Annons:
Etiketterartikelhälsa-och-skötselparakiterutfodring
Läst 1496 ggr
JohannaN
2020-04-28 00:41

Kosten för Nymfkakaduor!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 26
Förhandsgranskning av bild 2 av 26
Förhandsgranskning av bild 3 av 26
Förhandsgranskning av bild 4 av 26
Förhandsgranskning av bild 5 av 26
Förhandsgranskning av bild 6 av 26
Förhandsgranskning av bild 7 av 26
Förhandsgranskning av bild 8 av 26
Förhandsgranskning av bild 9 av 26
Förhandsgranskning av bild 10 av 26
Förhandsgranskning av bild 11 av 26
Förhandsgranskning av bild 12 av 26
Förhandsgranskning av bild 13 av 26
Förhandsgranskning av bild 14 av 26
Förhandsgranskning av bild 15 av 26
Förhandsgranskning av bild 16 av 26
Förhandsgranskning av bild 17 av 26
Förhandsgranskning av bild 18 av 26
Förhandsgranskning av bild 19 av 26
Förhandsgranskning av bild 20 av 26
Förhandsgranskning av bild 21 av 26
Förhandsgranskning av bild 22 av 26
Förhandsgranskning av bild 23 av 26
Förhandsgranskning av bild 24 av 26
Förhandsgranskning av bild 25 av 26
Förhandsgranskning av bild 26 av 26

När det kommer till kosten hos nymfkakaduorna blir det oftast fel, man tänker fel, har fått fel tips från början och det leder till hälsoproblem hos dom, särskilt då vi ger våra nymfer alldeles för socker rik kost i form av bär och frukt. Här tas upp mer om hur vi ska fodra våra nymfkakaduor så dom mår så bra som möjligt...

Kosten, lika viktigt som det är för oss är det för dom. Vi måste hjälpa dom att få i sig allt dom behöver precis som vi behöver få i oss när vi äter så som vitaminer, mine-raler, fibrer, antioxidanter, proteiner, nyttiga fetter, omega 3+6, enzymer, jod och kalk. En enda brist på något av detta leder förr eller senare till bristsjukdomar och sjukdomar i allmänt.

I det vilda äter denna art en stor mängd olika frön, spannmål och grödor av olika sort, även gräs och örter.

Denna art drabbas lätt av överviktig och drabbas av fettumörer även kallade lipom om inte kosten i kombination av daglig motion tillfredsställs och viktigt är också att inte ge för extrem fet mat, alltså dom kräver en fettsnål kost men där inte fettet utesluts då alla varelser behöver fett men då av det bra fettet.
Viktigt att känna till är också att nymfkakaduorna är en art som lätt får a-vitamin-brist och även fettlever som till stor del beror på att kosten innehåller alldeles för feta frön. A-vitamin och fett samarbetar i kroppen så en bra balans mellan dessa är viktigt, det får man genom att ge livsmedel rika på betakaroten och a-vitamin, även krossade nötter är okej att ge någon gång i veckan för att få i dom av fett att samarbeta med a-vitaminerna. Bra med omega 3 inner man i chia frön, hampa och linfrön som man kan ge två gånger i veckan till dom.

70% av kosten av torra frön lite mer magra frön av bra kvalité, dit hör inte fröna som finns i vanliga mataffärer. Det är okej att ge skalade solrosfrön men inte för mycket solrosfrön. Bra omega 3 och 6 hittar man i chia frön och hampa frön.

30% av kosten 2 gånger i veckan ska bestå av olika grönsaker, mörk-gröna bladgrönsaker, odlade skott, örter, groddade och blötlagda frön av olika sort även. Även kokt quinoa är ett välkommet tillskott i den varierade kosten. På sommaren kan man ge av ätbara blommor och grönt ute i naturen, även knoppar och annat gott.

A-vitaminrika saker att ge till nymferna är: Blomkål, Broccoli, Brysselkål, Chili (särskilt den röda), Endiver, Grönkål, Maskrosblad, Morötter, Nypon, Nässlor, Persilja, Röd paprika, Spenat, Sparris och Sötpotatis(kokt och rå).. Starkt färgade grönsaker innehåller mer A-vitamin.

Fågelbröd recept
https://burfaglar.ifokus.se/articles/5e56d3f78e0e742f27006268-att-baka-brod-till-vara-burfaglar?discussions-1

Kalksten, jod sten och ett bra vitamin och mineralpulver är också bra att ha i buren/voljären.  Se till att dom får mycket motion. Vilda nymfkakaduor flyger många mil varje dag. Detta bränner kalorier. Det är alltså viktigt att dom får bra med motion varje dag hela dagen för att få må bra. Gör fodersök är också viktigt. Låt dom leta efter maten, ha frön lägre på t ex golvnivå, göm i t ex halm, hö etc. ha nyttigheterna av grönt där dom sitter mest så dom väljer dessa först.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Burfåglar.ifokus är sajten för oss alla fågelintresserade. Om du har undulater, zebrafinkar, nymfkakaduor eller ingen fågel alls spelar ingen roll. Här är alla lika välkomna! På burfåglar.ifokus diskuterar vi om olika fågelarter och hur man tar hand om sina fåglar på bästa sätt. Välkommen in i burfåglarnas värld!
  • Redigerat 2021-06-23 10:07 av JohannaN
Annons:
Upp till toppen
Annons: