2019-08-30 11:38 #0 av: JohannaN

Loriparakiten är en mycket vacker och färgstark fågel som vi alla känner till att vara väldigt spexiga och busiga. Men hur lever dom i det vilda? Här tas upp mer om det hela............

Loriparakiten är en otroligt vaken, busig och spexig fågel som är som en liten clown. I det vilda finns det hela 53 olika arter och dom är en separat underfamilj Loriinae där dom skiljer sig från Psittacinae familjen och där dessa arter befinner sig i mitten av olika andra papegoj-grupper enligt studier.

Dom är nära släkt med undulater och fikonpapegojor. Det finns två undergrupper av loris men sägs också finnas en tredje grupp. Dom lever i större delarna av Australien men finns också i Sydostasien, Polynesien, Papua Nya Guinea och Timor Leste.

I det vilda äter loris nektar och pollen men också frukter, bär, blommor och knoppar, även en del insekter samt lite frön finns med i dieten. Denna art har en speciell borste på tungan så kallade papiller just för kunna äta nektar och mjuka frukter Dom äter på blommorna av cirka 5000 arter av växter och där tungan hjälper dom att samla nektar och pollen. Dom äter också något som heter Lerps som är en form av kristalliserad honungsdagg som producerats av larver som ett skyddande skydd.

Fruktodlare anser dom som skadedjur då dom rör sig i stora flockar och försöker få tag i färsk frukt. Dom besöker också de människor som erbjuder lori-vänligt godis såsom butiksköpt nektar, solrosfrön och frukter så som äpplen, druvor och päron, dom äter också av sorghum om dom får chansen.

Häckningen sker i juni till januari. Vid häckning ruvar honan äggen själv men hanen kan ibland sitta hos henne som ett sällskap. Hanen förser med mat. Honan lägger två vita ägg men där gulhuvad loris lägger 3 ägg och där mysklorikiten lägger 4 ägg. Honan ruva på äggen runt 22 till 26 dygn. Ungarna brukar lämna boet efter 45 till 65 dygn då är dom 8 veckor och dom brukar bli självständiga när ytterligare 15-20 dygn till har gått.

Bilderna tagna av duktiga fotografer som är fågelskådare och där dom älskar sina vilda gojor i Australien: Maurice Ashton, Taelum Warren,  Nikki Redman, Jeanie Nash, Jan Robinson, Kim Dunstan, Tracey White, Kevin Bartram, Gene Ignacio och Peter Rowland.

Infon funnen på dessa sidor

https://en.wikipedia.org/wiki/Loriini?fbclid=IwAR1ezopPKlwLbPG95GA90xB8YnouNueaI1l3Hw-OD1_JXPXVwSlNh7_pAto

https://www.beautyofbirds.com/lories.htm

https://animals.sandiegozoo.org/animals/lory-and-lorikeet

https://www.environment.nsw.gov.au/topics/animals-and-plants/native-animals/native-animal-facts/parrots/the-danger-of-feeding-lorikeets

https://dpipwe.tas.gov.au/invasive-species/invasive-animals/invasive-birds/rainbow-lorikeet?fbclid=IwAR2Mht_ERZO0ywvekBA-aabhk30tTPbH73mnqg53X4EnmEAwDXeI5Yritas