Papegojor

Den vilda Ädelpapegojan/Eclectus parrot!

2019-09-24 21:29 #0 av: JohannaN

Ädelpapegojan är en väldigt färgstark, intelligent och mjuk fågel som ofta beskrivs som mild, lugn och omtänksam. Men hur lever dom i det vilda och visste ni att arten faktiskt “lurar” naturen? Här kan ni läsa mer om det hela.....................

Ädelpapegojan är en färgstark papegoja som härstammar från Australien, Nya Guinea och Salomon-öarna. I Australien är Eclectus Roratus Macgillivrayi begränsad till Queensland i McIlwraith-områdena i östra Cape York-halvön.

Dom finns huvudsakligen i dom inre och yttre delarna av låglandsregnskogar, men kan också hittas i regnskogar på högre höjder. De andra underarterna av Eclectus-papegoja som finns i Australien är E. r. Polychloros som finns på Torres Sundöar. Alla andra underarter av denna papegoja finns i Indonesien, Nya Guinea och flera öar i Stilla havet. Det vetenskapliga namnet för denna papegoja är Eclectus Roratus , men den kallas också Blue Bellied, Red Sided, Yellow Sided, Vosmaeri, Dusky eller Solomon Island Eclectus.

Deras längd är 35 cm, deras vikt ligger runt 450 gram och deras livslängd är runt 30 till 50 år.  Ädelpapegojor är dimorfa, vilket innefattar att det finns en distinkt skillnad i utseendet hos honor och hannar. Det är här som Ädelpapegojorna “lurar” naturen.

Förr trodde man att hannen var röd och honan var grön och det tog ett bra tag för forskare att inse att det är honan som är den färgstarka i sin röda fjäderprakt och hannen är den som är dovare i grönt. Forskare förstod tillslut att hannen flyger långa sträckor varje dag under häckperioden vilket gör att genom att smälta in i omgivningen är det lättare att slippa bli upptäckt av rovdjur.
Honan ruvar äggen och har då råd att vara mer färggrann. Honan använder också sin röda starka färg att signalera att detta träds håla är upptaget. Honsn försvarar sina bon med näbbar och klor mot rivaler av samma art och kakaduor. Dom är väldigt duktiga flygare.

Hannarna är främst smaragdgröna, med scharlakansröd på sidorna av buken som sträcker sig på sidorna av magen och under vingarna. Vingarnas övre del är smaragdgrön med ljust blått i vingens böjda del. Stjärten är smaragdgrön på ovansidan och bleknar till ljusblå längre ner på stjärten med en vit spetskant, på undersidan är stjärten gråsvart med en gul spetskant. Den undre näbben är svart och den övre näbben är orange på övre delen men blir gul längre ner på näbbspetsen. Ögonen är orange-röda med en grå ring runt ögonen.

Honorna har ett scharlakansrött huvud och nacke med en mörkröd stjärt och rygg. Vingarnas övre sida är mörkröd, halva insidan är mörkröd och halva är blå samt blå på utsidans kant. Under vingarna kan man se det halva blåa band som sitter på övre delen av undervingarna och som går som ett lila blått band som fortsätter på magen och runt baksidan av nacken. En lila-blå ring omger det gulsvarta ögonen. Den övre och nedre näbben är svart. Båda könen har en kort, fyrkantig stjärt.

Deras kost består av frukt så från bland annat Parinari träden och Nonda plommon, bär, nötter så som Pandanus palmens nötter, frön, blommor och nektar. Även en bönsort som heter moreton bay chestnut.

Ädelpapegojorna häckar från Juli till Februari i det vilda, Honorna lägger 2 ägg och ruvar på äggen, medans hannarna förser dom med mat. Ibland måste hanen flyga mer än 7 km för att skaffa mat. Inkubationstiden är 28 till 30 dagar där två ägg läggs och ungarna lämnar boet efter ca 78 dagar. Dom blir könsmogna vid 3 års ålder.

Bilderna är lånade av: Carol Kish Biunno Petscavage, Dean Jones, Phil Johnstone och Armin Brockner.

https://environment.des.qld.gov.au/wildlife/threatened-species/vulnerable/eclectus_parrot.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Eclectus_parrot

https://australianmuseum.net.au/learn/animals/birds/eclectus-parrot-eclectus-roratus/

https://www.theguardian.com/science/punctuated-equilibrium/2008/jul/22/evolution-enigmatic-eclectus-parrot

https://scienceblogs.com/grrlscientist/2008/07/22/evolution-of-the-enigmatic-ecl

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18689076

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2019-11-13 15:58 #1 av: MontEverest

Hur är ädelpapegojor i lägenhet? Höga skrik??

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.