Annons:
Etiketterpapegojorartikel
Läst 3100 ggr
JohannaN
12/27/19, 1:51 PM

kongopapegojan!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 12
Förhandsgranskning av bild 2 av 12
Förhandsgranskning av bild 3 av 12
Förhandsgranskning av bild 4 av 12
Förhandsgranskning av bild 5 av 12
Förhandsgranskning av bild 6 av 12
Förhandsgranskning av bild 7 av 12
Förhandsgranskning av bild 8 av 12
Förhandsgranskning av bild 9 av 12
Förhandsgranskning av bild 10 av 12
Förhandsgranskning av bild 11 av 12
Förhandsgranskning av bild 12 av 12

Den lekfulla och intelligenta kongopapegojan är inte så vanlig i Sverige men det finns uppfödare av arten så kan komma att bli mer vanlig. Här tas upp mer om denna art...............

Denna lekfulla, intelligenta och pratsamma art som kan lära sig att efterlikna mänskligt tal, som på latin heter Poicephalus gulielmi gulielmi, det är Kongo papegojan som jag tänkte skriva mer om och hur dom ska ha det för att få må bra.

Dom lever i större flockar och är högljudda, med höga, ljudlig toner när dom flyger och medan dom sitter i träden. Det är ett ständigt tjatter och prat hos dom. När dom äter har dom ett mer visslande ljud för sig. På engelska heter den Jardines parrot. Men är också känd i namnen Red-fronted Parrot, Congo Red-crowned Parrot, Congo Red-crowned Parrot eller William's Fig Parrot.

Deras fjäderdräkt har en mörkt grön färg som går i ytterkant på fjädrarna och med ifyllt svartbrunt i det gröna. Sedan har dom orange-röda markeringar på pannan, låren och vingens kant. Dom orange-röda markeringarna kan varierar beroende på underarten och kan faktiskt vara helt frånvarande i vissa fåglar. Dessa markeringar tycks också öka med varje ruggning. Dom har nakna ögonringar som är rosa-vita till färgen.

Honor och hannar ser väldigt lika ut, förutom att honor har en något ljusare fjäder-dräkt och orange-bruna ögon medans hannarna har röd-orange ögon. Dessa skillnader är emellertid små och könen är svår att identifiera endast genom yttre utseende. Kloaken (rumpan) och övre delen av stjärten är en ljusare gul-grön.

Buken kan ibland vara färgad med blått i det gröna. Ungarna har en mer blekare fjäderdräkt och de saknar de orange-röda markeringarna på pannan, låren och vingarna. De har en svartaktig fjäderdräkt över näbben istället. Den gröna kanten till fjädrarna är smalare och deras bröst och buk har en blåaktig färg. Omogna fåglar har också en blekare näbb och bruna iris.

Längd ca 26 - 30 cm, vikt ca 200 - 300 g och livslängd mellan 30 till 60 år.

Kosten i det vilda består av en mängd frön, insekter, blommor och frukter, inklusive frukten från oljepalmen Elaeis guineensis.

Dom häckar mellan november till januari i Tanzania, i mars till november i Kenya och runt september i Kongo området. Kongo papegojor häckar vanligtvis i träd-hålor, belägna 12 meter över marken.

Honan lägger 2-4 blanka vita ägg, som inkuberas av honan i cirka 28 dagar. Båda föräldrarna matar och tar hand om ungarna. Ungarna lämnar boet när de är 10 till 11 veckor gamla.

**Kosten för Kongopapegojorna
**Maten är A och O i ett och djurägande så också i ett papegojägande och det som man måste tänka på är att ha bra frön med bra kvalité utan extrem feta frön så som solrosfrön. dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité! Deras näbb växer riktigt snabbt och kan behöva trimmas hos fågelkunnig veterinär men jag läste att ge ett par mandlar om dagen hjälper näbben att hålla sig trimmad något sånär.

En ensidig frö-diet på enbart en fröblandning för papegojor är en mycket dålig kost som förr eller senare kommer att leda till bristsjukdomar eller andra sjukdomar. Därför måste vi hjälpa dom att få i sig allt dom behöver precis som vi behöver få i oss när vi äter så som alla vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidant, proteiner, kolhydrater, salter, nyttiga fetter, omega 3+6, enzymer, klorofyll, jod och kalk i en så väl sammansatt foderstat som det bara går.

Först och främst är pellets bra att ge som bas. Chops är något som är bra att ge utöver pellets. Chop menas en finhackad eller förädlad blandning av färska och kokta livsmedel som ges till fåglar. Ett enkelt sätt att erbjuda en mängd olika livsmedel dagligen vilket gör det svårt för fåglarna att enbart välja ut det dom tycker är godast, eftersom blandningarna kan göras i en stor sats som sedan fryses in, då kan man tina upp efter behov och då också göra många olika sorters chops.

Ursprungstanken är att blandningen innehåller ungefär 1/3 av mat som fåglarna är bekant med och gillar att äta. Blandningen skall vara fuktig inte bli för vattnig. En bra vägledning som jag funnit när jag sökt om det hela är 50% av en blandning med grönsaker, örter, ätbara blommor, groddar, blötlagda frön och baljväxter, frukt och bär.

40% kokta frön bland annat quinoa, finns också mathavre, matvete, matkorn, bulgur, full-kornspasta, ris är några exempel eller baljväxter så som kokta bönor, ärtor, kikärtor, linser och 10% torra som en stor variation av olika sorters frö-blandningar havregryn, kornflingor, hirs, chia frön, amaranth flingor, sesam-frön, krossade nötter bästa är valnötter, men andra går också bra.

Ska man ge solrosfrön ge skalade solrosfrön, man bör inte heller ge jordnötter på grund av den stora mängden mögelsporer som finns i dessa frön. Försök hålla nötter och frön som en liten del av blandningen så det inte enbart blir dessa som fåglarna väljer, man kan också erbjuda kokt mosat ägg. Chop mixar kan vara så enkelt eller komplicerat som man vill ha det men viktigt att hålla det varierat.

Tänk på att när ni gör choparna så lägg inte i allt för fuktiga ingredienser för då blir det bara en vattning röra, utan sådant som är lite mer vattniga kan läggas i, i efterhand så också kryddor och annat. Man kan även ge insektslarver som en berikning i kosten men inte för mycket. Även den maten vi äter är ett välkommet tillskott i deras varierade diet och inte för salt mat, helst inget salt.

**Giftig mat är:
**ALKOHOL, AVOKADO, CHOKLAD (drickbar och ätbart), LAKRITS, KAFFE, LÖK, OKOKT POTATIS, RABARBER, TE, SALT ( i större mängd) TOMATPLANTAN (självaste tomaten kan man ge)!

**Här är en artikel om hur man gör chops och gör ni chops glöm inte att också gå efter att anpassa till hur Kongopapegojan behöver äta men lägg till variation:
**https://burfaglar.ifokus.se/articles/5a37bf0ece12c42e84003bc1-chops-till-vara-burfaglar-vad-ar-det

**här finns en lista på säker och giftfri mat burfåglar kan äta:
**https://burfaglar.ifokus.se/articles/52191c24ce12c462c200017f-lista-pa-atbar-och-giftfri-mat-faglarna-kan-ata

**Burhållning för Kongopapegojorna
**Att införskaffa en en rejäl bur åt sina fåglar är något som är lag på i Sverige. Minsta tillåtna bur mått för Kongopapegojan är 120 cm lång-80 cm hög och 50 cm bred. Fåglar är oftast i det vilda Nomader i det vilda vilket innebär att dom flyger långa sträckor varje dag för att fina föda, vatten och bra häckningsplatser.
Att stänga in sin i för liten bur utan chansen att kunna komma utanför att flyga är inte bra för fåglarna. det finns bara massor med fördelar att ha en stor bur jämfört med icke bra fördelar att ha en liten bur. Fåglarna är fortfarande vild i sinnet och är en individ precis som du och jag och behöver också utrymme för att må bra så ju större bur desto bättre, Voljärer är att föredra till Kongopapegojorna!

**Sysselsättning för Kongopapegojorna
**Sysselsättning kräver alla papegojor i stor utsträckning, de kan omöjligt sitta instängda i en bur hela dagarna. Papegojor älskar att "leka" med och gnaga på olika saker och Kongo-papegojan är inget undantag.
Det är bara att inse att en papegoja har sönder saker! Att förse Kongopapegojan med leksaker som är gjorda för att gnagas på och för att motstå kraften i en papegojnäbb får dom stimulans och sysselsättning. Sätta in leksaker av alla det olika slag både köpta och egengjorda och gör även foder-gömmor som då ger stimulans och berikning för fåglarna. Låt fantasin flöda.

**Glöm inte att låta din Kongopapegoja få mycket motion varje dag
**Att flyga är väldigt energikrävande och mycket bra motion. Många papegojor är vingklippta och det är då omöjligt att uppnå samma aktivitetsnivå. Inte ens när fågeln flyger fritt i hemmet, kan man jämföra det med en flygtur på flera kilometer i det vilda. Man bör därför noga överväga ett vingklippnings beslut som inte borde vara ett alternativ då fåglar är gjorda för att flyga långt och mycket!

**Grenar är viktig för Kongopapegojan
**Papegojor har ett stort behov av att gnaga. Grenar är naturens klo och näbb-trimmare, grenar från naturen stimulerar fötterna, inget slår äkta härliga natur-grenar, plocka gärna in av olika storlekar som den kan gnaga och sysselsätta sig med. Grenar är naturens klo och näbb-trimmare, grenar från naturen stimulerar fötterna, inget slår äkta härliga naturgrenar.

_GIFTFRIA TRÄDSORTER samt knopp och blomm! _Al, Asp, Bok, Björk, Ek, Gran, Hassel, Lönn, Ormhassel, Päronträd, Rönn, Syren-grenar (enbart grenarna inte blommorna/bladen), Tall (grenar av Tall sköljes noga så kådan försvinner) Vinbärsgrenar, Vidé och Äppelträd.

_GIFTIGA TRÄDSORTER!! _Barrträd bör undvikas pga kådan (eller skrubbas noga), Idegran, Getapel (rhamnus cathartica), Gullregn (laburnum), Hästkastanj (aescullus hippocastanum).

**Kongo papegojor är flockdjur!
**Dom lever parvis tillsammans med andra av samma art. Därför är det viktigt att ha två av samma art för att dom ska trivas och må bra. Ensamlevande papegojor mår inte alla gånger bra av att leva ensamma särskilt när vi människor emellanåt inte är hemma där dom blir lämnade ensamma. Så två är det bästa för fåglarna.

**Sjukdomar hos Kongopapegojor
**Vanligaste sjukdomen hos dessa arter är Aspergillus svamp. När det kommer till denna svamp kan alla inre organ angripas av organismen och kolonier av svampar kan växa som tumörer i fågelkroppen. Denna svamp finns allmänt i våran och fåglarnas miljö så som matjord, komposter, fiskedammar, livsmedel etc. Särskilt i jordnötter och solrosfrön.

Andningssystemet är där svampen angriper först, där vita knutor visas och slut-ligen tränger igenom vävnaden och ett stort antal sporer kommer då in i blodom-loppet. Sporerna färdas sedan i hela kroppen på fågeln och kan då infektera flera organ inklusive njurar, hud, muskler, mag-tarmkanalen, lever, ögon och hjärna.

Den akuta formen drabbar oftast unga fåglar och leder många gånger till hastiga dödsfall. Akut aspergillus anses vara resultatet av inandning av ett överväldigande antal sporer, medan kronisk aspergillus är allmänt assoc-ierad med immunförsvar.

När det kommer till symptom på den akuta formen inkluderar det andnöd, kraftig trötthet, upphörd aptit, cyanos (en blåaktig färgning av slemhinnor och / eller hud) samt ökat vattenintag och vätskerik avföring.

Den kroniska formen är mycket vanligare och tyvärr mycket mer dödlig på grund av dess lömska natur. Den kroniska formen har ett smygande händelseförlopp med dämpat beteende, försämrad aptit och avmagring, svullen i ansiktet, den kan ha svårt att röra sig, ha svårt för att andas (andningsbesvär brukar inte upptäckas förrän sent i sjukdomsförloppet).

Den lokala formen är granulombildning (ansamlingar av svampen) i näsborrar, bihålor, luftstrupe och struphuvud. När granulom bildas i näsborrarna och bihålorna ses de som svullnad i ansiktet och uttöjda näsborrar.

Om lever angripits ses en grön missfärgning på urarterna och veterinären kan känna en förstorad lever. Ospecifika symptom kan inkludera minskad aptit som leder till viktnedgång och muskelförtvining.

Om njurar angrips kan man se symptom av ökat drickande, vätskerik avföring och gikt. man kan också se sådant som uppstötningar av mat eller bara försök till upp-stötningar utan mat inblandad, onormal avföring eller diarré, överdriven urinering, depression och apati.

Det är vanligt med sekundära bakterieinfektioner och då kan det rinna från näs-borrar eller ögon samt fågeln kan må allmänt dåligt och kan orsaka förändrad röst och även pipljud kan förekomma. Om någon del av det centrala nervsystemet har blivit involverade, kan fågeln ha darrningar, en ojämn eller ostadig gång, anfall eller förlamning.

**Häcka Kongopapegojor
**Att häcka fåglar och så också Kongopapegojor är ett väldigt stort ansvar och man bör tänka efter noga innan man sätter sitt par i häck då häckning inte alltid är en dans på rosor!! Kön är svårt att veta hos arten så då är ett dna prov ett tips så man vet att man har en hane och hona.

Det är inte bara att sätta samman en hona och hane och förvänta sig att det skall funka för även Ädelpapegojor blir intresserade av vissa individer precis som vi och bildar par när ömsesidigt tycke uppstår.

Det är viktigt att man granskar dom fåglar som ska få häcka noga. De får inte vara sjuka eller svaga, de måste ha goda egenskaper man vill föra vidare och de måste leva under hälso-samma förhållanden. Dom ska erbjudas en bra kost för att orka igenom en häckning och dom måste ha stort utrymme för att kunna häcka, gärna stor voljär.

En bra storlek på holk för arten är 450 millimeter x 300 millimeter x 300 millimeter och ett 100 millimeters hål, hållet ska vara beläget högt på holken och bomaterial ska också läggas in i holken.

Honan lägger 2-4 blanka vita ägg med två till tre dagars mellanrum där hannen hjälper till i början men efter att andra ägget lagts inkuberas äggen av honan i cirka 28 dagar. Båda föräldrarna matar och tar hand om ungarna. Ungarna lämnar boet när de är 10 till 11 veckor gamla och är mer självständiga vid 13 till 18 veckor. Dom blir könsmogna vid 4 till 5 års ålder.

Bilderna tagna av: Brenne Leach, Scott Tarr, LeAnn Pope Allison, Kevin Buckwalter, Debra Alvarez Muraca, Jessica Strand Cimmini, Mariette Zandbergh, Christopher Poicephalus Harrison and Sue Anderson.

Info funnen på dessa sidor

https://www.northernparrots.com/jardines-fact-sheet-blog37/

https://en.wikipedia.org/wiki/Red-fronted_parrot

https://www.singing-wings-aviary.com/jardine-parrot.htm

https://www.petguide.com/breeds/bird/jardines-parrot/

https://www.mypets.net.au/jardines-parrots-red-front-parrots-as-pets/

https://www.beautyofbirds.com/jardinesparrots.html

https://www.petcoach.co/article/acute-and-chronic-aspergillosis-in-birds-causes-signs-treat/

https://www.beautyofbirds.com/BirdSpeciesSyndroms.htm#Jardines

http://www.mickaboo.org/newsletter/apr11/art2.html

https://www.avizandum.co.za/the-jardine-parrot/

https://birdsofeden.co.za/featured-primate_article_op_view_id_230

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
MontEverest
12/27/19, 8:34 PM
#1

Trodde Kongos passade som lägenhetsfåglar… men verkar högljudda? Är vitbukar eller Kongos mest högljudda? Ngn som vet?

Upp till toppen
Annons: