Papegojor

Kan en ensam papegoja må bra?

2013-08-27 10:38 #0 av: Cassidy82

(OBS, jag är inte för ensamhållning! Jag vill bara få info och höra erfarenheter!)

Nu för tiden är det självklart för alla insatta att våra fåglar ska ha kompisar. Allt från finkar till nymfar behöver en vän för att känna sig trygga och glada.

Men hur är det egentligen med papegojorna? Då menar jag amazoner, kakaduor, jakos, pionus osv?
Jag tror inte att jag någonsin träffat någon som har två av dessa (irl). Även personer som är mycket kunniga har papegojor som suttit ensamma hela livet. Dock är de en del av familjen och spenderar bara sovtid i sin bur.

Finns det lyckliga, 'ensamma' papegojor? Om man är hemma på heltid och kommer vara det under resten av livet (naturligtvis med undantag för de timmar man är borta för att träna, handla o andra ärenden). Om man har intresse nog för att aktivera/träna sin goja, en bostadsmiljö som är anpassad för den och ser till att den får den berikning den behöver varje dag. Kan man med gott samvete ha en ensam papegoja då?

Anmäl
2013-08-27 13:57 #1 av: MimmiH

Det beror på om papegojan är handuppfödd eller uppfödd av sina föräldrar. Handuppfödning innebär att man stjäl ungarna från sina föräldrar alldeles för tidigt och själv ger dem mat. En sådan fågel får problem med sin identitet, den tror att den är människa och fungerar oftast inte med artfränder såvida man inte sätter ihop dem med artfränder innan  6 månaders ålder, då kan det funka med artfränder. Det kan för vissa individer även funka att sammanföra dem med artfränder efter 6 månaders ålder.

Det är grymt att stjäla ungarna från sina föräldrar för tidigt. Dessutom blir de berövade viktig krävmjölk vilket kan ge dem sämre immunförsvar.

Ja, det var en del av svaret iaf.

Anmäl
2013-08-27 17:46 #2 av: Cassidy82

Ja, om man förstör dem från starten blir det ju naturligtvis galet hur man än vänder på det...

Men det jag undrar är om en papegoja som får de bästa förutsättningarna kan må bra som ensamfågel?

Anmäl
2013-08-27 21:11 #3 av: MimmiH

Det tror jag inte att den kan. Tänk dig om du bara skulle leva med papegojor.

Anmäl
2013-08-27 22:40 #4 av: [CruellaDeVil]

För mig känns det hursomhelst fel att bara ha en. oavsett den är präglad på människor eller inte. Jag har en morhuvad hane som gått som gått som avelsfågel och en hona som jag inte vet om hon är handmatad eller föräldramatad men som levt som ensam morhuvad tamfågel. Det tog ett bra tag innan de kunde bo ihop men nu lever de tillsammans och trivs och gosar. Även om Mango fortfarande absolut vill vara med hela tiden och Oskar blir lite kinkig eftersom han inte är tam och följdaktligen inte vill sitta med henne på alla människor.

Anmäl
2013-08-28 10:20 #5 av: MimmiH

#4 Jag håller helt med dig.

Anmäl
2013-08-28 16:20 #6 av: JohannaN

fåglar är flockdjur vare sig det är en stor Arapapegoja eller en liten fink, som ett flockdjur förflyttar de sig tillsammans, söker föda och vatten ihop, putsar sig ihop och är väldigt socialaGlad
Du som människa kan aldrig ersätta en papegojas, en finks eller annan arts behov att få tala med någon som kan sitt språk så varken människan eller speglar kan ersätta ett verkligt fågels sällskap. ensamlevande papegojor som har en spegel blir lätt besatta av spegelbildenLedsen

Handuppfödda papegojor/parakiter fick aldrig chansen att bestämma för det gjorde människan åt den.
Jag fick höra om att det finns gojor som inte sköter sina ungar eller helt enkelt biter ihjäl dom. För att överhuvudtaget få avkommor av dessa måste de kläckas i maskin o matas. Frågan som denna kvinnan ställde sig och jag är ju då hur bra är det avla på ett sådant par egentligen.
som hon också sa Hur många av alla fjäderplockare är handmatade, hur många av alla med "attitydsproblem" är handmatade, hur många handmatade biter inte ihjäl sina ungar osv.och håller med henne om att vilja se en statistik på hur handmatade gojor mår efter ett antal år Vilar huvudet i handen

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-08-28 17:58 #7 av: Cassidy82

Det betyder alltså att hela Sverige är fullt med lidande papegojor som vantrivs och är ledsna...

Ofta hör man ju om attitydproblem och plockning, men som sagt, alla jag känner till som har en ensam papegoja, har ett fint djur utan problem vad jag kan se (och jag är kritisk!).
Hur ser man att en fågel lider av sin ensamhet om den är i fint skick och beter sig som en goja ska?

Anmäl
2013-08-28 18:49 #8 av: JohannaN

därför att vi aldrig kan veta hur dom mår i sitt psyke utan beteendeproblem och då dom är väldigt smarta djur som lever i flock så kan du ju tänka dig hur det skulle vara att leva i en flock elefanter i hela dit liv utan att få träffa en enda människa, tror inte ditt psyke skulle vara så bra och inte alltid visas heller för den delenSkämtar

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-09-01 19:20 #9 av: Cassidy82

Nja, inte nödvändigtvis... Papegojor sägs vara ungefär som treåringar och även om vi naturligtvis aldrig kan veta säkert så är det inte omöjligt att en treåring som får allt den behöver av ex apor eller hundar (om detta varit möjligt) skulle må dåligt!
Inte ens om barnet som bebis tagits om hand om sina föräldrar. Själva separationen skulle ju dock vara traumatisk, men den kan vi ju aldrig komma ifrån när vi köper en fågel!

Eller, tänker jag helt fel nu?
Vi kan väl inte jämföra papegojors intellekt och känsloliv med en vuxen människa som spenderat ett helt liv med andra människor?!

Anmäl
2013-09-02 00:18 #10 av: MimmiH

Men är det möjligt för en 3-årig människa att få allt den behöver av en apa eller hund? Är det möjligt för en papegoja att få allt den behöver av en människa?

Anmäl
2013-09-05 21:38 #11 av: Cassidy82

Hmm, det är ju det som är den stora frågan...

Vad kan man göra då? Om det är olagligt att ha papegojor ensamma, borde vi inte kunna 'anmäla' till Länsstyrelsen eller liknande? Varför verkar alla bara acceptera att fåglarna sitter ensamma?

Anmäl
2013-09-06 11:15 #12 av: MimmiH

Det är inte olagligt att ha papegojor ensamma tyvärr. Så här står det i L80. Detta kan kringgås och är svårt att kontrollera, väldigt luddigt skrivet, vissa fågelföreningar har protesterat mot skrivelsen:

1 § Burfåglar ska hållas i par, av samma eller motsatt kön, eller i grupp.
Detta gäller inte om deras behov av att vara tillsammans med andra fåglar tillfredsställs genom kontakt med människor.

Bestämmelserna i första stycket gäller inte heller om det finns särskilda skäl.

Allmänna råd till 6 kap. 1 §

Särskilda skäl för att inte hålla en burfågel i ett par eller en grupp kan vara att fågeln är så onormalt aggressiv mot andra fåglar att det finns en uppenbar risk för att den skadar dem.

 

 

 

Anmäl
2013-09-06 15:19 #13 av: JohannaN

mmm.....väldigt luddigtVilar huvudet i handen tror dom flesta som är för att ha dom i par hjälper till att sprida infon om hur viktigt detta är men sedan så lever många människor kvar i den tiden då man enbart hade en utan att tänka på att vi nu vet bättre, det finns mer kunskaper om fåglarna samt att vi lever på 2000-talet inte 1900-taletNörd känner att det ibland kan gå över i lite egoism typ gentemot fågeln samt också att kostnaden har en stor betydelse då dom större fågelarterna kostar en del att köpa inYrar

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.