Hälsa och skötsel

Vaktel ensam?

2013-08-23 01:30 #0 av: [vanilla skye]


Hej, imorgon får vi hem en Kinesisk dvärgvaktel tupp, problemet är att vi inte har några hönor ännu, vi ska nämligen flytta om en vecka och då ska vi åka och köpa några hönor direkt, så tuppen måste bo ensam i en veckas tid, tror ni de ska vara nå problem?

En till fråga, kan man ha Kinesisk dvärgvaktel och Japanska vaktlar tillsammans i samma bur? Om man har tex, en Kinesisk tupp och några kinesiska hönor och så några Japanska hönor, ska de vara nå problem?

 

Anmäl
2013-08-23 01:41 #1 av: VildaVittra

Vill du att dom kinesiska ska bli föda åt japanerna, så visst. Skämtar  Elaka och blodtörstiga små jävlar, som bara accepterar de dom vuxit upp med. Tur för dem att de är söta. Kär

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-08-23 09:25 #2 av: [vanilla skye]


#1: Aha okej, då får tuppen vänta tills damerna kommer hem :)

 

Anmäl
2013-08-23 14:47 #3 av: MimmiH

Hej, här kommer ett svar från en mycket erfaren uppfödare, med cirka 60 års erfarenhet.

När det gäller kinesiska dvärgvaktlar finns det flera saker att tänka på. Dessa vaktlar skall helst hållas i par. Försöker man ha fler hönor uppstår lätt problem med mobbing. Förhållandet är helt annorlunda med japanska vaktlar, som de kinesiska vaktlarna inte skall gå ihop med. I burar och voljärer bör man ha kvistar, väv eller annat i taket för att skydda vaktlarna om/när de blir rädda och flyger rakt upp. De skadas annars eller i värsta fall slår ihjäl sig. I transportlådor skall man i taket ha skumgummi, eftersom dessa, likt en del duvor, hoppar och slår huvudet i taket. Det är oftast brist på vaktelhönor och därför inte så lätt att finna ens någon. Kinesvaktlarna är mycket sociala och skall inte vara ensamma, då de lätt blir rastlösa och tupparna hela tiden ropar. Givetvis går det för en kort tid att ha en vaktel ensam, men man skall söka en partner snarast.                                      Bästa hälsningar Jan /slut citat

Mycket viktigt är alltså att kinesiska dvärgvaktlar är parfåglar och hanen ska alltså endast ha EN hona, samt något stötdämpande i taket och att japaner i kineser ska hållas åtskiljda.

 

 


 

Anmäl
2013-08-23 17:42 #4 av: [vanilla skye]


Tuppen har bott ihop med flera andra tuppar, den hade tappat en massa fjädrar på ryggen, men de växer väll ut relativt fort?

Vi har ordnat så han får hem kompis av samma ras redan imorgon.

 

Anmäl
2013-08-23 17:42 #5 av: [vanilla skye]


Såklart hönor, inte en "tupp kompis" han har redan blivit nog mobbad...

:)

Anmäl
2013-08-23 21:06 #6 av: [CruellaDeVil]

#5 Han har blivit parad av den andra tuppen helt enkelt. :) Den dominanta tuppen sätter på de andra om de går i en flock med tuppar. 
Då ser de ut ungefär som hos vanliga tamhöns där tuppen under perioder parar sin favorithöna så hon kan bli alldeles naken. Ofta blir dvärgvaktelhönorna också delvis nakna i perioder även om det inte är alla tuppar som drar fjädrar av hönorna.

Din tupp har levt med tre andra tuppar där de har legat och myst tillsammans och aldrig slagits, så mobbing är det inte frågan om. :)

Anmäl
2013-08-24 16:04 #7 av: [vanilla skye]


#6: Okej tack så mycket :) då vet jag!

Anmäl
2013-08-24 22:51 #8 av: JohannaN

Det finns också en artikel om vaktlar här på sidan som är läsvärdGlad dom är så härliga dessa vaktlarGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-08-25 19:33 #9 av: [CruellaDeVil]

#8 De är ju det! Man måste älska vaktlar! Då jag flyttar ut till ett hus där jag har större möjligheter att ha fler djur ute ska jag skaffa någon annan vaktelart. Just nu myser jag över att jag har skaffat stora höns. Hjärta

Anmäl
2014-01-10 19:00 #10 av: Korpglugg

Intressant tråd. jag skrev en fråga om vaktlar under rubriken hönsfåglar, kolla gärna där ;)

Hur är det om man vill hålla flera höns, kan man ha många par ihop?

Angående ts fråga. Min gamla tupp var ensam i perioder eftersom hönorna fick värpnöd. Nu var han helt tam, och ofta ute och gullade med mig (eller tvärtom). Han blev ovanligt gammal och var riktigt frisk och fin. Jag vill inbilla mig att han inte for för illa av att vara ensam i perioder då en höna fått värpnöd, inte gick att rädda, och det tog ett tag att skaffa en ny.

Dessutom var han ensam i början innan jag fattade. Zoobutiken där jag köpte honom berättade inget om hur de ska leva (det var 1990 jag köpte honom). Fast, han var i en bur med en drös olika finkar och diamantduvor, så helt ensam var han ju inte, "bara" från artfränder (illa nog).

Nu funderar jag på att skaffa igen, och skrev därför min tråd i hönsfågelavdelningen, hoppas ni kan svara där.

Intressant info om de större vaktlarna. Finns det fler vaktelsorter? Och kan de japanska vara ihop med vanliga bruna lantvärphöns ute? Vill gärna ha för ägg.

Anmäl
2014-01-10 21:51 #11 av: VildaVittra

#10 Nej, japaner kan inte vara lösa ute då de rymmer och ska inte gå i samma hägn som höns, men man kan ha dom bredvid varandra. 

Det finns massor med vaktelsorter, men de flesta är svåra/omöjliga att få tag på.  http://sv.wikipedia.org/wiki/Vaktlar

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-01-11 02:04 #12 av: Korpglugg

Tack här med :)

Ska läsa på lite. Kanske 1 par kineser inne, och vanliga höns av intressant ras ute är bättre, i alla fall som startplan.

Inser att jag troligen aldrig får en så tam vaktel som min tupp var. Hönorna jag skaffade till honom var helt annorlunda, skulle aldrig få för sig att "gosa" eller vilja bli upplockade. Tuppen kom fram och så skulle man klia i nacken, och han satt gärna i handen och blev kliad. Men trevliga är de, och jag hade väl inte tänkt som sådant sällskap ändå. Det räcker om de känner sig trygga och mår bra.

Men kan man ha flera par ihop, eller blir det tjafs då, eller kräver för stort utrymme?


Anmäl
2014-01-11 02:10 #13 av: VildaVittra

#12 Ju färre du har, desto mindre risk för blodbad. Nu vet jag mest om japaner förvisso, exakt hur kineser är är jag ingen expert på.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-01-11 02:13 #14 av: Korpglugg

Tack.

Anmäl
2014-01-11 10:23 #15 av: JohannaN

En kinesisk tupp kan gå med 4 hönor och fler men det går inte med flera tuppar och mindre hönor. Man måste har väldigt många hönor så dom inte hinner att bråkaGlad har haft kinesiska vaktlar. 

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2014-01-12 11:14 #16 av: Korpglugg

#15, stämmer inte det som står i #3, det citerade från den där uppfödaren med 60 års erfarenhet? Där står att kinesiska dvärgvaktlar trivs bäst i par, annars uppstår lätt problem.

Anmäl
2014-01-12 11:37 #17 av: Korpglugg

#15 igen: Nu har jag googlat lite, och det finns ingen mer info än den citerade i #3 om att de ska hållas i par. Det står dock lite olika om tupparna, att man kan ha 2 + 8 hönor på en site, och att de aldrig kan vara två utan att de börjar slåss, på en annan site.

Men om hönorna står det att man kan hålla bara hönor och att det bör vara minst dubbla mängden hönor mot tuppar i en flock. Blir lite nyfiken på hur den som citeras i #3 har kommit fram till sin åsikt om par.

Googlar vidare...

Anmäl
2014-01-12 11:55 #19 av: VildaVittra

Det här hittade jag: http://www.alternativ.nu/index.php?topic=131608.0

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-01-12 12:00 #20 av: JohannaN

Jag hade fyra stycken hönor ihop med en vkatel tupp och det gick hur bra som helst och jag vet dom som hade flera ihop. Uppfödaren med 60 års erfarenhet är superduktig och han har helt säkert rätt men för mig och andra funkar detGlad

Lite bra faktaGlad

http://sabina.xn--hststudio-v2a.se/document.htm?doc=141686'

Mina vaktlar när jag hade domGlad

http://www.dropshots.com/shepora#date/2012-02-17/16:08:03 

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2014-01-12 12:03 #21 av: VildaVittra

#20 Är det där verkligen kineser? Tuppen ser inte ut att ha en haklapp.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-01-12 12:48 #22 av: Korpglugg

Även den site med fakta du hänvisar till, säger ju flera hönor, kramisen. Finner det hela minst sagt förvirrande.

Och så står det livslängd 8-10 år. Allt annat jag läst är 5 år, men eftersom min blev 9 år, så har jag alltid undrat varför han blev så gammal. 8-10 år stämmer ju bättre med min tupp.

Anmäl
2014-01-12 15:10 #23 av: JohannaN

Vildavittra Det är kineser och denna är en tupp eller var då han inte lever längre. tuppen är andre till vänster i bild.

Korpugla Ja, den sidan säger fler hönor än tuppar precis som jag sa eller många hönor på två tuppar. Detta är min erfarenhet och alla upplever det olika när det gäller kineser, för mig funkade det och då hade dom en stor voljär att vara i. Andra upplever det hela att det inte funkar och till saken hör att hönorna har gått ihop sedan dom föddes.

åldern hos mina har inte varit mer än 3 år. dom dör av t ex att dom krockar med bur-taket och nacken bryts vilket är väldigt vanligt och man måste ha ett sviktande nät för att undvika detta. som sagt är detta mina erfarenheter och det jag har upplevt som jag delar med mig av.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2014-01-12 15:26 #24 av: Korpglugg

Ojdå. Mina flög nästan aldrig upp, bara tuppen ibland när han var ute i rummet. Han kunde flyga upp till taket, sedan rakt fram till väggen och ned. Inte så ofta. Minns inte varför nu, men när man skulle plocka upp honom kunde han nog ibland göra så. Fast oftast inte, han gillade att gullas med.

Jag hade ett större akvarium till dem, med hårt tak i form av hårt nät och akvarielampa. Använt även som terrarium. Innan dess hade jag en ännu större hembyggd voljär med diamantduvor och finkar, och då sprang vaktlarna på golvet i den. Jag hade som sagt bara två, och de bråkade aldrig, tuppen var aldrig jobbig, plockade inte på hönan eller så. Men så var han kanske lite speciell, väldigt snäll och trygg liten sak.

Läste på Patch garden att man kunde ha skumgummi taket också.

Min tupp blev kläckt och uppväxt i fikarummet på en zoobutik. Kanske därför han var lite speciell.

Men detta är helt OT kanske. F'låt.

Anmäl
2014-01-13 19:51 #25 av: [CruellaDeVil]

#20 Vilken fin blå tupp! Min första tupp var också blå. :) Har kvar en tupp efter honom. 

Då mina dvärgvaktlar minskat drastiskt i antal har jag numera en tupp med två hönor, vilket fungerar rätt dåligt. Sen har jag två tuppar, en normalfärgad och en blå som går ihop och mår superbra. Kul hur det kan bli. Jag har haft två tuppar ihop flera gånger utan höna och det har fungerat riktigt bra, förutom att de sätter på varandra och det då kan ryka fjädrar.
Idealet verkar faktiskt vara att ha kineserna parvis men många blandar ihop dem med övriga vaktlar då det generellt ska vara så med hönsfåglar att man har en tupp på flera hönor.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.