Annons:
Etiketterallmänt-om-burfåglarartikelpapegojorhälsa-och-skötselavel-och-uppfödningbeteende-och-lekutfodringparakiterfinkarövriga-fågelarterfoder-för-alla-fågelgrupperhäckning
Läst 1200 ggr
JohannaN
11/20/20, 1:39 AM

Foderberikning viktigt för burfåglar!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 24
Förhandsgranskning av bild 2 av 24
Förhandsgranskning av bild 3 av 24
Förhandsgranskning av bild 4 av 24
Förhandsgranskning av bild 5 av 24
Förhandsgranskning av bild 6 av 24
Förhandsgranskning av bild 7 av 24
Förhandsgranskning av bild 8 av 24
Förhandsgranskning av bild 9 av 24
Förhandsgranskning av bild 10 av 24
Förhandsgranskning av bild 11 av 24
Förhandsgranskning av bild 12 av 24
Förhandsgranskning av bild 13 av 24
Förhandsgranskning av bild 14 av 24
Förhandsgranskning av bild 15 av 24
Förhandsgranskning av bild 16 av 24
Förhandsgranskning av bild 17 av 24
Förhandsgranskning av bild 18 av 24
Förhandsgranskning av bild 19 av 24
Förhandsgranskning av bild 20 av 24
Förhandsgranskning av bild 21 av 24
Förhandsgranskning av bild 22 av 24
Förhandsgranskning av bild 23 av 24
Förhandsgranskning av bild 24 av 24

Vi fågelfolk glömmer bort en viktig aspekt i att äga/ha fåglar. Oavsätt om det handlar om dom små arterna, mellanstora och stora arterna glömmer vi bort att ge stimulans i fåglarnas vardag. Både vad gäller leksaker men också något som dom gör som allra mest i det vilda, nämligen födosök. Här tas upp mer om det hela……….

Fåglar är aktiva, nyfikna och har alltid fullt upp. I det vilda tillbringar dom timmar med att söka efter mat och vatten, äta, leka, flyger långa sträckor fram och tillbaka, putsar sig själva och varandra, föder upp, uppfostra och ta hand om de unga samt hålla utkik efter rovdjur. Men tyvärr i våra hem får många fåglar tillbringa timmar i sina burar utan något att göra, detta gäller allt från små finkar upp till stora papegojor, tänk er själva att vara inlåst år ut och år in utan något att göra, detta skulle göra vem som helst galen och så är det också för våra fåglar.

Fågelägare, särskilt till de större arterna kliar sig i huvudet i frustration om deras fåglars beteende, där det frågas både på nätet på forum samt tar kontakt med veterinärer om det hela. Även till vännerna som försöker leta efter lösningar.

Här följer dom vanligaste beteendeproblemen hos burfåglar:

- Skrikande, särskilt under långa perioder (mer än fem till tio minuter åt gången).

- Fjäderdestruktivt beteende.

- Fågeln vill ständigt vara med ägaren där ägaren har blivit aktivitets stället för fågeln!

Efter att alla dietiska, fysiska, psykologiska och medicinska orsaker för dessa beteenden har uteslutits verkar det ändå som för många fåglar att dessa otillräckliga beteenden faktiskt är brist på aktivitet och ha något att sysselsätta sig med.

Helt fri tillgång på mat via foderkoppar eller fröautomater och en begrän-sad rörlighet gör att fåglarna inte gör av med den energi som den får i sig via maten vilket gör att energin som blir över lagras i form av synligt och osynligt fett så som lipomer (fettumörer) och fettlever.

Alltså kommer vi fram till ett så bra ord som heter födosök, där ”Födosök” definieras som att söka efter och hitta mat, alltså rörelse och hålla igång. Förutom att vara en näringskälla kan mat också vara kul för våra fåglar. Foder berikning innebär att skapa utmanande sätt för fåglarna att få tag på sin mat eller sitt favorit godis.
Fåglar som levt "snabbmats stilen" (en skål framför näbben) kanske inte omedelbart förstår denna nya aktivitet och det kan vara nödvändigt först att visa för dom var godsakerna är dolda. Men för de mindre arterna som finkar, undulater, gräsparakiter etc. är det lite lättare än för de större som behöver svårare foderutmaningar.

När man använder foder som aktivitet är det viktigt att observera deras mat intag för att säkerställa att dom får i sig av det dom behöver vad gäller kosten.
När fåglarna blir mer skicklig på att hitta de föremål som man placerar runt buren, kan svårighetsgraden öka med födosökningsaktiviteten.

Här kommer tips och idéer på hur ni kan göra foderberikning:

- Man kan väva eller häng från burgallret eller hänga från burtaket, men också spridas ut i rummet. Exempel inkluderar grönkål, ruccola, mangold, sallader, odlade skott eller maskrosor, blåbärsris, grobladsstänger, frögräs, ätbara blommor etc.

- Slå in nötter, fågelbröd, torkade frukter eller frön beroende på art av parakit eller papegoja i brunt, vitt eller färgat papper. Placera dessa i olika delar av buren.

**- ** Lägg in delar av fågelns dagliga kost i papperskoppar eller i brunt, vitt eller färgat papper. Man kan också använda vikta papperstallrikar bundna med en kort bit sisal rep, läderremsor, natursnöre eller hampasnöre.

  • Vik in godsaker eller mat i små kartonger och bind dem med sisal, läder-remsor, natursnöre eller bomullssnöre.

- Täck skålen med mat med en bit papper eller kartong. Först måste man göra det enkelt. Börja med att placera papperet ovanpå skålen. Gör ett hål så att fåglarna kan se maten. När dom blir mer skickliga och tar bort papperet kan svårighetsgraden öka genom att erbjuda utan hålen i pappret.

- Man kan använda spett att fästa färska frukter och grönsaker helt eller delvis och häng dem i buren (finns spett att köpa som är för kaniner och marsvin). Några bra idéer på frukt och grönsaker inkluderar: äpplen, apel-siner, druvor i en klase, clementiner, en halv eller en fjärdedels granat-äpple, majskolv, bitar av röd eller gul paprika, bitar av rödkål, rädisa broccoli (med stjälkar och toppar) och hela morötter även blasten, häng hirskolvar.

- Använda färdiggjorda foderleksaker, nötterburar, foderhjul och pussellådor för att ge ytterligare variation och utmaning.

- För mindre arter och duvor kan man täcka fröerna med ett lager av alspån, hö (av bra kvalité), halm (av bra kvalité), små puttekulor (runda och platta), smågrus, glasstenar, dekorsten, akvariegrus/stenar, löv, träflis, bark, dörr-matta som ser ut som gräs. Man kan lägga i träkorgar etc. och sprida ut i voljären, buren eller rummet så dom måste jobba för maten.

Andra grejer man kan lägga maten i med en del av tipsen ovan är dessa:

- Foderskålar av plast eller rostfritt stål.

- Vanliga, ofärgade korgar eller de som är gjorda av palmfiber kan fyllas med matbitar eller godis och fästas i buren för större fåglar.

- Presentpåsar i papper kan användas för att dölja godis överrask-ningar.

- För att göra behållarna mer intressanta kan man lägg till lite större stenar, puttekulor (runda och platta), pärlor i olika storlekar och inkludera frön, nötter, kottar, vete eller korn, Papperskulor (stora och små) och allt annat som din fågel kanske vill finna intressant att försöka komma igenom för att finna det goda (kom ihåg att gömma några gotter i papperskulorna också). När de är fyllda med berikande föremål kan tunga behållare behöva placeras på botten av buren, voljären eller i rummet istället för att hängas upp.

- En annan idé är att använda strimlat papper i en korg. Men har man arter som använder pappersremsor som bomaterial är detta inte bra material för dom i sin födosök.

- Billiga kartonger kan fyllas med godsaker som packas in i papper och binds med sisal, hampasnöre, natursnöre eller läderremsor. Man kan till och med placera en låda i en annan låda.

- PVC-rör kan borras med stora hål och fyllas med glasspinnar, grenar av sly, bark etc.

- Man kan ta träklossar, ved, stubbar av olika storlek, brädor och plankor och borra hål där man sticker in något gott som osöttad jordnöts-smör, små bitar av nötter, frukt, frön etc. för Loirparakiter kan man lägga i lite honung som dom kan jobba med. Man kan också göra samma med torkade kottar av både tall och gran i olika storlekar etc.

- Kronärtskocka rå kan användas på samma vis som kottar.

Vi måste inse att fåglar är mer än bara en fågel i en bur och förtjänar att få samma liv att leva som vi. Vi måste sluta blunda, öppna ögonen och böja ge fåglarna aktivering för att må bra.

Infon funnen på dessa sidor:
www.allpetseducationandtraining.com.au
www.parrotenrichment.com
www.thevetshed.com.au
www.northernparrots.com
www.avianenrichment.com

The parrot´s pantry, Parrot's Fine Cuisine, på facebook.

Bilderna är tagna av: Logan James Lamoureaux, Monika Sangar, Christina Myke, Linda Tate West, Laura Miles och Anastasia Riggs.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

  • Redigerat 11/25/20, 11:01 PM av JohannaN
Annons:
Upp till toppen
Annons: