Avel och uppfödning

Avel som gått för långt!

2016-03-12 13:10 #0 av: JohannaN

När jag ser sådant här så undrar jag om inte aveln gått lite för långt, vad är liksom själva grejen ?? detta är giboso espanol Vilar huvudet i handenDetta är ett exempel på människan som föder upp extremt som inte främjar arten ett dugg och man blir chockad av att se sådant, det är mina tankar och reaktioner när jag ser sådant här Ledsen
Hur ser ni på det hela och vad är avel för er?? hur långt tycker ni är okej i aveln??

http://i.ytimg.com/vi/f5g6c6IcFT0/hqdefault.jpg

https://www.google.se/search?q=giboso+espanol&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiSxI7LjrvLAhXQa5oKHYK-BswQ_AUIBygB&biw=1280&bih=909

Här är en film om denna sortVilar huvudet i handen
https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fyoutu.be%2FNUiBqR68AJs&h=oAQEn6-rg

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2016-03-12 14:30 #1 av: Maleficum

Usch nej, tycker inte alls om den typen! De ser ju inte ens friska ut och att de inte ens kan sitta på pinne utan problem är ju bara plågsamt! Hur sover dem? Kan de ens föda upp sina egna ungar? och med den nackböjen kan de ens flyga ordentligt?

Blir trött i benen bara av att kolla på dem. Man ser ju tydligt att deras naturliga greppmekanism inte funkar med dem vinklar de har på benen.

Djuren ska funka på ett normalt sett och kunna utföra alla beteenden de har naturligt utan svårigheter i min mening.

Tyvärr gillar vi människor kanske lite väl mycket extremer och djuren får lida för det (hundaveln är väl egentligen det bästa exemplet när det kommer till extremer).

Jag gillar ju mina "fluffiga" kanarier (parisare, fiorino mf) och deras fjäderdräkt kanske inte gör att de klarar kyla lika bra som en vanlig kanarier och långdistans flygning kanske inte är optimalt, men som tamfågel behöver de ju inte bo ute och långdistansflygning är ju inget de kommer utföra som tamfågel heller. Hade dem inte kunnat fungera som en "vanlig" fågel hade jag aldrig skaffat denna typ av kanarier.

Däremot har jag fått reda på i efterhand att parisarna kan vara dåliga föräldrar och att man i princip måste använda surrogat föräldrar vilket jag tycker är supertrist så har lite funderingar på att korsa in gloster (som tydligen ska vara ypperliga föräldrar) och försöka få frisserade med bra föräldraegenskaper. För mig känns det också viktigt att de kan föda upp sin egna avkomma.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2016-03-12 14:31 #2 av: VildaVittra

Hur ser arten ut normalt?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-03-12 15:05 #3 av: JohannaN

VildaVittra Detta är en kanariefågel som avlats sönder bortom allt igenkännande och den normala ser ut på detta vis:
http://fagelforening.se/onewebstatic/9d32ed3b1a-kanarie.jpg

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2016-03-12 15:07 #4 av: VildaVittra

Oj, inte konstigt att jag inte kände igen den. Förskräckt

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-03-12 15:33 #5 av: JohannaN

kan inte förstå motståndet jag fått på ett forum för denna art kanariefåglar där dom tycker jag går in och klankar på hobbyn och folk som också tycker dom är vackra, någon som kan förklara detta ?? beror detta på människans önskan och vilja att förstöra bara för att man kan ?? är det äran, girighet, pengar ?? vad är det dessa personer inte ser, frågan är, är dessa människor blinda ??FunderarYrarFörskräcktFunderar

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2016-03-12 22:13 #6 av: Aquila-e

Fy farao stackar fåglar Storgråter

Ja jag vet inte hur folk tänker. Själv känner jag riktigt stark motvilja mot sönderavlande av alla sorters djur. Vi har inom hundvärlden hundraser som är bortom all igenkännlighet och i min mening ser dem groteska ut. Men flk tycer att dessa raser ser attraktiva ut och det är bortom min fattningsförmåga! Då talar jag om raser som bulldog, shar pei, mops, boston terrier, tax osv. Hundar som knappt har kvar någon nos, som inte kan andas ordentligt och lider a sömnapné på grund av extrem snarkning då dem ej kan andas normalt. Vissa raser kan ej ens föda utan kejsar snitt!

Astma, hjärtsjukdomar osv, cherry eyes som leder till att ögat hos hunden helt sonika hoppar ut! Inte alls ovanligt! Dessa hundar som har redan från dag ett har extremt dåligt livskvalitet, hundar som föds som "invalider" på människan hand.

Jag har inget emot dessa hundar som individer, dem kan inte rå för människors idioti

Hur kan man fortsätta avla dessa djur? Hur kan man tycka att dem ser hälsosamma och fina ut? Hur kan man tycka att engelsk bulldog ser normala och fina ut tex? Fattar inte! Är dessa människors syn på saker och ting verkligen så snedvridet?

 Är man ens en djurälskare om man väljer att stöda avel av dessa djur? Jag tycker inte de!  Men säg detta till en mops ägare och hen kommer slita dig i stycken!  

Du finner detta även i kattvärlden hos perser katter och munchkin katter med för korta lemmar även vissa linjer hos scottish fold katten som bär på "dvärggenen"och har  förkorta leder, som leder till "knubbig" utseende. 

Vi har detta i ko världen med de groteska "muskel" tjurarna osv.. Visst är avel kul men så länge man förbättrar på temperament, sjukdomar osv. Det enda man kan leka med tycker jag är färger.  Så att detta sträcker sig till kanariefåglar och människor stöder detta är inte en överraskning men jag fattar fortfarande inte hur dem är funtade :(

Anmäl
2016-03-13 09:51 #7 av: Leif Smitterberg

Detta är sjukt. All avel på dessa borde förbjudas, man avlar ju på genetiska defekter. Tycker att man ser samma sak inom undulataveln med t.ex. "Helikopter" m.m. "Franska fjädrar" som det så fint heter är ju inget annat än en sjukdom och dom skall bort från aveln tycker jag. Nej avel på endast friska fåglar och genetiskt riktiga från ursprunget det borde vara dit vi vill komma inom aveln. Men så länge folk betalar skyhöga priser för dessa genetiskt missbildade fåglar så finns det en marknad, och då finns det alltid folk som avlar fram dom vare sig det är lagligt eller inte. Detta är djurmisshandel.

Anmäl
2016-03-13 10:39 #8 av: JohannaN

Till alla som vill veta, jag har skickat frågor angående denna kanarie-sort nu till två fågelkunniga veterinären och hoppas på att få svar på frågor om den fysiska biten hos dessa fåglar och vad det blir för konsekvenser för fåglarna att se ut på detta visGladTummen upp

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2016-03-13 11:45 #9 av: Maleficum

#8 Det ska bli spännande att se svaret på!

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2016-03-13 13:39 #10 av: Snurrig

Wow. Det här är nog det sjukaste jag sett inom fågelvärlden. Det ser ut som zombie-aliens. Hah, jag som trodde att det endast avlade på relativt normala fåglar, som iaf fungerar som dom ska. Jag har aldrig stött på det här tidigare. Jag ser inte vad som skulle kunna ses som tilltalande med dom.

                 "The secret of happiness, you see, is not found in seeking more,
                                       but in developing the capacity to enjoy less."

Anmäl
2016-03-13 14:34 #11 av: VildaVittra

Förresten, finns det exemplar av dessa i Sverige? I så fall borde någon som vet vilka som har det kontakta länsstyrelsen, de kan ha en del åsikter om huruvida avel på dessa får förekomma här i Sverige. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-03-13 16:59 #12 av: Maleficum

De är nog inte speciellt vanliga i Sverige. Kanarieklubben lades ju tex ner förra året pga för få aktiva medlemmar.

Sen vet jag inte vad läsnstyrelsen skulle göra med tanke på alla lagbrytande hundraser som finns och inte görs något åt.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2016-03-13 17:41 #13 av: VildaVittra

#12 Faktiskt så har flera kennlar fått avelsförbud. Det som saknas är folk som sett djuren och vet att de är sjukliga och då anmäler. Länsstyrelsen kan ju inte riktigt ta kennellistorna och pricka av dom en och en. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-03-14 02:02 #14 av: PeachyAlice

Men gud vad sjukt. Avskyr när man tar avel till såna extremer för att man "tycker det är snyggt". Sen när handlar djurägande om att se till så att det är snyggt, utan minsta tanke på djurets bästa? Jag kanske tycker att det vore coolt att ha en lila kanin men inte fan färgar man den, för att djuret lider. Varför skulle det här vara annorlunda på något sätt?

Helt vansinnigt, bör vara standard att avel på defekter ska vara förbjuden. 

Anmäl
2016-03-14 11:47 #15 av: Aquila-e

#13 Menar du nu att raser som bulldog,  mops, fransk bulldog osv har bannats? (vilket borde ha skapat står uppståndelse)

Eller bara att vissa kennlar fått förbud för någon annan orsak?

Visst tycker man att det inte är den rätta vägen att banna en hundras i allmänhet men  missbildade djur som man med avsikt avlar fram tycker jag bör bannas men antar att det är en låååång väg, om det ens kommer bli aktuellt :/

Anmäl
2016-03-14 11:48 #16 av: Maleficum

#14 Det är förbjudet att avla på defekter som kan medföra lidande "3 § De djur som nedärver missbildningar, eller andra egenskaper som medför lidande för avkomman eller negativt påverkar avkommans naturliga funktioner, får inte användas i avel."

Däremot är det väl inte det lättaste att hålla efter (åter igen är det ju bara att kolla på hundaveln där man fortfarande avlar fritt på hundar som inte kan föda själva, har andningsproblem, gener som i dubbel upplaga är dödliga eller kan ge såpass allvarliga problem att valparna måste avlivas mm).

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2016-03-14 14:32 #17 av: VildaVittra

#15 "Eller bara att vissa kennlar fått förbud för någon annan orsak?"

Ja, de har blivit anmälda och länsstyrelsen har sedan kunna påvisa att de djuren lider. Ett statligt verk måste ha bevis för att kunna agera, så är du på en utställning och ser en bulldog kollapsa, ta reda på vilken kennel det är och anmäl. Men man ska däremot inte sitta och okynnesanmäla alla bulldogkennlar i hela Sverige, utan det ska vara att du ha ett konkret exempel. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-03-14 17:23 #18 av: Idakarrlsson

Usch säger jag bara. Så fruktansvärt äcklad jag blir av dessa människor som håller på med detta och då antagligen tycker detta är ett fair liv för ett djur. Ett LEVANDE ting. Finns inga ord.....

Anmäl
2016-03-15 08:32 #19 av: JohannaN

 Maleficum står det på jordbrukets hemsida om avelsbiten ?? vore kanon om du kunde visa den länken då jag håller på här och göra en sammansättning för att kunna få iväg till både jordbruksverket och andra ställen för att få upp ögonen om denna artGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2016-03-15 10:31 #20 av: Maleficum

Det är en av paragraferna i L80, sida 8.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2016-03-16 12:28 #21 av: Vixen75

Men va hemskt!Förskräckt Stackars djur!! Hur kan man vilja avla sönder så vackra fåglar till detta?Gråter

Anmäl
2016-03-16 19:20 #22 av: Aquila-e

17 Ok jag förstår^^

Jag vet att tråden handlar om kanariefåglar men måste tillägga, vad för bevis krävs det mer för att man ska agera mot ex bulldogs? Det är ju inte klokt att man ska vänta tills djuret kollapsar totalt! Man behöver inte vara insatt i hundars och djurs fysiologi för att se hur illa däran hundar som inte kan andas och knappt har en enda normalt formad kroppsdel på sin kropp är?!  Jag blir så förbannad!

Jag känner till så flera personer som tex har corgi hundar som i mycket unga ålder får stora problem med ryggen så till den grad att dem har behövt opereras för detta minst en gång men såna operationer tenderar att följas av flera med tiden. 

Det är ju helt absurd! En kvinna klagade på att hennes hund (köpt från en uppfödare)  mådde jätte dåligt pga rygg/ledproblem och skulle opereras osv och jag frågade henne lite försiktigt "Men varför valde du att skaffa en corgi som har en så snedställd kropp med avlång limp ryggrad och på tok för korta stump till ben ja jag formulerade mig lite finkänsligare än det) , det är väl solklart att de djuret kommer få enorma problem i takt med att den växer! . Men hon hade inga bra svar. Hon tycker att dem är "söta till utseendet och dem ser ju så glada och energiska ut".

Se där, ännu ett av människans ignorans gentemot andra levande varelser. Så länge hundar som aldrig vetat annat än att känna smärta alt inte kunna dra in luft i lungorna på ett normal sätt osv verkar "se glada ut" så är det inga problem med att avla på dem. Jag tycker det är sjukt oetiskt, och nä jag kan inte respektera människor som väljer att skaffa mops, tax osv är , i mina ögon är dem ignoranta och själviska personer hur hårt det än nu låter.

Och samma med dessa kanariefåglar då. Det är sjukt att det finns så äckliga människor som alar fram såna djur och att det inte bannas och sätts upp hårda lag angående detta djurplågeri.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.