Annons:
Etiketterutfodringartikel
Läst 681 ggr
JohannaN
7/9/20, 1:12 PM

Kosten för Kongopapegojor!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 20
Förhandsgranskning av bild 2 av 20
Förhandsgranskning av bild 3 av 20
Förhandsgranskning av bild 4 av 20
Förhandsgranskning av bild 5 av 20
Förhandsgranskning av bild 6 av 20
Förhandsgranskning av bild 7 av 20
Förhandsgranskning av bild 8 av 20
Förhandsgranskning av bild 9 av 20
Förhandsgranskning av bild 10 av 20
Förhandsgranskning av bild 11 av 20
Förhandsgranskning av bild 12 av 20
Förhandsgranskning av bild 13 av 20
Förhandsgranskning av bild 14 av 20
Förhandsgranskning av bild 15 av 20
Förhandsgranskning av bild 16 av 20
Förhandsgranskning av bild 17 av 20
Förhandsgranskning av bild 18 av 20
Förhandsgranskning av bild 19 av 20
Förhandsgranskning av bild 20 av 20

När det kommer till kosten hos Kongopapegojor blir det oftast fel, man tänker fel, har fått fel tips från början och det kan leda till hälsoproblem hos dom. Här tas upp mer om hur vi ska fodra våra Kongopapegojor så dom mår så bra som möjligt.........

Kosten, lika viktigt som det är för oss är det för dom. Vi måste hjälpa dom att få i sig allt dom behöver precis som vi behöver få i oss när vi äter så som vitaminer, mine-raler, fibrer, antioxidanter, proteiner, nyttiga fetter, omega 3+6, enzymer, jod och kalk.

I det vilda lever dom på en mängd olika frön, insekter, blommor och frukter. Även oljepalmen Elaeis guineensis.

Arten drabbas lätt av A-vitamin brist. Tänk på att fett och A-vitaminer samarbetar i fågelkroppen, fett gör så att fågelkroppen tar upp a-vitaminerna bättre i fågel-kroppen så man skall ge av båda men inte överdriva. Det är alltså viktigt att tänka på att inte ge för mycket av det dåliga fettet till fåglarna och fokusera sig på att ge mer av a-vitaminrik kost.
Bra fetter är omega 3, chia frön är bra att ge, hampa och linfrön. Solrosfrön och nötter då och då. Dom kan också drabbas av järnupplagrings sjukdomen. Viktigt med en kost lågt i järn. Vitamin C och järn samarbetar, där c-vitamin gör så att järnet tas upp lättare. Därför är det viktigt att järnet är lågt då fåglarna producerar sitt eget c-vitamin för annars kan järnet lätt lagras i kroppen.  Även folsyra och koppar gör så att järnet tas upp lättare så lågt i järn mer av det andra.

5 % av kosten bör bestå av pellets.

5 % av kosten kan man erbjuda frön av stor variation och med bra kvalité är ett bra tillskott i kosten. Dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité! Solrosfrön kan ges då och då i kosten för att berika den och då skalade frön. Även nötter kan erbjudas men då i mindre mängd än fröna.
Tänk på att solrosfrön och nötter har stort innehåll av fett, som kan göra dom sjuka och överviktig om det ges i för stora mängder, man ska inte heller ge jordnötter då detta kan göra dom sjuka, på grund av svampsporer som finns i dessa nötter.

Chops är något som passar utmärkt för denna art. Man ska göra en så varierad chop som möjligt, man kan också frysa in chopen. Chop refererar till en finhackad eller förädlad blandning av färska och kokta livsmedel som ges till fåglar.

80% av kosten ska bestå av grönsaker, örter, bär, frukt, groddade och blötlagda frön och baljväxter, odlade skott, ätbara blommor, samt växter från naturen.

A-vitaminrika saker att ge till fåglarna är: Blomkål, Broccoli, Brysselkål, Chili (särskilt den röda), Endiver, Grönkål, Lingon, Maskrosblad, Melon, Morötter, Nypon, Nässlor, Papaya, Persilja, Pumpa, Röd paprika, Rönnbär, Spenat, Sparris, Sötpotatis och Tomater. Starkt färgade grönsaker innehåller mer A-vitamin.

10% av kosten ska bestå av kokta och torra ingredienser. Kokta ingredienser kan vara frön bland annat quinoa, finns också mathavre, matvete, bulgur, ris är några exempel eller baljväxter så som kokta bönor, ärtor, kikärtor, linser. Torra ingred-ienser kan vara havregryn, kornflingor, hirs, chiafrön, amarant flingor, sesamfrön, krossade nötter bästa är valnötter, men andra går också bra etc.

Även att baka fågelbröd, olika sorters smoothies och erbjuda egengjord juice, torkade örter, naturliga teer (ej från mataffär) etc.

**Fågelbröd recept
**https://burfaglar.ifokus.se/articles/5e56d3f78e0e742f27006268-att-baka-brod-till-vara-burfaglar?discussions-1

**Smoothie tips
**https://burfaglar.ifokus.se/articles/5e4b0bca8e0e74406403e6e8-smoothies-en-nyttig-dryck-aven-for-burfaglar?discussions-1

**Super food pulver att blanda i chops, smoothies, juicer, fågelbröd etc.
**https://burfaglar.ifokus.se/articles/5e55a09d8e0e7427d3000589-raw-superfood-pulver-for-vara-burfaglar?discussions-1

Kalksten, jod sten och ett bra vitamin och mineralpulver är också bra att ha i buren/voljären. Glöm inte av motionen och när ni ger dom torra fröna av stor variation låt dom leta efter fröna i halm, hö etc. så dom måste jobba för födan. Hitta på både fodergömmor och födersök så dom får hålla sig aktiva. Precis som dom skulle ha gjort i det vilda.

Två av bilderna på chops är tagna av: Dawn Harris från forumet the parrot´s pantry, på facebbok, gå gärna in där och kika. Samt bilden på Kongopapegojan är tagen av Emma Clancy också från the parrot´s pantry.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: