Beteende och lek

Sparvpapegojorna kommer inte överens

2014-03-29 16:36 #0 av: whiteangel2

Jag köpte ett par sparvpapegojor för några månader sedan och det har gått jättebra, fram tills nu. Nu har jag varit tvungen att sära på dom eftersom hannen hackar honan i nacken och det ser riktigt illa ut. Är det här ett vanligt problem bland fåglar som växer upp tillsammans? Jag har inte en för liten bur och fåglarna får flyga utanför buren!

Anmäl
2014-03-29 22:24 #1 av: JohannaN

svar kommer inom kort, har frågat en som kan om sparvarGlad återkommerGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2014-03-29 23:58 #2 av: DagD

Kan vara det att det nu är vår och att hormonerna flödar för hannen som nu är parningssugen men att honan inte är med på dessa noter.

Anmäl
2014-03-30 14:16 #3 av: r0s_85@

Hur gamla är dem? Jag skulle tro hanen har vårkänslor och i frustration plockar honan! Du kan få hanen vingklippt under denna tid, så honan kan fly undan utan problem :-) Gå till vet aå klippningen blir bra gjort! Då växer vingarna problemfritt ut igen. Bästa lösningen enligt mig!
Mvh

Anmäl
2014-03-31 18:11 #4 av: [CruellaDeVil]

Låter som vår... hade lite samma problem med mina två men för mig gick det att lösa med att flytta dem från övriga fåglar som tydligen irriterade hanen. Det funkar förstås inte om man bara har sparvarna.

Hoppas Kramisen får bra svar. :)

Anmäl
2014-04-01 22:54 #5 av: DagD

Vingklippning löser inga problem utan förvärrar dem bara. Man "straffar" då hanen för att han uppfört sig naturligt. Risken är att han bara blir mer frustrerad och får skador (psykiska) för livet. Dela på fåglarna måste man göra i vilket fall eftersom hanen kommer att fortsätta att jaga honan i buren. OM du tänkt att paret ska häcka är ett tips att sätta in holk och lägga in bomaterial i buren så kan/kommer hanen att sysselsätta sig med att rigga buren tills honan hunnit bli redo för parning.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.