrattar

Spårmineraler? Alltså jag vet ju såklart vad mineraler är...men var kan man köpa det som en "extraprodukt"? Något bra märke som du rekommenderar? 

Finns endast för att tillsätta i vatten eller kan man ge på maten? När det gäller andra djur (ex. smådjur) så brukar man inte rekommendera att tillsätta saker i vattnet för att det kan smaka annorlunda och djuret kan då vägra att dricka och få vätskebrist som följd. Dessutom så är det vad jag förstår många vitaminer som förstörs i kontakt med vatten eller och syre = onödigt...men det kanske är skillnad när det gäller mineraler?  

Kan ju verkligen inte skada att prova alla möjliga saker...måste ju få stopp på detta, så alla tips du kan komma på är mer än välkomna. Min lilla plutt är ju naken nästan juStorgråter Menar du något sånt här?  https://www.undulatshopen.se/apoteket/kosttillskott-vitaminer/ vilken/vilka i så fall? 

Vill gärna skaffa en luftrenare (och har tänkt göra det) men det får nog tyvärr vänta p.g.a. att det är så dyrt och de pengarna finns inte just nuLedsen. Hur är det med teflon...kan det finnas i sådana prylar? Joniserande - skadligt eller bra (läst att det ibland kan bilda ozon...)? Tips på någon bra och fågelsäker som jag kanske kan...ehm...spara ihop till eller vem vet tigga till mig som present/julklapp eller nåtSkrattar

Luftfuktare...undrar om det behövs hos mig...fast den fuktiga luften kanske inte sprider sig tillräckligt mycket i lägenheten...Funderar Jag tänker eftersom jag bor ganska litet och har ett flertal akvarium och terrarium (varav ex. en helt öppen "minidamm")...men om det ändå behövs? Tips på en bra sån? Behöver man oroa sig för teflon eller annat skadligt när man letar efter en sån? Försöker duscha min lilla vän så ofta som hen tillåter mig...ibland så bara vägrar dock gojan att sitta kvar och låta sig duschas (har en tryck-sprayflaska)... 

Kalcium...bra fråga faktiskt. Hen är inte alls förtjust i (läs: ger fullständigt f.. i ) sepiaskal. När det gäller andra djur så anses ju oftast diverse olika mineralstenar vara onödigt (och bättre med ex. sepiaskal), reptiler ger man ju kalcium i pulverform... Vad för slags kalciumtilskott är bra och hur får jag i det i gojan när hen inte ens tittar åt t.ex. sepiaskal? 

Faktiskt funderat på att göra en tröja till gojanGalen men orolig att hen ska få i sig fibrer/kunna skada sig på den i fall hen tuggar sönder den eller får av sig den eller att gojan ska råka fastna med den då jag inte är hemma... är jag för "hönsmammig"? Tänker typ. något liknande den som Jersey (länk i #31) har på sig. Men dessa  är ju bara för gulliga, haha: https://i.pinimg.com/originals/d0/cc/d2/d0ccd20add23dc36985ad8f991f3ea0c.gif 

och  https://i.etsystatic.com/19372650/d/il/897187/1996812443/il_340x270.1996812443_bmhq.jpg?version=0   Kanske kan sy någon pytteliten tröja i fleecetyg åt gojan (jag har ju nakenhundar så vore ju inte första gången jag syr djurkläder i fleece precis, haha)...tänker för att fleece inte repar sig på samma sätt som typ. en bomullströja skulle...men tråden kanske kan skada? 

Blev tipsad i ett amerikanskt? (internationellt eller whateverSkämtar... engelskspråkigt i alla fall) papegojforum om att jag skulle kunna testa något sånt här https://cdn.shopify.com/s/files/1/1111/3280/files/Collar___Tube_Collar_NEW_large.png?v=1510045952 men jag undrar om inte ett sånt hindrar mer än bara plockandet... borde ju kännas lite otympligt att typ. leka med det på eller? 

Du nämner allergier...vad brukar fåglar generellt kunna vara allergiska mot/vad är det vanligaste som de blir allergiska mot? Tänker om det är något speciellt jag bör undvika eller så...om det skulle kunna ha bidragit till detta elände. 

Skulle ju vara typiskt om jag lyckats få en allergisk goja...jag har redan en totalt överkänslig hund (magen ballar ur helt för minsta lilla, maten jag har fungerar en stund men sen kommer ett skov...), han får kortison dagligen (och klarar ändå inte av något foder jag prövat hittills). Dessutom så var min förra hund allergisk mot något/några födoämne/födoämnen + någonting annat (i sin miljö eller så). Han blev bättre (både i magen och huden) på specialfoder, men blev aldrig helt bra från sin klåda, så det var någonting mer som påverkade... fick dock aldrig reda på vad. 

Anmäl
2019-08-02 19:32 #44 av: MontEverest

#41

ja det lär nog komma fram massa nya beteenden nu när de blir två stycken. 

Roliga de verkar vara!!!

Anmäl
2019-08-03 04:20 #45 av: Chinesecrestedlover

#44 Ja, ja de är roliga och galna bestämda bitska monster (om de är på det humöret), hahaKär

Anmäl
2019-08-04 23:10 #46 av: JohannaN

Svarar i morgonKramas

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2019-08-23 11:51 #47 av: JohannaN

Chinesecrestedlover Då ska vi se, nu har jag en stund över för att kunna svara på dina frågorKramas

Spårmineraler? Alltså jag vet ju såklart vad mineraler är...men var kan man köpa det som en "extraprodukt"? Något bra märke som du rekommenderar?

Spårmineraler är dom som är utöver och det finns en hel av dessa som vi glömmer av att erbjuda fåglarna emellanåt som också kroppen behöver. Detta köper jag som innehåller hela 72 olika mineraler och spårmineraler som mina får i vattnet och det har aldrig varit ett problem. En tesked till en liter vatten.
https://www.ortagubben.se/mineraler/holistic-mineraldroppar-240-ml
https://www.ortagubben.se/mineraler/holistic-mineraldroppar-60-ml

Sedan har vi bentonitlera som dom ju faktiskt äter ute i det vilda och som mina fåglar får. Jag ger en väldigt stor variation av saker till fåglarna. Man får inte ge leran torr utan den måste alltid ges blötlagd/uppblött.
https://www.chiadegracia.fi/Bentonitlera

Sedan har vi också lerstenar som man kan erbjuda dom, brukar vara poppis men där det också finns en del stora grit etc. som mina inte vill ha alls.
https://www.zoosajten.se/duvor/tillskott/lersten

Kan ju verkligen inte skada att prova alla möjliga saker...måste ju få stopp på detta, så alla tips du kan komma på är mer än välkomna. Min lilla plutt är ju naken nästan juStorgråter Menar du något sånt här?  https://www.undulatshopen.se/apoteket/kosttillskott-vitaminer/ vilken/vilka i så fall? 

Nopp, inget sådan utan mer som jag gav tips ovan. Förstår din frustration, inte roligt alls för dig.

Vill gärna skaffa en luftrenare (och har tänkt göra det) men det får nog tyvärr vänta p.g.a. att det är så dyrt och de pengarna finns inte just nuLedsen. Hur är det med teflon...kan det finnas i sådana prylar? Joniserande - skadligt eller bra (läst att det ibland kan bilda ozon...)? Tips på någon bra och fågelsäker som jag kanske kan...ehm...spara ihop till eller vem vet tigga till mig som present/julklapp eller nåtSkrattar? 

Ska inte finnas teflon i luftrenare vad jag vet om. Ja, dom är verkligen dyra dessa luftrenare. Tänk på att också skaffa en luftfuktare till fåglarna. Joniserande har jag inte hört så mycket positivt om så jag hade avstått. Jag har en hemma som heter electrolux luftrenare som jag själv köpt på www.tretti.se och tycker den är super bra så länge man byter och håller efter filtret.
Bildresultat för luftrenare electrolux tretti.se

Här finns en massa olika luftfuktare som är bra ute på marknaden, men dina akvarium borde göra sitt vad gäller luftfuktigheten, teflon tror jag inte du behöver oroa dig för:
https://www.elgiganten.se/cms/Luftfuktare/luftfuktare-fran-elgiganten/#

Kalcium...bra fråga faktiskt. Hen är inte alls förtjust i (läs: ger fullständigt f.. i ) sepiaskal. När det gäller andra djur så anses ju oftast diverse olika mineralstenar vara onödigt (och bättre med ex. sepiaskal), reptiler ger man ju kalcium i pulverform... Vad för slags kalciumtilskott är bra och hur får jag i det i gojan när hen inte ens tittar åt t.ex. sepiaskal? 

Mina fåglar får ett kalcium som läggs i vattnet. Detta är super tycker jag, man kan också lägga det i maten och röra om:
Flytande finns att köpa här:
https://www.zoosajten.se/fagel/uppfodning/tillbehor/topet-calci-vit

I pulver form:
https://www.zoosajten.se/fagel/foder/aggfoder/deli-nature/calcio

Faktiskt funderat på att göra en tröja till gojanGalen men orolig att hen ska få i sig fibrer/kunna skada sig på den i fall hen tuggar sönder den eller får av sig den eller att gojan ska råka fastna med den då jag inte är hemma... är jag för "hönsmammig"? Tänker typ. något liknande den som Jersey (länk i #31) har på sig. Men dessa  är ju bara för gulliga, haha: https://i.pinimg.com/originals/d0/cc/d2/d0ccd20add23dc36985ad8f991f3ea0c.gif 

och  https://i.etsystatic.com/19372650/d/il/897187/1996812443/il_340x270.1996812443_bmhq.jpg?version=0   Kanske kan sy någon pytteliten tröja i fleecetyg åt gojan (jag har ju nakenhundar så vore ju inte första gången jag syr djurkläder i fleece precis, haha)...tänker för att fleece inte repar sig på samma sätt som typ. en bomullströja skulle...men tråden kanske kan skada? 

Blev tipsad i ett amerikanskt? (internationellt eller whateverSkämtar... engelskspråkigt i alla fall) papegojforum om att jag skulle kunna testa något sånt här https://cdn.shopify.com/s/files/1/1111/3280/files/Collar___Tube_Collar_NEW_large.png?v=1510045952 men jag undrar om inte ett sånt hindrar mer än bara plockandet... borde ju kännas lite otympligt att typ. leka med det på eller? 

Den som är på de amerikanska forumet är det dom använder mest till fåglar och det som är bäst för dom. Oftast hindrar det inte dom och hjälper dom att inte plocka sig.

Här är ett tips, kanske har fågeln något i kroppen som behöver ut ur systemet och mina får aktivt kol emellanåt i sitt vatten men man kan också elda upp lite trädgrenar/ved så kan dom ta av det när dom känner att dom behöverGlad
https://www.kitchenlab.se/produkt/activated-charcoal-powder-100g-special-ingredients/

Skriver mer om allergier hos gojor så fort jag får tid över till detKramas

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2019-08-23 14:18 #48 av: JohannaN

Här kan du läsa lite om det hela vad gäller allergier hos fåglar och mat du bör undvikaGlad

https://www.beautyofbirds.com/featherpickingdiet.html

Kolla upp lite mer åt dig, återkommer. Funderar på att skriva en artikel om matallallergier hos fåglarGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.