Annons:
Etiketterpapegojorartikel
Läst 1273 ggr
JohannaN
2/8/20, 2:04 AM

Den vilda Amazon papegojan!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 8
Förhandsgranskning av bild 2 av 8
Förhandsgranskning av bild 3 av 8
Förhandsgranskning av bild 4 av 8
Förhandsgranskning av bild 5 av 8
Förhandsgranskning av bild 6 av 8
Förhandsgranskning av bild 7 av 8
Förhandsgranskning av bild 8 av 8

Amazon papegojor är lojala, tillgivna och lättroade papegojor som har vuxit till att bli en av dom mest populära sällskapsfåglarna runt om i världen. Men hur lever dom i det vilda? Här tas upp mer om det hela.....................

Amazon papegojor härstammar från Sydamerika och i deras naturliga livsmiljöer lever dom i flockar som brukar innefatta familjegrupper. Dom lever i subtropiska och tropiska områden där det är mycket fuktigt. Från Karibien till Centralamerika och Mexiko.

Det talas ofta om aggressivitet och skrikighet hos denna art i fångenskap och när man tittat närmare på denna art i det vilda kommer orsakerna bakom några av dessa beteenden att kunna förstås bättre för amazon ägare. Till exempel måste arten i det vilda vara högljudd för att kommunicera med andra medlemmar i sin flock och de är territoriella under avels-säsongen eftersom de annars skulle förlora en bra boplats.

Denna art är mestadels grön och beroende på art har de distinkta fjäderfärgningar på huvud och panna. Dessa färger kan variera från röd, olika lila, gul etc. Olika arter visar olika färger på sina axlar, stjärtfjädrar och näbb.

I det vilda äter dessa fåglar ett stort utbud av olika sorters nötter, frukter, grön-skande och frodiga växter som innefattar skott, knoppar frön och blommor. Det sägs också äta en del insekter och små gnagare under häckningsperioden. Jag läste att Violettkronad amazon papegojor äter från minst 33 växter och deras kost innehåller 81,8% frön, 8,8% frukt, 6,6% insektslarver och 2,9% bromelia/ annanas-växter.
Puerto Rico Amazon papegojor äter från minst 60 växtarter och deras diet består främst av frön och frukt, även om bladknoppar och blommor också ingår i deras diet. Dom flesta Amazon papegojor äter i tystnad upp i träden och äter sällan nere på marken.

I det vilda äter amazon papegojorna och flertalet andra arter en lera som heter bentonit lera. Bentonit lera innehåller ett överflöd av mineraler som fåglarna får i sig av och några av dom inkluderar kalcium, magnesium, kiseldioxid, natrium, koppar, järn och kalium. Bentonit lera är en basisk och mycket mineralhaltig jordart med en renande effekt som förbättrar produktionen av enzymer i alla levande organismer.

Leran suger upp tungmetaller, slaggprodukter och skadliga bakterier inuti kroppen och tarmarna och transporterar ut dem den naturliga vägen. Bentonit lera balan-serar tarmarnas pH-värde och bakteriestammar och kanske är det så här som dom vilda fåglarna håller sig friska. Mer som är intressant vad gäller bentonit lera är att papegojor som lever i fuktiga tropiska skogar där natrium för nerv och muskel-funktion försvinner snabbt från eko-systemet, förutom där det lagras i hård lera. Amazonas lera inne-håller vanligen natrium-halter 40 gånger högre än pape-gojornas växtfoder. Det är just av dessa anledningar som dom äter av leran i det vilda.

Ålder på Amazon papegojorna är runt 40 år men det finns dom fåglar som blivit 70 år, längden varierar beroende på art mellan 25-45 cm och vikten varierar mellan cirka 450 – 650 gram.

**Här är namnen på dom olika Amazon arterna, där den blåpannade Amazonen är den vanligaste som burfågel här i Sverige.
**
**_- Cuba Amazon

- Blåpannad Amazon

- Gulnackad Amazon

- Gulpannad Amazon

- Lila krönt Amazon (Lilac crowned Amazon)

- Mjölnar Amazon (Mealy Amazon)

- Grön kindad amason (Green- cheeked Amazons)

- Venezuela Amazon (orange-winged Amazon)

- Panama Amazon

- Röd kindad Amazon

- Vit-beklädd Amazon_**

Vilda Amazon papegojor bygger i allmänhet bon i mycket djupa hål i stora gamla träd, men det finns sällsynta undantag. På ön Abaco, i Bahamas häckar Kuba Amazoner i underjordiska kalkstensgrottor. När de häckar i träd skapar Amazonerna inte hålen från början, men dom förstorar befintliga trädhål genom att karva och gnaga djupet och hålet större. Amazoner försvarar sina bohålor aggressivt både honor och hannar men värst hannarna då det finns få boplatser.

Amazonerna häckar i mellan april och maj i det vilda. Honan lägger 2 till 4 ägg och inkuberar äggen mellan 26-29 dagar, detta gäller för de flesta Amazonerna, hannen kommer med mat till honan under tiden. Honan stannar i boet under den första tiden och matar ungarna, där hannen kommer med mat men därefter söker både honor och hannar mat till ungarna. Ungarna är redo att lämna boet efter ca 70 till 100 dagar och är beroende av sina föräldrar en tid för att lära sig vad man kan äta och vad man bör undvika. Dom blir könsmogna mellan 3 och 6 års ålder beroende på art där dom söker sig en egen partner att leva livet med.

**Bilderna är tagna av:
**Paul Goldstein (från en facebook sida som heter Araras Eco Lodge), Edwin Godinho (från facebook sidan Wild Bird Trust), Roger Wilkinson (World Parrot Trast på facebook), Armani Brockner (på facebook som är en naturfotograf), Paul Berridge (P&M Wildlife and Nature Photography.

Infon har funnits på dessa sidor:

https://zoologica.wordpress.com/2008/09/07/the-behaviour-of-wild-amazon-parrots/

https://en.wikipedia.org/wiki/Amazon_parrot

https://www.thesprucepets.com/amazon-parrots-1238342

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Animal Fun
3/18/20, 7:29 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Oj! det visste jag inte! Vad roligt att höra. 

Bra info.

Upp till toppen
Annons: