Allmänt

Nybörjare burstolek fågelart

2014-07-18 23:12 #0 av: dcaesa90

Hej!

Jag är en nybörjare på fåglar och planerar att skaffa min första inom en snar framtid som ska få bli en del av min familj.

Jag har tittat på en del av dom vanligaste fåglarna och funnit att varken fink eller kanariefåglar väcker något intresse.

Det jag söker är en individ som kan bli en kompis och kamrat. En knäppis som man kan skratta åt som gärna hänger med på ens axel och leker med barnen.

Dvärgpapegoja har jag fastnat mer och mer för, men jag blir avskräckt varje gång jag läser om dom, och alla skräckhistorier om att dom för ett förskräckligt oväsen.

Jag begriper att fåglar låter, och att det ligger i deras natur. Jag har inget emot fågeltjatter och lite skrik emellan åt om dagarna. Men jag är rädd att ta hem något som kommer driva oss till vansinne med ett gällt skrikande dagar i ända.

Är jag paranoid eller är detta vanligt hos agapornis?

En annan fågel som jag har tittat lite på är kakariki. Kanske inte svårt att lista ut att jag har blivit förtjust i papegojor.

Men då undrar jag över min bur.  Jag hade nämligen tänkt att göra om ett vitrinskåp till bur, och då ta bort hyllorna. Samt ersätta glasfönstren på  dörrarna med rostfritt nät, och sedan inreda med björkgrenar och allt som kommer till. Eventuellt borra ett hål i taket för en UV lampa.

Detta skåp håller invändiga mått L:85 H:130 D: 40 i CM.

Jag förstår att längden inte räcker, men går det att tänjas lite på, om man ger väldigt mycket mer på höjden? Eller passar ens någon fågel inom dessa mått?

Tacksam för hjälp

/Dennis

Anmäl
2014-07-18 23:16 #1 av: dcaesa90

Det kanske bör tilläggas att målet är att kunna ha fågeln ute ur buren så ofta som bara möjligt. Dvs vid alla givna tillfällen då man inte lagar mat eller inte är hemma, eller andra tillfällen som kan vara opassande

Anmäl
2014-07-18 23:47 #2 av: Irrevirr

Längden räcker, som du själv skriver, inte till kakariki men väl till Agapornisarterna... däremot är inte djupet lagligt för nån fågel. Att tänja på lagliga mått är inte rätt. En fågel flyger ju inte på höjden, utan längden på buren är det absolut viktigaste.

Agapornisarterna är helt underbara och jag har haft svarthuvade själv... men ja, jag har stora problem med ljuden och då har jag både morhuvade, nymfer och undulater hemma. Det finns en Agapornisart som jag skulle vilja ha, som låter fint i jämförelse med de andra och det är Agapornis taranta. Den är dessutom könsvisande. Lite svårare att få tag i men jag tror det kan vara värt att leta.

Anmäl
2014-07-19 09:00 #3 av: dcaesa90

Jag kan enkelt lägga till 5 cm på baksidan. Iså fall sätta 5 cm tjockt virke runt om och klä baksidan med nät istället. 

Jag ska mäta lite och se om jag hittar en platts för kakariki. Tveksamt!

Finns det andra mindre papegojor, eller andra mindre arter som får platts i vitrinskåpet?

Jag kanske ska köra på agapornis ändå, hjärtat smälter vare gång ja tittat på dom!

Anmäl
2014-07-19 10:20 #4 av: farido13

dvärgpapegoja dom låter bara lite högt men det låter som om att  dom visslar fast högt enligt mig men va inte 100% säker för min kompis har dvärgpapegoja men du kan ju alltid gå till nån djuraffär och kolla på dom fåglarna och se hur dom beter sig och hur dom låter så du känner dig säkrare

Anmäl
2014-07-19 13:04 #5 av: Sanozuke

Sök på Google lathund burmått tycker den är enkel att tyda, dvärgpapegoja är en väldigt högljudda fågel även om den är underbar. Även underlåter är en papegoja dom är något tystare och kan bli otroligt kärleksfull som vilken gojjan som helst bara man lägger ner tiden. Karakiri är en underbar fågel och kan lätt bli handtam men är inte den gosigaste arten utan föredrar att flyga runt och trots att det är en tystare art kan den verkligen ha ett irriterande ljud. Men som alla mindre fåglar så brukar dom ropa på en kompis om dom inte har en.

Anmäl
2014-07-19 14:19 #6 av: Irrevirr

Andra arter som kan vara värt att kika på är undulater, sparvpapegojor, katarinaparakiter eller olika gräsparakiter som t ex bourkesparakit. Alla dessa är små och ryms i skåpburen om du gör den lite djupare. Dessa arter är ju förstås olika dvärgpapegojor i beteende och utseende. Har du fastnat för just dvärgpapegojor kanske det är det du ska ha... men åk gärna nånstans där du kan höra ljudet innan du bestämmer dig, för tycker man att ljudet är jobbigt blir det oerhört svårt att leva med det varje dag i ganska många år. 

Mina dvärggojor bodde i ett separat fågelrum men jag hade svårt för ljudet ändå, trots att mina nymfer och undulater kan vråla på ganska duktigt då jag är i fågelrummet mitt.  Mina morhuvade låter ju kanske inte lägre eller vackrare men de låter ju bara några gånger om dagen istället för ständigt, som dvärggojorna. Agapornisarterna sitter ju just och låter mest hela tiden, precis som undulater, men har ett betydligt värre ljud.

Anmäl