Burar och tillbehör

Inhägnad inomhus?

2013-09-16 17:43 #0 av: Fridafj

Hej! 

Bor just nu så trångt att knappt jag själv får plats, men när jag ska få boende i första hand kommer det bli minst 22 högst 30 kvadrat, och jag tänkte göra en slags inhägnad inomhus istället för bur till mina skrattduvor (ej införskaffade) eftersom jag pluggar en hel del. 

Men rent praktiskt vet jag inte hur det blir bäst att bygga... Har funderat på ramar som man spänner nät över, problemet är att det antagligen är högt i tak och jag vill gärna ha inhägnaden upp till taket eftersom duvorna annars kanske landar på ovansidan av nätet och där får man inte tag på dem. Det känns som om det är väldigt otympligt att bygga, jag är inte så händig av mig. 

Någon som har erfarenhet av inhägnader inomhus? 

Anmäl
2013-09-16 20:39 #1 av: JohannaN

du kan alltid be någon du känner :) så gör jag då jag inte heller är händig av mig ;) svårt att förklara men jag använder 45*45 mm reglar och gjort ramar av det även till tak i dom måtten jag velat ha och sedan  sedan använt mig av vagnbult för att sätta ihop voljären med, då är den lätt att sätta upp och ta ner när man vill det, som golv har jag linoleumgolv/plastgolv över det golv som finns så man kan lägga strö på botten om man vill, för att det inte skall spridas så mycket av strött har jag tagit plexiglas, pvc-skiva eller liknande som skydd runt om nertill. som nät använde jag kycklingnät men man kan också använda fyrkants nät 13*13 mm. kall-galvaniserat eller varmgalvaniserat :)

lite tips från mig :)

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-09-17 14:03 #2 av: Fridafj

Tack så mycket för tipsen! :D Ska bolla dem med pappa som antagligen böor den som bygger, hehe. Får jag fråga hur du gör med sittpinnar? De går väl inte att fästa i näten menar jag, tänkte man kanake kunde ha som ett slags träd med grenar utåt som sitter i en stor kruka, kanske på en platta med hjul så man kan flytta den och så. Och så hängande grenar funkar ju med.

Det som jag också tycker är lite problematiskt är voljären i sig tar ganska mycket plats från rummet i övrigt, friflygningsrummet, så spånade lite om man kanske kunde bygga i ett hörn och göra hela framsidan löstagbar så att inhängnaden i sig blir en del av friflygningsrummet. Går det eller är det bara en önskedröm?

Anmäl
2013-09-17 15:23 #3 av: Fridafj

Det nätet som du nämnde fungerar för de lite mindre fåglarna också? Tänkte ha diamantduvor där också eftersom vi bestämde oss för att behålla honan som jag har och skaffa sällskap till henne istället för att lämna tillbaks henne. (Hon trivs inte riktigt i buren hon bor i just nu eftersom hon bott utomhus i voljär ca 1,5 år men samtidigt har hon fortfarande andningssvårigheter även om hon är frisk, så det är nog bättre att hon får vara inne från kylan.) 

Anmäl
2013-09-17 16:57 #4 av: Cella

Jag är inte jättebra av inhägnader men man kanske skulle kunna ta någon stor gaderob eller något och bygga om den lite...
Bara en idé då jag inte har så mycket erfarenhet. Men det skulle kanske kunna gå, eller?

Anmäl
2013-09-17 17:09 #5 av: Fridafj

Jo jag har också haft den tanken att bygga en bur av skåp, problemet är att de ofta inte är så djupa. Men man skulle ju så klart kunna ta ett skåp och bygga ut det med nät på det öppna stället. :) Får fundera på det i framtiden om jag skaffar t.ex. finkar, för jag är mycket intresserad av det, men skrattduvor är ju väldigt stora så vill helst ha drygt 3 m2 på inhägnaden. :) Tack ändå för tipset!  

Anmäl
2013-09-17 18:14 #6 av: JohannaN

när det gäller sittpinnarna brukar jag binda fast dom runt grenen i nätet med natursnöre och klippa snör-ändarna kort :)

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-09-18 09:30 #7 av: MimmiH

Ja, 13x13 mm nät fungerar även för mindre fåglar, iaf till undulater. Sebrafinkar måste nog ha mindre maskstorlek.

Varmgalvat (varmgalvaniserat) nät är bäst för det rostar inte

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.