Annons:
Etiketterallmänt-om-burfåglarartikelpapegojorhälsa-och-skötselparakiterbeteende-och-lekövriga-fågelarterfinkarbilder-och-filmerövrigthönsfåglar
Läst 64 ggr
JohannaN
2022-10-21 14:38

Hur man klickertränar sin burfågel!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 11
Förhandsgranskning av bild 2 av 11
Förhandsgranskning av bild 3 av 11
Förhandsgranskning av bild 4 av 11
Förhandsgranskning av bild 5 av 11
Förhandsgranskning av bild 6 av 11
Förhandsgranskning av bild 7 av 11
Förhandsgranskning av bild 8 av 11
Förhandsgranskning av bild 9 av 11
Förhandsgranskning av bild 10 av 11
Förhandsgranskning av bild 11 av 11

För att komma närmare sin fågel på ett positivt sätt finns något som heter klicker-träning. Klickerträning ger också hjälp att kunna lära dom göra tricks och konster, man kan träna bort oönskat beteende och även träna på önskade beteenden etc. Här tas upp mer om det hela…..

Vad är Clicker Träning?
Klickertärning ger dig möjlighet att "tala" med dina fåglar på ett sätt som då också innehåller positiv förstärkning där ni båda "talar" samma språk. Klickerträning är ett idealiskt sätt att kommunicera med din fågel på ett roligt och givande sätt.
Klickerträning ger dina fåglar bra hjärngympa och låta dig interagera med dom som aldrig förr.

Studier har visat att ett aktivt sinne hjälper till att hålla fåglarna från att bli deprimerad och från självstympning och fjäderplockning som utlöses av tristess. Det är särskilt viktigt och effektivt för att rehabilitera och förändra "problemfåglar". Men viktigast av allt kommer det att stärka relation mellan fågeln och ägaren. Alla fåglar dra nytta av klickerträning oavsett ålder eller art. Man kan träna allt från en liten fink till en stor ara utan problem, man behöver bara ha en stor portion tålamod och något som motiverar just den fågel/fåglar du har.

Vad är en klicker?
Klicker är en liten handhållen manik som klickar till som först användes av delfintränare. Ljudet från klickern är en "händelsemarkör". Detta innebär att ljudet bara hörs när fågeln eller något annat djur gör vad man vill att dom ska göra. Klickern används eftersom ljudet den gör är unikt alltså inte hör till i andra delar av vardagen. Klickern är också konsekvent om man vet hur man använder den på rätt sätt vilket snabbt leder till att fågeln förknippar klicket med något positivt.

Hur fungerar det?
När man gör val, bra eller dåliga är det beroende på vad det önskade resultatet är och så är det också för våra fåglar. Till exempel en tyst burfågel som "beter sig bra" ignoreras men en skrikande papegoja/fågel kräver uppmärksamhet och vi reagerar. Vad vår reaktion än är, för en papegoja/ betyder det uppmärksamhet. Tyvärr har man då förstärkt det negativa beteendet och fågeln har framgångsrikt "tränat" dig att reagera på hens kommando.

Men däremot klickerträning förstärker "gott" beteende genom att använda belöningar. Till exempel om du säger till din fågel att hoppa upp, ger den ett favoritfrö så snart de kliver på din hand är de mer benägna att göra det nästa gång.
Belöningen är alltid fågelns/djurets motivation för att utföra beteendet, men klickern låter fågeln veta att det den har gjort är korrekt.

Vilken är den bästa belöningen?
Detta beror helt på din burfågel/burfåglar och vad som motiverar dom. Vissa gillar inget annat än att höra sin ägares röst, vanligare är mat-motivationsfaktorn. Men det kan också vara applåder efter att ha hört klickern eller en leksak. Därför är det viktigt att studera och lära sig vad som motiverar din fågel/fåglar bäst.

Hur presenterar man fågel/fåglarna för klickern?
Börja smått. Introducera klickern genom att be fågeln/papegojan att röra vid en pinne med näbben, när fågeln gör detta klickar du till med klickern och erbjuder ett frö eller vad som nu var belöningen. Sedan måste det upprepas, klickas och belönas.
När detta sitter kan man då använda sig av pinnen i större utsträckning för att kunna få fågeln att göra trix etc. Man kan också använda pinnen genom att föra den till foten, när fågeln tar tag med foten om pinnen, klicka och belöna samt upprepa.

Sedan kan man där efter utgå från dessa två saker och få fågeln att göra en high five, en handskakning, gå upp på pinnen/handen etc. Med klickern i en hand och din belöning i närheten ge det verbala kommandot för vad du vill att fågel ska göra t ex hej, hej när fågeln tar i pinnen. Så snart fågeln utför det använd klickern och erbjud sedan belöningen/godis/leksak etc. Målet är att lära fågeln/papegojan att klickern betyder mycket uppmärksamhet, kul och godis!

Varför behövs ett muntligt kommando?
Fåglarnas språk är inte svenska, engelska eller annat människospråk och som alla som lär sig ett nytt språk måste de förstå vad nyckelord betyder. Alltså Klicker träningen byter bilder mot klick.
Oavsett vilken verbal signal man väljer att använda för detta nya beteende betyder alltså ingenting för fågeln/papegojan, men dom vet att ett klick betyder "bra gjort" och att göra det rätt innebär att få en belöning. Därför kommer de snabbt att lära sig vad det verbala kommandot ber dom att göra och när detta händer kommer man inte behöva använda klickern för det man ber dom om.

Tänk på att
Träning ska alltid vara KUL! Man vill att fågeln/papegojan ska lyckas och njuta av den tid man spenderar tillsammans och för att detta ska ske måste det vara roligt och inte ett krav. Innan man försöker sig på att träna sin fågel är att tänka noga på det trix beteende du ber om och dela upp det i mindre steg.
Det är många enskilda delar som går ihop i de enklaste beteendena/trixen. Varje steg bör läras i följd och förstås fullt ut innan man kan går vidare till nästa trix/beteende. Viktigt att inte bli frustrerad och att avsluta när det går som bäst, kör kortare tränings-pass så det inte blir för mycket eller för jobbigt för fågeln/papegojan.

Tillslut
Kommer din fågel att kunna utföra annat, säkert har du sett fåglar som kan åka skateboard, cykla på en cykel anpassad för fåglar, göra kullerbyttor runt sittpinnen, ligga på rygg, snurra runt, ta på sig selen etc. listan kan göras lång och det finns också dom som lärt sina fåglar att städa upp, problemlösning för barn och också måla tavlor med vattenfärg. Det är bara tålamodet och fantasin som sätter gränser.

Mycket viktigt att tänka på
Tryck ALDRIG på klickern när du inte tränar. Om klickern trycks av misstag måste du erbjuda din papegoja en belöning.

Här finns videos som kan hjälpa er att förstå hur man gör:
How to Target Train Your Parrot | Parrot Training - YouTube
Beginners guide to target training parrots - YouTube

Och glöm inte att ha kul med din fågel på fågelns villkor förstås :) Även en grej till, alla fåglar är träningsbara från en liten fink upp till stora papegojor.

Bilderna är tagna av Lasse Hotti, Lisa Smith, mig själv och från pixbay.

Infon funnen på dessa sidor
www. bestinflock.com
www.northernparrots.com
www.birdsupplies.com
www.problemparrots.co.uk
www.zoologica.wordpress.com
www.wikihow.com
www.omlet.co.uk

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

  • Redigerat 2023-02-17 10:37 av JohannaN
Annons:
Upp till toppen
Annons: