Annons:
Etiketterallmänt-om-burfåglarartikelpapegojorhälsa-och-skötselavel-och-uppfödningparakiterutfodringövriga-fågelarterfinkarhönsfåglarduvor
Läst 1090 ggr
JohannaN
2021-04-07 01:08

Burfåglars luktsinne!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hur funkar fåglarnas luktsinne? Har fåglar något luktsinne? Vad för dofter kan dom känna igen? Här tas upp mer om det hela……..

Jag läste att när det kommer till fåglarnas luktsinne är studier inom detta område av fågelsinne ofta motstridiga eller helt enkelt ofullständiga. Ett faktum är dock nästan säkert. Fåglar är mindre beroende av luktsinne än människor är.
De flesta fåglar har liten nytta av luktuppfattning. Lukten av mat, byte, fiender eller kompisar försvinner snabbt med vinden. Fåglar har lukt-körtlar, men de är inte väl utvecklade hos de flesta arter, gäller även fåglarna i våra trädgårdar och skogar.

Men medan de flesta fåglar tycks sakna mycket av luktsinnet, finns det några grupper av fåglar som kan lokalisera mat med sina luktkörtlar. Jag läste att omfattande forskning som gjordes om fågelsinnen visade att gamar, sjöfåglar, kiwis, kaka och papegojor har välutvecklade luktkörtlar, vilket gör att dom har en viss känsla för lukt, men där deras viktigaste sinne är ögonen.

Jag läste också att fåglar har en egen distinkt musk doft. En grå jako uppfödaren vid namn Jean Pattison kallad "The African Queen" berättade att fåglar också kan känna skillnaden när någon börjar ta insulin, vilket jag fann väldigt intressant. Grå jakos har en särskild doft när dom är hormonella och häcksugna. Även gulnackad amazoner har en egen söt musk doft, som verkar komma från deras näsor.

Senaste beteendestudierna har visat att vissa fågelarter använder sitt lukt-sinne för att navigera, söka föda eller till och med för att särskilja individer inom sin flock. Något intressant jag läste mer om är att i en studie som gjordes upptäckte att t ex den bruna kiwin från Nya Zeeland har ungefär sex gånger fler luktreceptorer än blåmesen eller kanariefågeln. Fåglar har tydligen betydligt bättre luktsinne än människan.

Lite intressant fakta:
Kalkongamar kan känna lukten av ruttet kött från en mils avstånd.
Albatrosser kan känna doften av mat från mer än 12 mils avstånd.

Infon funnen på denna sidan:

www.birdtricksstore.com
www.audubon.org
www.birdsandblooms.com
www.plannedparrothood.com
www.sciencedaily.com
www.africanqueenaviaries.com
www.theworldofafricangreys.weebly.com
www.web.stanford.edu
www.audubon.org
www.bto.org
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.academic.oup.com
www.nature.com
www.spokesman.com
www.thespruce.com

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

  • Redigerat 2021-04-07 01:11 av JohannaN
Annons:
-Anna-
2022-04-24 20:50
#1

Superintressant, tack!

JohannaN
2022-05-02 11:27
#2

#1: Varse god ^^ :)

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Upp till toppen
Annons: