OT - Off Topic

Skaffa husdjur

2017-05-20 07:07 #0 av: simskontot

Hej!
Hittar inget forum för "husdjur" så skriver här istället och kanske på andra sajter.
Jag saknar att ha husdjur.
Jag har haft undulater, hamster, kaniner, akvarium, marsvin. Grejen är den att jag är allergisk omt pälsdjur och möjligtvis även fjädrar.
Som sagt saknar jag att ha husdjur och jag har funderat under en lång tid på olika djur jag vill ha.

Undulater älskar jag och vill ha igen. Tama som man kan ha på fingret och gosa med.

Akvarium var helt fantastiskt men det var dyrare att ta hand om än vad jag först trodde och fiskarna dog hela tiden. Dock vill jag jättegärna ha fiskar igen.

Marsvin/hamster/råtta har jag funderat på. Hamster vet jag en del om men råttor är jag inte så insatt i.

Ödla har jag också funderat den del på och de är så söta.

Vad tycker ni? Vad är era erfarenheter av de olika djuren jag nämnt? Vad ska man tänka på osv?
Tack för svar trots ett långt inlägg.

Anmäl
2017-05-20 07:51 #1 av: parsley

Det finns iFokus-sajter för bl a kanin, råttor, marsvin och olika hamstrar om du vill fråga där.  Scrolla ner lite grand och titta under rubriken Djur

Anmäl
2017-05-20 09:31 #2 av: Maleficum

Vet du vilka pälsdjur du är allergisk emot och hur har du tänkt du ska lösa det om du reagerar på det djur du skaffar?

Själv har jag just nu kanin, akvarium, fåglar och hund. Har tidigare haft dvärghamstrar och min bror hade råtta för många år sen.

Vad vill du ha ut med att ha husdjur? Något att ta hand om? Något att kunna gosa med?

Om du funderar på akvarium igen så rekommenderar jag du går in på akvariefisk i fokus och läser på där om uppstartande och sånt för att minska risk för dödsfall och liknande. Ett bra uppstartat och sammansatt akvarium ska inte kosta mycket i drift och vara lättskött! Har själv fyra stycken akvarium igång just nu med olika sorters invånare, fiskar, räkor och snäckor. Letar man dessutom runt efter begagnat akvarium så kostar det inte allt för mycket, sen kan det vara värt att skaffa ett större för det är lättare att sköta än ett litet.

Ödlor, ormar och sköldpadda kan ju vara alternativ om du nu är allergisk mot pälsdjur och fåglar men ändå vill ha djur man kan hantera. Finns ju reptilforum som väl då är värt att kolla in på.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-05-20 11:19 #3 av: JohannaN

När det kommer till fåglarna så är frågan är det fåglarna i sig du är allergisk mot eller allt runt omkring så som frökapslar o.s.vGladAllergi mot själva fågel är ovanligt men kan visa sig på t ex dammbaserade fåglar så som nymfer, kakadua och grå jako. Skall man ha fåglar som husdjur så är en luftrenare och en luftfuktare två saker som är bra att införskaffa som tar bort olika partiklar i luftenGlad
En luftrenare och en luftfuktare kan du också ha till andra husdjur för att minimera partiklarna i luften och man kan ju alltid prova för att se hur det går, kanske få låna någons fåglar eller andra husdjur och se hur du reagerarGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2017-05-20 18:57 #4 av: simskontot

Tack så mycket för era svar allihopa.
Jag vet redan rätt så mycket om fiskar och fåglar och är även medlem i Akvariefisk iFokus.
Det där med luftrenare verkar bra! Tror det är dammet rubton fårglarna som flaxar runt som jag är allergisk mot och även viss mat de får.
Det lutar mest åt att det är fågel jag vill skaffa då jag saknat det sen jag senast hade de. Så för att gå lite djupare in på fågelfrågan :):

Hur går hund och fågel ihop?
Vilken fågelsort (t.ex. kanarie, papegoja, undulat, nymf) är "bäst".

Tack igen för era svar 😁

Anmäl
2017-05-20 20:54 #5 av: Maleficum

#4 Vilken fågelsort som är "bäst" beror ju helt på vad man är ute efter. Är själv mest intresserad av raknäbbade fåglar men många som skaffar fåglar är ju främst intresserade av kroknäbbar av olika anledningar. Vill man ha vackra livliga fåglar som sjunger mycket och bara livar upp eller vill man ha några som lättare blir tama, kräver mer uppmärksamhet och aktivering? Hur stor plats man har att ge sina fåglar? Hur stor bur man har plats för?

Hur hund och fågel går ihop beror ju helt på individer. Har själv aldrig haft problem med hundarna och mina fåglar men haft hundar med liten jaktinstinkt. Men en jag köpte en kanariefågel hona från för massor av år sen hade förlorat en (eller om det var fler) av sina kanariehanar då de råkat komma ur buren och hennes dvärgpudel hade ätit dem...

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-05-21 06:35 #6 av: simskontot

Ja det är klart det beror på individer. Usch då med kanariehonan.
Jag vill ha en fågel som kan sitta på fingret eller axeln och bli kliad i nacken. Jag gör plats åt fågeln så som den kräver. Jag vill ha 2 st fåglar då de inte är leka ensamma då. Vilka kön går då bäst ihop? Jag vill ha fåglar med personligheter och som sover på natten och helst "skräpar" ner så lite som möjligt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.