Allmänt

Ålder på undulater

2014-01-11 15:51 #0 av: Josefineahlm

Jag bara undrar hur gammal en undulat kan bli.
Skulle vara kul och veta hur gammal mina älsklingar kommer bli.

Anmäl
2014-01-12 21:52 #1 av: farido13

troligen 10-15 år kan hända att dom blir 25 år

Anmäl
2014-01-12 22:12 #2 av: JohannaN

Helt fel Farido13Glad

En undulat kan bli runt 12 eller 13 år om man har tur men nu för tiden är undulaten den mest sjukaste fågelarten här i Sverige och dom blir runt 6-7 år gamla på grund utav för hård avel som bland annat gjort att tumörer blivit väldigt vanligt.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2014-01-12 23:22 #3 av: kulanturbo

Jag hade en undulat som blev 20 år. En himmelsblå hanne. Hade honom från jag var barn. Han dog för nåt år sen bara. Men det stämmer att de ofta inte alls blir gamla. Inavel fel mat för lite motion gör sitt för ett kort liv. Så ge dem bra mat och motion så ökar chansen till ett bra längre liv. Generna blir svårare men hopp finns.

Anmäl
2014-01-13 20:01 #4 av: [CruellaDeVil]

Ja det finns fortfarande undulater som blir över tio år. Förr var det inte helt ovanligt med undulater som blev mellan 15-20 år men nu existerar det knappt. Som Kramisen skriver blir de ofta bara runt 6-7 år och jag hör om många som blir 3-5 år bara... trots att de sköts om på ett bra sätt med varierad kost.

Anmäl
2014-01-26 15:48 #5 av: MimmiH

Jag tror att den förkortade livslängden på undulater kan ha många orsaker. En kan vara inavel och avel på sjuka djur. En annan orsak tror jag kan vara alla kemikalier som t ex bekämpningsmedel som nu för tiden finns i det foder vi ger våra djur. Inte lätt att hitta ekologiska fröer. Ekologisk frukt och grönsaker är ju betydligt lättare att ge dem.

Jag ger bara ekologisk frukt och grönt, varierar fröerna med att ibland köpa rent kanariefrö och blanda det med ekologisk hirs och quinoa, ibland även bovete som jag köper i mataffären (coop). De frön jag köper i mataffären är skalfria, det är en nackdel eftersom undulaterna behöver sysselsättning i form av att skala frön. Men kanariefröna är med skal, halva den blandning jag gör består av kanariefrön (OBS, inte kanarieblandningen utan enbart kanariefrö, det kallas för rent kanariefrö). Jag varierar denna blandning med att köpa en komplett undulatfröblandning, jag köper från undulatshopen utan extremfeta fröer och utan socker eller vitamintillskott.

En annan orsak till för tidig död hos undulater är att vi ger dem för mycket vitamintillskott, likaså även för lite vitamintillskott. För mycket leder till leverskador.  Lagom är bäst men det kan ju vara svårt att veta vad som är lagom.

Ytterligare en orsak till för tidig död hos våra undulater tror jag är att vi ger dem för fet föda, för feta fröer, så kallade oljefröer, extremfeta fröer samt även för sockerrik föda. Övervikt orsakar fettumörer, lipom och fettlever.

De flesta av mina undulater är gamla nu, några är över 10 år, andra ligger runt tio år. Den yngsta undulaten jag har blir 5 år i år.

Anmäl
2014-01-27 18:50 #6 av: Zebrafink

en undalat kan bli 25 år gammal!

Jag är säker för att jag är en vetrinär:)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.