Allmänt

vilken art som första?

2013-12-19 12:41 #0 av: morbid-doll

hejsan.. jag funderar på att köpa någon form av dvärgpapegoja åt min dotter.. hon är 10 år å har väldigt bra hand om djur och naturligtvis har jag ansvaret för fågeln..men jag undrar vilken art ni tycker som kan lite mer är en bra förstagångs art?  mvh anna

Anmäl
2013-12-19 13:03 #1 av: Praefatio

Hur mycket ljud mäktar ni med? Hur stor yta av ert hem vill ni avvara till fågeln?

Undulater är ju trevliga papegojor som kan bli väldigt tama. De låter oftast inte riktigt lika mycket som större varianter och kräver inte så stor bur (minst 0,9 m bred, 0,5 m djup och 0,6 m hög, men man bör absolut ha större åt alla håll).

Nymfkakaduor (fd. nymfparakiter) är lite större och kan också bli väldigt tama. De låter väldigt mycket, vi fick göra oss av med våra för att grannarna klagade, men de är vackra och lite större än undulater vilket jag personligen gillar. De kräver större bur än undulaterna (minst 1,2 m bred, 0,7 m djup och 0,8 m hög, men bör absolut ha större åt alla håll).

Sparvpapegojor är ytterligare en variant, men de har jag ingen personlig erfarenhet av så de vill jag inte uttala mig om.

Om glöm in att alla fåglar måste hållas i par!

Anmäl
2013-12-19 14:31 #2 av: morbid-doll

ja jag har en stor bur  en fd cinchillabur (oanvänd) som jag tänkt använda.. har haft  undulat förut men vill nog pröva nått annat.. ja jag är medveten om att dom ska hållas i par.. så som d flesta djur bör.. =)

Anmäl
2013-12-19 14:36 #3 av: morbid-doll

sparvpapegojan va riktigt söt.. även Agapornis ... hmm ska bara hitta nån som säljer dom här omkring.. läste att sparvgojan inte låder så mkt så d stör grannar mm ^^

Anmäl
2013-12-19 15:41 #4 av: [CruellaDeVil]

Sparvpapegojor och katarinaparakiter har väldigt trevlig ljudnivå. Vissa nymfer kan låta mycket, särskilt hanar som gärna pratar och sjunger... men jag har aldrig haft en nymf som låter lika illa som Agapornissläktet gör. Jag har i nuläget tio nymfer och inte ens de tillsammans låter så mycket som mina dvärgpapegojor jag hade som liten gjorde. Det finns en art av dvärgpapegoja som både har lagom ljudnivå och dessutom har könsskillnad. Agapornis taranta. Den är dock väldigt svår att få tag i. 

Jag skulle satsa på undulat, katarinaparakit eller nymf. Eventuellt sparvpapegoja. 

Anmäl
2013-12-19 15:55 #5 av: morbid-doll

blir mer å mer inne på å skaffa en sparvgojja =) tycker dom e oerhört söta..  men kan inte hjälpa att tycka att agapornis e väääääldigt vackra i både färg å form ^^

Anmäl
2013-12-19 17:25 #6 av: kulanturbo

Vi har flera olika papegojor. En som är väldigt trevlig är brunhuvade papegojor.
De är mycket tystlåtna ofta mjukare i sättet än släktingen morhuvad.
Lätt lärda. Min lilla Mini kan en massa konster.
De är har inte så mycket färg om man nu vill ha en färg glad. De är gröna med brunt huvud. Jag tycker det är en mycket trevlig liten fågel.

Anmäl
2013-12-19 19:07 #7 av: morbid-doll

naww söt! men den har fortfarande härliga gröna färger ^^ men d verkar va svårt å hitta nån som säljer gojjor?

Anmäl
2013-12-19 19:46 #8 av: kulanturbo

Ja de är svårare att få tag på, och dyrare. Sen lever de mycket längre än undulater. De är som de större papegojorna. Väldigt intelligenta. Har tränat mycket med Mini och hon tycker det är super kul.

Anmäl
2013-12-19 22:58 #9 av: morbid-doll

ja helst i mina drömmar skulle jag vill ha en grå jako eller en ara.. men  dom e väääldigt stora .. så därför skulle jag vilja ha en dvärgis =) ja träna med dom skulle jag vilja göra med.. vad tränar du mini i ?

Anmäl
2013-12-20 01:56 #10 av: kulanturbo

Vi har även 3 jako. De är underbara
Vi gick kurs hos veterinär Cecilia Trädgårdh. Hon är väldigt duktig på träning av papegojor. Tränar dem som en hund typ.
De kan snurra runt, vinka, komma när man kallar. Sitta kvar tills man kallar. Flyga och sätta sig på bestämt ställe osv. Finns inga gränser. Har även några amerikanska filmer om papegoj träning.
Grå jako finns det ju lite fler uppfödare.

Anmäl
2013-12-20 02:07 #11 av: kulanturbo

Jako är ofta lite känsligare fågel. Får de för lite stimulans kan de börja plocka sig. Många är även lite hispig o är rädda för allt nytt .
Men har man tid är det en perfekt fågel. Krävs stor bur och mycket motion utanför.
Våra är helt suveräna talare. De härmar olika röster och säger långa meningar.
Härmar ids allting. Man vet aldrig om det är dem eller sms osv

Anmäl
2013-12-20 02:21 #12 av: kulanturbo

Tusse älskar ligga upp o ner i min mans knä och bli kliad på magen. Är han hemma är Tusse bara hos honom. Annars duger det med mig. Nickan o Ticko är bara hos mig. Så de har valt sin favorit men går bra att hantera dem för alla i familjen

Anmäl
2013-12-20 10:22 #13 av: morbid-doll

guuud va mysigt d ser ut när han ligger på rygg.. jaa jag såg nått program om att dem e smartast å kan prata mest...  men d blir nog en dvärgis av nått slag.. bara hitta uppfödare som sagt ^^ vill inte köpa på zoo för känner att dom inte har hanterat dom tillräckligt mkt... sen vet jag att andra djur man köper där ex råttor som jag haft i 15 år så har dom inte en aning om vart dom kommer ifrån å fall d e seriösa uppfödare eller sån som föder upp för orm mat å då skiter dom i om d e ex inavel eller annat...

Anmäl
2013-12-20 11:52 #14 av: JohannaN

Tänk också på att dessa fågelarter är flockdjur och helst vill ha en artfrende för att må bra :) hoppas ni finner det ni söker :)

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-12-20 16:23 #15 av: morbid-doll

ja som du kan läsa högre upp så har jag redan fått den förmaningen vilket jag oxå upplyste om att jag redan vet detta^^  men tack för upplysningen =)

Anmäl
2013-12-20 17:04 #16 av: kulanturbo

Ja det är bra att hitta en seriös uppfödare. Kul att se föräldrarna också.
Försökte lägga upp en film när jag tränar med Ticko men lyckades inte. Mini är svårare att filma då hon istället sätter sig på mobilen 😊

Anmäl
2013-12-20 18:11 #17 av: [CruellaDeVil]

Det enda kruxet med t ex morhuvade och brunhuvade är ju att de lever så otroligt länge. Det är super på sätt och vis men då det gäller en första fågel känner jag spontant att det kan vara bättre med en något mindre långlivad art. Om man jämför t ex en sparvpapegoja som lever kanske 8-10 år med en morhuvad som lever mellan 30-45 år är det ganska rejäl skillnad. Det känns som att nästan de flesta av de mer långlivade och större arterna blir mer eller mindre vandringspokaler. 
För en tioåring känns det väldigt hardcore med fåglar ut Poicephalussläktet.

Jag har själv två morhuvade gojor, en som är tam och en som inte är det. De är helt underbara men kräver ju liksom lite mer av en ägare än de små lite mer lättsamma arterna. 

Kikat något på katarinaparakiter?

Tycker att den här artikeln är ganska bra faktiskt. :) http://www.zoonen.com/artikel.asp?oid=3028639

Anmäl
2013-12-21 19:52 #18 av: morbid-doll

Jo jag har tänkt på att dom lever länge.. därför en sparvis kan funka.. du känner inte mitt barn så du kan inte yttra dig ang vad som skulle passa henne.. jag har naturligtvis yttersta ansvaret men mitt barn är bättre med djur än dom flesta i hennes ålder och tom vuxna :)

Anmäl
2013-12-22 13:40 #19 av: [CruellaDeVil]

#18 Nej, självklart vet jag inte vad som passar ditt barn men även för en vuxen är det ju ett stort ansvar att ta hand om en papegoja med mycket temperament som lever i kanske 45 år. Jag menar, det finns en anledning till att ett par av mina vänner kallar morhuvade för "mordhuvade". ;) och att man oftast inte rekommenderar lite större gojor som nybörjarfåglar. Jag flöt bara vidare på tidigare inlägg om Poicephalusarterna. Det var ju just nybörjararter som du frågade efter och jag är aldrig den första att rekommendera större gojor som nybörjarfåglar. Oavsett det är en liten morhuvad, amazoner eller kakaduor. Sen är det upp till var och en att följa råden man får eller att avgöra själv om man vill göra på annat sätt såklart. Det finns de som utan problem hanterar aror fast de är väldigt unga. Fåglarna är ju individer, dessutom.
Mina vänner som har tre morhuvade omplaceringar har svårt att hantera "varandras" fåglar, då den ena inte tål män och den andra inte tål kvinnor alls och morhuvade papegojor biter grymt hårt då det är nåt som inte passar dem.

Vad underbart med djurintresserade barn! Jag var själv likadan. Pysslade med mina första fåglar jämt och hade mer eller mindre hand om familjens hund. Innan jag fick dem var mina föräldrar rädda att de skulle vara tvungna att sköta dem åt mig men det blev nästan tvärt om. Jag ville aldrig åka iväg nånstans för att jag inte kunde vara utan dem och sån är jag fortfarande. :P

Sparvpapegojor är helt underbara! Jag hade ett par som jag dessvärre var tvungen att omplacera då hanen blev så aggressiv, då de kom i häckningskondition, att han bet honan blodig för att han såg andra papegojfåglar i fågelrummet. Numer håller jag mig till mindre aggressiva arter som katarinor, undulater och nymfer som åtminstone går att hålla tillsammans med någon annan art (och i flock) utan att det uppstår slagsmål. Mina sparvisar lever hos en kompis mamma nu där det inte finns andra fåglar och där hanen inte har andra gojor att bli förbannad på.

Anmäl
2013-12-22 14:14 #20 av: morbid-doll

kan man ha 2 st av samma kön tillsammans hos sparvisar? ja nån större gpjja blir d inte utan sparvisen låter lagom...  ja vi har haft djur sen hon föddes å hon har fått grejja med dom sen hon va 2 så hon vet super mkt å e jätte duktig.. djurintresset kommer från mig då jag e bonntös från början så d ligger i generna^^ hon skäller tom på sin farmor som skaffat hund över hur hon uppfostrar hunden fel och ger den tex mat vid bordet och ostskivor som e såååå onyttigt ^^

Anmäl
2013-12-22 22:12 #21 av: [CruellaDeVil]

Det ska gå bra att ha två av samma kön. 

Duktig tjej! Ja, ibland undrar man verkligen varför folk ger sina djur saker som inte är bra för dem eller behandlar dem på ett sätt som kanske funkar mindre bra. Alla kan inte kunna allt eller ha den där känslan för saker och ting men då är det tur att det finns de som kan.

Jag tror att sparvgojor kan bli riktigt kul att pyssla med! 

Anmäl
2013-12-23 00:23 #22 av: morbid-doll

ja fast farmor lyssnar inte gärna för hon tycker väll att min dotter inte kan sin sak för att hon är just 10 ^^  men d resulterar i att hunden lyssnar bättre på henne än på farmor ^^  bra då ska jag nog ha av samma kön ^^ bara hitta uppfödare oxå ^^

Anmäl
2013-12-23 12:23 #23 av: [CruellaDeVil]

#22 Mmm, det där har jag ju upplevt även i vuxen ålder... "Lilla gumman, du kan faktiskt inte allt..." Fast ibland är det ju just barn och yngre som är tillräckligt öppensinnade för att lära sig nya saker.

Hoppas du hittar en bra uppfödare! Inom vilket område letar du? Jag tänkte att jag vet av någon enstaka som föder upp sparvisar.

Anmäl
2013-12-23 19:16 #24 av: morbid-doll

västra götaland e enklast för mig då jag ej har bil =)

Anmäl
2013-12-24 11:14 #25 av: [CruellaDeVil]

http://erlingw.weebly.com/index.html kanske då?

Anmäl
2013-12-26 10:13 #26 av: MimmiH

CruellaDeVil - så fantastiskt bra och kloka svar du kommer med - TACK :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.