Annons:
Etiketterutfodringartikel
Läst 9420 ggr
JohannaN
2015-02-11, 18:57

Tips på olika vitamin och mineralpreparat fåglar!

Här är det tänkt att hjälpa alla fågelälskare att finna bra vitamin och mineral produkter och också dosering mm. det kan vara svårt som nybörjare men också erfarna att veta vart man kan införskaffa bra produkter eller nya produkter, här skrivs också lite allmänt om dom olika vitaminerna och mineralerna och varför man behöver ge fåglarna detta, det kommer också att komma ut artiklar om fröblandningar som är bra samt andra produkter, uppdateringar kan komma att göras..................

Vitaminer och mineraler är super viktiga för våra fåglar, men som nybörjare och ibland också erfarna kan ha svårt att finna bra och prisvärda produkter. Det är också ibland svårt att förstå varför fåglar behöver vitaminer och mineraler så därför skrivs lite om det hela innan länkar om vart man kan köpa dom sätts ut.

Vitaminer
De första som tänkts ta upp är just vitaminer i allmänt, så kallade multivitaminer, dessa är väldigt viktiga för fåglarna men får absolut inte överdoseras. Dom farligaste att överdosera är A, D, E och K då dessa är fettlösliga och lagras i levern, det gäller alltså att få till en balans på vitaminerna där det inte ges för mycket eller för lite av då det åt båda håll kan vara dödligt för våra fåglar.

När fåglar har brist på vitaminer kan fjädrarna få svarta fläckar och ögonen tycks förlora sin färg, eller färgar aldrig riktigt ut. I fall där det går riktigt långt, kan fågeln bli riktigt hängig, och i vissa fall slänger den huvudet fram och tillbaka. Den får svårt att se och pupillen reagerar inte fullt ut på olika ljusstyrkor. 
I det läget är det bråttom att få i den näringen. Anfallen påminner en del om ett epilepsianfall. 
När det gäller överdosering av ett vitamin, kan det göra att kroppen får svårt att ta upp andra vitaminer. Vilket kan leda till olika bristsjukdomar på lever, skelett eller njurar.

När det gäller B-vitaminerna som har flera funktioner i våran kropp och så också i fågelkroppen är ett gäng vattenlösliga vitaminer som är svåra att överdosera även i fall det händer, dessa vitaminer kissas ut när kroppen inte behöver mer. 
Dessa vitaminer stimulerar bland annat fåglarnas ämnesomsättning, immun-system och celldelning. 
Hjälper fåglarnas kropp att ta upp energi ur maten och bryter ned fett, kol-hydrater och protein, skyddar mot miljögifter och dom fungerar var och en som delenzymer, eller koenxymer och samarbetar inbördes i en kedja av kemiska enzymreaktioner. B-vitaminerna ökar även effekten av andra vitaminer man intar, det vill säga A, E, och C-vitaminernas verkan blir större om fåglarna samtidigt får i sig tillräckligt med B-vitaminer. Dom ser dessutom till att fjädrar, hud och klor håller sig starka och friska. Brist på olika B-vitaminer kan leda till olika sjukdomar hos våra fåglar. Dessa vitaminer är något som behövs extra av när fåglarna är sjuka eller blir utsatt för stress då b-vitaminer försvinner snabbt ur kroppen just vid sjukdom och stress.  B-vitaminer är något som veterinärerna oftast ger sjuka fåglar när dom kommer in till dom. Klåda i fjäderskruden är bland annat ett symtom på en fågel som har brist på b-vitaminer.

Multivitamin hos Granngården
Granngårdens flytande multivitamin för lantdjur kan man ge sina fåglar, doseringen för detta vitamin är i en vattenbehållare/skål i liten storlek tillsätts 3-4 droppar i vattnet och till en liter vatten en halv spruta som ges en gång i veckan, sprutor kan man hämta på apoteket för smådjur för lätt dosering. För att se till att fåglarna får i sig av vitaminet tar man på kvällen bort vattenkärlet och serverar fåglarna torra frön på morgonen, där efter erbjuder man vattnet med multivitaminerna i.
vitaminer i vattnet försvinner efter ett tag så när alla druckit av vattnet byter man till färskt vatten igen.
**(har talat personligen med lantmännen som har denna produkt och det dom säger är att man skall tänka på är att dessa är i koncentrat, att blanda i vattnet och den doseringen jag har angett har dom sagt är okej och en gång i veckan inte mer av multivitaminet.) **http://www.granngarden.se/product/multivitamin-flytande-1-l

Birdcares produkter pulverform
Det finns en del multivitamin produkter där ute som är i pulverform som är bra, dessa skall man strö en nypa uppe på fuktig mat en till två gånger i veckan. dom heter:
- Daily Essentials 1

- Daily Essentials 3

Finns på denna shopsida att köpahttp://www.undulatshopen.se/apoteket/

Olux Omni-vit multivitaminer
Två gång i veckan ges detta vitamin strödd uppe på fuktigt foder så som uppblötta frön , iblandat i hårdkokt mosat ägg.
http://www.zooimporten.se/orlux-omni-vit-200g

**
B-vitaminer i flytande form **
kan ges 2-3 gånger i veckan, doseringen för detta preparat är i en vattenbehållare/
skål i liten storlek tillsätts 8 droppar i vattnet och till en liter vatten en hel spruta. sprutor kan man hämta på apoteket för smådjur för lätt dosering. För att se till att fåglarna får i sig av vitaminet tar man på kvällen bort vattenkärlet och serverar fåglarna torra frön på morgonen, där efter erbjuder man vattnet med b-vitaminerna i. vitaminer i vattnet försvinner efter ett tag så när alla druckit av vattnet byter man till färskt vatten igen.
http://www.granngarden.se/product/b-vitamin-flytande-1-l

**Mineraler
**Mineraler är viktiga för våra fåglar precis lika viktiga för oss är det för dom.
Mineraler behövs också för fågelkroppens uppbyggnad. Både människor, djur, reptiler och också fåglarna består till stor del av ca 20-tal olika grundämnen och utöver  syre, kol, väte och kväve så finns det också ett antal mineralämnen även kallat spårämnen som deras kroppar behöver. 
Mineralerna ger också näring till deras kroppar och behövs för att ett flertal funktioner för att deras kroppar ska kunna fungera optimalt. Mineraler bidrar till att bygga upp delar av deras kroppar så som skelett, näbb och brosk. Deras Kroppar behöver också mineraler för att kunna upprätthålla vatten- och saltbalansen, för musklernas arbete och för att nervimpulser och signal-överföring mellan celler ska fungera. Mineralämnen ingår bland annat i många enzymsystem och hormoner. Mineraler lagras i deras kroppar, vissa längre än andra.
En del mineraler fungerar som antioxidanter i fåglarnas kroppar, mineraler är ingenting som fåglarnas kroppar kan tillverka själva utan måste tillföras via kosten samt att stress kan rubba mineralbalansen hos fåglarna. Brist på ett enda mineral kan ha negativ inverkan på en hel kedja av reaktioner i fåglarnas kroppar.
Under häckningen är det också oerhört viktigt för fåglarna att få i sig av alla mineralerna för både parets och ungarnas hälsas skull, annars kan det lätt bli brister och då skapa problem av olika slag. så det är viktigt att ge fåglarna ett bra mineralpreparat ju fler ju bättre men håll koll på hur mycket fosfor det finns i mineralet då fåglar skall ha i mindre mängd av detta.

_Schindeles mineraler _man har analyserat mer än 30 grundämnen i det mineral pulvret och undersökningar har visat att det handlar om en mineralförekomst som aldrig tidigare har påträffats. De viktigaste mineralerna är bl.a. kisel, kalium, kalcium, magnesium, mangan, zink, molybden och krom. 
Man kan ge det som kosttillskott till både människor, djur och växter samt också kan man lägga det i badet till fåglarna, eller i en blomspruta och spraya dom med det då det regenererar kroppen och ökar det allmänna välbefinnande, ökar deras hälsa och välbefinnande avsevärt, samt är bra för deras hud, fjädrar mm. Doseringen för detta mineral är att man lägger lite i en skål och låter fåglarna äta när dom behöver av det, det går även att blanda ihop med foderkalk och snäckskal i en skål, man kan också blanda detta med vatten, ta upp i spruta och ge när fågeln är sjuk.
Detta mineral innehåller per 100g: 61,9g kieselsyra, 15,7g aluminiumoxid, 5,3g järnoxid, 3,5g kaliumoxid, 1,58g magnesiumoxid, 740mg fosforus, 160mg kalciumoxid, 32mg mangan, 12,1mg vanadium, 9,8mg zink, 9mg krom, 6mg nickel, 4,4mg koppar, 1,15mg kobolt, 180mcg molybden, 30mcg bor.
http://grongava.se/shop/product/schindeles-mineraler-1000g

AVIx Bird BuilderSom är ett kosttillskott som förser fågeln med hela 52 olika spårämnen inklusive jod. Detta är ett av dom bästa på marknaden för fåglar. Doseringen är att man skall blanda 7,5 ml Bird Builder med en liter vatten i en petflaska och ge blandningen till fågeln istället för vanligt vatten. Blandningen varken smakar eller luktar något, vilket gör att din fågel kommer vilja dricka det. Förvara den färdiga blandingen i kylskåpet. Bird Builder rekommenderas inte till friska fåglar vars dagliga foderintag består av minst 80 % pellets. Men man kan ge det någon gång då och då som ett komplement ifall det är något mineral som inte finns i pelletsen.
_**
Finns att köpa på dessa sidor:**
_https://animail.se/avix-bird-builder-118-ml.htmlhttp://www.undulatshopen.se/apoteket/avix-bird-bulider.html
_

**Birdcares produkter pulverform
**_Detta preparat innehåller mineraler i pulverform som är bra, dessa skall man strö en nypa uppe på fuktig mat en till två gånger i veckan, detta är ett hel vitamin och mineralkomplex. dom heter:

- Daily Essentials 1

- Daily Essentials 3

Finns på denna shopsida att köpahttp://www.undulatshopen.se/apoteket/

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
kiwo
2015-02-11, 20:41
#1

Bra fakta!🙂

Med vänlig hälsning Kiwo med fåglar.

JohannaN
2015-02-12, 10:02
#2

tack så mycket, kul att du gillade artikeln🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

JohannaN
2015-07-13, 14:45
#3

Då är listan uppdaterad med nya mineraler i flytande form som man lägger i vattnet🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

rocket
2018-05-01, 17:53
#4

Trist bara med höga fraktkostnader… Finns Daily Essentials 3 i fysisk butik?

Upp till toppen
Annons: