Annons:
Etikettersjukdomarartikel
Läst 6457 ggr
JohannaN
2/7/14, 11:40 PM

Karantän av nya fåglar är oerhört viktigt!

Karantän är oerhört viktigt i fågelvärlden och att den utförs korrekt och att karantänstiden hålls strikt och hela vägen. Men vad är karantän och hur genomför man den. Det tas upp mer om här...........

Kvalsterangrepp är oerhört vanlig åkomma att bryta ut vid stress, stress kan inkludera en transportering av fågeln/fåglarna till nya hemmet och som också kan vara väldigt smittsamt. Detta är väldigt lättbehandlat och medlet heter ivomec.

Karantän är superviktigt att ha med alla dom fåglar som kommer nya till en för att minimera sjukdomsspridning till övriga fåglar.

Karantän är en strikt isolering av antingen människor eller djur och så fort man börjar tänka på att göra övergången från att äga två fåglar till flera kommer en viktig faktor in i det hela. När man inför en eller flera levande varelser från en annan miljö till dom redan existerande fåglarnas hem finns det risk att även införa mask och parasitangrepp men också bakterier, sporer, infektioner, eller till och med virus till ens fåglars miljö. Skyddsnätet i det hela är att sätta dom nya fåglarna i karantän för att kunna övervaka dom nya fåglarnas hälsa för att se att ingenting bryter ut.
Tyvärr har många fågelhållare betraktat karantän som ett obligatoriskt måste endast för de större uppfödarna eller de som importerar eller exporterar fåglar. Vissa anser att karantän är en onödig sak att göra och gör så mycket som det bara kan för att att skynda på det hela eller att släppa ihop direkt. Men karantänrestriktioner finns för att skydda både fågelägare och deras sällskapsfåglar. Karantän kan bokstavligen betyda skillnaden mellan liv och död för ens flock. Tänk också på att fåglar kan bära på sjukdomar som kan drabba dig som papegojsjukan och fågelinfluensan bara för att nämna några där man aldrig kan vara säker på var eller när dessa sjukdomar kommer att bryta ut vilket då är bättre att förebygga än inte alls.

**Hur går en karantän till?
**Man håller den nya fågeln/fåglarna i karantän genom att ha den/dom helt isolerade från dom befintliga fåglarna, antingen att man håller den nya fågeln hos en granne eller en väns hus om man själv inte har plats för det i sitt eget hem men där förflyttningen hem till ditt hem inte blir för lång utan helst gångavstånd vilket är perfekt om de är öppna för det. Sker det i ens hem bör dom nya fåglarna placeras så långt bort som möjligt från alla andra sällskapsfåglar allra helst i ett rum med ett separat luftrum för att förhindra att luftburna sjukdomar.
Även om man bor i en liten lägenhet, kan man upprätta en begränsad karantän genom att placera en nyförvärvade fågel så långt bort som möjligt från dom befintliga fåglarna tills man har haft sin allmänna hälsa och välbefinnande koll av en veterinär. En viktig del av att hålla en karantän och för ens nuvarande fåglar är att alltid insistera på att få en hälso-kontroll av en kvalificerad fågel veterinär eller veterinär innan någonsin funderar på att köpa en fågel och föra den in i hemmet.

**Längden på karantänen bör vara?
**Nästa steg att tänka på är längden på karantänen Målet är att hålla en fågel eller fåglar i karantän tillräckligt länge så att man hinner upptäcka ifall någon bakomliggande sjukdom finns. Alltså kan sjukdomarna om man avslutar karantänen kan aktiva och synliga sjukdomar bryta ut hos fågeln innan karantänperiod är över vilket gör att fågeln då smittar dom övriga fåglarna. 
Oavsett var du fått köpt din fågel från en uppfödare, på annons eller en butik så finns det fortfarande goda skäl att tillämpa karantän i det egna hemmet för den nya fågeln/fåglarna som kommer in i ditt hem. Ibland kan hela flockar bära skadedjur, parasiter, mask men också sjukdomar då många sjukdomar kan bäras latent där stress i form av transport kan göra så sjukdomar mm. kan bryta ut. Dessutom möjliggör den karantänperioden även att man kan intrigera och bekanta sig med den/dom nya fåglarna så den/dom bli mer van vid en och vårdsystemet som sker i hemmet. Detta kan hjälpa till att lindra den stress som normalt upplevs av någon fågel som genomgår övergången till ett nytt hem och ett nytt system och nya rutiner. 
Med tanke på den ganska långa inkubationstiden för några av de sjukdomar som våra fåglar kan bära, är en 6 till 8 veckors karantän att föredra för att vara helt säker på att inget bryter ut. det gäller också att vara ordentligt påläst i fågelsjukdomarnas symptom så man vet precis hur dom yttrar sig så man kan förhindra sjukdomsförloppet samt också att ha allting som en behövs för en förstahjälpen åtgärd i hemmet.

**Att tänka på vid en karantän:
**

- Det första man skall tänka på är att se till att ge den/dom nya anlända fåglarna b-vitaminer antingen i vattnet eller i fodret, då b-vitaminerna är så viktiga för våra fåglar för att  de stimulerar bland annat deras ämnesomsättning, immunsystem och celldelning. B-vitaminer hjälper också fåglarnas kropp att ta upp energi ur maten och bryter ned fett, kolhydrater och protein. b-vitaminer är alltid viktiga till vilket djur det än gäller och extra viktigt är det vid sjukdom, ruggning och stress.

- Att man har en ren skyddsrock/plastförkläde vid ingången till rummet där fågeln/fåglarnas karantän hålls samt ett par skor/tofflor som man inte använder någon annanstans än i karantänsrummet som också gärna tvättas efter varje karantänsvistelse men där man också kan använda blå tossor (sådana man har på sjukhus) som slängs efter varje gång samt munskydd den första tiden för din egen säkerhets skull. Tag alltid av kläder och skor som används inne i karantänsrummet och tvätta dom regelbundet. Sätt också upp håret för att hålla det ur vägen och använd gärna en mössa över.
För rengöring av burar och annat är det bra att ta med rena tomma soppåsar in i rummet som slängs direkt efter rengöring och vistelse i rummet. också viktigt att byta ut sina vardagskläder innan man närmar sig fågeln/fåglarnas karantänsrum.
Detta gör det lättare att se till att man inte råkar plocka upp något smittsamt och bära det ut ur karantänsrummet på ens kläder eller skor och sedan in till sina andra fåglar. Glöm inte att ha noga handhygien efter att man varit inne i karantänsrummet och gärna att man tar handdesinfektion.
Denna typ av rutin kan komplicera ens dag men beroende på omständigheterna kan denna karantänsrutin spara fåglarnas liv, tillsammans med en ibland ganska rejäl investering i tid, ansträngning och pengar.

**Hur introducerar man dom nya fåglarna med dom befintliga?
**När karantänperioden är över tar man med den/dom nya fåglarna in i samma rum som ens etablerade fåglar. Ha gärna den nya fågeln i en engen bur först för att alla skall kunna mötas och undersöka och där den nya fågeln kan känna sig trygg. Det första mötet bör vara utanför buren vilket gör att den nya fågeln/fåglarna kan få en chans att komma undan. Se alltid till att ha en håv tillgänglig så att man snabbt kan agera om något skulle hända, vrid också persiennerna så inte den nya fågeln flyger in där i tron att glasytan går att flyga igenom och på så vis skada sig eller i värsta fall bryta nacken. 
Tänk också på att övervaka all interaktion mellan din nya fågel/fåglar och etablerade fåglarna för att se till att det inte uppstår bråk eller att dom är aggressiva mot varandra. Man skall aldrig anta att två fåglar kommer att klara sig själva från början och inte heller att bråk inte uppstår för det kan det göra om man har otur. så lämna inte fåglarna ensamma utan uppsikt av dig dom första timmarna. Ha alltid koll.

Noggrann karantän och övervakad introduktion av nya fåglar i en befintlig flock eller fågelrum/bur kan verka som en hel del problem och jobb för några och andra kanske nonchalerar hela idén att vara alltför försiktiga. Men när man tänker på de potentiella katastrofer som kommer med att inte använda sig utav karantän vilket då såklart en karantän kan hjälpa till med att undvika, verkar det bara sunt förnuft att använda dem i sitt eget hem när du vill införskaffa en eller flera fåglar till i ditt liv.

Papegojsjukan är en av dom sjukdomarna som kan bryta ut men så också Megabacterios (Megabacteria är mikroskopiska organismer som är 40 gånger större än de flesta bakterier), Näbb och fotkvalster, Pachecos,Poxviruset, Fågelinfluensan, Fransk fjäderfällning eller som det också heter Polyomaviruset men även Reovirus,Tuberkulos med flera. Så läs på ordentligt om sjukdomarna på våra sällskapsfåglar för att ha kunskaper ifall något av det bryter ut.

Att se till att ha ett apotek hemma med olika preparat som man kan ha för att behandla dom nya fåglarna med är bra. Då har man gjort första biten i att se till att dom fåglar som kommer in i ens hem blir fira från det ena och det andra. här på denna sidan kan man finna bra preparat att ha hemma för karantänsvistelser: www.birdcareco.com

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
JohannaN
2/8/14, 12:42 AM
#1

här kan man finna bra behandlingsmetoder som man själv kan ha hemma och behandla fåglarna med. mask och parasitbehandling är något som är bra att göra på alla nya fåglar som kommer innanför era dörrarGlad Följ alltid instruktionerna när ni behandlar era fåglarGlad http://www.birdcareco.com/English/TheBirdCareCompany/sick_bird_products

eventuella undantag för icke karantän och ickebehandling mot mask och parasiter av nya fåglar kan vara om man köper ungar och äldre fåglar från seriösa uppfödare som varit noga med sina fåglar vad gäller att ha själv gjort behandlingar av fåglar och miljön runt om Gladmen man bör ha en vecka där man övervakar ungarna så inget bryter ut då man aldrig kan vara helt säker Glad samt att resan inte är allt för lång för fåglarna.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Tjeja
7/2/14, 10:28 PM
#2

(borttaget)

Oj blev visst fel tråd flåt! 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Upp till toppen
Annons: