Annons:
Etiketterutfodringartikel
Läst 995 ggr
JohannaN
2020-07-14 15:54

Kosten för skrattduvor!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 22
Förhandsgranskning av bild 2 av 22
Förhandsgranskning av bild 3 av 22
Förhandsgranskning av bild 4 av 22
Förhandsgranskning av bild 5 av 22
Förhandsgranskning av bild 6 av 22
Förhandsgranskning av bild 7 av 22
Förhandsgranskning av bild 8 av 22
Förhandsgranskning av bild 9 av 22
Förhandsgranskning av bild 10 av 22
Förhandsgranskning av bild 11 av 22
Förhandsgranskning av bild 12 av 22
Förhandsgranskning av bild 13 av 22
Förhandsgranskning av bild 14 av 22
Förhandsgranskning av bild 15 av 22
Förhandsgranskning av bild 16 av 22
Förhandsgranskning av bild 17 av 22
Förhandsgranskning av bild 18 av 22
Förhandsgranskning av bild 19 av 22
Förhandsgranskning av bild 20 av 22
Förhandsgranskning av bild 21 av 22
Förhandsgranskning av bild 22 av 22

När det kommer till kosten hos skrattduvor blir det oftast fel, man tänker fel, har fått fel tips från början och det kan leda till hälsoproblem hos dom. Här tas upp mer om hur vi ska fodra våra skrattduvor så dom mår så bra som möjligt.........

Kosten, lika viktigt som det är för oss är det för dom. Vi måste hjälpa dom att få i sig allt dom behöver precis som vi behöver få i oss när vi äter så som vitaminer, mine-raler, fibrer, antioxidanter, proteiner, nyttiga fetter, omega 3+6, enzymer, jod och kalk.

I det vilda äter dom frön, säd, bär, nectar från Aloe marlothii och frukt. Ibland äter de också maskar, insekter, spindlar, sniglar och till och med svampar och
suckulenter. De är opportunistiska och äter nästan alla typer av mat de kan hitta. Fröna och säden  äter dom hela, dom skalar inte fröna som papegojor, parakiter och finkar gör.

Denna art drabbas inte av så många bristsjukdomar utan verkar väldigt frisk om man sköter om dom rätt. Trichomonas är något dom får väldigt lätt som är en encellig parasit som skadar slemhinnan i svalget och krävan hos fåglar. Just därför är det viktigt att ha en kost hög i A-vitamin och betakaroten så slemhinnorna håller sig starka och friska.

5 % av kosten bör bestå av pellets för fåglar.

5 % av kosten ska man erbjuda frön av stor variation och med bra kvalité. Även duvfoderblandningar ska erbjudas. Dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité! Solrosfrön kan ges i kosten för att berika den och då gärna skalade frön för att slippa svampsporerna aspergillus. Även hackade nötter och pumpakärnor kan erbjudas då och då som ett tillskott men då i mindre mängd än fröna.
Tänk på att solrosfrön och nötter har stort innehåll av fett, som kan göra dom sjuka och överviktig om det ges i för stora mängder, man ska inte heller ge jordnötter då detta kan göra dom sjuka, på grund av svampsporer som finns i dessa nötter.

80% av kosten ska bestå av finhackade grönsaker, örter, bär, frukt, groddade och blötlagda frön och baljväxter, odlade skott finhackade, ätbara blommor är ett välkommet tillskott i kosten, samt växter från naturen.

Dom måste ha grit för sina magar, även lersten/lerpicksten är bra att ge till dom. Ett bra vitamin och mineralpulver är också bra att ha i buren/voljären så dom kan ta när dom känner att dom behöver.

Glöm inte av motionen och när ni ger dom torra fröna av stor variation låt dom leta efter fröna i halm, hö etc. så dom måste jobba för födan. Hitta på både fodergömmor och födersök så dom får hålla sig aktiva. Precis som dom skulle ha gjort i det vilda.

Bilden på skrattduvorna är tagna av: Jennie Arvsell.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: