Allmänt

Boende Med Papegoja

2012-06-17 08:09 #0 av: Karin.L

Hej!

Jag bor just nu utomlands, och tänker skaffa en moluckkakadua.

Jag kommer flytta hem om några år, och då börja på universitet. Problemet är då att fåglarna kan bli ganska högljudda.

Finns det lägenheter som är ok med papegojor eller finns det något annat man kan göra?

Tack

Anmäl
2012-06-17 15:36 #1 av: [vädur-52]

Tror snarare att grannarna är vad du bör bekymra dig över.Varesig

kakaduor eller aror är så lyckat att ha i lägenhet med tanke på

ljudnivån de kan prestera.Har du tur kanske du har toleranta

grannar men det är inget jag skulle våga chansa på.Fundera

om du inte kan tänka dig en en lugnare art av papegoja. 

Anmäl
2012-06-17 23:17 #2 av: [CruellaDeVil]

Kakaduor är ju också ganska knepiga fåglar att hålla. Har du erfarenhet av papegojor? Ska man bo i lägenhet och vill ha just lite "mer" goja än undulater och nymfer t ex så rekommenderar jag t ex morhuvad eller liknande, som är trevliga i ljudnivå och räknas som "lägenhetsvänliga".

Alternativet är att skaffa moluckkakadua på chansning och hoppas att det fungerar men det kan bli väldigt tråkigt om du tvingas att antingen flytta eller göra dig av med fågeln. Grannar kan vara enormt intoleranta. Jag har fått klagomål på mig bara för att jag har hund. Grannarna då jag bodde i lägenhet klagade på att mina hundar ylade på nätterna trots att jag var hemma och hundarna sov... och sen även efter att jag flyttat och sov i huset jag bor i nu. Fasen vet vad det var de hörde, kanske spöket av min avlidna hund... men ingen hund fanns då i lägenheten som ylade.

Jag har en bekant som var tvungen att flytta eller göra sig av med sin jako. Det blev jättetråkigt alltihop.

Anmäl
2012-06-19 22:52 #3 av: Minoth

HAHA ursäkta mig ... Moluckkakadua har det absolut värsta lätet som finns i papegoj världen. HELT omöjliga att ha om man inte har en 1km till närmsta granne.. .

http://www.youtube.com/watch?v=JRnLPDcLGHs

PS SÄTT PÅ HÖGSTA VOLYM OCH PRESSA ÖRAT MOT HÖGATALAREN, FÖR DET ÄR SÅ HÖGT DE LÅTER. UTAN ATT ÖVERDRIVA Cool

Medarbetare på Burfåglar och Undulater

Anmäl
2012-06-19 22:54 #4 av: Minoth

dOJag har morhuvade papegojor och bor i lägenhet, tom DOM små skitarna låter genom betong väggarna... Hade mitt förster på ventilations läge och var ute och gick med hunden. När jag var 100 meter ifrån lägenheten hörde jag Carmen skrika

Medarbetare på Burfåglar och Undulater

Anmäl
2012-06-19 22:56 #5 av: Minoth

Och en annan sak. alla papegojor skriker, det är bara att räkna med. Och helt naturligt beteende ;)

Medarbetare på Burfåglar och Undulater

Anmäl
2012-06-19 23:46 #6 av: [CruellaDeVil]

#4 Hehe, jodå... morhuvade kan låta rätt bra också. Vi mätte faktiskt Oskars skrik med en dB-mätare och han nådde upp i 94 dB och min hunds skall i 124 dB. Då tycker man att morhuvade låter väldigt illa... och Oskars gälla ljud KÄNNS mer än hundens skall... men det är ändå betydligt mindre än många av de större förmågorna bland gojorna. Som ju definitvit inte är att rekommendera bland grannar.

Anmäl
2012-06-20 07:05 #7 av: kallepudas

Håller med att dom stora gojorna låter väldigt.

Dvärgpapegojor är tysta...dock så har dom ett metalliskt läte som kan vara irriterande. Mina 4 är väldigt tysta & kvittrar till lite ibland...här är det undulaterna & nymfkakaduorna som för mest väsen.

Så papegoja för lägenhet...skaffa dvärgpapegojor för dom stör inte grannarna...i så fall får man skaffa nya grannarFlört

 

,

Anmäl
2012-06-20 21:22 #8 av: [CruellaDeVil]

#7 Mina dvärggojor var fruktansvärt irriterande. Jag hade ett par svarthuvade och det ljudet går inte av för hackor! Då håller jag hellre på katarinaparakiter, som är i liknande storlek. Jämfört med dvärgpapegojor är ju mina morhuvade knäpptysta. Så det är nog individuellt. Morhuvade älskar jag, dvärgpapegojor också... men dem skulle jag inte ha inne i huset. Inte en gång till. Möjligtvis om jag skulle ha en separat byggnad. :)

Då vi har dvärgpapegojor inne på jobbet håller man ju på att bli döv!

Anmäl
2012-06-21 14:18 #9 av: Ixectrona

"Ganska högljudda", ja, ungefär som en orkan kan kallas för luftrörelse. Moluckkakaduan är världens mest högljudda fågel, jag skulle inte satsa på att de går att hålla i lägenhet.
(Jag hade gultofsar och de skrek minst femton minuter varje NATT, efter att man släckt lamporna. Då ska vi inte prata om hur de skrek på dagarna...)

Kakaduor skriker mer än de andra stora gojorna, de ÄLSKAR att höra sin egen röst och just Moluckkakaduan har som sagt den högsta rösten av alla Jordens fåglar.

Titta på filmen nedan och fråga dig själv om DU verkligen står ut med det där i 60+ år. Obestämd Och de skriker inte bara sådär när du tycker det är någorlunda okej, utan även när du har ont i huvudet, vill vila eller har haft en dålig dag.

Och universitet + kakadua låter inte som någon bra idé. Vissa djur är svåra nog att ha om man studerar eller jobbar mycket, som hund, men det GÅR fortfarande med hundvakt och dagis.

Stora papegojor är av en helt annan dimension och de kan man helt enkelt inte ha om man är borta mycket, och om när man väl kommer hem vill ha någon form av lugn och ro. Tro mig, jag har haft kakaduor, och de är som sockerhöga ADHD-ungar när de kommer ut ur buren.
Och till råga på det så kan de flyga och har en flismaskin i ansiktet, och sprider ett fett damm över hela huset, varje dag. Jag överdriver inte.

Papegojexperter har också kommit överens om att Moluckkakaduan är världens 1# svåraste fågel att hålla. De är så EXTREMT känsliga för förändringar, eller "misskötsel". Jag säger "misskötsel" för även om man gör allt man kan och verkligen vet vad man håller på med, så kan fåglarna ändå slita ut alla sina fjädrar och i allvarliga fall gnaga upp sitt eget bröst.

Det är inte djur man ska ha i fångenskap, i allafall inte som husdjur.
Bara i djurpark eller hos proffs.

Anmäl
2012-06-21 16:49 #10 av: Minoth

#9 det är helt rätt. håller med dig till fullo

Medarbetare på Burfåglar och Undulater

Anmäl
2012-06-24 23:30 #11 av: Smullis

Men fy vilket oväsen de för!! Skulle aldrig kunna stå ut med det där!

Anmäl
2016-05-14 23:13 #12 av: Edita

Hej! 

Jag har en granne som bor precis under mig och har två kakaduor som skriker varje dag, precis varje dag, året om och jag står inte ut med skrikandet. Min granne är pensionerad och jag undrar bara hur orkar hon med skrikandet. Alla som vill skaffa sig kakaduor vill jag säga; tänk en gång till om du orkar lyssna på de varje dag och riskera att bli anmäld. Vet hur ni känner er ni som vill skaffa sig kakaduor att ni älskar fåglar, men jag tycker det är orättvist mot fåglarna också om man skaffar de och sedan bli tvungen att bli av med de. Tänk på alla, era grannar också. Jag själv har husdjur, en katt och en hamster. Älskar alla djur, men skulle aldrig utsätta mig själv, mina husdjur och inte heller mina grannar för lidande. För egentligen alla lider. Både min granne, eftersom det är inte lätt för henne höra att jag har anmält, för att jag har inget emot henne, utan jag står inte ut med skrikandet och det är inte lätt för mig heller och det blir inte lätt för fåglarna heller om det kommer till det att grannen måste göra sig av med fåglarna, det är ju synd, men jag mår inte bra av att lyssna på deras skrikande. Så ännu en gång, tänk innan ni skaffar kakaduor. 

Anmäl
2016-05-15 16:43 #13 av: Hildgrim

Oavsett vilken fågel du väljer så bör du skaffa två. Dels är det lag på det när du flyttar till Sverige men framförallt mår de bäst med en kompis. Dessutom avlastat du eftersom de har varandra och du behöver inte spendera varje vaken minut på fåglarna. 

Men ja, vissa fåglar är ju svåra i lägenhet. Visst du kan försöka få tag på en ny lägenhet som är bättre isolerad men grannarna lär höra fågeln ändå.

Det finns många tystare fåglar som fungerar bra i lägenhet. Själv har jag starar och är sjukt nöjd med dom. Dom väsnas typ ingenting. 

Anmäl
2016-05-15 16:44 #14 av: Hildgrim

Inser nu att tråden var fyra år gammal... 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.