Annons:
Etiketterallmänt-om-burfåglarartikelpapegojorhälsa-och-skötselparakiteravel-och-uppfödningutfodringövriga-fågelarterfinkarsjukdomarövrigthönsfåglar
Läst 105 ggr
JohannaN
2023-01-31 11:10

F10sc som hjälp till burfåglar!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

F10sc är ett desinfektionsmedel som inte är så känt i Sverige ännu. F10 SC är ett desinfektionsmedel med ett brett användningsområde. Här tas upp mer vad det är och vad dom används till. F10:s produkter är godkända att användas i Sverige. Här tas upp mer om det hela………………….

F10sc är en produkt med många möjligheter, som är känd internationell för att underlätta för veterinärer, veterinärassistenter, djurvårdare och djurrehabiliterare. Produkterna från F10 är godkända att använda i EU, men de har tyvärr ingen återförsäljare i Sverige ännu.
Eftersom man kan använda F10 SC på ett medicinskt sätt, så anser en del automatiskt att man inte får. På detsamma sätt som salt i vattnet för ett ångbad är godkänd och som man kan använda bikarbonatpulver från Rusta både som rengöringsmedel och för att hjälpa människor (och fåglar!) med en hudinfektion, så är F10´s produkter också godkända att använda.

Jag vill gärna beskriva ett vanligt problem som burfåglar drabbas lätt av:
Som alla kanske inte vet så är övre och nedre luftvägssjukdomar ett väldigt vanligt problem framförallt hos burfågel men också reptil och gnagare. Beroende på vilket sorts djur det är har alla olika sorters sjukdomar i övre och nedre luftvägarna. Hos burfåglar är det mycket, mycket vanligt om inte den vanligaste problematiken ihop med parasiter av olika slag så som maskar, kvalster etc. Burfåglar har ett väldigt komplicerat andningssystem.
Burfåglar har ett mycket känsligt och invecklat andningsorgan, det är helt olikt vårt. Ett superbra exempel på detta är kanariefåglarna i kolgruvorna och det är därför det gick att använda sig av kanariefåglarna i gruvorna för att dom har ett mycket mer utvecklat andningssystem och känsligare men detta gäller alla fågelarter.
Fåglar saknar ett membran (Ett membran är en tunn hinna eller skikt som separerar två fluider = vätska/flytande ämne), har icke-expanderbara lungor och ett system av luftsäckar som sträcker sig in i många delar av fågelns kropp. Deras lung och andnings-system gör alltså att fåglarna kan ta upp mycket mer syre vilket behövs när man är flygare. Vi människor andas cirka 16–20 andetag per minut och fåglar andas cirka 25–40 per minut.
fåglarna inte har flimmerhår som vi människor och har lungsäckar för effektivare andning, partiklarna som finns i våra hus och dammet som blir där fåglarna vistas är alltså väldigt skadligt för dom så också doftljus, cigarettrök, hårsprayer och även andra sorters sprayer som finns i hemmet så som rengöringsmedel med flera. Just av den anledningen är det mycket viktigt att se till att luftkvalitén är god i hemmet med hjälp av en luftrenare, vädra ofta och under sommaren gärna ha fåglarna ute så ofta som det går, samt undvika att använda kemikalier, doftljus eller att röka inomhus och eller precis intill fåglarna.

Men det finns något mer som finns ute på marknaden som inte alla vet om, medlet heter F10sc och är ett desinfektionsmedel som är helt säkert för oss och alla djur samt miljön.

Men vad är F10 SC?
Jo, F10 som helhet är produkter som består av ett sortiment av hygien- och infektionskontroller. Produkterna är alla oberoende utvärderade av tillsynsmyndigheter och registrerade och det finns över ca 50 produkter. Dessa används och inköpes av USA, Storbritannien, Australien, Kina, Tyskland, Hongkong, Irak, Kuwait, Namibia, Filippinerna, Qatar, Singapore, Sydafrika och Förenade Arabemiraten.
Produkterna säljs i 36 länder och dom som köper in mest av detta är dom som jobbar med exotiska djur, vilda djur och djurparker men också dom som jobbar med sällskapsdjurs-sektorer så som veterinärer mm. I vissa länder köper även dom som jobbar med produktionsdjurssektorerna alltså ko, kyckling och grisindustrin där det då också finns ett utökat produktsortiment. Även inom hästvärlden används det.
Ett område till där dom använder sig av det är hos läkemedelstillverkare där har dom det för sterila och icke-sterila områden, så också SPF-laboratorier. F10:s produkter är marknadsledande inom praktiska hygienprodukter i Australien och Sydafrika där vissa behandlingsprodukter också är ledande. Mycket intressant är att över 400 veterinär-inrättningar i Storbritannien använder F10:s produkter.

Vad innehåller F10 för något?
F10 är ett veterinärmedicinskt desinfektionsmedel som innehåller ammonium som är en ammonium är en svag syra som kan förekomma naturligt i vårt vatten och biguanidin är ett ämne som avser en grupp biguanidderivat som främst används för sin blodsockersänkande effekt vid behandling av diabetes mellitus, typ 2 och prediabetes.
Alla varningstexter är för koncentrat (vilket det är i flaskan när man får den) om det blir utspätt 20–100 liter och är då inte farligt. Dessa två föreningar samverkar med en nebulisator i rummet eller luftfuktare i rummet eller rummen som behöver bli av med för att kunna bli av med virus, bakterier, svampar och detta görs i 15–20 min där man låter den stå på. Detta är då inte farligt för vare sig människor eller djur.

Är F10 en biocidprodukt och vad är biocidprodukt?
Ja det är en biocid pt 3 vilket betyder produkter inom veterinärhygien. Detta innefattar Produkter som används för hygienändamål inom veterinärverksamhet, till exempel desinfektionsmedel, desinfekterande tvålar, produkter för munhygien eller kroppshygien eller med antimikrobiell funktion.

Biocidprodukter räknas som bekämpningsmedel och när de används kan de medföra risker för människor, djur och miljön. Därför måste biocidprodukter oftast vara godkända innan de får säljas eller användas i Sverige. F10:s produkter är godkända att användas i Sverige eftersom de inte innehåller några ingredienser som inte är godkända att köpas utomlands.
F10:s produkter är godkända att användas i Sverige. En person som var distributör kämpade och höll på i två år med allt vad det innebar att få sälja och använda i Sverige. Personen gjorde säkerhetsdatablad, fick det godkänt av kemikalieinspektionen. Broschyr på svenska osv.

Men tyvärr efter att brexit trädde in har det blivit fördröjt då personen nu blivit importör istället för distributör av produkterna och då behövs svenska etiketter för att säljas i Sverige. Personen höll på i ca två år och bland annat SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) ville köpa till klinik och butik men tyvärr dom som gör hade svårt med svenska regelverket (som verkar avvika rätt så mycket från andra länder). Så vill man köpa F10:s produkter måste man beställa själv.
Och kom ihåg att man kan som privatperson köpa produkter inom EU. (Du behöver alltså inte hämta det utomlands. Tullen har inga åsikter när det handlar om F10-produkter). Se till att köpa inom EU, så slipper man extra kostnader och extra väntetid! Särskilt nu när det äntligen har kommit en importör i Tyskland, har det blivit mycket enklare att köpa F10 produkter.

Vad finns det för olika produkter?
Det är viktigt att förstå att det finns två olika F10 det ena är F10 SCXD vilket då är ett desinficerande rengöringsmedel. F10 SCXD är rengöringsmedlet som kan rengöra och desinficera en yta eller ett område i ett enda steg. F10 SC däremot är enbart ett desinfektionsmedel.

F10 SCXD tar bort det organiska materialet så att desinfektionsmedlet kan verka mot patogenerna. F10 SC fungerar bättre på rena ytor, men har fördelen att den kan lufttorka utan att lämna tvålrester. Viktigt att känna till är att det alltså finns situationer där F10 SCXD eller F10 SC kan vara mer lämpliga än den andra för den uppgift som behöver utföras.
Här kan ni se skillnaderna mellan dom olika produkterna: https://www.youtube.com/watch?v=_lm_iUSJ0tI

Dom olika produkterna som finns är dessa:
- Salvor (ej godkänt i Sverige än)
- Tvål (ej godkänt i Sverige än)
- Schampo för bakteriedödande behandling och bakteriedödande (ej godkänt i Sverige än)
- Behandlingsschampo med insekticid som används till husdjur. Dessa två ihop är mycket effektiva vid behandling av jäst (Malasseziasis, Malassezia) och svamptillstånd såsom ringorm och hjälper till att kontrollera ytliga bakterieinfektioner. Dom egenskaperna som F10 bakteriedödande behandlingsschampo ihop med insekticid-schampot är utmärkt vid bekämpning av kvalster som lever på ytan. (ej godkänt i Sverige än).
- Luktbortagande spray
- Sårsprayer (ej godkända i Sverige än)
- Geler
- Handtorks servetter
- Tvål för veterinärer inför operationer
- Antiseptisk lösning vilket används till detta: Sårspolning och behandling, Bölder om det behövs sköljning av större proportioner, Blötläggning av kirurgiska instrument, Behandla genom att skölja ur infektioner i näsa och övre luftvägar, Oral användning, Rengöring av hud, fjäll och fjädrar.

Vad används dessa medel som i andra länder:
F10:s produkter är effektiva och säkra och funkar på alla hårda ytor som bord, golv och burar utan att skada dom. Dom används också för djurhållning där man rengör mat och vattenskålar och ströbäddar. F10 sc kan sprayas på ytor och lämnas för att desinficera efter rengöring för att ge ett skydd mot virus, bakterier och svamp. Man kan dimma av hela rum och svåråtkomliga ytor. Dimma av luftutrymmen för att eliminera luftburna mikroorganismer.

Finns det forskning om F10 SC och dess effekter och om det skulle vara farligt för människor och djur?
Ja, absolut, se länkarna nedan eller besök ditt bibliotek och be om hjälp med att leta efter forskningsmaterial. Kort sammanfattat kan man säga att F10 SC leder till positiva resultat och det var nog inte oförväntad om man ser hur mycket det används i världen.

Vad används det som?
- Biosäkerhet vilket betyder att man förhindrar oavsiktlig exponering för
smittämnen eller oavsiktlig spridning till omgivning och miljö.
- Till olika djursorter så som höns, hästar, kor, får, grisar, strutsar, rovfåglar,
smådjur så som kaniner, marsvin, hamster, råttor och andra gnagare, burfåglar av olika slag, reptiler så som ormar, ödlor och groddjur etc.

En intressant sak till
Det används också till när man groddar fröer och baljväxter till fåglarna då F10SC tar bort mögel och annat. Detta kommer tas upp i en annan artikel längre fram hur man gör detta.

Här är länkarna där ni kan läsa mer om F10sc:
www.academic.oup.com Untitled-1 (healthandhygiene.co.za) www.researchgate.net http://www.f10products.co.uk Country Distributors – F10 (f10products.co.uk) www.sciencedirect.com H&H269-The Facts-Issue 17-SA - P (healthandhygiene.co.za) Articles, case studies – F10 (f10products.co.uk) Falco-Issue-17-January-2000-ISSN-1608-1544.pdf (healthandhygiene.co.za) Untitled-1 (healthandhygiene.co.za) Untitled-1 (healthandhygiene.co.za) Untitled-1 (healthandhygiene.co.za) Untitled-1 (healthandhygiene.co.za) Untitled-1 (healthandhygiene.co.za) Untitled-1 (healthandhygiene.co.za) Untitled-1 (healthandhygiene.co.za) Untitled-1 (healthandhygiene.co.za) H&H65_The Facts-Issue 13-SA.cdr (healthandhygiene.co.za) The Facts-Issue 20.cdr (healthandhygiene.co.za) Untitled-1 (healthandhygiene.co.za) H&H45-The Facts-Issue 12-SA.cdr (healthandhygiene.co.za) H&H269-The Facts-Issue 17-SA - P (healthandhygiene.co.za) Tasmanian-field-hygiene-manual.pdf (healthandhygiene.co.za) Antifungal-efficacy-of-F10SC-veterinary-disinfectant-againstBatrachockytrium-dendrobatidis.pdf (healthandhygiene.co.za
Källor och mer läsmaterial:
www.meadowsah.com
Produkttyper - ECHA (europa.eu)
www.f10products.co.uk
www.ifokus.se
www.f10products.co.uk
https://www.f10products.co.uk/efficacy-and-safety/
www.youtub.com (sök på F10 produkter)
https://www.youtube.com/watch?v=eSSfdR2FeQw&feature=emb_title
F10 information resources (meadowsah.com)
https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/shopping/vat/index_sv.htm

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Om moms på inköp i andra EU-länder
  • Redigerat 2023-01-31 13:22 av JohannaN
Annons:
zickan
2023-02-11 14:51
#1

Har kört salvor till råttorna och hunden i flera år. Blev svårt få tag på efter brexit 🙁
Har en liten tub kvar man håller hårt i. Köpt hem en inhalator maskin att bygga om för ett par månader sedan men inte haft råd köpa hem f10 ännu. Men hade hoppats fixa hem snart bara djuren kan sluta behöva veterinär för diverse, speciellt gamla hunden så man får lite pengar över

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

  • Redigerat 2023-02-11 14:52 av zickan
JohannaN
2023-02-14 10:36
#2

Roligt att höra att du känner till F10sc :) Ja, inte roligt med sjuka djur. Det finns ett företag i Tyskland nu som beställer hem är ett tips och tror dom har en del annat så som salvor etc. :)

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

zickan
2023-02-26 18:26
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Hittar du något ställe som inte är extrem dyrt köpa ifrån och som skickar till Sverige vill jag ha länk.
Inne på min sista lilla flaska. Köpte på ett par innan Brexit kom. De är super till alla djur här hemma. Gjort under till läkningen av hundens tassar när hon haft furkulos eller gjort sig illa.
Även när ena amazonen plockade sig så det blödde läkte det fortare än det brukar. Sverige borde ta hem dessa, skulle hjälpa en hel del för djurvärlden.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

zickan
2023-04-09 23:51
#4

Fick tips av en kompis i Danmark att de använder f10 sc flitigt till reptiler mm. Tipsade om denna hemsida som även ser ut att skicka till Sverige: https://www.krybdyrsiden.dk/soeg?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=f10&submit_search=

Finns även Tyska sidor och Finland men frakten var väldigt dyr på de som skickade hit av dom jag hittade. Men jag löste det att få tag på ny salva till hundens tassar 😊. Kompis köpte och postade till mig så borde komma i veckan. Hade jag tänkt lite tidigare och sagt till i tid, kunde jag fått från Houten när Engelska hamsteruppfödarna mötte upp de Svenska uppfödarna nu i helgen.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

  • Redigerat 2023-04-09 23:55 av zickan
Upp till toppen
Annons: