Annons:
Etikettersjukdomarartikel
Läst 2231 ggr
JohannaN
1/26/20, 4:50 PM

Bornavirus/Proventricular dilatation disease!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 3
Förhandsgranskning av bild 2 av 3
Förhandsgranskning av bild 3 av 3

Proventricular dilatations disease är en virus sjukdom som kan påverka nerv-systemet hos fåglar, särskilt papegojor. Sjukdomen drabbar fåglarnas nerv-system, särskilt nerverna i magtarmkanalen. Detta är en väldigt jobbig och svår sjukdom. här tas upp mer om det hela............

Proventricular dilatations disease är en sjukdom som kan påverka nervsystemet hos fåglar, särskilt papegojor. I slutet av 1970-talet beskrevs sjukdomen första gången och blev känd för macaw wasting syndrome då den drabbade aror och där dom förlorade vikt väldigt snabbt. Sjukdomen i förkortning är PDD och har drabbat mer än 50 arter av papegojor.

Bornaviruset orsakar proventricular dilatations disease men är lite komplicerad för sedan viruset upptäcktes har minst sex olika stammar förekommit och för närvar-ande har 2 av dessa stammar orsakat sjukdom hos papegojor, parakiter, finkar, knöl
svanar, ankor och gäss. proventricular är fåglarnas mage. Sjukdomen kallas också Ganglioneuritis.
Hur viruset överförs misstänks vara genom avföringen och via krävan där infekt-erade honor kan överföra viruset till ungarna. Friska bärare finns. Det finns fort-farande mycket debatter om orsaken till hur denna sjukdom överförs och där det pågår mycket forskning i ämnet.

Inkubationstiden ligger på två till fyra veckor. Sjukdomen drabbar fåglarnas nerv-system, särskilt nerverna i magtarmkanalen. När sjukdomen drabbar nervsystemet i magen särskilt körtelmagen där maten bryts ner blir magsäcken slapp där den kan nå 10 gånger sin normala storlek.

När storleken på körtelmagen avtar förlorar magen sin normala matsmältning och rörlighet och fågeln börjar tyna bort då dom har svårt att ta upp näringsämnen i kosten. Döden kommer så småningom av svår undernäring.
Andra fåglar kan ha nerver som är påverkade någon annanstans i kroppen. Bero-ende på vilka nerver som påverkas varierar symtomen till den påverkade platsen eller kan generera ett allmänt kroppsligt tillstånd. Fåglarna kan ha problem med balansen, att gå eller flyga. Typiska tecken inkluderar kräkningar, viktminskning och osmält mat i avföringen.

Men också problem med:

det centrala nervsystemets med symtom som onormala huvud-rörelser, kramper och konstiga neurologiska avvikelser.

Depression (din fågel är tyst och sitter upp fluffad).

Oförmåga att sitta på grenarna (fågeln kanske föredrar burgolvet).

Fågel kan skaka lätt (dessa fåglar behöver en lugn miljö).

Fjäderplockning (dra ut fjädrarna).

Muskelförtvining.

Bukförstoring.

Synförlust eller blindhet.

- Frossa (fötterna är kalla).

Även megabacterios kan vara närvarande.

Gamla världs arter av papegojor uppvisar ofta neurologiska tecken och kan samtidigt vara utan symptom i mag och tarmkanalen. Nervsystemets tecken är svårare att kontrollera och snabbare dödliga än om det sitter i mag och tarmkanalen.

Tecken på neurologiska symptom:

Ataxi (ryckiga rörelser), brist på samordning, svårigheter med balansen.

Ofrivilliga skakningar, huvudryckningar och kramper.

Progressiv pares (försämring av vissa delar av hjärnan), förlamning, nedsatt motorik.

Aggressivt beteende, fjäderplockning och självstympning på grund av att nerverna i hjärnan är skadade och inte funkar som dom ska.

Nedsatt kognitiv förmåga

Dysarthria (svårigheter med sång/tal)

Överkänslighet mot höga ljud, beröring, lukt, smak och ljus.

Diagnos
Det är en svår väg för dom fågelkunniga veterinärerna att ställa en diagnos på denna sjukdom. Det finns inget säkert test som kan påvisa sjukdomen. För att veterinären ska kunna veta att det är Proventricular dilatations disease kan dom endast försöka identifiera vilken del av nervvävnaden problemet finns, görs en biopsi av den nervvävnaden. Att göra denna biopsi är inte alltid möjlig på en levande fågel tyvärr men veterinären kan göra en biopsi av krävan om fågeln orkar med det.
Ett annat sätt att diagnostisera detta tillstånd är genom att analysera de kliniska tecknen och blodprover. Bara för att komplicera det hela ytterligare kan kliniska tecken se ut som många andra sjukdomar, så ett positivt blodprov är inte alltid en självklar diagnos. Men dom fågelkunniga veterinärerna är duktiga och lär sig hela tiden även i Sverige.

Behandling
Behandling av Proventricular dilatations disease är till stor del understödjande. Man ger en mycket näringsrik, mycket smältbara pelletsbaserade diet som kan hjälpa fåglarna att bibehålla vikten och minska svullnaden i magen. För svårare drabbade fåglar kan flytande handmatningsdieter erbjudas eller där man gör pelletsen till en gröt för att göra det ännu lättare för magen att smälta. Även om flera antivirala mediciner har testats, finns det för närvarande inga kända läkemedel som effektivt dödar viruset. Viktigt är att den sjuka fågeln får sitta i en tyst och lugn miljö med en värmelampa så fågeln kan välja om extra värme behövs. PDD fåglar är mycket känsliga för stress.

Mat att ge:

Ett bra lättsmält pellets

Ris (kokt), risbröd och risnudlar.

Fin strimlad ost. Detta är en bra källa till protein och energikälla om fågeln accepterar det.

Mosad kokt sötpotatis. Erbjud bara den mjuka, inre delen av potatisen och undvik fin-trådiga delar och skal.

Konserverad pumpa och sötpotatis.

Kokt pasta, helst ris-pasta som är mer smältbar än vete, med lite buljong eller strö med vanlig brödsmulor.

Couscous, med en liten mängd rapsolja.

Äppelmos, banan, kokta frukter, färska eller frysta ärtor (frysta, inte konserverade).

Mörkgrön sallad som kan stimulera aptiten.

Små bitar av rostat bröd med lite rapsolja när fågeln börjar må bättre.

Enkla recept på fågelbröd.

Ångade ärtor, kokta mosade morötter och färska gröna bönor (tas bort från fröskidan).

Kokt, strimlat vitt kött av kyckling eller kalkon kan vara ett välkommet tillskott.

Även smoothies av olika slag kan hjälpa.

Mat att undvika:

Mejeriprodukter, inklusive yoghurt eftersom fåglar inte kan smälta laktos. Detta gäller alla fåglar. Ost kan ges i små mängder.

Stekt mat, särskilt panerad mat.

Fet mat, inte bra även för friska fåglar.

Rött kött

Nötter

Frön, hela frön. Frön kan erbjudas när fågeln mår bättre.

Frukter med frön.

Kryddig mat, håll maten kryddfri.

- Majs och andra fiberrika grönsaker. Även om bönor och andra fintrådiga livsmedel är en utmärkt energikälla och vanligtvis förbättrar matsmältningsfunktionen och förhindrar inpackning, så vissa fåglars magar tolerera dom inte när dom är sjuka.

**Naturlig hjälp
**Utöver medicinerna och hjälpen man får hos veterinären finns olika preparat och örter etc. man kan ge för att hjälpa fågeln att komma på bättringsvägen:

Manuka honung (kan blandas ut med pelletsgröten)
har antibakteriella, antivirala och antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att behandla många åkommor, inklusive magproblem, magsår, övre luftvägs-infektioner etc. Blandas i gröten hos sjuka fåglar.
https://www.meds.se/mgo-manukahonung-300-250-g

_kollodialt silver _Bakterier, virus och svampdödande egenskaper, ges som det är att kunna dricka och för sjuka fåglar som vätskeersättning går utmärkt.
https://vitaminer.nu/sv/artiklar/ionosil-kolloidalt-silver-2.html

_Ingefära malen eller väldigt, väldigt finhackad färsk _Kan lindra illamående och kräkningar. Antiinflammatoriska effekter och hjälper mot matsmältningsbesvär. Blanda i pelletsgröten hos sjuka fåglar.
https://www.chiadegracia.se/collections/andra-orter-och-superfood/products/ingefara-350-g

_Msm svavel _Hjälper kroppen att gör sig av med gifterna i kroppen, stödjer också immun-försvaret. Starta med ett litet kryddmått i vattnet och öka på till ett kryddmått till en liter.
https://www.chiadegracia.se/collections/andra-orter-och-superfood/products/msm-pulver?variant=30281910321223

_Probiotika för fåglar _Tarmens bakterier står i nära relation till kroppens immunförsvar och ungefär 70 procent av immunsystemets alla celler är koncentrerat till just tarmarna. När tarmfloran mår bra och är balanserad är det också svårare för elaka bakterier att överleva och föröka sig. Bakterierna bryter också ner fibrer och andra närings-ämnen från maten och bildar vitaminer som biotin, folat och vitamin K som tas upp via tarmcellerna ihop med övrig kost.
https://www.zoosajten.se/fagel/foder/aggfoder/deli-nature/flora

Viktiga åtgärder

PDD är väldigt smittsam så det är viktigt att ta bort den infekterade fågeln från utrymmet där man har andra fåglar. När du har tagit bort fågeln från dom andra är det viktigt att ha noga koll på de andra fåglarna för att se till att de inte har smittats av PDD.

Eftersom PDD kan överföras från fågel till ägg är det viktigt att inte avla på dom som är bärare av viruset. Genom att avla på enbart friska fåglar utan viruset kan man stoppa spridningen av sjukdomen.

PDD sprider sig väldigt lätt men är lätt att få död på. För att få död på det är det viktigt att använda virkon S och en skrubbsvamp på alla ytor så som burar, voljärer, golv, skålar. Leksaker slängas etc. Noga med att komma åt allt där fåglarna befinner sig i. Virkon S är ett nedbrytbart desinfektionsmedel som verkar effektivt mot virus, mykoplasma, bakterier, svampar och sporer.

Noga handhygien mellan sjuka fåglar och friska fåglar.

- Avliva inte friska fåglar som bär viruset. Så länge fågeln/fåglarna inte visar några symtom, kan dom lätt leva en normal livslängd som bärare av sjukdomen. Så gör inte denna åtgärd såvida inte veterinären säger något om det eller om det är absolut nödvändigt för avels och voljärs hälsan.

Dom sjuka fåglarna kan bli friskare och leva vidare men dom kan tyvärr också leva enbart i några månader till ett år, så det är viktigt att ha med i beräkningen.

Bilderna är lånade av folk som drabbats av just denna hemska sjukdom:
Julia Anderas, Kay Darnell och Kayla Martin.

Infon funnit på dessa sidor

https://www.petcarevb.com/bird-veterinarian/avian-bornavirus.php

https://www.beautyofbirds.com/pddsuggestions.html

https://wagwalking.com/bird/condition/ganglioneuritis

http://veterinaren.nu/fagel/sjukdomar/infektioner-och-parasiter/proventricular-dilatation-disease-pdd-papegoja/

https://www.veterinarypracticenews.com/the-latest-on-proventricular-dilatation-disease/

https://lafeber.com/pet-birds/unraveling-the-puzzle-of-avian-bornavirus-pdd/

https://lafeber.com/vet/avian-bornavirus-primer/

https://www.beautyofbirds.com/pdd.html?fbclid=IwAR3NISBSTVCP6_4-4CwLBMLNy19Hvm_aryYtjMrekJdVsC0j6nW6AQ0vj5I

https://amccorona.com/wp-content/uploads/2018/03/Understanding-Avian-Bornaviral-Ganglioneuritis-PDD.pdf

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: