Annons:
Etiketterartikelfinkarhälsa-skötsel
Läst 526 ggr
JohannaN
9/29/20, 12:58 PM

Kosten för Risfåglar!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 20
Förhandsgranskning av bild 2 av 20
Förhandsgranskning av bild 3 av 20
Förhandsgranskning av bild 4 av 20
Förhandsgranskning av bild 5 av 20
Förhandsgranskning av bild 6 av 20
Förhandsgranskning av bild 7 av 20
Förhandsgranskning av bild 8 av 20
Förhandsgranskning av bild 9 av 20
Förhandsgranskning av bild 10 av 20
Förhandsgranskning av bild 11 av 20
Förhandsgranskning av bild 12 av 20
Förhandsgranskning av bild 13 av 20
Förhandsgranskning av bild 14 av 20
Förhandsgranskning av bild 15 av 20
Förhandsgranskning av bild 16 av 20
Förhandsgranskning av bild 17 av 20
Förhandsgranskning av bild 18 av 20
Förhandsgranskning av bild 19 av 20
Förhandsgranskning av bild 20 av 20

Kosten, lika viktigt som det är för oss är det för dom. Vi måste hjälpa dom att få i sig allt dom behöver precis som vi behöver få i oss när vi äter så som vitaminer, mine-raler, fibrer, antioxidanter, proteiner, nyttiga fetter, omega 3+6, enzymer, jod och kalk.

I det vilda äter denna art gräsfrön, frukt, ris, majs och små insekter. Dom betraktas som skadedjur hos risodlare.

Denna art drabbas lätt av: Risfåglar är kända för att vara en mycket tålig art och blir sällan sjuka om man tar hand om dom på rätt sätt vilket inne-fattar kosten. Men det dom är känsliga för är Aspergillus svamp och Bakteriella infektioner. Vilket innefattar att dom ska ha en kost som är a-vitaminrik.

80% av kosten ska bestå av en stor variation av frön av bra kvalité. En fink eller undulat fröblandning som bas. Andra fröer kan erbjudas så också kokt ris eller groddat vild ris. Chia frön för omega 3 eller hampa frön. Dom plockar ut alla frön dom inte vill ha så det är viktigt att anpassa maten till vad de kommer att äta.

20% av kosten 2 dagar i veckan ska bestå av mörkgröna bladgrönsaker, örter, odlade skott (vetegräs, korngräs, havregräs, majsgräs, ärtskott, solrosskott etc.), groddar och blötlagda frön. Då och då kan bär som blåbär och hallon och frukt som äpple och apelsin klyfta erbjudas som en variation men frukt och bär bör vara en väldigt liten del av kosten.
Även broccoli, paprika kärnhuset, riven morot, selleri, ärtor, majs, gurka och sötpotatis kan erbjudas. Även kokt ägg kan erbjudas någon gång i veckan som ett tillskott i kosten och dagligen när dom häckar och då kan man blanda i lite probiotika för fåglar också.

Ett bra vitamin och mineralpulver är också bra att ha i buren/voljären. Glöm inte av motionen och när ni ger dom torra fröna av stor variation låt dom leta efter fröna i halm, hö etc. så dom måste jobba för födan. Hitta på både fodergömmor och fodersök så dom får hålla sig aktiva. Precis som dom skulle ha gjort i det vilda.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: