Annons:
Etiketterpapegojorartikel
Läst 3830 ggr
JohannaN
12/5/18, 7:23 PM

De vilda Rosellorna!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 50
Förhandsgranskning av bild 2 av 50
Förhandsgranskning av bild 3 av 50
Förhandsgranskning av bild 4 av 50
Förhandsgranskning av bild 5 av 50
Förhandsgranskning av bild 6 av 50
Förhandsgranskning av bild 7 av 50
Förhandsgranskning av bild 8 av 50
Förhandsgranskning av bild 9 av 50
Förhandsgranskning av bild 10 av 50
Förhandsgranskning av bild 11 av 50
Förhandsgranskning av bild 12 av 50
Förhandsgranskning av bild 13 av 50
Förhandsgranskning av bild 14 av 50
Förhandsgranskning av bild 15 av 50
Förhandsgranskning av bild 16 av 50
Förhandsgranskning av bild 17 av 50
Förhandsgranskning av bild 18 av 50
Förhandsgranskning av bild 19 av 50
Förhandsgranskning av bild 20 av 50
Förhandsgranskning av bild 21 av 50
Förhandsgranskning av bild 22 av 50
Förhandsgranskning av bild 23 av 50
Förhandsgranskning av bild 24 av 50
Förhandsgranskning av bild 25 av 50
Förhandsgranskning av bild 26 av 50
Förhandsgranskning av bild 27 av 50
Förhandsgranskning av bild 28 av 50
Förhandsgranskning av bild 29 av 50
Förhandsgranskning av bild 30 av 50
Förhandsgranskning av bild 31 av 50
Förhandsgranskning av bild 32 av 50
Förhandsgranskning av bild 33 av 50
Förhandsgranskning av bild 34 av 50
Förhandsgranskning av bild 35 av 50
Förhandsgranskning av bild 36 av 50
Förhandsgranskning av bild 37 av 50
Förhandsgranskning av bild 38 av 50
Förhandsgranskning av bild 39 av 50
Förhandsgranskning av bild 40 av 50
Förhandsgranskning av bild 41 av 50
Förhandsgranskning av bild 42 av 50
Förhandsgranskning av bild 43 av 50
Förhandsgranskning av bild 44 av 50
Förhandsgranskning av bild 45 av 50
Förhandsgranskning av bild 46 av 50
Förhandsgranskning av bild 47 av 50
Förhandsgranskning av bild 48 av 50
Förhandsgranskning av bild 49 av 50
Förhandsgranskning av bild 50 av 50

RoseIlor är färgglada och mycket vackra fåglar som börjar bli populära som burfåglar i Sverige. Här tas upp fakta om de vilda rosellorna, då det också är viktigt att lära känna den art man införskaffar hur dom funkar i det vilda........

Rosellor är i ett släkt som består av sex arter och nitton underarter och härstammar från Australien. Där dom också finns i vilt tillstånd i närliggande öar. Dom finns i skogar, på bondgårdar, förorter, parker och trädgårdar men där dom inte lever i dom inre delarna av Australien då dom är begränsade till kustens berg och slätter. Något som kanske kan vara roligt att veta är att ordet "rosella" beror ursprungligen på en felstavning av "Rosetta Parrots", ett namn som eventuellt gavs till fåglarna efter det kristna namnet på fru Fife Angas (Fifie Anges var en engelsk affärsman och bankir) en pionjär/nybyggare i södra Australien.

Dom vanliga arterna av rosellor är Stanleyrosella, Blåkindad rosella, Grön rosella, vitkindad rosella, praktrosella och svarthättad rosella som vi ska titta på lite närmare här:

Stanleyrosellor

Är en art som är endemisk och finns enbart i sydvästra Australien. Denna art är övervägande växtätande där deras kost huvudsakligen består av gräsfrön av infödda ogräs och grödor, men oftast från eukalypt, sheoak (Kasuarina) och andra naturliga växter i trädbevuxen miljö men också andra växter.
Ibland äter dom också nektar och insektslarver, oftast när det är häckningssäsong. De växter som är införda i landet som dom också äter av är capeweed (kapöga), tistlar, flatweed (rotfibbla), subterranean clover (Grävklöver) och protea blommor som ursprungligen kommer från Afrika men är införd i landet Stanleyrosellan är den minsta av rosella arterna och har en vikt på 60 till 70 g och en längd på 25 till 26 cm.
Hanarna har ett starkt rött bröst och mer starkare färger på vingarna som går i grönt och blått och gula kinder medans honornas huvud, nacke och undersidan av magen är grön, med ett rött band över pannan. De gula kinderna är mindre, och det finns inga röda fjädrar på ryggen eller skulder fjädrar. Ungarna har samma färg som honorna men ännu mer gröna och färgar inte ut för ens vid sex månaders ålder. Arten lever parvis men vid födosök syns dom i grupper.
Dom häckar från juli till oktober mitten av november då ungarna tar sig ur boet och där dom lever och döda träd, i allmänhet eukalypter och oftast karri och wandoo. Honan lägger mellan tre och åtta ägg och inkuberar äggen i 23 till 25 dagar medans hanen matar honan och ungarna lämnar boet efter 5 veckor.

Blåkindad rosella eller Crimson Rosella

Är en art som finns i norra Queensland, södra Queensland till södra Australien och på Kangaroo Island och har även introducerats till Nya Zeelnad och Norfolk Island. Dom lever i bergskogar och i trädgårdar. Födan består av frön av eukalyptus, gräs och buskar, liksom insekter och vissa blomsterträd.
Denna fågel är 36 cm lång och väger 120 g. Dom är mestadels rödfärgad och har ljusblå kinder. Fjädrarna på ryggen och vingarnas övre del är svarta och kantade med rött, dom yttre har blå kanter och stjärtfjädrarna är blå på ovansidan och blekblå under och på de ytter fjädrarna. Fåglar från norra Queensland är i allmänhet mindre och mörkare än södra fåglar. Unga blåkindade/Crimson Rosellor har de karakteristiska blåa kinderna, men återstoden av kroppen är olivgrön till gulaktig oliv och har ibland vissa röda områden på kroppen. Ung fåglarna får de vuxnas färg på fjäderdräkten vid 15 månaders ålder.
Häckperioden varar från september till februari och varierar beroende på årets nederbörd. Dom lägger mellan 3 till 8 ägg och inkubationstiden är 19 dagar och när dom lämnat boet blir dom beroende av föräldrarna i ytterligare 35 dagar efter att ha lämnat boet. Dom blir köns-mogna vid 16 månaders ålder och då får dom sin vuxenfärg.

Grön rosella

Denna art finns endast i Tasmanien och Bass Strait Island. Deras längd är 36 cm och deras vikt ligger på ca 90 till 165 g. Denna art föredrar täta fuktiga skogar och savann skogar, men dom kan hittas i de flesta Tasmaniska livsmiljöer utom trädlösa hedar och rensade jordbruksmarker.
Deras föda består främst av frön av gräs, buskar och träd men dom äter också frukter, bär, knoppar blommor, nektar, insekter och larver. Denna art häckar under våren och sommaren och lägger då 4 till 8 vita ägg som läggs i en ihålig stam eller i en hålig-het i en gren på ett träd. Hon inkuberar äggen i 19 till 23 dagar och ruvar dom själv och lämnar enbart boet när hon matas av hanen.

Vitkindad rosella eller Pale-headed rosella

Denna art finns i nordöstra och östra Australien. Deras vikt ligger på 95 till 150 g och dom har en läng på 28 till 34 cm. Huvud och hals på arten är mestadels vitaktig eller så att säga blekgul. Men finns också undantag där det är blåaktiga kinder. Bröstet och buken är blå till djupblå med ett gulvitt snitt. Fjädrarna på bröstet och magen har en fin mörk kant.
Baksidan av nacken och rygg-fjädrarna är svarta med gula kanter. Undre och bakre fjädrarna är blågröna. De svarta axelfjädrarna är kantiga grönblå och gula. Det finns en vit rand på vingens undersida men där honorna inte har denna vita rand. Ungarna liknar dom vuxna men dom har en mer blekare färg på fjäderskruden och dom får sin fulla fjäderprakt vi 12-16 månaders ålder när dom haft sin ungdoms-ruggning.
Denna art lever i savannliknande skogar, vid skogar med gräsbevuxna vattendrag, vid jordbruksmark och i trädgårdar. Deras föda består främst av frön från gräs, buskar och träd men dom äter också blommor, insekter och larver. Dom håller sig mer i träd och buskar än på marken och dom äter oftare i skuggan än i direkt solljus.
Denna art häckar i hål av antingen döda eller levande träd, vanligtvis i eukalyptus eller ihåliga stubbar och grenar och häckar i september till december eller från februari till juni beroende på vart dom lever i nordöst eller öst. Deras bon ligger ofta nära vatten. Äggen läggs på tuggat träspån och endast honorna inkuberar äggen men lämnar äggen endast för att bli matade av hanen. Efter några dagar efter kläckningen hjälper hanen till med att mata ungarna.

Praktrosellor eller Eastern rosella

Denna rosella är en vanlig art att ha i fångenskap här i Sverige i det vilda finns dom i östra Australien och Tasmanine där dom lever i skog, öppna skogar, trädgårdar, skogs-marker och parker och har även introdu-cerats i Nya Zeeland i början av 1900-talet och är nu vanligt förekommande på Nord-öarna, med en mindre grupp centrerad på Dunedin men också i Northland, Auckland, Waikato, Wairarapa och Wellington. Och där dom lever i stadsparker, trädgårdar, golfbanor, jordbruksmarker, våtmarker och inhemska och exotiska träd. Deras kost består av mest frön men också frukt, bär, spannmål, nektar, skott, knoppar, löv och ryggrads-lösa djur och då särskilt under häckningssäsongen. Dom har setts äta från många infödda växter, inklusive lin, totara (barrträdsart)och pohutukawa (myrtenväxtart), och på nektar från puriri blommor (ett vintergrönt träd i Nya Zeeland) dom förstör tyvärr blommorna när dom äter från dom.
Denna rosella lever i 8 år i det vilda i Australien, på Nya Zeeland är det okänt och i fången-skap 15 år eller mer, dom har en längd på 30 cm och en vikt på 90 till 120 g. Den känns igen på det röda huvudet med vita kindfläckar.
Det Röda sträcker sig ner mot bröstet och bildar en röd rand längre ner och som då breder väg till en gul mage. Övre delen av ryggen är gul till grön med svarta fläckar i mitten av varje fjäder. Stjärten är ljusgrön, ofta observeras detta när de flyger iväg. Ovansidan av vingarna är mörkblå med ljusblå “axlar”.
De har långa stjärtar som är nästan lika långa som resten av kroppen och mörkgrön i mitten som blir ljusblå mot utsidan. Hanarna är ljusare än honorna. Ungarna är mattare i fjäderskruden än de vuxna fåglarna och deras fjäderdräkt är mer grön än gul.
Det gröna sträcker sig också upp i nacken i huvudets krona, och deras kindfläckar kan vara blekt blåa. Ungarna uppnår vuxen fjäderdräkt vid 12 till 16 månader gamla. Dom häckar på våren men kan också häcka på sommaren i Australien medans dom i Nya Zeeland börjar häcka i september/oktober. Honorna lägger två till åtta ägg och dom kan få tre kullar per år och få runt 12 till 15 ungar.
 Äggen är runda och vita, honan ligger på äggen mellan 19-21 dagar. Honan ligger på äggen under hela ruvningen medans hannen matar henne med jämna mellan-rum. De första två veckorna sköter honan matningen, men sedan sköter bägge föräldrarna detta tillsammans. Ungarna lämnar boet vid 28 dagars ålder och är självständiga vid 42 till 56 dagar.

Svarthättad rosella, northern rosella eller Browns, Smutty eller white-cheeked Rosella

Denna art är den näst minsta av alla rosella arterna och lever i Kimberleys, i den övre änden av norra territoriet men ses ibland i öster om gränsen till norra terri-toriet i Queensland. Den lever i öppna gräsbevuxna skogar och skogar dominerade av Eucalyptus, Melaleuca (en myrten växt), Callitris (Cypress tallar) eller Acacia träd. Den äter både fröna och nektar av white gum (eukalyptus), Darwin stringybark (eukalyptus), long-fruited bloodwood, fibrebark (myrtenträd) och fern-leaved grevillea.
Dom äter också blommor, såsom Darwin woollybutt ( en eukalyptus sort), frukt, frön, blommor, nektar och insekter och deras larver. De finns ofta längs vattendrag, men inte så mycket bredvid stora floder och ses sällan i förortsområden. Dom tycks föredra frön från gräs, eukalypter eller wattle trees (Acacia). Dom har en vikt på 90 till 110 g, en längd på 29 till 32 cm och en livslängd på ca 4 till 12 år i det vilda och i fångenskap ca 15 år.
Denna rosella är mestadels blekgul med en som det ser ut som fjällig undersida och med det distinkta svarta huvudet. Den har fläckar på kinderna som är antingen blå och vit eller mestadels vit. Den har blåa områden på axlarna och en röd lapp på undersidan av stjärten. Den har också en benvitt näbb och gråa ben och fötter. Kön är nästan oskiljbara där honorna kan ha lite, lite blekare fjäderskrud och några röda fjädrar på huvudet och bröstet. Unga fåglar får den vuxna fjäderskruden efter sin andra ruggning när dom är ungefär 12 till 16 månader gamla.
Vid den tiden blir dom också sexuellt mogna. Dom häckar mellan september och januari i döda eller levande eukalyptusträd och nära vattendrag och honan lägger två till fem vit matt till lätt glansiga ägg som hon ruvar ensam där inkubationstiden är 19 till 20 dagar där både honan och hanen matar ungarna. Dom lämnar boet efter 5 veckor. Honorna blir könsmogna vid 18 månaders ålder och hanarna när de är 2 till 3 år.

Bilderna är lånade av duktiga fotografer i Australien: Ronda Crerar, John Griffith, Barry Deacon, Adam Blyth, Stewart Monckton, Graeme Lembcke, Christne Chester, Sue Frawley, Michael Dolpin, Paul Wilken, Rin Cheok och Ronda Crerar, Janette Rodgers, Jenni Wright, Leanne M Williams (Hon har en egen sida som heter Leanne M Williams Images på Facebook), Anne Collins, John Formosa, Gail Podberscek, Adam Husák, Dean Jewell (har en sida på facebook som heter Dean Jewell Photography), Janele Austin Foster, Kev Webb, Neale Sorensen, Sharon Holt, John Griffith, Roslyn Hisgrove, Ashvij Putta, Phillip Start, Susan Ibbs, Kath Livmore, Narelle Thomas, Kim Dunstan, Simon Sparrow, Mark Strangwidge, Leanne Potter,.

**Infon är funnen på dessa sidor:
**https://en.wikipedia.org/wiki/Western_rosella https://www.beautyofbirds.com/paleheadedrosellas.html http://www.birdlife.org.au/bird-profile/pale-headed-rosella http://nzbirdsonline.org.nz/species/eastern-rosella https://www.backyardbuddies.org.au/fact-sheets/eastern-rosella https://www.beautyofbirds.com/easternrosella.html https://www.parrots.org/encyclopedia/eastern-rosella http://www.birdsinbackyards.net/species/Platycercus-venustus https://en.wikipedia.org/wiki/Northern_rosella https://www.beautyofbirds.com/northernrosellas.html https://www.parrots.org/encyclopedia/northern-rosella

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: