Annons:
Etiketterfinkarartikel
Läst 27635 ggr
JohannaN
2013-10-26 17:28

Gouldsamadiner!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Godlsamadiner är väldigt färgsprakande och vackra små finkfåglar som är en populära burfågle i Sverige men som kräver lite mer kunskap och erfarenhet än andra finkar varför de inte rekommenderas som ren nybörjarfågel. Det gäller alltså att vara ordentligt påläst innan man försöker sig på att införskaffa dessa vackra fåglar. här tas upp mer om det........

Här är en bild som visar dom tre olika huvudfärgerna på dessa vackra gouldsamadiner.

Den lilla och vackra och färgsprakande fink fågel vidnamn Gouldsamadin är en populär burfågel just för sin färgsprakande fjäderskrudi regnbågens färger.

Gouldsamadinen härstammar från Australiens norra tropiska skogar och inom familjen alstrid men är ensam i just sitt släkte.
I vilt tillstånd häckar dessa fåglar i trädhålor där dom gör sina egna bon. Honan lägger 4-7 ägg som hon ruvar i 14-16 dagar. Deras parningsdans skall vara något alldeles extra att titta på.
Livslängden på dessa fåglar är 7-10 år ålder, de har en längd på ca 11-14 cmoch en vikt på ca 13-16 gram.

I vilt tillstånd har dessa finkar lila bröst, gul mage, grönrygg, undre delen av gumpen är vit, ett starkt turkost band runtansiktet samt på övre delen av gumpen, stjärten är svart. När det gällerhuvudfärgen finns det tre olika färgvarianter Röd, svart och orange.
I fångenskap idag finns en rad olika framavlade färgmutationer. I vilt tillståndär denna vackra fågel rödlistad som starkt hotad av IUCN som står förInternational Union for Conservation of Nature and Natural Resources och tyvärr finns det enbart 2 500 individer kvar i vilt tillstånd.

Denna fågel kräver lite mer kunskap och erfarenhet än andra finkarvarför de inte rekommenderas som en ren nybörjarfågel. Det gäller alltså att vara ordentligt påläst innan man försöker sig på att införskaffa dessa vackra fåglar.

Foder
Maten är A och O i ett fågel- och djurägande. Så även om man är en gouldsamdin-ägare och det som man måste tänka på är att ha bra frön med bra kvalité. Dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då de oftast inte är av bra kvalité! Man kan blanda mellan kanarie-fröblandning och vanlig fink-blandning som man köper i väl sorterade zoo-affärer eller zoo-shoppar på nätet.
Även gouldsamadiner behöver få i sig allt som vi behöver få i oss när vi äter av dom olika komponenterna så som vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidanter, proteiner, salter, nyttiga fetter, omega 3+6, enzymer, jod och kalk i en så varierad kost som det bara är möjligt.
Gouldsamadinerna har ett större behov av jod än många andra finkar. Jodbrist är relativt vanligt hos gouldsamadiner och bör tillgodoses genomkosten. Jod finns bland annat i kelp-pulver som man kan ge en nypa på maten, i bordssalt. Det finns också jod-stenar att köpa på denna sidan: http://www.undulatshopen.se/
Gouldsamadinerna behöver också kalk och det är viktigt att ha sepiaskal(bläckfisk skelett) hängandes i buren åt fåglarna så dom kan få i sig sitt dagsbehov av kalk.
De skall också få av hirskolvar både i torr, groddad och blötlagda form (se till att kolvarna är av bra kvalité), blötlägga deras fröblandning och även grodda den. Man skall också ge av örter, bär, grönsaker och frukt som en del av den varierade kosten, tänk på att avokado är väldigt giftigt för fåglar.
även sådant som går att finna ute så som gräs, maskrosblad, våtarv, groblad mm.är ett välkommet tillskott i gouldsamadinernas varierade kost under sommaren.
Under ruggningsperioden och häckningen skall man ge sina gouldsamadiner extraproteiner då kan man ge dom kokt mosat ägg eller äggfoder.

Burhållning_
A_tt stänga in sin fågel i en för liten bur utan att ge den chansen attkunna komma ut och flyga är inte bra för fågeln. Det finns bara fördelar med att ha en stor bur jämfört med alla de nackdelar som finns med att ha en liten bur. Fåglarna är fortfarande vilda i sinnet och är en individ precis som du och jag och behöver också utrymme för att må bra, så ju större bur desto bättre!
Att införskaffa en rejäl bur åt sina fåglar är något som är lag på, minsta tillåtna lagliga måttet för gouldsamadiner är 70 cm, höjd minst 60 cm, bredd minst 45 cm. Men ju större desto bättre. Så dom kan sträcka ut sina vingar ordentligt och kunna röra sig och få motion.
Ett annat bur-alternativ är en voljär. En voljär är en stor bur, det börjar bli allt vanligare med att ha sina fåglar i en voljär och det rekommenderas varmt. Utrymmet blir stort och bra och fåglarna kan sträcka ut sina vingar på en flygtur.
Att ha fåglarna i en voljär är också idealiskt om man inte alltid kan låta sina fåglar flyga fritt i rummet.
När man tittar på olika annonser för fågel så ser man ofta att det står voljär om en liten plutt bur, det är ingen voljär, en voljär har stora mått. En voljär är oftast byggd av trä eller rostfritt stål/aluminium och är ofta stora i storleken med olika former helt hur man själv vill ha det. Träramarna kan man fästa med vagnsbult så blir voljären lätt att förflytta. Rostfritt eller galvaniserat nät på nätmaskorna till voljären skall helst vara 12*12 eller 10x10 mm.

Uv-ljus
Att ha en lampa med UV-ljus för fåglar som inte vistas regelbundet i ute-voljär är att rekommendera. Man kan införskaffa en uv-lampa som avger UVB-strålning.
Fågelns belysning skall helst följa ljustiden utomhus. UVB-ljuset hjälper också fågeln att ta upp D-vitamin ur kosten, som i sin tur underlättar kalciumupptaget. En timer är bra att ha då den ser till att lampan följer årets ljusperiod, den skall vara tänd minst 10 timmar om dagen. 

Grenar är viktig för Gouldsamadinerna
Se till att fåglarna alltid har färska kvistar av lövträd att gnaga på. Grenar är naturens klo och näbb-trimmare, grenar från naturen stimulerar fötterna, inget slår äkta härliga naturgrenar, plocka gärna in av olika storlekar som fåglarna kan sysselsätta sig med.
**
GIFTFRIA TRÄDSORTER samt knopp och blom**
Al, Asp, Bok, Björk, Ek, Gran, Hassel, Lönn, Ormhassel, Päronträd, Rönn, Syren-grenar (enbart grenarna inte blommorna/bladen), Tall (grenar av Tall sköljes noga så kådan försvinner) Vinbärsgrenar, Vidé och Äppelträd. 

GIFTIGA TRÄDSORTER
Barrträd bör undvikas pga kådan (eller skrubbas noga), Idegran, Getapel (rhamnus cathartica), Gullregn (laburnum),  Hästkastanj (aescullus hippocastanum).

**Låta sina fåglar bada
**alla fågelarter bör ha tillgång till ett vattenbad eller bli sprayade med en vattenspruta någon gång i veckan för att kunna hålla sin fjäderdräkt i trim så också gouldsamadinerna. Det är precis som du och jag och i det vilda så regnar det eller så söker fåglarna upp ett ställe för att kunna bada.
Fåglar badar inte som vi människor gör utan doppar sig några snabba gånger så det täcker fjäderdräkten men där dom inte blir helt genomblötta. Sprayflaskor kan man köpa i affärer eller i shoppar. 
Tre eller fyra korta sprayningar ovanför fågeln bör vara tillräckligt för att vatten dimman skall sjunka in i fjäderdräkten lättast är att spraya dom när dom är i sin bur. Vid sprayning eller bad, se till att du använder ljummet vatten. Försök att inte spray dom eller låta dom bada dagligen då det inte är bra för dom.

Häcka sina gouldsamadiner
Att häcka sina gouldsamadiner betyder att honan och hannen parar sig, läggerägg och får bebisar. Att häcka sina gouldsamadiner är ett väldigt stort ansvar och man bör tänka efter noga innan man sätter sitt par i häck då häckning inte alltid är en dans på rosor!
Det är viktigt att man granskar fåglarna som ska få häcka noga. De får inte vara sjuka eller svaga, de måste ha goda egenskaper man vill föra vidare och fåglarna måste leva under hälsosamma förhållanden.
att mata upp sina goldsamadiner innan häckningen genomförs är väldigt viktigt och de behöver av alla komponenter så som vitaminer, mineraler, antioxidanter, proteiner,nyttiga fetter, omega 3+6, enzymer, jod och kalk i en så väl sammansatt kost som man bara kan där man också ökar proteinintaget för att de skall orka igenom häckningen. Äggfoder och kokt mosat ägg för proteinernas skull, blötlagda och groddade frön i olika stadier för att efterlikna det naturliga, men också örter, grönsaker, bär och frukt. Sepiaskal (bläckfisks skelett) bör det finnas fri tillgång på.
När gouldsamadinerna är redo börjar de få intresse för boet. De föredrar litestörre bon. Ett tips på större bo är parakit-holk. Gouldsamadiner bygger boet som en entré del och innanför den bo-delen där honan lägger sina ägg. De kan vara lite dåliga bo-byggare men då får man hjälpa dom på traven med lite bomaterial såsom kokosfibrer.
Temperaturen bör vara 23-25 grader under häckningen. Luftfuktigheten bör ligga på minst 50-65 %, vilket oftast inte är något problem i Sverige, men vid extremt kalla vintrar med minusgrader kan det vara fördelaktigt med en luftfuktare nära buren.
Uv-ljus är viktigt för fåglarna och man bör ha en hos fågelparet som följerdagens ljus.
Själva parningen äger rum inne i boet, Sedan lägger honan ett ägg om dagen. Normalt lägger honan 4-7 ägg som är vita. Hanen och honan turas om att ruva äggen. Äggen ruvas i ca 14 dagar. Man skall störa dem så lite som möjligt under hela häckningstiden då de är väldigt känsliga för stress och då kan lämna ägg eller ungar.
Från att ungarna kläcks till att de lämnar boet tar det ungefär 21 dagar. Ungarna är då fullt fjädrade och olivgröna/grå till färgen. Under denna tiden turas föräldrarna om att mata ungarna.
Föräldrarna matar ungarna i ca 3 veckor efter att de lämnat boet, ibland mer, ibland mindre. Man skall aldrig separera ungarna från sina föräldrar förrän manser att de dricker och äter själva. Ibland blir ungarna jagade av sina föräldrar när det börjar bli dags att lämna dem, men om det går att ha kvar ungarna hos sina föräldrar lite längre är det bra då de får lära sig många nyttiga saker av sina föräldrar. Det är viktigt att inte sälja ungarna för ens dom är färdiga med ruggningen och fullt utfärgade som brukar vara vid runt 4-6 månader då dom är väldigt sårbara vid denna period, man bör vänta helst ett år innan man säljer dom.

sjukdomar 
Gouldsamadiner är fåglar som är väldigt känsliga försjukdomar och de som är vanligast hos dessa fåglar är:

- Cochlosoma En rörlig liten parasit, den är vanlig hos Gouldsamadiner och det är framförallt unga fåglar som blir sjuka. Hos ungafåglar är symptomen dålig tillväxt och dödsfall är vanliga. Hos äldre fåglar är symptomen kräkningar, skum vid näbben, viktminskning även ifall fågeln ser ut att äta bra som sedan leder till döden samt svaghet eller bara dålig prestation.

- D-vitaminbrist D-vitaminbrist är vanligt på undulater och omdom inte får tillräckligt med D-vitamin kan dom bli sjuka. D-vitamin och särskiltD3-vitaminet är viktigt för kalciumupptaget som bygger upp fåglarnas skelett. D-vitaminbrist ger dåligt skelett, med lättare att få benbrott, felställda ben,tunnskaliga ägg och kramper på grund av lågt kalkinnehåll i blodet.

- Jodbrist/Struma är något som gouldsamadinerna är mycket känsliga för och frö-dieter där inte jod har tillsatts leder till sjukdom. Sköldkörteln är det organ som drabbas när detinte finns tillräckligt med jod i kroppen. Jod behövs när sköldkörtelhormon ska bildas och brist leder till minskad produktion. Den del av hjärnan som styrtillverkningen får då signaler om att det råder brist och signaler sänds tillsköldkörteln att producera mera.
Cellerna i sköldkörteln producerar då förstadierna till det färdiga hormonet men eftersom jod saknas kan processen inte slutföras. Hjärnan får då inga tecken på att hormon bildas och fortsätter att skicka signaler till sköldkörteln om ökad tillverkning. Vad som sker är då att sköldkörteln ökar i storlek och förutom rena symtom på hormonbrist ger själva storleken problem. Den trycker på röstorganet och ger upphov till ett karakteristiskt ljud vid andningen.
Ger dessutom symtom i form av trötthet och långsam ämnesomsättning i kroppenvilket bland annat kan leda till fetma. Fågeln kan börja kräkas upp mat, bli kladdig i fjäderdräkten på huvudet, och magra av.

- Luftsäckskvalster Luftsäckskvalsterär parasiter som angriper fågelns luftvägar och luftsäckar. Parasiterna tyckerom fukt och bosätter sig gärna då i fåglarnas luftsäckar och luftvägar. Dettaleder obehandlat till att fågeln dör. Symptomen är skakningar på huvudet,andning med öppen näbb, andningsbesvär men även förändrade andningsljud såsomväsningar och kippningar efter luft. Nedsatt eller upphörd förmåga att sjungaeller ge ljud ifrån sig är inte heller ovanligt.

- värpnöd Värpnöd är när ett ägg intepasserar genom äggledaren inom en normal tidsperiod för fågeln. Orsakerna tilldetta kan vara en dåligt fungerande äggledarmuskel, hormonförändringar,genetiskt, dåligt näringsstatus, vitamin E- och selenbrist, kalkbrist, fetma, infektioner i äggledaren, missformade ägg. Symptomen kan vara att fågeln sitter och ”krystar” med benen lite bredare isär, att fågeln ”viftar”mycket på stjärten, ibland kan allmäntillståndet vara mycket nedsatt och fågeln kan ha svårt att sitta på pinnen. Behandling ökad värme, kroppsvarmvätska, näringstillförsel, man kan ge druvsockervatten i näbben ocheventuellt extra kalk. Om ägget sitter i livmodern, smörj kloaken och lite in i den med en knappnål med glasknopp, som doppas i kroppsvarm olja (solros etc.) samt massera ägget, var försiktig, ägget kan känner när man tar uppe på kloaken (rumpan). Denna metod kan ibland hjälpa till att få ut ägget.
Eftersom risken för skador på äggledaren med åtföljande infektioner och inflammationer är stor rekommenderas att man vänder sig till en fågelveterinär om ägget inte kommer ut med hjälp av understödjande behandling.

Infon funnen på dessa sidor

https://en.wikipedia.org/wiki/Gouldian_finch

http://www.gouldsamadiner.n.nu/

http://www.ladygouldianfinch.com/

http://www.fagelfenix.n.nu/om-oss

http://www.gouldianfinch.info/breeding/setup.htm

Läsvärd sida på svenska är denna sidan

http://www.gouldsamadiner.n.nu/

http://www.chloebia.n.nu/

Bilderna är fotade av Kicki Lundblad (har fått tillåtelse att använda dom).

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Mantissa
2013-10-26 17:34
#1

Bra artikel om dessa gudomligt vackra fåglar!

Men i delen om häckning står det undulater istället för gouldsamadiner

JohannaN
2013-10-26 21:17
#2

Tackar🙂 såg detta och har ändrat🙂 sker automatiskt då jag har undulater😃

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Fridafj
2013-10-27 00:06
#3

Bra artikel, som alltid! :) Jag har för mig att jag läste om just gouldsamadiner när jag kollade upp luftsäckskvalster  - det är väldigt vanligt bland just gouldisar och därför är många bärare av kvalstren men symptom och sjukdom brister inte ut hos de fåglar som har bra immunförsvar, vilket i princip innebär alla som är "vanligt friska" (och inte utsätts för t.ex. stress eller annan sjukdom under en viss period). Då kan sjukdomen lätt bryta ut och smitta alla individer i flocken och det behandlas ju med insektsmedel men man kan inte ta död på själva kvalstret då medicinen sprids via blodet, men just de dräktiga kvalsterhonorna sitter på ett ställe där medicinen inte kommer åt (själva luftsäckarna), och därför lägger de senare ägg och så är kvalstren tillbaks igen - därför måste man behandla hela flocken ca. en gång i halvåret, eller till och med förebyggande, eftersom så många som 60-70 % av fåglarna bär på parasiten (men behöver som sagt inte vara sjuka då deras immunförsvar själv håller dem i schack). 

Läste iofs detta på en amerikansk sida så samma sak gäller nog inte i Sverige, men visst är det läskigt när en viss sjukdom sätter sig hos en viss art/ras av djur… https://ladygouldian.com/content/why-all-fuss-about-air-sac-mites 

Är väldigt sugen på att skaffa dessa otroligt vackra fåglar någon gång i framtiden när man har eget hus, ååh drömmar!

JohannaN
2013-10-27 20:00
#4

tack för infon 🙂 här i Sverige behandlas det med kvalster och parsitmedlet ivomec🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Upp till toppen
Annons: