2019-12-05 20:00 #0 av: JohannaN

Turakon är en väldigt häftig fågel som när man ser dom får en att tänka på dinosaurier. Det är en unik art som är en ganska ny art att ha i bur i Sverige. Här tas upp mer om dom vilda Turakos...............

Turako är en väldigt häftig fågel som ser förhistorisk ut. På engelska heter arten Turaco. Denna art lever i Afrika söder om Sahara och lever i regnskogar, skogar och på savanner. Det finns ca 23 arter av turakos. Något som är intressant är att Turakos har två kopparpigment i sina fjädrar som inte har hittats i något annat djur. Den gröna färgen kommer från turacoverdin vilket är det enda äkta gröna pigmentet hos fåglar.

När det kommer till andra fågelfärger i grönt är detta resultatet av ett gult pigment. När det kommer till vingarna på många turakos så innehåller vingarna rött, vilket är koppar inne-hållande ett pigment som heter turacin.

Både det röda turacin och det gröna pigmentet turcoverdin är helt unika för denna grupp av fåglar. Många turakos har häpnadsväckande och mycket starkt röda vingar som kan ses när fågeln flyger. Dessa vackra fjädrar hålls högt uppskattade av många afrikanska samhällen där dessa fjädrar också används i ceremonidräkter av dom mest viktiga personerna. Många av dessa turakos har också röda flik-ögon samt distinkta ansiktsmönster vilket tros ha att göra med uppvaktning eller att partnerna ska känna igen varandra.

Dom hoppar och springer mellan trädtopparna bättre än dom flyger och dom har väldigt högljudd sång och är i det vilda det mest igenkända lätet i regnskogen.

Födan i det vilda består mest av frukt och i mindre utsträckning på blad, knoppar och blommor. Ibland små insekter så som larver, malar, skalbaggar, termiter av flera arter, sniglar och snäckor och detta särskilt under avel säsongen.
I hela den västra och central-afrikanska skogszonen är frukt av winterthorn/Ana träd (Musango) och waterberry tree (Syzygium) särskilt omtykta. Både Polyalthia- och Cissus-arter tillsammans med Musango är huvddelen för de flesta skogs-levande turakos.

Dom är 40 till 75 cm långa, har en vikt på 140 till 230gram beroende på art och blir ca 30 år gamla. I det vilda när dom häckar lägger honan 2 ägg, både honan och hannen ruvar äggen. Äggen ruvas i 22 dagar.

Bilderna tagna av duktiga fotografer i Afrika: Rob Astin, Steven Swart, Len Webb, Oiseaux du monde - Birds of the world (facebooksida), Sharon Tluczek, Ed Raubenheimer, Niels Wolmarans.

http://www.turacos.org/generalities.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Turaco

http://www.turacos.org/species.html

https://www.beautyofbirds.com/turacospecies.html

http://www.belfastzoo.co.uk/animals/purple-crested-turaco.aspx

http://www.belfastzoo.co.uk/animals/white-crested-turaco.aspx