Annons:
Etiketterallmänt-om-burfåglarartikelpapegojordvärgpapegojor
Läst 295 ggr
JohannaN
2022-06-08 11:05

Den vilda dvärgpapegojan!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 8
Förhandsgranskning av bild 2 av 8
Förhandsgranskning av bild 3 av 8
Förhandsgranskning av bild 4 av 8
Förhandsgranskning av bild 5 av 8
Förhandsgranskning av bild 6 av 8
Förhandsgranskning av bild 7 av 8
Förhandsgranskning av bild 8 av 8

Dvärgpapegojan även kallad kärleks fågeln, love bird, agapornis är en liten papegoja. Med sin lilla storlek placeras dom bland de minsta papegojorna i världen även om näbben är relativt stor med tanke på kroppens storlek. Här tas upp mer om det hela……

Dvärgpapegojor är djärva, nyfikna och charmiga små papegojor som är populära fåglar att ha i fångeskap. I det vilda lever dom i monogama par som betyder att dom lever ihop livet ut och skaffar ingen ny partner. Detta har gett dom namnet love birds. Det vetenskapliga namnet Agapornis kommer från grekiskan och betyder just kärleksfågel. I det vilda lever dom i stora flockar upp till flera hundra stycken.

Agapornis roseicollois (rosenhuvad dvärgpapegoja) upptäcktes 1818 av den franska ornitologen och biologen Louis Jean Pierre Vieillot, under hans flera resor på den afrikanska kontinenten, förutom de som gjordes i västra Indien och Nordamerika, vilket gjorde det möjligt för honom att för första gången beskriva många släkten och fågelarter. Dessa, tillsammans med Agapornis roseicollois , dokumenterades i flera av hans vetenskapliga arbeten.
År 1836 upptäckte den engelska botanikern, ornitologen, biologen och konstnären Prideaux John Selby släktet Agapornis, dom delades upp i 9 grundläggande arter.

Artens släkte delas in i nio olika arter av vilka åtta kommer från afrikanska fastlandet. Den Rosenhuvade dvärgpapegojan är den som är mest populär som burfågel bland dessa arter här i Sverige. Här nedan följer dom olika arterna:

- Rosenhuvad dvärgpapegoja (Agapornis Roseicollis) Lever i södra Angola. Även denna art sägs finnas i Puerto Rico förvildade i Phoenix och Tucson, Arizona. Häckningssäsongen är från februari till april. På vissa platser även juni.

- Svarthuvad dvärgpapegoja (Agapornis Personata) Lever i i Tanzania men finns också introducerad i Burundi och Kenya. Dom sägs också finnas i Puerto Rico men är då mer förrymda fåglar från fågelhållare, där har det inte rapporterats om någon förökning eller häckning hos fåglarna. Mars-april och juni-juli.

- Fischeri dvärgpapegoja (Agapornis Fischeri) Lever i ett litet område i östra centrala Afrika, söder och sydost om Victoriasjön i norra Tanzania. Under torkan migrerar vissa fåglar västerut till Rwanda och Burundi för att söka fuktigare förhållanden. Även denna art sägs finnas i Puerto Rico förvildade men även här förrymda fåglar från fågelhållare. Inte heller här har det rapporterats om någon förökning eller häckning hos fåglarna. Dom häckar mellan januari-juli.

- Svartkindad dvärgpapegoja (Agapornis Nigrigenis) Lever i Zambia och kan förekomma i Zimbabwe, Botswana och Namibia. Häckningssäsongen brukar vara mellan mars och april. Denna art anses vara den mest hotade av alla afrikanska papegojarter då dom har en mindre yta dom lever på i Afrika.

- Malawid dvärgpapegoja (Agapornis Lilianae) Lever i södra Tanzania till Malawi, Zambia, Zimbabwe och Moçambique. Dom häckar mellan januari-mars samt juni-juli.

- Gråhuvad dvärgpapegoja (Agapornis Canus) Lever i Madagaskar och är den ända art som inte lever i Afrika. Dom finns oftast i torr skog på låg höjd i norra och västra Madagaskar. Dom häckar normalt runt hösten november-december.

- Abessinsk dvärgpapegoja (Agapornis Taranta) Finns i Eritrea och Etiopien. Dom häckar från mars till november. Arten är ovanlig att hålla som burfågel.

- Orangehuvad dvärgpapegoja (Agapornis Pullarius) Finns i Etiopien, finns också men är ovanlig och sällsynt i Liberia, Ghana och Benin och i Sierra Leone. Häckar mellan april och oktober.

- Svartnackad dvärgpapegoja (Agapornis Swinderniana) Finns i Liberia, Elfenbenskusten och Ghana. Dom finns också i Bwamba lowlands, Uganda. Dom häckar i januari till februari.

Av alla nio arterna är det 3 arter som är med i cites listan (listan över hotade arter). Dessa är Fischeri dvärgpapegoja (Agapornis Fischeri), Nyassa dvärgpapegoja (Agapornis Lilianae) och Svartkindad dvärgpapegoja (Agapornis Nigrigenis). CITES listade fåglar - Stjärnås Djur och Fjäder (stjarnas.com), Ligizternas hemsida, en sida om att vara tamfågel. (youschi.se), Handel med papegojor av hotade arter - Jordbruksverket.se

Dvärgpapegojorna lever i Afrika med undantag av Gråhuvad dvärgpapegoja som härstammar från Madagaskar.

I det vilda äter arterna: En mängd frön, frukt, bär och vegetation som bladknoppar, växtmaterial och blommor. En del arter äter fikon och frön från Acacia träd samt Albizia träd.

Dom häckar vanligtvis i hålor i träd, samt under taknockar men dom är också kända för att häcka i vävarfåglars bon som dom tar över. Dvärgpapegojor finns förvildade i Arizona i USA, där häckar dom i kaktusar.

Honan lägger 4–6 ägg och som ruvas på i 23 dagar. Ungarna lämnar boet vid 5 veckors ålder och är självständiga efter ytterligare 3–4 veckor.

Bilderna är tagna av: Sanjay Sarkar, Harrold Page Photography, Forest Jarvis, Just Birdwatching.

Infon är funnen på dessa sidor:
www.agapornidenclub.be
www.animaldiversity.org
www.parrots.org
www.beautyofbirds.com
www.kidadl.com
www.parrotsdailynews.com
www.monaconatureencyclopedia.com
www.animals.fandom.com

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

  • Redigerat 2022-06-08 11:17 av JohannaN
Annons:
Upp till toppen
Annons: