Annons:
Etiketterhälsa-skötselartikel
Läst 2070 ggr
JohannaN
2020-03-04 22:53

Effekterna av tobaksrökning hos burfåglar!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att rökning och tobaksprodukter är skadligt för hälsan råder det inga tvivel om. Men tobaksprodukter och rökning är ännu mer allvarligt, farligare och skadligt för våra burfåglar. De har visat sig orsaka inte bara andningsbesvär och sjuk-domar, utan de är också ansvariga för sjukdomar i alla andra kroppssystem hos människan men så också för våra burfåglar. Det är alltså dags att tala om det kontroversiella ämnet cigaretter, tobak och rökning. Här tas upp mer om det hela.............

Att rökning och tobaksprodukter är skadligt för hälsan råder det inga tvivel om. Men tobaks-produkter och rökning är ännu mer allvarligt, farligt och skadligt för våra burfåglar då dom har ett mycket mer avancerat andningssystem och är så mycket mer känsligt. Dom har ett mycket unikt och effektivt andningsorgan. Vi människor andas cirka 16-20 andetag per minut och fåglar andas cirka 25-40 andetag per minut.

Sjukdomar i luftvägarna är de vanligaste sjukdomar som finns hos våra burfåglar, då fåglarna inte har flimmerhår som vi människor och har lungsäckar för effek-tivare andning, så partiklarna som finns i våra hus inklusive rökning är skadligt för dom då det går rakt ner i deras känsliga andningssystem.
Den rök en rökare andas ut är den vanligaste orsaken till tobaksrelaterade sjukdomar, den så kallade passiva rökningen. Men även andra former av tobak och nikotinprodukter kan också orsaka skador på på hjärtat, lungorna och luftsäcken, huden samt mage och tarmsystemet vilket vi alla också är medvetna om.

Om tobak och rök är skadliga för oss människor vilket vi vetat i många, många år, människor som har ett starkare hjärta och lungor, hur skadligt är det för våra burfåglar, som har extremt känsliga hjärta, kärl, andningsorgan, lung och luftsäckar samt hud system?
Svaret är, väldigt skadligt! Kroniska sjukdomar hos burfåglar finns i överflöde både vad gäller övre luftvägsinfektion, hosta, nysningar, bihåleinflammation, konjunktivit (ögoninfektioner), för att bara nämna några. Sekundära bakterie-infektioner är vanliga och många av dessa sjukdomar kan visa sig vara dödliga hos burfåglarna. Så ju mer fågeln inhalerar cigarett, cigarr eller piprök men också hanteras av en rökare, desto mer minskar det förmågan hos fåglarna att tolerera tobaksvarornas skadliga effekter.

När fåglar andas krävs det två inandningar och utandningar för att få ren luft, fult ut i luft-säckarna. Det tar två andetag för att slutföra en enda andningscykel och flytta luft genom hela andningsorganen. Det andra andetaget för det första andetaget ut ur systemet vilket sluter cirkeln. Luftsäckarna har mycket tunna väggar med få blodkärl, så de kontrollerar inte direkt utbytet av luft, istället fungerar dom som en blåsbälg för att ge syre till lungorna.

Fåglar har inte ett membran. Luft hos dom dras in och ut genom sammandragning av muskler. Eftersom det inte finns något membran och där luftsäckarna sträcker sig in i skelettet, kan luftvägsinfektioner också sträcka sig till bukhålan och ihåligheterna i skelettet.

Symptom på sekundär rök och tobaksförgiftning hos burfåglar:

Dyspné (ansträngd andning)

Överdriven retbarhet

Onormalt snabb andning

Ryckningar och skakningar

Rastlöshet

Krampanfall

Ökad salivproduktion

Muskelsvaghet

Diarré och kräkningar

Ökad hjärtfrekvens

Förstorad vaxhud

Nysningar

Kronisk rinit (inflammation i näsans slemhinna)

Kronisk eller akut hosta

Kollaps, koma, hjärtstillestånd och så småningom leder det till en snabb död.

Inandning är inte det enda sättet att absorbera tobak och nikotin. Fåglarna kan putsa upp giftiga kemikalier när dom rengör fjädrarna. Nikotin, tjära och cancer-framkallande ämnen kan landa på deras fjädrar efter att röken i luften lägger sig, vilket ökar deras chanser att utveckla cancer. Dessutom kan de äta på produkter som innehåller nikotin, såsom cigaretter, cigarrer och tuggtobak, nikotin tuggummi och nikotin plåster.

Det mest skrämmande är att när man andas in sekundär rök så innehåller detta över 4000 kemikalier, inklusive 69 föreningar som är kända för att orsaka cancer. Den som andas in begagnad rök andas in tusentals kemikalier så också våra bur-fåglar!

För fåglar som haft långvarig exponering för sekundär rök i dåligt ventilerade områden utsätter dom för lunginflammation och andra luftvägsproblem, inklusive lungcancer och det kan ta många timmar innan röken från en enda cigarett att rensas ut ur rummet/utrymmet och även fall man har bra ventilationssystem och luftrenare så blir även dessa täckta av gifterna så den tvingade luften kommer att fortsätta ge ut gifterna i luften.

Något som också är intressant och viktigt är att rökinhalation förvärrar järn-lagrings sjukan som nektar och insektsätande arter kan drabbas av, en sjukdom som gör att fågeln inte kan föra ut järn ur kroppen utan lagras istället i kroppen, och nikotinsulfat leder till allvarlig skelett missbildning, minskad kroppsvikt, en felställning av nacken, ödem, muskeldystrofi (musklerna bryts ner) och miss-bildning av näbb, hjärta och njurar. Av alla tobaksvaror utgör nikotin i cigarettrök den största faran för fåglarnas hud och fjädrar, och sekundär rök gör mest skada, vilket orsakar både dermatit (hudsjukdom) och fjäderskada. Dessutom absorberar fjädrarna röklukten och missfärgas av röken.

Värme får röken att stiga, och när den svalnar tar gravitationen ner den igen. Gifterna landar på fåglarna, deras grenar, deras burgaller, leksaker och mat. Det är också på rökarens händer, armar, kläder och annan utsatt hud, även i håret. Om rökarens händer är belagda med kemikalier från att hålla cigaretten, överförs den enkelt till fågeln/fåglarna.

Kanariefåglar och finkar är särskilt mottagliga för inhalationsgift eftersom dom byter ut mer luft per gram kroppsvikt än större fåglar. Ett super bra exempel på detta är kanariefåglarna i kolgruvorna, slutade fåglarna att sjunga var det dags att ta sig upp ur gruvorna för då var det för hög koldioxid eller andra giftiga gaser i gruvorna.

Fåglar måste skyddas från alla typer av rök, inte bara tobaksrök. Ägarna måste vara försiktiga med att utsätta fåglar för rök från vejper, bränd mat, bränd teflon och husbränder etc. Väljer man att fortsätta röka efter att ha läst detta vilket är upp till var och en, så är det inte vad fåglarna har valt och inget dom ska behöva utsättas för, därför är det viktigt för dessa ägare att byta kläder ofta, tvätta händerna ofta och röka UTOMHUS samt andas in och ut ren luft ute innan man går in för att minska gifterna runt fåglarna.

Att ta bort fågeln från en rökmiljö, tillsammans med korrekt medicinsk hantering, kan resultera i att kunna rädda fågeln om det upptäcks i tid. Behandlingen är stöd-jande och beroende på vilka symptom fågeln uppvisar. Detta ihop med regel-bundna duschningar, rätt kost, bra luftkvalitet och rätt miljö. Infon funnen på dessa sidor

Så tänk till en gång extra om det verkligen är värt att röka i och runt era fåglar samt tänk på att det är inte bara röken som orsakar skada i luften utan den orsaka skada även på miljön, ytor och omgivning hos fåglarna.

**Infon funnen på dessa sidor:
**

http://www.exoticpetvet.net/

https://www.petpoisonhelpline.com/pet-safety-tips/whats-poisonous-to-birds-and-pocket-pets/

https://theparrotsocietyuk.org/site/index.php/parrot-information/parrot-husbandry/husbandry-and-management-of-parrot-species/no-smoking-around-birds/

https://birdtricksstore.com/blogs/birdtricks-blog/smoking-around-your-birds

https://wagwalking.com/bird/condition/secondhand-smoke

https://lafeber.com/pet-birds/playing-with-fire-tobacco-pet-birds/

https://pinemountainvet.com.au/second-hand-smoke-birds/

https://www.verywellmind.com/harmful-chemicals-in-cigarettes-and-cigarette-smoke-2824715

https://www.lung.ca/lung-health/smoking-and-tobacco/whats-cigarettes/there-are-4000-chemicals-every-cigarette

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: