Allmänt

Skaffa fågel?

2013-03-13 19:48 #0 av: gickan87

Går lite smått i tankar på att skaffa fågel/fåglar. Har i flera års tid funderat på nymfparakit, förlåt nymfkakadua men är rädd för att det är en för krävande fågel för en nybörjare.

Zebrafink har jag förstått är en "lättskött" fågel?

Vad bör man tänka på innan man skaffar fågel?

Jag har haft diverse djur i 15 års tid. Hundar, katter, gnagare och akvarium men aldrig en fågel.

Så råd till en nybörjare tack!

MVH Erika :)

Anmäl
2013-03-13 21:30 #1 av: Fenix_Chicci

Mitt råd är att läsa på ordentligt om de arter du är intresserade av och fråga på olika forum för respektive art om de skulle passa en nybörjare m.m. Sen får man tänka på att de flesta fåglar är flockdjur så då måste man skaffa minst två :) Ja, finkar är nog i regel mer lättskötta är papegojor. Men de blir inte speciellt tama så är man ute efter det bör man nog titta på papegojor. Fast finns ju inga garantier där heller såklart då alla är individer. Jag har fyra undulater som är helt underbara men som med alla djur finns det baksidor. De skräpar ner massor, förstör och har ett stort behov av att röra sig och aktiveras. Mina flyger fritt hela dagarna och har många olika leksaker att pyssla med. 

Eftersom du är intresserad av nymfkakaduor så vill jag flika in med denna tänkvärda text: http://www.undulatportalen.se/undulaterngtfordig.html

Den handlar om undulater men nymfer är relativt lika till sättet om än självklart lite annorlunda då det är olika arter. 

Köp från uppfödare förresten! :)

Medarbetare på Undulater och Burfåglar

havanaisbus.wordpress.com

Anmäl
2013-03-13 21:42 #2 av: MimmiH

Hej, vad kul att du funderar på att skaffa fågel. Fåglar bör ha sällskap av en artfrände eller fler, kolla på respektive art hur de trivs att leva.

Många vill ha en så tystlåten fågel som möjligt, men de är inte helt tysta utan de har olika läten.

Sök på sajten på tysta så får du upp bl a följande tråd:

http://burfaglar.ifokus.se/discussions/50ac8dc9d4ebea738a29c297-tystlaten-burfagel

Anmäl
2013-03-13 23:33 #3 av: gickan87

Min moster hade zebrafinkar när jag var mindre. Älskar deras små pipanden. Men min moster hade dem i en bur och de fick aldrig flyga fritt. Men visst ska även zebrafinkar flyga fritt i rummet i alla fall ibland?

Lutar mest åt finkar och då zebror. Hur mycket skitar dem ner? Vet att man bör skydda väggen bakom buren med en skiva eller något.

MVH Erika :)

Anmäl
2013-03-14 10:46 #4 av: MimmiH


Vad bra, då vet du att du gillar deras läte :) Har du sett denna artikel som vår sajtvärd skrivit?
http://burfaglar.ifokus.se/articles/5117d34d88f4725c5203b17d-zebrafink-taeniopygia-guttata

Minsta tillåtna burmått är alldeles för litet, jag skulle satsa på en stor voljär som tillåter dem att flyga ordentligt. Jag har aldrig hört talas om någon som låter dem flyga fritt så vitt jag minns, varför vet jag inte.

Här är en annan tråd om zebrafinkar:
http://burfaglar.ifokus.se/discussions/50448f77d3b4fd665f0023fe-sammanfora-zebrafinkar

 

Anmäl
2013-03-14 15:21 #5 av: Fenix_Chicci

#4 Vadå aldrig flyga fritt? En snabb googling på "zebrafink flyga fritt" får massa träffar där många skriver att de låter sina zebrafinkar flyga fritt och på faktasidor står det att de ska få flyga fritt. varför skulle de inte kunna flyga fritt i rummet som alla andra fåglar? 


Medarbetare på Undulater och Burfåglar

havanaisbus.wordpress.com

Anmäl
2013-03-14 16:22 #6 av: MimmiH


#5 Så bra - tack för info :)

Anmäl
2013-03-15 09:49 #7 av: drika

Jag har undulater och nymf:) Jag skulle säga att finkar skräpar ner lika mycket  som andra men man får städa  eller dammsuga lite oftare än annars bara. Om du har några speciella frågor så fråga på . Jag skulle säga att skaffar du nymf så är de jättetrevliga fåglar och milda i tempramentet men det är från individ till individ hur mycket de låter, kan låta en del. Tycker det är smart att börja med finkar eller undulater som är lite mindre och så:)

Anmäl
2013-03-15 09:50 #8 av: drika

glömde, tänk på hur stor bur de måste ha, vilken kost somär bäst, uv lampa och värmelampa är bra att ha.:) och vitaminer istenform i buren r bra att ha.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.