Annons:
Etiketterutfodringartikel
Läst 975 ggr
JohannaN
2020-08-07 00:13

Kosten för Sävastrild!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 19
Förhandsgranskning av bild 2 av 19
Förhandsgranskning av bild 3 av 19
Förhandsgranskning av bild 4 av 19
Förhandsgranskning av bild 5 av 19
Förhandsgranskning av bild 6 av 19
Förhandsgranskning av bild 7 av 19
Förhandsgranskning av bild 8 av 19
Förhandsgranskning av bild 9 av 19
Förhandsgranskning av bild 10 av 19
Förhandsgranskning av bild 11 av 19
Förhandsgranskning av bild 12 av 19
Förhandsgranskning av bild 13 av 19
Förhandsgranskning av bild 14 av 19
Förhandsgranskning av bild 15 av 19
Förhandsgranskning av bild 16 av 19
Förhandsgranskning av bild 17 av 19
Förhandsgranskning av bild 18 av 19
Förhandsgranskning av bild 19 av 19

När det kommer till kosten hos Sävastrilder blir det oftast fel, man tänker fel, har fått fel tips från början och det kan leda till hälsoproblem hos dom. Här tas upp mer om hur vi ska fodra våra Sävastrilder så dom mår så bra som möjligt........

Kosten, lika viktigt som det är för oss är det för dom. Vi måste hjälpa dom att få i sig allt dom behöver precis som vi behöver få i oss när vi äter så som vitaminer, mine-raler, fibrer, antioxidanter, proteiner, nyttiga fetter, omega 3+6, enzymer, jod och kalk.

I det vilda äter dom uteslutande av halvmogna och mogna frön av gräs arterna Arundinella, Brachyachne, Chloris (Kvastgrässläktet), Chrysopogon, Digitaria,
Echinochlola (Hönshirser), Heterachne, Iseilema, Oryza (rissläktet), Panicum (vipphirs), Setaria (kolvhirs), Sorghum (durra släktet), Themeda, Urochloa (lever-hirs) men också av andra årliga växter så som Casuarina, Fimbristylis, Tridax. Även insekter finns med i bilden vilka inkluderar flugor, myror, termiter, spindlar och malar.

Denna art drabbas inte lätt av sjukdomar och är en väldigt frisk art om kosten och miljön är rätt. Det som kan hända om inte kosten och miljön är korrekt är att dom kan få mask i magen. Därför är kosten väldigt viktig för att hålla dom friska.  

95% av kosten ska bestå av en stor variation av frön av bra kvalité. Små frösorter. Vallmo frön och chiafrön är bra att erbjuda också, lagom fett i dessa och chia frön innehåller bra med omega 3.

1% ska bestå av groddar och blötlagda frön. Att grodda eller blötlägga hirskolvar av bra kvalité och hänga upp är välkommet. 

1% av kosten ska bestå av både finhackade och hela mörkgröna bladgrönsaker, grönkål, örter, odlade skott (vetegräs, korngräs, havregräs, majsgräs, ärtskott, solrosskott etc.), är uppskattat samt växter från naturen så som blåbärsris etc. är också ett välkommet tillskott i kosten. Glöm inte att också samla in frögräs utifrån och frys in för vintern då frögräs kan frysas in.

Insekter kan erbjudas som en del av den varierade kosten. Många uppfödare i utlandet men även här i Sverige använder en kakmix till sina fåglar och särskilt under häckningssäsongen bestående av till exempel ägg och kexmix, sockerkaka, insektskaka etc. Det är som att göra sina egna fågelbröd till papegojor och parakiter fast mer anpassade till mindre arter. Så gör det så varierat som möjligt och låt fantasin flöda men anpassa det till arten. Även hårdkokt mosat ägg kan erbjudas.

Ett bra vitamin och mineralpulver är också bra att ha i buren/voljären. För att dom ska få livskvalité och miljöberikning, låt dom leta efter fröna i halm, hö etc. så dom måste jobba för födan. Hitta på både fodergömmor och födosök så dom får hålla sig aktiva. Precis som dom skulle ha gjort i det vilda.

bilderna på Sävastrilderna är tagna av: Joanne Newton.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: