Hälsa och skötsel

Fjädrar duvor

2014-09-20 11:47 #0 av: fridaaocrazy

I går morse hittade min springer spaniel en skadad duva som inte kunde flyga. Den var ganska uppenbart att ett rovdjur varit på den då den hade några sår. 

Jag tog iväg hunden och lämnade duvan där, men tänkte titta till den senare på dagen när jag kommit hem igen.  

Senare samma dag gick jag då ut för att se om duvan var kvar eller annat, och eftersom att den inte kunde flyga så kunde jag se ett spår i det halvt höga gräset där den tagit sig fram. I änden av den hittade jag en duva som försökte ta sig ifrån mig men knappt kom nån stans då den inte kunde flyga. 

Jag visste att om jag lämnade den där skulle den blivit tagit av ett rovdjur så jag tänkte att jag tar den så ber vi grannen skjuta den istället. 

Jag hade redan handskar på mig då jag förväntat mig att hitta en död duva som jag i så fall skulle gräva ner eller kasta så att ta upp duvan var inget problem. 

När jag tittade närmare så var det inte så djupa sår. Det jag kunde se var ytligt och att den inte kunde flyga berodde på att den tappat nästan hälften av fjädrarna på ena vingen. 

Så jag satte den i en tillfällig kompostgallerbur med mat rekommenderad för duvor och vatten. 

Så nu är jag i hopp om att hitta en viltvårdare som skulle kunna ta sig an denna fågel. Den är ej ringmärkt och verkar inte ha varit i kontakt med människor så jag är nästan helt säker på att det inte är någon som äger den. 

Tror ni att duvan klarar sig? 

Hur lång tid tar det för fjädrar att växa ut?

Är det överhuvudtaget lönt att försöka få den att bli frisk? 

Duvor bor ju i par och vi har nog ca 5 duvor utöver denna (utanför huset, vilda) så det är säkert någon som saknar sin partner. 

Vi är inte beredda att lägga några pengar på duvan så kostar det att en viltvårdare ska ta över den så är det tyvärr större chans att vi skjuter den. 

Tacksam för svar!

Anmäl
2014-09-20 13:43 #1 av: JohannaN

hum, mitt första tips är att du tar den till veterinär så dom kan konstatera hur vida det är någon ide att fortsätta med rehabilitering eller ejGlad bra gjort av dig att hjälpa denna fågel i nöd, sedan en fråga var i vilket område bor du så kan man hjälpa dig bättre att finna en viltvårdare nära digGlad 

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2014-09-20 15:25 #2 av: fridaaocrazy

Det var en väldigt bra idé men tyvärr så kostar det pengar att ta den till veterinär, och den enda fågelkunniga veterinär i "området" är över en timme iväg...

Jag bor i Skåne utanför Malmö så det borde inte vara så svårt att hitta en viltvårdare egentligen, men har hitintills inte hittat någon - det kommer bara upp jägarföreningar och det är motsatsen till vad jag vill hitta Galen

Kollade till duvan för en stund sedan och såg då att den vänstra vingen hänger ner mer än den andra. Det är på den vingen som det lite djupare såret är (om man jämför med de andra 2 såren som mest är en liten skråma) så jag antar att vingen kanske hänger för att det gör ont när vingen är uppe (ett litet sår är under vingen så det kan vara att det tar emot och därmed gör ont), men kan det vara så att vingen är bruten eller ur led? 

Vi vet ju faktiskt inte hur skadorna skedde eller vilket djur som orsakat detta så det är svårt att veta om den har några inre skador eller inte... 

Eftersom att vingen hänger så har duvan svårt att hålla balansen i vissa lägen... Har sett att den lyfter upp stjärten för att få jämnvikt - är det ett gott eller dåligt tecken? 

Anmäl
2014-09-20 16:06 #3 av: JohannaN

är det vilda djur så brukar dom inte ta pengar om jag minns rätt och man kan alltid ringa och rådfråga dom, veterinärer brukar ofta känna till dom som är viltrehabiliterings vårdare så det kan också vara till hjälpGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2014-09-20 16:09 #4 av: Maria

Här i Göteborg kan man ringa djurambulansen.

/Maria

 

Anmäl
2014-09-20 16:15 #5 av: fridaaocrazy

#3 Ja, det kan jag faktiskt göra - ringa och fråga i alla fall. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.