Annons:
Etiketterartikelpapegojorhälsa-och-skötselavel-och-uppfödningutfodringhäckning
Läst 914 ggr
JohannaN
6/29/20, 1:03 PM

Kosten för Ädelpapegojorna!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 23
Förhandsgranskning av bild 2 av 23
Förhandsgranskning av bild 3 av 23
Förhandsgranskning av bild 4 av 23
Förhandsgranskning av bild 5 av 23
Förhandsgranskning av bild 6 av 23
Förhandsgranskning av bild 7 av 23
Förhandsgranskning av bild 8 av 23
Förhandsgranskning av bild 9 av 23
Förhandsgranskning av bild 10 av 23
Förhandsgranskning av bild 11 av 23
Förhandsgranskning av bild 12 av 23
Förhandsgranskning av bild 13 av 23
Förhandsgranskning av bild 14 av 23
Förhandsgranskning av bild 15 av 23
Förhandsgranskning av bild 16 av 23
Förhandsgranskning av bild 17 av 23
Förhandsgranskning av bild 18 av 23
Förhandsgranskning av bild 19 av 23
Förhandsgranskning av bild 20 av 23
Förhandsgranskning av bild 21 av 23
Förhandsgranskning av bild 22 av 23
Förhandsgranskning av bild 23 av 23

När det kommer till kosten hos Ädelpapegojor blir det oftast fel, man tänker fel, har fått fel tips från början och det kan leda till hälsoproblem hos dom. Här tas upp mer om hur vi ska fodra våra Ädelpapegojor så dom mår så bra som möjligt........

Kosten är A och O så också för Ädelpapegojorna. Därför måste vi hjälpa dom att få i sig allt dom behöver precis som vi behöver få i oss när vi äter så som vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidanter, proteiner, salter, nyttiga fetter, omega 3+6, enzymer, klorofyll, jod och kalk.

En bristfällig kost som saknar rätt balanserad näring, kan orsaka hälsoproblem och / eller beteende-problem, vilket i sin tur kan leda till fjäder plockning.

Denna art har lätt för att drabbas av A-vitaminbrist.

I det vilda består kosten främst av frukt. Bland annat Parinari träden och Nonda plommon, bär, nötter så som Pandanus palmens nötter, frön, blommor och nektar. Även en bönsort som heter moreton bay chestnut.

Ädelpapegojan kräver en diet som är hög i Betakaroten och vegeta-biliskt protein, och den behöver också ha en fettsnål kost. Det jag har läst är att fett för den vuxna Ädelpapegojan bör bestå av 6% fett i kosten och dom yngre fåglarna som är mer aktiva och förbränner mer fett kan behöva 12% fett i sin diet, vilket kan vara bra att veta om.

100% av kosten ska bestå grönsaker, örter, bär, frukt, groddade och blötlagda frön och baljväxter, odlade skott, ätbara blommor, växter från naturen. A-vitaminrika livsmedel kan man finna i mörka bladgrönsaker samt färgglada frukter och grönsaker så som aprikoser, nätmeloner, papaya, mango, morötter, röd paprika, pumpor och sötpotatis. Detta ska erbjudas med andra örter, bär, grönsaker, groddar och blötlagda frön.

A-vitaminrika saker att ge till fåglarna är: Blomkål, Broccoli, Brysselkål, Chili (särskilt den röda), Endiver, Grönkål, Lingon, Maskrosblad, Melon, Morötter, Nypon, Nässlor, Papaya, Persilja, Pumpa, Röd paprika, Rönnbär, Spenat, Sparris, Sötpotatis, Tomater och kokt Ägg. Starkt färgade grönsaker innehåller mer A-vitamin.

Ädelpapegojor behöver inte pelleterad mat, men vissa ägare tycker att det är ett bra tillskott till en mestadels produktbaserad diet, så den ska i så fall vara i mindre mängd. Pelletsen är viktig att den är låg i järn och tipset jag fått är att nutribird T16 (tukanpellets) är det bästa för dom. Man ska också undvik "mänskliga" livsmedel med konstgjorda smakämnen, färgämnen och konserverings-medel.

Chops är något som passar utmärkt för denna art. Man ska göra en så varierad chop som möjligt, man kan också frysa in chopen. Chop refererar till en finhackad eller förädlad blandning av färska och kokta livsmedel som ges till fåglar. 

Även baka fågelbröd, olika sorters smoothies och erbjuda egengjord juice, torkade frukter, bär och grönsaker (i mindre mängd), torkade örter, naturliga teer (ej från mataffär), bi pollen etc.

Fågelbröd recept https://burfaglar.ifokus.se/articles/5e56d3f78e0e742f27006268-att-baka-brod-till-vara-burfaglar?discussions-1

Hur man torkar frukt, grönsaker och bär https://burfaglar.ifokus.se/articles/5e5d3f088e0e74377701a24d-torkad-frukt-bar-gronsaker-till-vara-burfaglar?discussions-1

Smoothies tips https://burfaglar.ifokus.se/articles/5e4b0bca8e0e74406403e6e8-smoothies-en-nyttig-dryck-aven-for-burfaglar?discussions-1

En kalksten är viktigt att finnas tillgänglig hela tiden i buren. Erbjud också gärna av det som man kan finna ute under vår sommar och höst så som maskrosor, våtarv, gräsfrön, groblad, blåbär, lingon, nypon, rönnbär, aronia bär mm.

Fodersök är viktigt för dom, där dom måste jobba för att få tag i sin mat precis som dom skulle gjort i det vilda, låt fantasin flöda.

Bilderna på ädelpapegojan och två chops är tagna av: Dawn Harris från forumet the parrot´s pantry, på facebbok, gå gärna in där och kika.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Burfåglar.ifokus är sajten för oss alla fågelintresserade. Om du har undulater, zebrafinkar, nymfkakaduor eller ingen fågel alls spelar ingen roll. Här är alla lika välkomna! På burfåglar.ifokus diskuterar vi om olika fågelarter och hur man tar hand om sina fåglar på bästa sätt. Välkommen in i burfåglarnas värld!
  • Redigerat 11/30/20, 4:48 PM av JohannaN
Annons:
Upp till toppen
Annons: