2019-09-16 22:45 #0 av: JohannaN

Ädelpapegojan är en väldigt färgstark, intelligent och mjuk fågel som ofta beskrivs som mild, lugn och omtänksam. Den kräver en del omsorg av ägaren för att få må bra där kosten är en av dom, arten “lurar” också naturen. Här kan ni läsa mer om det hela.....................

Ädelpapegojan är en färgstark papegoja som härstammar från Australien, Nya Guinea och Salomon-öarna. I Australien är Eclectus Roratus Macgillivrayi begränsad till Queensland i Järn och McIlwraith-områdena i östra Cape York-halvön. Dom finns huvudsakligen i dom inre och yttre delarna av låglands-regnskogar, men kan också hittas i regnskogar på högre höjder. De andra underarterna av Eclectus-papegoja som finns i Australien är E. r. Polychloros som finns på Torres Sundöar. Alla andra underarter av denna papegoja finns i Indonesien, Nya Guinea och flera öar i Stilla havet.

Det vetenskapliga namnet för denna papegoja är Eclectus Roratus , men den kallas också Blue Bellied, Red Sided, Yellow Sided, Vosmaeri, Dusky eller Solomon Island Eclectus. Deras längd är 35 cm, deras vikt ligger runt 450 gram och deras livslängd är runt 30 till 50 år. Ädelpapegojor är dimorfa, vilket innefattar att det finns en distinkt skillnad i utseendet hos honor och hannar. Det är här som Ädelpapegojorna “lurar” naturen.

Förr trodde man att hannen var röd och honan var grön och det tog ett bra tag för forskare att inse att det är honan som är den färgstarka i sin röda fjäderprakt och hannen är den som är dovare i grönt. Forskare förstod tillslut att hannen flyger långa sträckor varje dag under häckperioden vilket gör att genom att smälta in i omgivningen är det lättare att slippa bli upptäckt av rovdjur. Honan ruvar äggen och har då råd att vara mer färggrann. Honan använder också sin röda starka färg att singalera att detta träds håla är upptaget. Honsn försvarar sina bon med näbbar och klor mot rivaler av samma art och kakaduor. Dom är väldigt duktiga flygare.

Hannarna är främst smaragdgröna, med scharlakansröd på sidorna av buken som sträcker sig på sidorna av magen och under vingarna. Vingarnas övre del är smaragdgrön med ljust blått i vingens böjda del. Stjärten är smaragdgrön på ovansidan och bleknar till ljusblå längre ner på stjärten med en vit spetskant, på undersidan är stjärten gråsvart med en gul spetskant. Den undre näbben är svart och den övre näbben är orange på övre delen men blir gul längre ner på näbbspetsen. Ögonen är orange-röda med en grå ring runt ögonen.

Honorna har ett scharlakansrött huvud och nacke med en mörkröd stjärt och rygg. Vingarnas övre sida är mörkröd, halva insidan är mörkröd och halva är blå samt blå på utsidans kant. Under vingarna kan man se det halva blåa band som sitter på övre delen av undervingarna och som går som ett lila blått band som fortsätter på magen och runt baksidan av nacken. En lila-blå ring omger det gulsvarta ögonen. Den övre och nedre näbben är svart. Båda könen har en kort, fyrkantig stjärt.

Deras kost består av frukt från bland annat Parinari träden och Nonda plommon, bär, nötter så som Pandanus palmens nötter, frön, blommor och nektar. Även en bönsort som heter moreton bay chestnut.

Ädelpapegojorna häckar från Juli till Februari i det vilda, Honorna lägger 2 ägg och ruvar på äggen, medans hannarna förser dom med mat. Ibland måste hanen flyga mer än 7 km för att skaffa mat. Inkubationstiden är 28 till 30 dagar där två ägg läggs och ungarna lämnar boet efter ca 78 dagar. Dom blir könsmogna vid 3 års ålder.

Ädelpapegojan som burfågel
Ädelpapegojor är intelligenta fåglar med vänliga personligheter. Deras läte, jämfört med Grå Jako, Ara eller Amazon, kan betraktas som tystare. Men när dessa fåglar är hotade eller rädda, kan dom skrika högljutt. Dom har hög intelligensnivå och har en charmig person-lighet. Dom lär sig också att tala lätt.
De älskar att interagera med människor och är väldigt sociala. Dessa fåglar är mycket kän-sliga och om de känner sig försummade kan de utveckla stress med plockad fjäderdräkt som följd. Dessa fåglar behöver mycket uppmärksamhet och man bör inte köpa dessa fåglar om man inte kan spendera tid med dom.

Kosten för Ädelpapegojor
Maten är A och O i ett fågelägande och det samma gäller för Ädelpapegojorna. Ädelpapegojan kräver en diet som är hög i Betakaroten och vegetabiliskt protein, och den behöver också ha en fettsnål kost. Det jag har läst är att fett för den vuxna Ädelpapegojan bör bestå av 6% fett i kosten och dom yngre fåglarna som är mer aktiva och förbränner mer fett kan behöva 12% fett i sin diet, vilket kan vara bra att veta om.
Denna art ska ha 80% frukter samt grönsaker i sin diet för att må bra. Ädelpapegojorna får ofta och lätt brist på Vitamin A just för att dom inte får en bra kost. Chops funkar väldigt bra för denna art och där det är viktigt att man erbjuder en kost som innehåller mycket A-Vitaminrik kost.

Det kan man finna i mörka bladgrönsaker och färgglada frukter och grönsaker så som aprikoser, nätmeloner, papaya, mango, morötter, röd paprika, pumpor och sötpotatis är bra frukt och grönt som har mycket Vitamin A i sig, detta ska erbjudas med andra örter, bär, ätbara blommor, grönsaker, groddar, blötlagda frön, kokta livsmedel så som bönor, quinoa, sötpotatis etc. Denna art klarar av mat som är rik på fiber då deras matsmältningskanal är längre än andra arter.

Ska man ge pellets sägs det att det inte får uppnå mer än 20 till 30% av deras diet och där man ska undvika pellets med konserveringsmedel och matfärgämnen, eftersom Ädel-papegojor ofta är känsliga för dessa. Vissa Ädelpapegojägare i utlandet väljer att inte mata med pellets. Ädelpapegojor behöver inte pelleterad mat, men vissa ägare tycker att det är ett bra tillskott till en mestadels produktbaserad diet. Man ska också undvik "mänskliga" livsmedel med konstgjorda smakämnen, färgämnen och konserveringsmedel.

Det är viktigt att inte låta maten stå för länge så de blir dåligt och gör fåglarna sjuka. Två gånger om dagen chops samt ett mellanmål är vad dom i utlandet utfodrar och där det också bör vara fasta tider så fåglarna får rutiner. Glöm inte göra fodersök för fåglarna då denna art behöver mycket stimulans så ju mer dom få jobba för maten ju mer stimulans får hjärnan.

Här är en artikel om hur man gör chops och gör ni chops glöm inte att också gå efter att anpassa till hur Ädelpapegojor behöver äta men lägg till variation:
https://burfaglar.ifokus.se/articles/5a37bf0ece12c42e84003bc1-chops-till-vara-burfaglar-vad-ar-det

här finns en lista på säker och giftfri mat burfåglar kan äta:
https://burfaglar.ifokus.se/articles/52191c24ce12c462c200017f-lista-pa-atbar-och-giftfri-mat-faglarna-kan-ata

Låta sina Ädelpapegojor bada
alla fågelarter bör ha tillgång till ett vattenbad eller bli sprayade med en vattenspruta någon gång i veckan för att kunna hålla sin fjäderdräkt i trim så också Ädelpapegojan, dom älskar att bada. Det är precis som du och jag och i det vilda så regnar det eller så söker fåglarna upp ett ställe för att kunna bada. Sprayflaskor kan man köpa i affärer eller i shoppar.
Tre eller fyra korta sprayningar ovanför fågeln bör vara tillräckligt för att vatten dimman skall sjunka in i fjäderdräkten lättast är att spraya dom när dom är i sin bur. Vid sprayning eller bad, se till att du använder ljummet vatten.
Glöm inte att dom också behöver en luftfuktare, för om luften är för torr torkar huden, fjädrar, leder, ben, brosk och andningsorgan ut och kan ge upphov till olika sorters problem och exotiska fåglar kräver i regel mer fukt än vad vi människor gör. 60 till 65 procents fuktighet är vad dom flesta brukar gå efter.

Motion är superviktigt för fåglarna
Fåglar är gjord för rörelse och inte för ett stillasittande liv i en trång liten bur! Fåglar behöver röra på sig för att behålla sin hälsa och prestationsförmåga. Fåglarna har samma arvsmassa i dag som då, dom är vilda i sinnet och precis som sina vilda släktingar är dom flesta fåglar nomader i det vilda och flyger långa sträckor varje dag för att finna föda, vatten och bra häckningsplaster. Hälsovinsterna är stora om fåglarna får regelbundet flyga och hålla igång jämfört med om dom är mest stillasittande.
Dom blir gladare, kan lättare hantera stress och hålla vikten. Dessutom blir dom piggare. Starka muskler stöder och skyddar lederna, dessutom förbättras rörligheten och balansen. Det är viktigt att man sysselsätter sina fåglar med olika leksaker, grenar att gnaga på och att dom får flyga fritt så mycket som möjligt och att man har stora burar.
Fåglar som inte rör på sig kan utveckla både fetma och tumörer. Tumörer älskar fett och dålig motion kan då öka på fettansamlingarna hos fågeln som då lättare blir tumörer. Friflygning i ett rum eller huset/lägenheten är något som är mycket viktigt för fåglarna.
När dina fåglar är ute och friflyger i rummet är det viktigt att tänka på fåglarnas säkerhet och att fågelsäkra rummet är ett måste då en näbb kan orsaka mycket skada både på inredning, sladdar mm. och sig själv. Det finns också olika andra saker vi har i hemmet som är skadligt som man bör ha uppsikt över när ens ädelpapegojorna är ute och flyger. Något som är viktigt är att tänka på att inte ha öppna fönster eller dörrar. Ett tips är att man kan ha nätdörrar och nätfönster. då slipper man en förrymd fågel.

Buren
Att införskaffa en en rejäl bur åt sina fåglar är något som är lag på, måtten för en Ädelpapegoj bur där måtten är för dom minsta måtten är 160 cm lång, 100 cm hög och 90 till 100 cm bred gärna mer och ju större bur desto bättre för fågeln när du inte är hemma.
Dom måste få chansen att kunna sträcka ut sina vingar även i buren och att måtten finns är för att någon gång måste vi människor iväg någonstans och då måste vi stänga in våra fåglar och då skall dom få ha möjlighet att kunna flyga runt även i buren. Voljär är något som verkligen rekommenderas att ha till dom med stora mått.

Grenar
Grenar är naturens klo och näbbtrimmare, grenar från naturen stimulerar fötterna, inget slår äkta härliga naturgrenar. svarvade pinnar och plastpinnar är superdåligt för Ädel-papegojorna fötter och föreslås att inte ha i buren alls! även sandpappersrören som säljs i affärer borde inte få säljas då dom inte gör någon nytta alls enbart onytta och kan ge sår på fåglarnas fötter.

Giftfria Trädsorter samt knopp och blom!
Al, Asp, Bok, Björk, Ek, Gran, Hassel, Lönn, Ormhassel, Päronträd, Rönn, Syren-grenar (enbart grenarna inte blommorna/bladen), Tall (grenar av Tall sköljes noga så kådan försvinner) Vinbärsgrenar, Vidé och Äppelträd.

Giftiga trädsorter!!
Barrträd bör undvikas pga kådan (eller torkas först), Idegran, Getapel (rhamnus cathartica), Gullregn (laburnum), Hästkastanj (aescullus hippocastanum).

Leksaker av olika slag är väldigt viktigt för Ädelpapegojorna
Dessa lekfulla papegojor måste ges massor av leksaker och aktivering för både det mentala och det fysiska. Därför är det viktigt att sätta in leksaker av alla det olika slag både köpta och egengjorda låt fantasin flöda. Tänk på att ta bort snören eller fransar som hänger löst på leksaker, klipp bort dom då fåglarna kan fastna där i och bli strypt eller skada sig. Även olika sorters gungor i buren så dom kan välja att sitta där dom själva vill så som tyggungor, trägungor av alla de olika slag men också så klart grenar i olika storlekar gärna på högre höjd då det är så dom lever och äter i det vilda.

Uvb-ljus väldigt viktigt för inomhuslevande fåglar
Att ha en lampa med UV-ljus för fåglar som inte vistas regelbundet i ute voljär är att rekommendera. Man kan införskaffa en uv-lampa som avger uvB eller en som avger både uvA och uvB strålning. Fågelns belysning skall helst följa ljustiden utomhus.
Detta hjälper fågeln att ställa in sin inre klocka, reglera sitt endokrina system (endokrina körtlar är samlingsnamnet för de körtlar som bildar, ibland också lagrar och avger hormoner direkt till blodet), matsmältning, att få en fin fjäderdräkt och för att hålla sig frisk och sund. Fågelns färger förstärks och framträder ljuset.
Ljuset utlöser också häcknings- ruggnings- och flyttbeteendet. Det viktiga vitamin D3 som fåglar annars tillgodogör sig från solstrålar får dom genom en uv-lampa. Fågeln är väldigt beroende av sin syn och deras färgsyn är mycket mer utvecklad än vår och det hjälper UV-lampan till med. UV-ljuset hjälper också fågeln att ta upp D-vitamin ur kosten, som i sin tur underlättar kalciumupptaget.

Häcka Ädelpapegojor
Att häcka fåglar och så också Ädelpapegojor är ett väldigt stort ansvar och man bör tänka efter noga innan man sätter sitt par i häck då häckning inte alltid är en dans på rosor!! Ädelpapegojor når sexuell mognad vid två 3 års ålder. Hannar och honor är lätta att se kön på där honorna är röda och hannarna är gröna.

Det är inte bara att sätta samman en hona och hane och förvänta sig att det skall funka för även Ädelpapegojor blir intresserade av vissa individer precis som vi och bildar par när ömsesidigt tycke uppstår. Det är viktigt att man granskar dom fåglar som ska få häcka noga. De får inte vara sjuka eller svaga, de måste ha goda egenskaper man vill föra vidare och de måste leva under hälsosamma förhållanden. Dom ska erbjudas en bra kost för att orka igenom en häckning och dom måste ha stort utrymme för att kunna häcka, gärna stor voljär.

Honan lägger två vita ägg och ruvar äggen själv. Hannens uppgift är att skaffa mat. Hon ruva på äggen i 28 till 30 dagar. Ungarna brukar lämna holken efter 78 dagar.

Sjukdomar som är vanliga hos Ädelpapegojor

Fjäderplockning
Fjäderplockning är ett vanligt problem hos Ädelpapegojor och ett problem som bör åtgärdas snabbt. En fågel som plockar sig för länge kan göra det till en vana och fortsätta plocka sin fjäderdräkt även efter att problemet har behandlats, det blir som ett beroende. Det kan bero på näringsbrister, stress, tristess, stora förändringar i de dagliga rutinerna, för mycket oljud i omgivningen.
För att undvika fjäderplockning ge en näringsrik och varierad kost, om du inte dagligen kan umgås med fågeln skaffa två så dom har varandra och inte behöver sitta själv, samt håll samma tider för när du ger fågeln mat och komma ut ur buren etc. För att undvika tristess se till att ge komplicerade fodersök och leksaker som den kan greja och leka med. Glöm inte av att fjäderplockning kan bero på sjukdomar så kolla upp hos fågelkunnig veterinär så att fågeln inte är sjuk.

Leversjukdom
Leversjukdom har att göra med en väldigt dålig och fel kost. Ett symptom på leverproblem kan vara onormal förändring i fjäderfärgen. Till exempel kan fjädrar som ska vara gröna bli röda, eller röda fjädrar blir orange eller gul, samt matta och tråkiga. Ge en näringsriktig kost så slipper man detta problemet.

Toe och vingtappning
Detta är ett tillstånd där fågelns tår drar ihop sig och släpper och vingarna slår emot sidan. Det kan förekomma ihop eller ensam. Det kan bero på att fågeln har svalt ett föremål så som snöre eller någon leksaks del etc.
Det kan också bero på fågelgodis, fröblandningar och även pasta. Men även pellets då många av dessa innehåller kemikalier, såsom konstgjord färgämnen smakämnen, konserverings-medel etc. och då Ädelpapegojor helst inte ska matas med pellets är tipset att inte ge. Tänk också på att för mycket kalcium eller andra näringsämnen i kosten kan också orsaka tappning, så se till att kosten är varierad, undvik vitamintillsatser etc. och ta reda på i vilka livsmedel som innehåller bra med kalcium istället för att lägga till för mycket kalcium bredvid. Film på hur toe and vingtapping kan se ut: https://www.youtube.com/watch?v=9dJlvgF_sD0

Bilderna är lånade från JoAnn Okey, Mari-Chris Rèmy-Lemoine, Shantel Telly Zrinski.

Infon funnen på dessa sidor

https://lafeber.com/pet-birds/species/solomon-islands-eclectus/

https://birdeden.com/eclectus-parrots-as-pets

https://environment.des.qld.gov.au/wildlife/threatened-species/vulnerable/eclectus_parrot.html

https://www.wikihow.com/Feed-an-Eclectus

https://www.birdhealth.com.au/eclectus

https://www.beautyofbirds.com/eclectusdiseases.html

https://www.beautyofbirds.com/eclectus.htm