Annons:
Etiketterartikelhälsa-och-skötselutfodring
Läst 1965 ggr
JohannaN
2020-03-02 18:14

Torkad frukt, bär & grönsaker till våra burfåglar!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Kan man ge torkade frukter, grönsaker, örter, blommor och bär till våra burfåglar? Är dom bra tränings-godis? Finns det någon näring i torkade bär frukt? Hur torkar man dom? Vad bör jag tänka på? Torkad frukt har några underbara fördelar Men det finns vissa problem med att använda dom. Här tas upp mer om det hela.....................

Kan man ge torkade frukter, grönsaker och bär till burfåglar?
Ja, det kan man. Torkade frukter, grönsaker och bär har flera underbara fördelar. De är små, lätta att hantera och de smakar bra.

Är dom bra träningsgodis?
Ja det är dom. Dom är torra och är perfekta för användning i fodersöks syfte i leksaker etc. och när dom är uppdelade i små bitar är dom bra som träningsgodis om ens fåglar tycker om torkade livsmedel.

Finns det någon näring i torkade frukter, grönsaker och bär?
Frukt är energirikt, kolhydrat/sockerrikt och innehåller en hel del vitaminer, mineraler och antioxidanter. Så dom är mer nyttiga än onyttiga. Man ska ge i lagom dos och inte överdriva då dom är socker och kolhydrats rika. Lagom är alltid bäst och vid träning kan man göra en egen blandning mellan torkade bär och frukter samt nötter och frön (nötter och frön gärna blötlagda eller groddade).
Tänk på att i torkade frukter och bär finns det mycket järn så inte bra för insekts, frukt och nektarätande fåglar! Tänk också på att när man torkar frukter och bär får dina fåglar i sig fyra gånger mer socker och kalorier än om dom skulle äta dessa färska.
https://livsmedelsinfo.nu/livsmedel/n%C3%A4ringsv%C3%A4rde-frukt-torkad.html
https://livsmedelsinfo.nu/livsmedel/n%C3%A4ringsv%C3%A4rde-bl%C3%A5b%C3%A4r-torkade.html

Hur torkar man dom och vilka bär, grönsaker och frukter kan man torka?
Det går att torka alla bär, dom flesta frukter och flertalet grönsaker men bär med tjockare skal är svårare att torka som t ex krusbär. Man torkar dom i ugn eller man kan använda en svamp tork. Här kan ni finna svamp tork bland annat: https://www.jula.se/catalog/hem-och-hushall/koksmaskiner/matberedningsapparater/frukt-svamptorkar/frukt-svamptork-001641/

Finns det några negativa aspekter när det kommer till torkade bär, frukt, grönsaker?
Ja, köpt från mataffärer och liknande är inte så bra då dessa kan innehålla innehåller höga halter av aflatoxin, metylbromid och svaveldioxid som inte är bra för fåglarna. Torka eget hemma istället för att köpa i butik då vet man vad man har i och slipper farliga ämnen. Annars köp i hälsokostbutik och var noga med att fråga hur dessa hanterats.

Bär

Bär torkas i 50 grader, man kan torka i 30 grader men det tar längre tid.

Torktiden för bär varierar från 12 - 25 timmar, beroende på:

- Vad man har för ugn (varmluftsugn eller utan varmluft! Tänk på att svamptork går också bra att använda)

- Tjocklek på skal

- Hur mycket vätska det är i bären

- Om man torkar dem hela eller om man mosar dem.

Bären är färdiga när dom är sega, tänk på att om man torkar hela bär för länge så dom blir stenhårda och då kommer dessa inte gå att tugga för oss människor, men kan bli bra näbb-trim för fåglar i större format.
När torkningen är färdig och man är nöjd, förvarar man dom torkade bären torrt, svalt och mörkt. I en tät glasburk är ett tips. Ett tips till är att bär blir oftast bäst när man torkar, när man använder mosade bär (undantag för bär att mosa och torka är jordgubbar, skivade är det som gäller).

Här finns listor på vilka bär man kan använda:
https://burfaglar.ifokus.se/articles/52191c24ce12c462c200017f-lista-pa-atbar-och-giftfri-mat-faglarna-kan-ata
https://burfaglar.ifokus.se/articles/5990392cce12c42b82003905-atbara-bar-for-vara-burfaglar

Frukt

Frukt torkas vid 50 grader

Lite tips på tid är: Äpplen behöver 4–6 timmar, päron 6–10 timmar och vindruvor 10–18 timmar men gör en stor variation av frukter till fåglarna är ett tips.

Förbered frukten

- Tvätta eller skala frukten och skär bort dåliga delar.

- Skiva eller dela i tunna skivor.

- Förbehandla eventuellt med citronsyravatten eller citronvatten, 1 tsk till en liter vatten för att slippa att dom bli bruna, en smaksak helt enkelt.

- Låt rinna av i ett durkslag.

Välja frukter som är fasta och mogna och välja bort melon och citrusfrukter. Citrusfrukter kan också torkas om så önskas men deras höga vatteninnehåll kommer att göra dom sma-klösa. Först skivar man frukten.
Man måste hålla rätt temperatur hos frukterna för annars är det risk för att fruk-ten möglar, detta sker om temperaturen är för låg. Om man har för hög värme blir frukterna både sega och förlorar vitaminer. Tänk på att vända skivorna då och då så torkningen blir jämn på båda sidorna.

När det är klart förvarar man dom torkade frukterna torrt, svalt och mörkt samt gärna i en glasburk.

Här finns en lista på frukter man kan använda:
https://burfaglar.ifokus.se/articles/52191c24ce12c462c200017f-lista-pa-atbar-och-giftfri-mat-faglarna-kan-ata

Grönsaker

**Grönsaker torkas vid 50 grader **

- Förbered grönsakerna genom att tvätta dom och rensa bort det dåliga.

- Koka i 1 till 2 minuter.

- Skiva eller dela i tunna skivor.

Det är inte bara att skiva upp och torka grönsaker då många grönsaker först måste kokas en till två minuter innan de kan torkas för annars blir hållbarheten tyvärr alltför kort och de kan bli dåliga före dom hinner torka tillräckligt. Detta gäller i stort sett alla grönsaker utöver paprika. Tips på grönsaker för torkning är paprika, chili, morötter, pumpa och sötpotatis som är höga i vitamin-A. Skiva dom tunt.

Här är lista på vad för grönsaker man kan använda:
https://burfaglar.ifokus.se/articles/52191c24ce12c462c200017f-lista-pa-atbar-och-giftfri-mat-faglarna-kan-ata

Örter

Örter torkas under 50 grader

- Förbered genom att plocka dom örter du vill ha för torkning. Håll variation.

- Använd lägsta temperatur.

- Lägg örterna i ett tunt lager.

Oftast så torkar man örter genom att hänga dessa torrt, varmt och inte för ljust inomhus. Men det går att skynda på det hela genom att torka i ugn, det kan också funka i svamp tork. Dom ska torka på låg temperatur och inte över 50 grader. Man lägger örterna i ett tunt lager på ett bakplåtspapper och låter luckan stå öppen.
Man vet att kryddorna är klara när de är helt torra. Därefter repa man av bladen från de torkade kvistarna och förvarar dessa i mörka och lufttäta burkar. För att få så lång hållbarhet på örterna ska dom förvaras svalt, torrt och mörkt. Där man sedan kan göra en egen örtsallad till sina fåglar och man kan också blanda in dessa i chopsen eller göra ett te åt dom.

Här finns listor på örter man kan använda:
https://burfaglar.ifokus.se/articles/52191c24ce12c462c200017f-lista-pa-atbar-och-giftfri-mat-faglarna-kan-ata
https://burfaglar.ifokus.se/articles/53b1e5178e0e7419c6000396-orter-ar-super-att-ge-vara-faglar-for-mycket

Ätbara blommor

Blommor torkas på låg värme, under 50 grader

- Förbered genom att plocka dom blommor du vill ha för torkning. Håll variation.

- Använd lägsta temperatur.

- Lägg inte blommorna för nära varandra utan avstånd mellan blommorna är vad som gäller.

- Man kan torka blommor i ugn eller svamptork men också på ett tidningspapper, handduk eller en ört tork.

Här är hur du torkar utan ung eller svamp tork:

1. Man väljer ut dom blommor man tänkt torka och man vet är säkra att erbjuda fåglarna.

2. Skölj snabbt av blommorna under kallt vatten och låt torka.

3. Se till att ha pappershanddukar eller tidningspapper tillhands och lägg upp dom på en varm och vindfri plats i huset.

4. Placera blommorna på pappren och se till att dom inte överlappar varandra, utan håll dom separata med lite mellanrum mellan varje blomma.

5. Låt dom torka, cirka 2 till 3 dagar så bör dom ha torkat eller om man vill kan man hänga dom i en bukett och torkas på samma vis som örter torkas.

6. Innan man lagrar blommorna måste man kolla så dom säkert torkat, för annars är risken att det bildas mögel och då måste blommorna kasseras.

7. Förvara blommorna i en lufttät behållare och hålla dem borta från ljus. Förvara dom på en sval och torr plats.

Här finns lista på ätbara blommor man kan använda:
https://burfaglar.ifokus.se/articles/57e1948e8e0e740e67005b5b-atbara-blommor-for-vara-burfaglar
https://burfaglar.ifokus.se/articles/53b1e5178e0e7419c6000396-orter-ar-super-att-ge-vara-faglar-for-mycket

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

  • Redigerat 2020-09-15 12:38 av JohannaN
Annons:
Upp till toppen
Annons: