Avel och uppfödning

Kläcka duvägg & sköta ungen

2012-03-07 23:22 #0 av: Aussie

Hej!

Har under 7 år haft duvor här hemma och tagit hand om dem. Nu skulle jag ha tyckt det vore roligt att kläcka ett ägg och ta hand om ungen..!

Däremot vet jag inte exakt hur man gör. Hur hög temperatur det ska vara på ägget, hur ofta ungen ska ha mat och vad den ska ha.

Någon med erfarenhet om detta?

 

Anmäl
2012-03-08 14:36 #1 av: [CruellaDeVil]

Min första tanke är frågan om varför du vill ta hand om ungen själv? Det är ett himla jobb och bebisen förlorar den så viktiga präglingen på sin egen art. För mig är det något man gör i akuta fall om inte föräldrarna tar hand om bebisen själva och den riskerar att dö.

För att kläcka ägg hemma behöver du en äggkläckare som håller värme, fuktighet och eventuellt då vänder ägget automatiskt. Sen behöver ungen mat, i början ungefär varje timme. Det är oerhört viktigt med rätt temperatur och god hygien. Det är inget som är lätt att göra om man aldrig har gjort det tidigare.

Anmäl
2012-03-08 17:47 #2 av: MimmiH

Av djurskyddsskäl bör föräldrarna få föda upp sin unge :)

Anmäl
2012-03-08 23:10 #3 av: Aussie

Okej :P

Hade tänkt att det hade varit roligt. Min pappa gjorde det en gång och har berättat så många historier och det verkade riktigt trevligt :) Det var därför. Fast han kläckte inte ägget själv.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.