Allmänt

Att hålla fåglar ensam eller i flock

2014-10-04 14:37 #0 av: [Emma--]

Såg att formuleringen på L80 ändrats lite och tänkte fråga er andra hur ni tolkar detta? 

"1 § Sällskapsfåglar av arter som i naturen inte lever solitärt ska hållas i par eller i grupp i ett gemensamt förvaringsutrymme. Individtätheten ska anpassas så att fåglarna inte stressar eller skadar varandra. 

 Om en fågel är onormalt aggressiv mot andra fåglar så att det finns en uppenbar risk att den skadar dem, får den utan hinder av första stycket hållas ensam i ett separat utrymme. Den ska dock kunna kommunicera visuellt och verbalt med en eller flera individer som tillhör samma art eller släkte. 

 Första stycket gäller inte om burfåglarnas behov av att vara tillsammans med andra fåglar istället tillfredsställs genom kontakt med människor.

Allmänna råd till 6 kap. 1 §

 Om det är nödvändigt för att undvika onödig stress, när fåglar hålls i separata utrymmen, kan man avgränsa burarna så att fåglarna har möjlighet att välja om de vill exponera sig för varandra eller inte.

 Om fågelns behov av social kontakt ska täckas av en mänsklig kontakt bör det sociala umgänget med människan vara av en omfattning som säkerställer att inga onormala beteenden orsakad av bristande social kontakt uppkommer.

"

Medarbetare på devon rex ifokus & katter ifokus

Anmäl
2014-10-04 14:39 #1 av: [Emma--]

Det är bland det luddigaste jag vet. 

Hur ska man kunna säkerhetsställa att en fågel får det den behöver från en människa? 

För mig är det klockrent att man ska ha minst två då jag aldrig kan ersätta en annan fågel. Och jobbar jag dessutom så är det ju minst 8 timmar som fågeln får sitta ensam. Kan man säga att den får den kontakten den behöver då? 

Medarbetare på devon rex ifokus & katter ifokus

Anmäl
2014-10-10 20:50 #2 av: Hildgrim

Vad dumt att dom fortsatte att ha det så luddigt när man ändå gjorde ändringar. För att en fågels sociala behov ska tillfredsställas av en människa så måste ju denna vara hemma dygnet runt vilket inte är speciellt realistiskt. :/ 

Anmäl
2014-10-10 21:14 #3 av: [Emma--]

#2 Man undrar ju vad som krävs för att det faktiskt ska gå att säga att dom inte får sitt behov tillgodosett? Att dom börjar med stereotypa beteenden?

Försökte förklara på en som annonserade efter en ensam duva. Men hon skulle ha en ensam ändå. 

Medarbetare på devon rex ifokus & katter ifokus

Anmäl
2014-10-11 14:50 #4 av: JohannaN

jag håller helt med där, det är verkligen lite luddigt måste jag sägaFunderar

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2014-10-12 11:11 #5 av: Irrevirr

Jag tycker att det borde omformuleras så att det står att fågeln måste leva i par eller grupp annat än i de fall då den inte går att ha med andra fåglar, t ex på grund av aggressivitet.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.