Annons:
Etiketterpapegojorartikel
Läst 1807 ggr
JohannaN
2019-11-28 00:13

Turako/Turaco som burfågel!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 4
Förhandsgranskning av bild 2 av 4
Förhandsgranskning av bild 3 av 4
Förhandsgranskning av bild 4 av 4

Turakon en väldigt häftig fågel som ser väldigt förhistorisk ut är en väldigt vacker fågel som blivit mer vanlig i Sverige som burfågel men då i större ut-sträckning hos uppfödare och fågelhobby fantaster än i vanliga hem då detta är en väldigt speciell fågelart. Här tas upp mer om det hela....................

Turako är en väldigt häftig fågel som ser förhistorisk ut. På engelska heter arten Turaco. Denna art lever i Afrika söder om Sahara och lever i regnskogar, skogar och på savanner. Det finns ca 23 arter av turakos. Något som är intressant är att Turakos har två kopparpigment i sina fjädrar som inte har hittats i något annat djur. Den gröna färgen kommer från turacoverdin vilket är det enda äkta gröna pigmentet hos fåglar.

När det kommer till andra fågelfärger i grönt är detta resultatet av ett gult pigment. När det kommer till vingarna på många turakos så innehåller vingarna rött, vilket är koppar inne-hållande ett pigment som heter turacin.

Både det röda turacin och det gröna pigmentet turcoverdin är helt unika för denna grupp av fåglar. Många turakos har häpnadsväckande och mycket starkt röda vingar som kan ses när fågeln flyger. Dessa vackra fjädrar hålls högt uppskattade av många afrikanska samhällen där dessa fjädrar också används i ceremonidräkter av dom mest viktiga personerna. Många av dessa turakos har också röda flik-ögon samt distinkta ansiktsmönster vilket tros ha att göra med uppvaktning eller att partnerna ska känna igen varandra.

Dom hoppar och springer mellan trädtopparna bättre än dom flyger och dom har väldigt högljudd sång och är i det vilda det mest igenkända lätet i regnskogen.

Födan i det vilda består mest av frukt och i mindre utsträckning på blad, knoppar och blommor. Ibland små insekter så som larver, malar, skalbaggar, termiter av flera arter, sniglar och snäckor och detta särskilt under avel säsongen.
I hela den västra och central-afrikanska skogszonen är frukt av winterthorn/Ana träd (Musango) och waterberry tree (Syzygium) särskilt omtykta. Både Polyalthia- och Cissus-arter tillsammans med Musango är huvddelen för de flesta skogs-levande turakos.

Dom är 40 till 75 cm långa, har en vikt på 140 till 230gram beroende på art och blir ca 30 år gamla. I det vilda när dom häckar lägger honan 2 ägg, både honan och hannen ruvar äggen. Äggen ruvas i 22 dagar.

**Turakon som burfågel
**Dessa arter av fåglar är ovanliga i bur i Sverige. Det är mer i större utsträckning hos uppfödare och fågelhobby fantaster än i vanliga hem. Denna art är lite speciell och funkar inte som gojorna vi håller i bur i Sverige. Dom är svåra att få hand-tama och i utlandet är det när dom blir handmatade som dom kan gå och få hand-tama vilket man inte får i Sverige.
Jag läste på en sida The International Turaco Society att dom gillar inte mänsklig kontakt lika mycket som papegojor och parakiter, en del inte alls och det är oftast dom som är hand-uppfödda som kan bli något liknande handtama.
Vad värre är kan denna art också bli väldigt aggressiva och anfalla människan otama såväl som tama och dom trivs mycket bättre med en partner av samma art men även där kan dom vara aggressiva mot varandra så illa att man måste hålla dom ensamma. I utlandet finns de dom s har dessa fåglar inomhus som burfåglar och som sällskapsfåglar. Så det går men samtidigt väldigt svårt.

Något att ta med i beräkningen att hålla dessa arter är att dom är till största delen fruktätare vilket gör deras avföring därefter, mosig och inte fast. Om man ändå blir sugen på arten är tipset från dom som kan om arten att den bästa turaco-arten till att börja med den är den vitkindade Turakon. De är vanligtvis inte aggressiva mot varandra så det är ett plus. Dom har höga läten är också viktigt att ta med i beräkningen. För att bäst få veta könet på fåglarna är det bäst att skicka in några fjädrar för DNA test, då får man bäst resultat. Arten behöver mycket utrymme för att flyga och springa runt i.

**Kosten för en Turako
**Maten är A och O i ett fågelägande och det samma gäller för Turakos. Chops funkar väldigt bra för denna art och där det är viktigt att man erbjuder en kost som innehåller mycket frukt och också av stor variation riven och tärnad. En del grönsaker kan man också lägga till. Tänk på att chopen skall vara anpassad efter arten. Chops är av samma princip för alla arter vad gäller mixat, rivet etc. men en del arter behöver en mer speciell egengjord chop än vad papegojor och parakiter.

Det finns dom frukter och grönsaker som är nyttigare och dom som är mindre nyttiga så det är viktigt att hålla en bra balans på det hela. Både aprikoser, nätmeloner, papaya, mango, morötter, pumpa och sötpotatis är några av dom nyttigare. Bär och rönnbär är något man också kan lägga i som är nyttiga, även mjölmask uppskattas men också anda torkade insekter som en variation. Men också äpple, päron, bananer, apelsiner är också bra för dom.Majs brukar vara uppskattat så också kokt ägg i variationen, även torkad frukt (mixas till midre delar).

Gör det varierat för dom helt enkelt så dom får i sig av alla dom vitaminer och mineraler som dom behöver. Många ger också Nutribird T16 pellets som ett komplement i kosten. Något som dom också lägger i kosten för Turakos är Orlux Tropical Patee Premium
 När det är säsong för det är en till variation för dom fruktträdens blommor, blad och knoppar något som är uppskattat även andra ätbara blommor så som penséer, krasse, rosor, hibiskus, ringblom-mor och maskrosor är några av dom som är ätbara för dom. Tänk på att järninnehållet i deras kost ska vara låg. Det är viktigt att inte låta maten stå för länge så de blir dåligt och gör fåglarna sjuka.

Att erbjuda födosök är ett tips för Turakos så dom får en berikad miljö. Miljö-berikning ä lika viktig för Turakos som för andra arter av fåglar. Så göm en del av maten så dom måste leta efter den.

Men vad är chops? Här kan ni läsa mer om det hela: https://burfaglar.ifokus.se/articles/5a37bf0ece12c42e84003bc1-chops-till-vara-burfaglar-vad-ar-det

**Här finns det som är säkert för fåglar att äta vad gäller frukt, bär, grönsaker etc. :
**https://burfaglar.ifokus.se/articles/52191c24ce12c462c200017f-lista-pa-atbar-och-giftfri-mat-faglarna-kan-ata

Låta sina Turakos bada
alla fågelarter bör ha tillgång till ett vattenbad eller bli sprayade med en vatten-spruta någon gång i veckan för att kunna hålla sin fjäderdräkt i trim så också Turakon. Det är precis som du och jag och i det vilda så regnar det eller så söker fåglarna upp ett ställe för att kunna bada.
Sprayflaskor kan man köpa i affärer eller i shoppar, men för Turakos är tipset att ha en vattenskål. Glöm inte att dom också behöver en luftfuktare, för om luften är för torr torkar huden, fjädrar, leder, ben, brosk och andningsorgan ut och kan ge upphov till olika sorters problem och exotiska fåglar kräver i regel mer fukt än vad vi människor gör. 60 till 65 procents fuktighet är vad dom flesta brukar gå efter.

**Motion är superviktigt för fåglarna
**Fåglar är gjord för rörelse och inte för ett stillasittande liv i en trång liten bur! Fåglar behöver röra på sig för att behålla sin hälsa och prestationsförmåga. Fåglarna har samma arvsmassa i dag som då, dom är vilda i sinnet och precis som sina vilda släktingar är dom flesta fåglar nomader i det vilda och flyger långa sträckor varje dag för att finna föda, vatten och bra häckningsplaster. Hälsovinsterna är stora om fåglarna får regelbundet flyga och hålla igång jämfört med om dom är mest stillasittande.
Dom blir gladare, kan lättare hantera stress och hålla vikten. Dessutom blir dom piggare. Starka muskler stöder och skyddar lederna, dessutom förbättras rörligheten och balansen. Det är viktigt att man sysselsätter sina fåglar med olika leksaker, grenar att gnaga på och att dom får flyga fritt så mycket som möjligt och att man har stora burar.
Fåglar som inte rör på sig kan utveckla både fetma och tumörer. Tumörer älskar fett och dålig motion kan då öka på fettansamlingarna hos fågeln som då lättare blir tumörer. Så stora utrymmen är viktigt för Turakon.

**Voljär ej Bur för Turakos
**Att införskaffa en en rejäl bur åt sina fåglar är något som är lag på i Sverige. När det kommer till Turakos behöver dom stora mått på sitt utrymme för att må bra. Dom måste få chansen att kunna sträcka ut sina vingar. Så voljär är något som verkligen rekommenderas att ha till dom. Turakos hoppar och flyger så viktigt med grenar på olika höjd för dom.

Grenar
Grenar är naturens klo och näbbtrimmare, grenar från naturen stimulerar fötterna, inget slår äkta härliga naturgrenar. svarvade pinnar och plastpinnar är superdåligt för fåglars fötter och föreslås att inte ha i buren alls! Tänk på att sätta grenarna på olika höjd så Turakon kan hoppa runt men ge yta så dom också kan flyga.

**Giftfria Trädsorter samt knopp och blom!
**Al, Asp, Bok, Björk, Ek, Gran, Hassel, Lönn, Ormhassel, Päronträd, Rönn, Syren-grenar (enbart grenarna inte blommorna/bladen), Sälg, Tall (grenar av Tall sköljes noga så kådan försvinner) Vinbärsgrenar, Vidé och Äppelträd.

**Giftiga trädsorter!!
**Barrträd bör undvikas pga kådan (eller torkas först), Idegran, Getapel (rhamnus cathartica), Gullregn (laburnum), Hästkastanj (aescullus hippocastanum).

**Uvb-ljus väldigt viktigt för inomhuslevande fåglar
**Att ha en lampa med UV-ljus för fåglar som inte vistas regelbundet i ute voljär är att rekommendera. Man kan införskaffa en uv-lampa som avger uvB eller en som avger både uvA och uvB strålning.
Fågelns belysning skall helst följa ljustiden utomhus. Detta hjälper fågeln att ställa in sin inre klocka, reglera sitt endokrina system (endokrina körtlar är samlings-namnet för de körtlar som bildar, ibland också lagrar och avger hormoner direkt till blodet), matsmältning, att få en fin fjäderdräkt och för att hålla sig frisk och sund. Fågelns färger förstärks och framträder ljuset.
Ljuset utlöser också häcknings- ruggnings- och flyttbeteendet. Det viktiga vitamin D3 som fåglar annars tillgodogör sig från solstrålar får dom genom en uv-lampa. Fågeln är väldigt beroende av sin syn och deras färgsyn är mycket mer utvecklad än vår och det hjälper UV-lampan till med. UV-ljuset hjälper också fågeln att ta upp D-vitamin ur kosten, som i sin tur underlättar kalciumupptaget.

**Kan Turakos gå ute året runt?
**Turakos kan leva utomhus om dom har ett ställe att gå in i när det blir för kallt, så som en stuga etc. Viktigt är att ha lite bredare tjocklek på grenarna så dom kan värma sina fötter och ben när dom är ute.

**Häcka Turakos
**Att häcka fåglar och så också Turakos är ett väldigt stort ansvar och man bör tänka efter noga innan man sätter sitt par i häck då häckning inte alltid är en dans på rosor!! För att veta kön på dom kan man göra ett DNA test på fåglarna.

Det är inte bara att sätta samman en hona och hane och förvänta sig att det skall funka för även Turakos blir intresserade av vissa individer precis som vi och bildar par när ömsesidigt tycke uppstår. Det är viktigt att man granskar dom fåglar som ska få häcka noga. De får inte vara sjuka eller svaga, de måste ha goda egenskaper man vill föra vidare och de måste leva under hälsosamma förhållanden. Dom ska erbjudas en bra kost för att orka igenom en häckning och dom måste ha stort utrymme för att kunna häcka, stor voljär. Ett par per voljär är tipset.

Turakos är inte noga med var dom har sitt rede. De lägger gärna ägg i allt som liknar ett rede. Du kan använda gamla skrivbordslådor, fruktlådor, korgar etc. Placera boet högt åt dom då det är så dom gör i det vilda. Torra tunna kvistar och ren halm är bra som bomaterial. Lägg på halm under tiden så ungarna ligger bra så man slipper spretare. Honan lägger två ägg och både honan och hannen ruvar äggen. Äggen ruvas i 22 dagar, när ungarna kläcks föds ungarna med ögonen öppna, med fluffiga, svarta dun-fjädrar. Ungarna brukar lämna boet efter 5 veckor.

Aggression förekommer ofta och vanligtvis attackeras honan av hanen när hanen är redo att häcka och honan inte är det. Även par som har varit tillsammans i många år och fött upp ungar ihop utan problem, kan vända sig mot varandra. Här kommer tips om vad man kan göra om aggression uppstår hos fåglarna.

- Ta bort den aggressiva fågeln och låt den angripna fågeln återfå sitt förtroende i några veckor innan man sätter tillbaka angriparen

- Lägg till gömställen i voljären med mat och vatten i några av dem (där den angripna fågeln väljer att gömma sig mest). Till exempel kan kartongboxar placeras upp och ner på, på golvet med ett par hål i Turako storlek så fågeln kan hoppa in och ut för att kunna gömma sig. Avloppsrör kan läggas in på marken för att gömma sig i. Ett par matnings-stationer bakom brädor högt upp kan ge en jagad fågel någonstans att vila och kunna äta. Vanligtvis, när den fågel som blir jagad inte är i sikte, lämnas dom oftast ifred.

- Trimma flygfjädrarna på en vinge av den aggressiva fågeln för att bromsa den lite (men inte i kallt väder).

Bilderna är tagna av: Daniel Eriksson, Scott Golden, Lars Vad. 

Infon funnen på dessa sidor:

http://www.turacos.org/generalities.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Turacoverdin

https://www.beautyofbirds.com/turacos.html

http://www.turacos.org/faqs.html

http://www.aviannutritionresource.co.uk/species/species-detail.php?frmFamilyID=21&frmSubFamilyID=5&frmSpeciesID=2

http://www.belfastzoo.co.uk/animals/white-crested-turaco.aspx

https://en.wikipedia.org/wiki/Turaco

http://www.turacos.org/index.html

http://www.turacos.co.uk/articlefeeding.htm

https://www.turaco-hilton.co.uk/species-info

https://www.beautyofbirds.com/breedingturacos.html

https://dlaviaries.wordpress.com/species-info/turacos/

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: