Annons:
Etiketterallmänt-om-burfåglarartikelpapegojorhälsa-och-skötselparakiterbeteende-och-lekövriga-fågelarterfinkarsjukdomarhönsfåglarduvor
Läst 62 ggr
JohannaN
3/17/23, 2:03 PM

Sorg hos burfåglar!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Burfåglar, kan dom känna sorg när en partner eller vän i flocken dött? En fråga jag tror många undrar över. Kan dom vara ledsna om någon i flocken eller partner dör? Här tas upp mer om det hela…….

Alltså blir svaret ja. Precis som människor och en rad andra djur sörjer burfåglar förlusten av sin partner eller flockmedlem och precis som vi kan dom ha svårt att förstå vad som precis hänt.
Så hur kan man hjälpa en sörjande fågel? Här kommer tips på vad du kan göra för att hjälpa fåglarna genom processen.

Varför sörjer burfåglar?
Genetiskt sett är sorg en del av det som gör relationer mellan djur starka. Burfåglar måste leva i flockar med andra fåglar, det är så dom har i genetiken och inget man borde ta ifrån dom. När dom är i flock bildas nära relationer för att överleva och att kunna häck men också leta föda etc.
Jag läste att cirka 90% av världens fågelarter är monogama. Detta betyder att de har en kompis i taget eller som vi ser på det, en partner i taget. Dom flesta kommer dock inte att vara partners för livet och deras partner kan ändra sig varje häcknings gång. Vissa fåglar har flera kullar varje säsong och kan ha flera partners under denna tiden.
T ex ädelpapegojor är ett bra exempel på detta. Alltså för fåglar har dom en nära relation med en partner under en tidsperiod. Jag läste också att även efter att ha separerats i 70 dagar fann en studie att t ex undulater kan känna igen sina partners genom sitt ljud. Det starka bandet mellan dem säkerställer att arten fortsätter sin utveckling.
Sorg är en naturlig stressreaktion för människan men också för många djur och förlusten av en älskad kan orsaka psykologiskt trauma precis som hos oss, vi är alltså inte unika i det avseendet. För att ens burfåglar ska få ett så långt och bra liv gäller som alltid god omsorg och bra kost men också god hygien. Det är viktigt att ta symptom man tycker är onormalt på allvar och uppsöka fågelkunnig veterinär.

Hur vet man att en burfågel sörjer?
Det finns ett antal tecken som tyder på att en burfågel som mist sin partner kan vara ledsen över att deras vän dött, här är vad hålla utkik efter.

Överdrivna huvudnickningar
Även om man kanske kan tro att huvudnickningar betyder att fågeln/fåglarna är glada eller bara hungriga och letar efter uppmärksamhet, men detta är också en del av uppvaktningsritualen hos många arter. Överdrivet mycket huvudnickningar efter att partnern/kompisen dött kan tyda på att fågeln/fåglarna upplever mentalt trauma eller sorg och visar att de saknar den interaktionen med sin kompis/partner som den hade.

Beteendeförändringar
Andra tecken på sorg inkluderar förändringar i beteende som tappad aptit, aggression, fjäderplockning och en förändring i sömnvanor. Varje ovanligt beteende efter en förlust kan vara ett tydligt tecken på att din fågel sörjer så det är viktigt att hålla ett öga på fågeln/fåglarna dom första veckorna.

Hur man hjälper en sörjande fågel
När fågeln/fåglarna sörjer och där fågeln/fåglarna agerar annorlunda är det viktigt att veta hur man kan hjälpa dom genom sorgeprocessen.
Om man behandlar sin fågel/fåglar med mycket omsorg och uppmärksamhet hjälper det dom att komma över det hela på ett snabbare sätt. Det är viktigt att låta det ta sin tid. Om matförändringar sker håll noga uppsikt och kontakta fågelkunnig veterinär om det inte blir bättre.
Det är viktigt att se till individen då alla är olika i sitt sätt att var precis som vi människor. En del fåglar kan behöva några dagar att bara få vara och bearbeta, medans andra mår bättre av konstant uppmärksamhet. Var med i aktiviteterna och sluta inte med dom rutiner som varit innan partnern/kompisen somnade in. Precis när partnern/kompisen dött, ta inte ut dennes kropp innan man ser att dom fått göra sista farväl. Kom ihåg att det kan vara jobbigt att lämnas ensam i buren om dom varit enbart två.

Distraktioner är nyckeln
Det finns ett antal sätt man kan ta sin/sina fåglar ur deras förlust tillfälligt och det är distraktion. Även om det är viktigt att hålla sig till en näringsrik kost dagligen, är det vid denna speciella tidpunkt att ge lite extra näring för att pigga upp och orka igenom sin sorgeperiod. Sorg är en stressig procedur och vid stress förloras en del viktiga komponenter så som B-vitaminer och vissa mineraler så det är viktigt att ge extra av dessa. Det är viktigt att inte göra en stor grej av det runt fågel/fåglarna då dom känner av energin människan utstrålar. Leksaker och miljöberikning är mycket viktigt under denna tiden så också foderberikning. Ändra om i miljön är också viktigt att göra ofta.

När är det dags för en ny kompis?
Det kan verka som det enkla svaret på problemet är att genast införskaffa en ny kompis/nya kompisar men precis som med alla förluster kan tomrummet inte alltid fyllas så lätt. Just därför är det viktigt att låta det ta tid. Sedan måste introduceringen ske långsamt då efter som fågeln/fåglarna mist en flockmedlem kommer dom kanske inte att acceptera en ny kompis. Det kan då skapa aggression istället och där den nya fågeln blir jagad. Även den nya fågeln kan jaga den sörjande fågeln vilket inte är bra det heller. Så tipset är att inte skynda sig att ersätta med en ny kompis eftersom sorgeprocessen kan vara några veckor, allt hänger på individen helt enkelt.

Introducera en ny kompis långsamt
Om man bestämmer sig för att ta hem en ny kompis till sin sin/sina fåglar, sätt då den nya fågeln bredvid buren/voljären och släpp inte ihop förens det gått någon/några vecka där dom också börjat visa intresse för varandra. Ibland kan ljudet av sin egen artfrände göra att dom inte känner sig så ensamma och lättare komma över sorgen.
Släpp ut dom i rummet först där det är neutral ”mark” och där dom kan komma undan från varandra om så skulle behövas. Det är i rummet man kan se hur det kommer att funka för dom att vara tillsammans.

Det bästa med djur över lag är att dom lever i nuet och kommer vidare mycket snabbare än vad vi människor gör. Det är därför det är viktigt att se till att dom har och göra under sorgeperioden.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: