Köpes, säljes, omplaceras

Läs detta innan du annonserar ell. besvarar annons

2012-06-02 18:43 #0 av: MimmiH

Ska du köpa eller sälja en fågel eller bur - läs detta först:

Obs, arter som är CITES A-klassade enligt Jordbruksverket får inte annonseras ut alls, varken under köpes, säljes, önskas eller bortskänkes.

När det gäller handel mellan privatpersoner så finns inga konsumentlagar eller regler som skyddar konsumenten. Därför är det bra att vid köp, försäljning eller överlåtelse av fåglar upprätta ett skriftligt, undertecknat överlåtelseavtal mellan köpare och säljare som undertecknas av båda parter. I överlåtelseavtalet kan man bl a komma överens om vem som ska stå för eventuella veterinärkostnader om den överlåtna fågeln varit sjuk vid försäljningen. Om säljaren vet att fågeln är sjuk bör köparen informeras om detta. Fåglar som överlåtes bör vara friska. Är fågeln sjuk så bör säljaren uppsöka fågelkunnig veterinär (eller veterinär som får råd av Roslagstull) och behandla fågeln mot sjukdomen så att den blir frisk innan fågeln överlåtes. Finns ev. sjukdom hos fågeln så bör säljaren informera köparen om detta. Enligt djurskyddslagen måste en sjuk fågel få lämplig, medicinsk behandling vid sjukdom.
Fågelkunniga veterinärer:
http://www.skoldpaddormedmera.se/undulaterveterinarer.html

Info för dig som ska sälja fågel eller bur:

En eller flera bilder i annonsen på fåglarna eller burarna som säljs är en fördel.

Alla djur bör ha ett värde, förslagsvis minst 50:- per fågel, lägre summa per fågel kan tänkas vid försäljning av fler fåglar.

Skriv ut burmåtten på långsida x kortsida x höjd.

Ställ frågor till intresserade köpare om hur fågeln kommer att få det, tyvärr finns det oseriösa köpare.

Info för dig som ska köpa en fågel/fåglar:

Läs på ordentligt innan du skaffar den aktuella fågeln.

Kontrollera att fågeln är frisk innan köpet.

Kontrollera minsta tillåtna burmått enligt jordbruksverkets L80 för den aktuella fågelarten/storleken på fågel.

Till sist: Fåglar bör leva med minst en artfrände för att må bra. De bör få flyga fritt utanför buren flera timmar varje dag i fågelsäkrat rum eller fågelsäkrad bostad.

Lycka till :)

Anmäl
2013-05-18 00:00 #1 av: JohannaN

superbra artikel MimmiH Glad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-08-20 10:02 #2 av: MimmiH

Jag har lagt till följande i texten ovan, det är info från Jordbruksverkets:

Obs, arter som är CITES A-klassade enligt Jordbruksverket får inte annonseras ut alls, varken under köpes, säljes, önskas eller bortskänkes.

Anmäl
2013-08-20 16:45 #3 av: JohannaN

super bra Glad ju mer bra info desto bättreGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.