Annons:
Etiketterpapegojorartikel
Läst 30121 ggr
JohannaN
2014-06-03 00:16

Rödpannad Kakariki!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 4
Förhandsgranskning av bild 2 av 4
Förhandsgranskning av bild 3 av 4
Förhandsgranskning av bild 4 av 4

Kakarikin är en busig, nyfiken och aktiv liten papegoja, en fågel som verkligen gör allt för att man inte skall ha tråkigt. Det finns flera arter av kakariki dom som vi har i bur i Sverige är den rödpannade och den gulpannade kakarikin. Den rödpannade är extremt utrotningshotad i det vilda vilket innebär att man måste vet lite mer om dessa fåglar innan dom införskaffas. Här tas upp mer om denna härliga fågel..........

Den rödpannade kakarikin som på engelska går under namnet Red-fronted Parakeet men också Red crowned parakeet är en grupp papegojor som lever på Nya Zeeland. Dessa papegojor är tyvärr utrotningshotade och där dom är utdöda på fastlandet men finns på öarna runt om där dom lever i små grupper. Anledningen till den nära utrotningen bero på införda arter så som hermelin, katter, råttor och pungråttor som gjorde dom sårbara. Det vetenskapliga namnet på denna fågel är Cyanoramphus novaezelandiae novaezelandiae.

Idag kontrolleras den rödpannade kakarikin noga i vilt tillstånd och dom står därför uppskriven på Cite´s lista A vilket gör att man som privatperson som häckar dessa fåglar måste ringmärka alla ungar.
Det är lätt att förväxla den rödpannade med den gulpannade kakarikin så viktigt att man lär sig vad som är vad och viktigt att inte para den ena arten med den andra, alltså den gula med den rödpannade!

Dessa gojor känns igen på sin gröna fjäderdräkt, som är ljusare på undersidan och det röda band som går över ögonen och röda huvud och där man ser kön på dom genom att honan är mindre, samt mindre huvud och näbb. Tyvärr kan även detta sätt att se på könen vara felaktig då det inte alltid stämmer.
Flera olika mutationer såsom lutino, brokiga och cinnamon finns i fångenskap även blåa har börjat komma fram men vikten bör också läggas på att få fram den viltfärgade med tanke på dess utrotningshotade tillstånd.

Den rödpannade kakarikin har en vikt på ca 50 till 110 gram och en längd på 28 till 29 cm, deras livslängd är ca 15 år. Dom är otroligt nyfikna och undersöker allt nytt på direkten vilket gör dom till en minst sagt rolig underhållning där ordet tråkig inte finns med i bilden. Dom har ett läte som kan jämföras med en get och låter konstant men det är inga höga ljud. I det vilda lever kakarikin i par och bildar också små grupper när det inte är häckningssäsong.

I det vilda äter dessa papegojor frön, frukt, bär, blommor, nötter och andra växtdelar som dom kan finna. De äter också insekter och på kusten äter det både musslor och alger och ibland äter dom även kött från döda djur. Det har också setts i det vilda äta småsten som tros ha att göra med matsmältningen men inget som är konstaterat.

När det gäller häckning i det vilda föredrar kakarikin håligheter i träd, men också hål i marken, på klippor, rasbranter och under tät vegetation. Honan är ansvariga för förberedelser och att fixa till boet, ruvning där inkubationtiden är cirka 23 dagar, honan sköter också utfodring av ungarna tills dom är 10-14 dagar gamla där hanen förser honan med mat. Därefter matas ungarna vid boet tills dom är flygfärdiga och självständiga av både honan och hanen. Lämnar boet efter runt 32-49 dagar.

Att ha denna art i sitt hem bör man veta om att denna fågel är i ständig rörelse och dom är väldigt grisiga när dom äter. så det är viktigt att lägga på minnet innan man införskaffar denna art. Denna fågel trivs inte i en trång liten bur utan behöver yta för att må bra.

Tänk på att dom är ett flockdjur och skall alltid minst vara två för att må bra och trivas.

FoderMaten är A och O i ett fågel och djurägande och det som man måste tänka på är att ha bra frön med bra kvalité. dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité!
I den vanliga fröblandningen kan man även blanda i andra frön av olika sorter så som Gräsfrö, åkergräsfrö, Havre, Korn, Råg, Sesamfrön, tistelfrön och vete samt också att ge Kakarikin en så varierad och bra kost som möjligt.
Undvik solrosfrön men som kan ges då och då. Vi måste hjälpa dom att få i sig allt det dom behöver, precis som vi behöver få i oss när vi äter så som vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidanter, proteiner, nyttiga fetter, omega 3+6, enzymer, jod och kalk.
Detta göra man genom att göra kosten så varierad som möjligt och ge av både grönsaker, örter, bär, då och då frukt, groddade och blötlagda frön, skott från odlade frön, insekter, baljväxter, pellets, kokt ris, kokt pasta, bröd och kokt ägg är några av dom saker man kan erbjuda dom.
Ibland kan man också erbjuda av det man själv äter så som mager laktosfri yoghurt, keso, fil, ost som en del av variationen, erbjud gärna då och då tillagat ej kryddat kött, fisk, musslor för att få till av den variation som dom kan finna i det vilda.
under sommaren kan man erbjuda dom av naturens härligheter så som mask-rosor både blad, rot och blomma, rönnbär, torkade nässlor, groblad+stänger, våtarv mm.

Man skall också ge dom ett bra vitamin och mineralpreparat några gånger i veckan för att undvika att dom får vitamin och mineralbrister. Äter dom mycket pellets behöver man inte tillsätta vitaminer men mineraler med så många mineraler som möjligt är alltid viktigt att ge dom.
Tänk också på att erbjuda dom kalk som är superviktigt för dom antingen från kalksten, kalkpulver, snäckskal, sepiaskal (bläckfiskskelett) mm.

På denna sidam kan man finna det mesta till sina kakariki i vitamin och mineralväg:
http://www.undulatshopen.se/

Giftig mat för kakarikin är: ALKOHOL, AVOKADO, CHOKLAD (drickbar och ätbart), LAKRITS, KAFFE, __LÖK, MANGO, OKOKT POTATIS, RABARBER, TE, SALT ( i större mängd) TOMATPLANTAN (självaste tomaten kan man ge)!

Buren
Att införskaffa en en rejäl bur åt sina fåglar är något som är lag på, minsta tillåtna lagliga måttet är 120 cm lång, 80 cm hög och 70 cm bred men ju större desto bättre. Dom måste få chansen att kunna sträcka ut sina vingar även i buren och att måtten finns är för att någon gång måste vi människor iväg någonstans och då måste vi stänga in våra fåglar och då skall dom få ha möjlighet att kunna flyga runt även i buren. Voljär är något som verkligen rekommenderas att ha till dom med stora mått.
**
Grenar
**Grenar är naturens klo och näbbtrimmare, grenar från naturen stimulerar fötterna, inget slår äkta härliga naturgrenar. Svarvade pinnar och plastpinnar är superdåligt för fåglarnas fötter och föreslås att inte ha i buren alls! även sandpappersrören som säljs i affärer borde inte få säljas då dom inte gör någon nytta alls enbart onytta, kan ge sår på deras fötter. 

**Giftfria Trädsorter samt knopp och blomm!
**Al, Asp, Bok, Björk, Ek, Gran, Hassel, Lönn, Ormhassel, Päronträd, Rönn, Syren-grenar (enbart grenarna inte blommorna/bladen), Tall (grenar av Tall sköljes noga så kådan försvinner) Vinbärsgrenar, Vidé och Äppelträd.

**Giftiga trädsorter!! 
**Barrträd bör undvikas pga kådan (eller skrubbas noga), Idegran, Getapel (rhamnus cathartica), Gullregn (laburnum), Hästkastanj (aescullus hippocastanum).

**Leksaker av olika slag är viktigt för kakarikin
**Kakarikin är en väldigt smart och busig fågel. Därför är det viktigt att sätta in leksaker av alla det olika slag både köpta och egengjorda och göra deras miljö så rik som det bara går.

Motion är superviktigt
Fåglar är gjord för rörelse och inte för ett stillasittande liv i en trång liten bur! Fåglar behöver röra på sig för att behålla sin hälsa och prestationsförmåga. Fåglarna har samma arvsmassa i dag som då, dom är vilda i sinnet och precis som sina vilda släktingar är dom flesta fåglar nomader i det vilda och flyger långa sträckor varje dag för att finna föda, vatten och bra häckningsplaster.
Hälsovinsterna är stora om fåglarna får regelbundet flyga och hålla igång jämfört med om dom är mest stillasittande. Dom blir gladare, kan lättare hantera stress och hålla vikten. Dessutom blir dom piggare. Starka muskler stöder och skyddar lederna, dessutom förbättras rörligheten och balansen.
Det är viktigt att man sysselsätter sina fåglar med olika leksaker, grenar att gnaga på och att dom får flyga fritt så mycket som möjligt och att man har stora burar.
Friflygning i ett rum eller huset/lägenheten är något som är mycket viktigt för fåglarna.
Att ha denna art i sitt hem bör man veta om att denna fågel är i ständig rörelse så det är viktigt att lägga på minnet innan man införskaffar denna art. Denna fågel trivs inte i en trång liten bur utan behöver yta för att må bra.

Låta sina fåglar bada
alla fågelarter bör ha tillgång till ett vattenbad eller bli sprayade med en vattenspruta någon gång i veckan för att kunna hålla sin fjäderdräkt i trim så också Kakarikin som älskar att bada. 
Det är precis som du och jag och i det vilda så regnar det eller så söker fåglarna upp ett ställe för att kunna bada. Fåglar badar inte som vi människor gör utan doppar sig några snabba gånger så det täcker fjäderdräkten men där dom inte blir helt genomblötta. Sprayflaskor kan man köpa i affärer eller i shoppar. 
spraya ovanför fågeln några sprut, dimman lägger sig på fjäderskruden och sjunka in i fjäderdräkten.

Uvb-ljus väldigt viktigt för inomhuslevande fåglar
Att ha en lampa med UV-ljus för fåglar som inte vistas regelbundet i utevoljär är att rekomendera för deras dagliga dos av vitamin-D3. UV-ljuset hjälper också fågeln att ta upp D-vitamin ur kosten, som i sin tur underlättar kalciumupptaget.
TÄNK PÅ att INTE använda uv lampor avsedda för REPTILER då dom är oftast alldeles för starka och skadar ögonen på en fågel.

**Häcka sina kakariki
**Att häcka sina kakariki är är ett väldigt stort ansvar och man bör tänka efter noga innan man sätter sitt par i häck då häckning inte alltid är en dans på rosor! Det är inte bara att sätta samman en hona och hane och förvänta sig att det skall funka då så inte alltid är fallet, de blir intresserade av vissa individer precis som vi och bildar par när ömsesidigt tycke uppstår. 
Dom är lätta att få att häcka men det är viktigt att man granskar det par som ska få häcka noga. De får inte vara sjuka eller svaga, de måste ha goda egenskaper man vill föra vidare och de måste leva under hälsosamma förhållanden.
Det är också viktigt att läsa på ordentligt innan man ens funderar på att häcka sina fåglar. Tänk också på att häcka så man bibehåller den viltfärgade då dom är utrotningshotade i det vilda samt att alla ungar skall sättas en fotring på med uppgifter. 
Ett kakarikipar är redo att häcka när dom blivit ordentligt uppmatade med en varierad kost med ökad mängd protein i maten. Grönsaker, örter, bär, groddar och blötlagda frön, kokt ägg är något man skall ge dom extra. Även vitaminer, mineraler extra med kalk samt en jodsten är viktigt att ha i buren under hela häckningen. Så också en uvb-lampa.

När det gäller häckning sätts en holk upp i buren/voljären som är av holk storlek för denna fågel och dom måtten är 25*25*40 cm med ingångshål på ungefär 6 cm lägg också in ordentligt med bottenströ.
Honan är ansvariga för förberedelser och att fixa till boet, ruvning där inkubationstiden är cirka 23 dagar, honan sköter också utfodring av ungarna tills dom är 10-14 dagar gamla där hanen förser honan med mat. Därefter matas ungarna vid boet tills dom är flygfärdiga och självständiga av både honan och hanen. Lämnar boet efter runt 32-49 dagar.

Sjukdomar
Kakarikin kan också bli sjuk precis som du och jag och ser man minsta tecken på sjukdom skall veterinär kontaktas. Tecken på sjukdom är bland annat lös eller missfärgad avföring, uppburrad matt fjäderdräkt, matta ögon eller att fågeln andas med öppen näbb. 

Infon funnen på dessa sidor

http://www.beautyofbirds.com/redcrownedparakeets.html

http://nzbirdsonline.org.nz/species/red-crowned-parakeet

http://www.terranature.org/parakeetred-crowned.htm

http://www.fagelfenix.n.nu/om-oss

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
[Blue_Lugia]
2015-06-03 17:25
#1

12 cm lång? Är det inte 120 i så fall att du har missat en nolla?

MiSSeFuN
2015-06-04 11:16
#2

Faktan du skriver är om rödpannad kakariki. ser gärna att du skriver  artikeln bara om den .

JohannaN
2015-06-04 13:08
#3

tackar för att ni lägger märk till olika missar och fel👍🙂 Skrev denna artikel för ungefär ett år sedan och vart inte helt haj på det hela då så skall ändra om i artikeln inom kort🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

MiiaHatunen
2016-02-05 14:44
#4

Det råkar inte vara någon här som har en rödpannad kakrikihane runt 1-2 år gammal som kan tänkas para sig med en rödpannad hona? :)

Upp till toppen
Annons: