Annons:
Etiketterallmänt-om-burfåglarartikelpapegojorhälsa-och-skötselparakiteravel-och-uppfödningutfodringövriga-fågelarterfinkarfoder-för-alla-fågelgruppersjukdomarhäckninghönsfåglar
Läst 76 ggr
JohannaN
2023-02-28 11:10

Övergång från en frödiet till chop/grönsaksdiet burfåglar!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 14
Förhandsgranskning av bild 2 av 14
Förhandsgranskning av bild 3 av 14
Förhandsgranskning av bild 4 av 14
Förhandsgranskning av bild 5 av 14
Förhandsgranskning av bild 6 av 14
Förhandsgranskning av bild 7 av 14
Förhandsgranskning av bild 8 av 14
Förhandsgranskning av bild 9 av 14
Förhandsgranskning av bild 10 av 14
Förhandsgranskning av bild 11 av 14
Förhandsgranskning av bild 12 av 14
Förhandsgranskning av bild 13 av 14
Förhandsgranskning av bild 14 av 14

Det finns flera metoder för att omvandla burfåglarnas kost till en mer nyttigare kost. Många tycker det är svårt och det kan jag själv förstå helt och hållet. Därför kommer här en guide med förslag om hur man kan göra………

En enbart frö-diet som den primära kosten är inte alls bra för fåglarna, det är för fåglar som om vi enbart skulle äta chips. När det gäller en "bättre kost" rekommenderar veterinärerna vanligtvis ägaren/ägarna att få över deras fåglar från att äta frö till att äta pellets (detta ska kunna få vara frivilligt och inget måste).

Fåglarna kommer nästan alltid att välja att äta frön och ignorera pelletsen. Pellets är inget dom äter i det vilda och inget fåglarna är bekanta med då det inte ligger i deras natur att äta detta men oftast har också pellets en lägre fetthalt och en högre kolhydratshalt.

Därför använder många metoder för konvertering åtminstone ett litet inslag av matbrist till att uppmuntra fåglarna att prova pellets. En vanlig metod är att låta dom äta sig mätt på fröblandning i 30 minuter på morgonen. Detta tas sedan bort och fågeln/fåglarna lämnas med pellets som sin endast val av mat under dagen. Fågeln/fåglarna får sedan fröblandning igen i 20 minuter på kvällen. Den tid han får äta frö vid varje pass minskar sedan gradvis.

Denna metod har tyvärr nackdelar. För ägaren kan det kännas obehagligt och där ägarna oroar sig för att deras fågel/fåglar inte äter pelletsen under dagen och är senare hungrig. Tyvärr tar det oftast också längre tid att uppnå slutmålet. Fåglarna lär sig att äta pelletsen, men kanske fortfarande inte är villiga att konsumera annan mat för variation. Sedan kräver detta sätt en noggrann koll för att säkerställa att dom får i sig tillräckligt att äta för att känna sig mätta.

Chops ett bättre alternativ
Vad är chops? Detta finns med i en separat artikel här på sidan men chops är Chop refererar till en finhackad eller förädlad blandning av färska och kokta livsmedel som ges till fåglar, man ska där tänka på att anpassa för hur arten äter i det vilda. Chop mixar är ett bra sätt att introducera nya livsmedel till fåglar som är noga med vad de äter. Det är ett enkelt sätt att erbjuda en mängd olika livsmedel dagligen vilket gör det svårt för fåglarna att enbart välja ut det dom tycker är godast.

Man kan säga att chops erbjuder en äkta födosöksupplevelse, som fåglarna verkligen kommer att njuta av. Använda Chop för att konvertera papegojor får ganska snabb framgång och resulterar i en fågel/fåglar som äter en välbalanserad, låg fetthalt, lågkolhydratkost, vilket är vad vi ägare vill uppnå som också fåglarna behöver. Vill man sedan kan man erbjuda pellets under resten av dagen om fåglarna vill ha.

Gör så här:
Kolla hur mycket frön din fågel äter per morgon och kvällsgiva. Detta är vad du kommer att ge i fröväg. Varje morgon blandar man mängden frö som fågeln/fåglar då äter. Till fröna serveras också lika mängd chop mix (Det är viktigt att blanda ihop fröerna och chopen ordentligt).
Här kommer ett exempel som jag själv fått lära mig. Man blandar 4 matskedar fröblandning med 4 matskedar chop Mix, allt beror helt på art här då små äter inte lika mycket som stora. Detta kan ligga kvar i buren hela dagen.

Varje kväll, tar man bort den gamla chop och frö mixen och fyll på med någon av dessa:
Ännu en portion Chop och frömix eller en liten del pellets eller man kan också erbjuda egengjorda pellets eller egen bakat fågelbröd med olika ingredienser i.
Om dom inte ser ut att äta vilja söka igenom chop Mixen efter fröerna, ge fåglarna då enbart frön en liten mängd i 30 minuter på morgonen och igen i 20 minuter på kvällen. Det underbara här är att man behöver inte göra det här länge.

När man väl ser att fåglarna har haft näbben i Chop/frö-blandningen slutar man erbjuder endast frön. Mycket viktigt är att inte gå på för fort, alltså inte fortsätta till nästa steg förrän man ser bitar av Chop Mix på botten av buren.

Därefter när man verkligen ser att dom börjat äta av chop/frömixen är det dags att göra så här:

- Vecka ett:
4 matskedar frön (olika sort) och fyra matskedar chop.

- Vecka två:
3 matskedar frön (olika sort) och 4 matskedar chop.

- Vecka tre:
2 matskedar frö och 4 matskedar chop.

- Vecka fyra:
1 matsked (tre teskedar) frön (olika sorter) och 4 matskedar chop.

- Vecka fem:
2 teskedar frön i 4 matskedar chop.

- Vecka sex:
1 tesked frön (olika sorter) och 4 matskedar chop.

- Vecka sju och framåt
4 matskedar chop på morgonen med några bitar frukt på sidan (inga frön alls i kosten, förutom för träning (detta gäller dom större arterna) nu ska det enbart vara blötlagda och groddade frön.
Med mindre arter kan man låta fröna vara kvar i chopen men det är viktigt att mindre arter också inte får för fuktig mat hela tiden utan två dagar i veckan får dom magra fröer i torr form. Läs på om respektive art för att veta precis hur dom ska ha för att må bra, finns under Lexikon här på sidan.

Varför är detta en bra metod?
Det underbara slutresultatet blir då att under denna omvandlingsprocess kommer fåglarna att börja äta pellets om det också är det man vill uppnå. Detta beror på att när man minskar fröblandningen kommer fåglarna att börja leta efter andra källor för sitt fettbehov i kosten.
Slutresultatet är att du har en fågel/fåglar som äter pellets, en färsk matblandning med massor av variation, och även fågelbröd och annat. Det som jag fått lära mig men också upplevt är att det inte misslyckas om dessa instruktionerna följs.

Det är viktigt att väga sina fåglar under den tiden man övergår från en fröbaserad diet till chop/mix och pellets eller fågelbröd/egentillverkade pellets dieten. Håll också koll på avföringen. Byt också tidningspapper eller bottenmaterial dagligen så om fåglarna vill gå ner och plocka det dom vill ha på botten så blir det inte ohygieniskt.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Akvarellen
2024-01-02 18:38
#1

Mycket bra skrivet!

Går själv i tankarna om att skaffa mig en större burfågel så detta var väldigt intressant och lärorikt.

Fridens liljor, Ellen

JohannaN
2024-02-02 10:38
#2

#1: Tack snälla <3 :)

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Upp till toppen
Annons: