Allmänt

Köpa fåglar - vilken art?

2016-03-01 13:31 #0 av: Adelheid

Hej.

Jag har funderat en hel del på att köpa mig ett par fåglar. Har ännu inte pratat med sambon så inget är bestämt. Jag hoppas lite på att han också vill så en fågel kan vara hans och en min.

Men i vilket fall så har jag väldigt svårt att bestämma art och jag kan inte finna någon hemsida med en lista över fågelarter och dems generella personligheter. + Bilder. Gärna med info om vilka olika fågelarter som kan bo med varandra samt om bara ett par honor eller hanor klarar att bo samman. Vet ju inte om jag och gubben kan komma överens om en art så kanske blir två olika. :)

Någon som har en sida de kan rekomendera som innehåller massa info om de olika fågelarterna? 

Anmäl
2016-03-01 13:47 #1 av: lillelull

http://www.husdjurssidan.se/fagel/dvargpapegoja.php där kan man iaf klicka fram lite information om fåglarna samt en bild, vet inte om sidan är så bra på information men du får iaf lite info och bilder.. och kanske kan efter det googla fram mer information om du ser någon fågel du gillar!

Every lifetime has a little bit of rain 
this is just my rainy  season


Anmäl
2016-03-01 14:26 #2 av: Adelheid

#1 Ja jag har varit in och sett på den men tycker inte den var tillräcklig i informationen. Väldigt generell och hjälpte inte nämvärt i att försöka finna vilken art som passar oss bäst.

Anmäl
2016-03-01 16:10 #3 av: Irrevirr

Om du skriver här vad ni är ute efter i fågelväg finns det säkerligen folk här som har bra förslag på olika fågelarter som kan passa och då är det lättare att leta information om just dem, istället för att börja läsa om varenda fågelart som finns. Det blir ganska drygt. Skämtar Man måste nästan börja med att sålla bland de arter som kan vara relevanta. Det finns nog ingen sida som tar upp varenda fågelart man kan ha som sällskapsfågel men det finns en hel del specialiserade sidor för olika arter.

Frågor man kan ställa är t ex hur stort utrymme som kan avsättas för fåglarna? Vilken typ av fågel önskas? Är det ett krav att de måste bli tama? Ska det vara fröätande fåglar som inte bajsar löst och mycket? Får de låta mycket? Är det ok att de bits? Vill ni ta på er ansvaret för fåglar under tiotals år eller är det mer lagom med sådana som lever max tio år kanske? Liten eller stor fågel? Hur många timmar per dag kan ni avsätta för fåglarna? Beskriv hur du tänker fågelägandet. Vad har du för tidigare erfarenheter av fåglar?

Vad gäller arter bör varje fågel ha en artfrände, vilket innebär att om ni vill ha två olika arter bör ni ha ett par av varje. 
Just fåglar finns ju i sån oerhört stor variation, från marklevande små hönsfåglar till kolibrier och fruktätande fåglar som sprutar skit överallt eller låter oerhört mycket.

Anmäl
2016-03-01 17:37 #4 av: Adelheid

#3 Tack. Ja det kanske är enklare. :)

Jag önskar mig inte en så stor fågel. Från undulat till max nymfkakadua i storlek. Just nu läser jag mycket om dvärgpapegojor. Önskar en ganska så aktiv typ av fågel som kan bli tam och följa med mig runt i hemmet. Men inte en fågel som måste vara med mig konstant. (Som jag förstått vissa arter är). Jag har ett fulltidsjobb så den tid jag kan ge är det jag har utanför jobbet. Därför så önskar jag två fåglar så att den inte blir så ensam. Jag har inga barn så fåglarna kommer att få mycket kärlek ändå. Gärna en fågel som man kan ha i en flygsele så jag har möjlighet att få låta den flyga "fritt" när jag är ute på tur. 

De får gärna låta lite, det stör oss inte, men gärna inte en nattaktiv fågel. Vi bor just nu i lägenhet men jag har möjlighet att kunna ställa in en någorlunda stor  bur. Vi ska köpa hus till slut och då önskar jag bygga en stor bur, samt en ute i skuggan där dem kan bo på sommaren. Så om fågeln lever i många år gör mig ingenting. Vi har inga grannar som kommer att störa sig.

Har tidigare erfarenhet av undulater. Det jag minns mest av dem är att de var otroligt vackra och hanen blev väldigt tam och gosig, honan dock klarade vi aldrig att få hand tam. Det värsta med dem var att  de "pratade" hela nätterna vilket var väldigt slitsamt.

Hoppas det hjälper att finna några passande arter jag kan läsa mer om. :)

Anmäl
2016-03-01 19:15 #5 av: kiwo

Om du vill ha en stor papegoja i liten förpackning kan jag rekommdera vitbuks papegojorna eller långingepapegojorna. Min favorit inom det släktet är morhuvade, men sägs kunna bli väldigt bitska under tonåren (som i stort sätt alla gojor).

Anmäl
2016-03-01 19:53 #6 av: Maleficum

Skrattduvor är kanske lite åt det större hållet mot vad du letar efter men det är trevliga, lugna och nyfikna fåglar som lätt kan bli tama. En fördel med dem är att de inte tuggar sönder saker och skalar inte frön så man slipper fröskal ;)

Ensamma hanar kan låta riktigt mycket och bli lite jobbigt (och då vill de vara med hela tiden också) men ett par eller enbart honor blir det lugnare på ljudfronten och de blir inte riktigt lika "klängiga" även om de gärna håller koll på vad man gör. Är det ljust kan de få för sig att hoa nån enstaka gång på natten men inte något störande vad jag tycker. Går att ha i sele och är de riktigt ordentligt tama är det dem som har dem helt lösa ute (dock hittar de inte hem som brevduvor gör så jag skulle för säkerhetens skull ändå ha sele).

Jag hade mina helt friflygande hemma utan bur. Hade en hörnhylla (med fyra våningar) där de hade mat och sånt så där satt de ofta, sen gilla de att sova på akvarieramperna (där det var varmt). De hade sina favoritplatser där de ofta satt så hade IKEAS små billiga dörrmattor på dem ställena så det var lätt att städa. Sen gilla de att traska runt på golvet en del och man fick inte glömma något ätbart framme för då åt dem upp det.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2016-03-03 09:57 #7 av: Adelheid

#5 Tack för svar. Vet du om den typen av art klarar att bo med en fågel ifrån en annan art och i så fall vilken? Eller alla arter kanske behöver en kompis ifrån sin egen art?

#6 Tack. Dock så var inte detta en fågel för mig märkte jag fort. :)

Vet någon om det finns en art som är ganska lik nymfkakadua i både beteende och storlek? Allt jag läser får mig hela tiden att komma tillbaka till nymfkakaduan, men vill inte ha den arten på grund av pudret dom släpper. Det kan många tydligen reagera på och då sambon redan har lite allergier, så vill jag inte köpa en fågel han kanske inte klarar av att leva med.

Anmäl
2016-03-03 10:51 #8 av: Maleficum

#7 Om din sambo är osäker om han tål dem kanske ni kan försöka hitta någon i närheten som har nymfer som ni kan hälsa på? Eller kanske till och med få låna ett par för några dagar? Kan ju även gälla andra arter ni är intresserade av. 

Min kusins förra sambo hade massor av allergier så de låna en av mina kaniner i en vecka innan de skaffa en egen för att vara säkra på att det skulle fungera.

Annars är jag bättre på raknäbbar (då det är mer min typ av fågel) än kroknäbbar så har inte så bra koll på någon som är lik nymfer utan att damma lika mycket som kakaduor gör.

Är det inte arter som är väldigt lika i beteende och levnadssätt (fast även då förstås) är det ju bäst med en av samma art. 

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2016-03-03 11:42 #9 av: Adelheid

#8 Tyvärr så känner vi ingen som har fåglar så önskar inte att ta risken. Jag önskar att skaffa ett par fåglar vi kan behålla och vet vi kan ge ett bra liv. Då det är så osäkert gällande nymfkakaduor är det inget vi önskar att riskera. Inte snällt mot fågeln.

Jag har faktiskt inte läst så mycket inom raknäbbade fåglar. Fastnade fort för kroknäbbade. Har du några arter att rekommendera? Önskar inte zebrafinkar. Det har mamma och dom hon har är alldeles för lugna för vad jag önskar. :)

Anmäl
2016-03-03 11:58 #10 av: Maleficum

#9 Zebrorna jag haft har alltid varit aktiva. Kanarier är rätt aktiva och nyfikna och jag har haft en som tämjde sig själv och hellre var med mig en sina burkompisar :P

Gouldsamadiner är nog inget för dig då, färgglada men lugna och väldigt behaglig lågt läte (perfekt för den som inte gillar ljudliga fåglar).

Vill man ha tama fåglar är väl dock inte mindre finkar ett alternativ även om det finns dem som blir tama. Men de är ofta livliga små krabater.

Finns olika sorter av bulbyl (builbul) också har ingen egen erfarenhet av dem så finns säkert skillnader mellan sorterna också men vad jag vet är de livliga och lätta att få tama, dock äter väl de flesta mycket insekter och frukt så kan vara lite knöligare när det gäller dieten.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2016-03-03 19:43 #11 av: kiwo

Bäst är ju alltid ett par av samma art. Mycket hänger på personligheten. Men har sätt morhuvade och vitbukspapegojor bo tillsammans. Det man ska tänka på är att gojorna inte får samma utbyte av varandra då de inte prata samma språk.

Anmäl
2016-03-04 09:06 #12 av: Adelheid

Tack alla før era svar. Det har hjælpt massor.Skrattar Eftersom jag var hemma syk igår så låg jag och læste om fåglar hela dagen och har nu bestæmt mig før en art.

Jag vill ha ett par stycken Katarinaparakiter. Jag tror dem passar mig bæst. Inte helt fått med Sambon på ideen ænnu. Så det kommer att drøja længe innan jag kan få hem ett par små. Så jag kommer att hinna læsa på massor. Han måste också allergitesta sig først just in case, dessutom så ær denna art ganska svår att få tag på i Norge. 

Hans argument før att inte skaffa fåglar var att de luktar illa. Detta kan inte jag komma ihåg ifrån att jag hade undulater. Men de kanske bara luktar illa om man inte stædar buren. Eller har jag førtrængt att fåglar luktar oavsætt?

Anmäl
2016-03-04 11:06 #13 av: Maleficum

Städar man inte så luktar det ju såklart, sen är det skillnad på fågel och fågel. Fröätare brukar inte lukta speciellt mycket däremot kan fruktätare lukta en hel del och ofta ha ganska lös avföring (mycket mer och svårare att städa efter så många av dem passar bättre i stora voljärer utomhus med fågelhus).

Höns (och också vaktlar) hör också till dem som kan lukta lite mer.

Sen kan bottenmaterialet man ha i buren spela in lite. Min brorsa kör på toa-lätt strö (papperspellets) till sin amazon papegoja och om det råkar bli lite för blött (så det inte torkar upp fort) så kan det lukta.

Katarinor verkar vara en trevlig lite fågel och är nog en jag skulle skaffa om jag någonsin skulle skaffa kroknäbbar igen.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2016-03-07 16:47 #14 av: Hildgrim

#8 Nu vet jag att du redan bestämt dig för katriner. Men vill ändå flika in och rekommendera bruna majnor. :) 

Anmäl
2016-03-08 15:26 #15 av: Adelheid

#14 wow de var en fin fågel. :D

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.