Annons:
Etiketterfinkarartikel
Läst 4740 ggr
JohannaN
1/2/18, 4:02 PM

Den vilda zebrafinken!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 28
Förhandsgranskning av bild 2 av 28
Förhandsgranskning av bild 3 av 28
Förhandsgranskning av bild 4 av 28
Förhandsgranskning av bild 5 av 28
Förhandsgranskning av bild 6 av 28
Förhandsgranskning av bild 7 av 28
Förhandsgranskning av bild 8 av 28
Förhandsgranskning av bild 9 av 28
Förhandsgranskning av bild 10 av 28
Förhandsgranskning av bild 11 av 28
Förhandsgranskning av bild 12 av 28
Förhandsgranskning av bild 13 av 28
Förhandsgranskning av bild 14 av 28
Förhandsgranskning av bild 15 av 28
Förhandsgranskning av bild 16 av 28
Förhandsgranskning av bild 17 av 28
Förhandsgranskning av bild 18 av 28
Förhandsgranskning av bild 19 av 28
Förhandsgranskning av bild 20 av 28
Förhandsgranskning av bild 21 av 28
Förhandsgranskning av bild 22 av 28
Förhandsgranskning av bild 23 av 28
Förhandsgranskning av bild 24 av 28
Förhandsgranskning av bild 25 av 28
Förhandsgranskning av bild 26 av 28
Förhandsgranskning av bild 27 av 28
Förhandsgranskning av bild 28 av 28

Denna artikeln tar upp om den vilda zebrafinken, denna otroligt härdiga och flocklevande fink är både en fantastisk partner, förälder och en hejare på att överleva. Här tas upp mer om det hela...............................................

Den lilla söta burfågeln zebrafinken som jag tror att dom flesta vet vilken art detta är, är en art hemmahörande i Australien. Denna lilla fink går under andra namn än zebrafink i andra länder, det valigaste är zebra finch men kallas både för Chestnut-eared finch och spotted-sided finch. Aboriginernas namn på denna art är Nyi-Nyi och Nyeen-ka.
Zebrafinkar är ursprungligen från de torra områdena i Centrala Australien och lever i stora flockar men denna art kan också hittas i Indonesien och Östtimor. Zebrafinken delas in i två underarter Timor zebrafink som finns i Indonesien samt Östtimor och Australisk zebrafink, den som lever i Australiens inland. Timor zebrafinken är något mindre än den Australiska.

När det kommer till färgen hos denna art är zebrafinkarna dimorfa vilket innebär att hanarna har en färg och honorna har en färg. Hanarna har röda kindfläckar, svartvita ränder på halsen, dom har en kastanjebrun sida med vita prickar, en stjärt som är svart med vita prickar, vitt bröst och har också en grå färg på ryggen med kanelfärgade/grå vingar.
Medans honorna är gråa och grå/kanelfärgade på vingarna, utan kindfläckar, ränder och där det bara finns fläckar på stjärten. Ungarna är gråa med svarta näbbar honorna får sun röda näbb och unghanarna får sin orange näbb och färgar ut efter ca 90 dagar. Genom avel har det framkommit en hel del färgmutationer i fångenskap där man också kunnat ändra den dimorfa delen hos honor och hanar.

Denna lilla fink eller som den är en astirld och är flocklevande har en livslängd i det vilda på ca 2 till 12 år. Vikten hos denna art är 12 g men kan variera då dom är individer men runt 12 g och dom har en längd på 10 till 11 cm.

Zebrafinken återfinns i gräsbiotoper, ofta i närheten av vatten och buskar, och även i öppna odlade områden där dom äter och söker föda på marken och födan består huvudsakligen av många olika sorter gräsfrön men då gräsfröna minskar under säsongen och inte finns lika mycket av står också frukt, bär, insekter och annan vegetation på listan att äta.
Hittade också en studie på hur denna art kan klara sig så länge utan vatten och det framkom att dom kunde leva i 1 och ett halvt år utan vatten där det också fram kom att dom levde på metaboliskt vatten som är det vatten som frigörs som en biprodukt inne i cellerna vid cellens metabolism så dom är ena riktiga överlevare. Men däremot kan denna art inte vara utan föda.

Denna art häckar när det finns gott om mat och är inte kräsna om vart dom häckar och lägger 2 till 7 ägg. Häckningssäsongen sker mellan augusti och december. När det är dags för parning brukar paret ses putsa varandra. Honan lägger ett till två ägg om dagen och både honan och hanen ruvar på äggen. Ruvningen börjar när tredje till fjärde ägget lagts och ruvas i ca 14 dagar. Båda föräldrarna matar ungarna och när två veckor gått är ungarna flygfärdiga.

Jag har fått lov att låna dessa underbara bilder från duktiga fotografer i Australien och deras namn är: James Mustafa, Mike Wood, Louise Lee, Sheena Shepherd, Avryl Bunney, Janele Austin Foster, Mark Brandereth, Chris Plevey, David Hughes.

Info funnen på dessa sidor:
http://www.efinch.com/species/zebra…
https://en.wikipedia.org/wiki/Zebra…
https://lafeber.com/pet-birds/speci…
http://www.animalspot.net/zebra-fin…
http://www.djur.cob.lu.se/Djurartik…
https://sv.wikipedia.org/wiki/Metab…

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Tarotstollan
1/3/18, 12:45 AM
#1

Jättebra information!

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

JohannaN
1/3/18, 3:48 PM
#2

Tackar🤗

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Maleficum
1/3/18, 6:57 PM
#3

Zebrorna är och kommer nog alltid förbli min första och största kärlek inom fågelvärlden ❤️

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Upp till toppen
Annons: