Allmänt

Vilken fågel passar mig?

2019-10-30 11:51 #0 av: Volpes

Hej. Funderar på att skaffa en fågel och har läst runt om massa olika men vet inte riktigt vilken som skulle passa mig så jag tänkte fråga här om förslag.

Det jag är ute efter är:

En som är lugn och gillar att sitta bredvid mig eller på mig och gosa.

Jag har båda katt och hund så jag skulle vilja ha en medelstor fågel.

Vill gärna att den är ganska tystlåten och det spelar ingen roll om den kan lära sig prata eller inte.

vill helst att den inte är jättestökig av sig.

Jag kan avsätta ca 4 timmar till den om dagen.

Färg spelar ingen roll. 

Har ni några tips på vad som kan passa? :)

Anmäl
2019-11-04 18:45 #1 av: JohannaN

Hej,

Ska hjälpa dig så fort min fibromyalgi kropp lugnar sigGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2019-11-05 00:13 #2 av: Maleficum

Jag skulle helt klart rekommendera skrattduva (samma duvor som magiker använder)! De har en bra storlek, älskar att sitta nära och vara med (även individer som inte är superduper handtama), blir lätt tama.

Speciellt honorna är tystlåtna (kan skratta och hoa lite men inte lika intensivt som hanarna) och det går alldeles utmärkt att ha två honor tillsammans. Dem låter inte speciellt högt men som sagt kan hanar vara lite ihärdiga i hoandet :P

De skräpar inte ner lika mycket som papegojor (och många andra fåglar) eftersom de inte skalar fröna. Har bra och fast bajs som är lätt att städa upp och det går att lära dem att bajsa på speciellt ställe om man vill träna dem. De tuggar dessutom inte sönder saker som papegojor har en förmåga att göra och behöver inte riktigt samma hjärnstimulans som papegojor kräver.

Den tid du kan avsätta innebär att, oavsett art av fågel, måste du ha minst två då fåglar är väldigt sociala (speciellt de arter som har lätt att bli tama).

Födde själv upp skrattduvor förut och dem levde helt fritt inomhus utan problem, levde med kanin och hund (och på landet, där de fick bo i bur under delar av dagen, brydde de sig inte om svägerskans katt).

De går att träna dem att ha sele också om man vill ta med dem ut på äventyr.

Vid de tillfällen jag provisoriskt behövda stänga in dem byggde jag ihop en bur av kompostgaller så är man lite händig så kan man ganska lätt bygga en bra stor bur åt dem :) Är lite bilder på några av duvorna jag hade.

Jag kan inte förstå att dem inte är mer poppis med tanke på hur trevliga fåglar de är (och relativt enkla och lättskötta och friska). Man brukar säga de blir mellan 10-15 år men det finns många fall som blivit betydligt äldre och jag tror rekordet ligger på 33 år (hade själv en som blev 18+ år, vet inte exakt ålder då tidigare familjen inte visste hur gammal hon var när dem fick den men dem hade den i 16 år och hon levde sina 2 sista år hos mig).

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2019-11-15 01:00 #3 av: Volpes

#2 ok. tack så mycket för infon, har inte alls tänkt på duvor.

Jag tycker att munkparakiter är väldigt fina. Finns det någon här som kan berätta lite om dem?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.