Annons:
Etiketterpapegojorartikel
Läst 2717 ggr
JohannaN
2019-06-10 23:04

Loriparakiten och deras särskillda kostbehov!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 13
Förhandsgranskning av bild 2 av 13
Förhandsgranskning av bild 3 av 13
Förhandsgranskning av bild 4 av 13
Förhandsgranskning av bild 5 av 13
Förhandsgranskning av bild 6 av 13
Förhandsgranskning av bild 7 av 13
Förhandsgranskning av bild 8 av 13
Förhandsgranskning av bild 9 av 13
Förhandsgranskning av bild 10 av 13
Förhandsgranskning av bild 11 av 13
Förhandsgranskning av bild 12 av 13
Förhandsgranskning av bild 13 av 13

Loriparakiten är en väldigt glad och spexig fågel. Lorin är också en väldigt busig och vaken fågel med en otrolig färgprakt. Lories, som på engelska heter lorikeets eller lory, är en utstående grupp bland papegojor och varför? Här tas upp mer om det hela................

Loriparakiten en otroligt vaken, busig och spexig fågel som är som en liten clown. I det vilda finns det hela 53 olika arter och dom är en separat underfamilj Loriinae där dom skiljer sig från Psittacinae familjen och där dessa arter befinner sig i mitten av olika andra papegojgrupper enligt studier.
Läste också att dom är nära släkt med undulater och fikonpapegojor. Det finns två under-grupper av loris men sägs också finnas en tredje grupp. Dom lever i större delarna av Australien men finns också i Sydostasien, Polynesien, Papua Nya Guinea och Timor Leste.

I det vilda äter loris nektar och pollen men också frukter, bär, blommor och knoppar, även en del insekter samt lite frön finns med i dieten. Denna art har en speciell borste på tungan så kallade papiller just för kunna äta nektar och mjuka frukter. 

Dom äter på blommorna av cirka 5000 arter av växter och där tungan hjälper dom att samla nektar och pollen. Fruktodlare anser dom som skadedjur då dom rör sig i stora flockar och försöker få tag i färsk frukt. Dom besöker också de människor erbjuder lori-vänligt godis såsom butiksköpt nektar, solrosfrön och frukter så som äpplen, druvor och päron.

Vikten varierar beroende på art 90 till 225 g. Deras längd beroende på art ligger på mellan 25 till 31 cm. Ålder är också beroende på art mellan 18 till 40 år.

**Loriparakiten som burfågel
**Dessa arter och då den art som är vanligast som sällskapsfågel i Sverige är regnbågslorin som har oerhört vacker fjäderskrud. Det finns ingen tydlig skillnad på könen och vill man få reda på könet kan man skicka DNa-test där man drar ur en fjäder och skickar in på analys. Regnbågs-parakitens färg är som namnet tyder en fjäderskrud med regnbågens färger och går i grönt, gult, orange, blått och lite svarta kanter på fjädrarna.

Denna art är lekfull, älskar att dansa, spexa, busa och dom ger ägaren så mycket roliga minnen. De har ett ganska rörigt ätande och deras avföring är vattning pågrund av kosten och behöver en ägare som är flitig med sin städning och villiga att spendera tid till att torka upp bajs och skvätt mat.
Toaletträning är något som görs hos fågelägare och något som man med tålamod och träning kan lära dom. Arten kan lära sig tala. Viktigt att tänka på är att dom är flockdjur så två är tipset att införskaffa där man kan införskaffa en först för att tamträna och sedan skaffa en till.

**Kosten för loris
**Deras föda är väldigt specifik och där dom först och främst ska äta en kost rik på pollen och nektar. Proteinet i en lorikost ska inte vara högre än 15% alltså minimal. Arten är mycket mottaglig för gikt, njur och leverproblem och just varför proteinet ska vara lågt.
Man ska undvika att ge dom baljväxter som är full av protein och om dom får frön i kosten någon gång då och då som en berikning ska dessa vara låga i protein. Viktigt att veta är att kosten man ger loris ska också vara mycket låg i järn då dom lätt kan få järnupplagrings sjukdomen vilket namnet säger att järn lagras i kroppen och dom kan inte föra ut dessa.

Dom ska ges flytande nektar dagligen antingen köpt eller hemgjord som måste bytas ut flera gånger om dagen, vid varmt väder oftare då dom annars kan dom bli sjuka av att maten blir dålig. En annan vanlig orsak som gör dom sjuka är att fåglarna får en dålig, obalanserad och ensidig kost som inte uppfyller de särskilda näringsbehov som behövs för god hälsa.

Lories älskar honung, pollen och frukter. Tänk på att den frukt som dom äter i det vilda har ett högre protein och fiber i sig än dom som man finner i livsmedelsaffärerna. Den höga fiberhalten saktar ner transporten av mat som rör sig genom tarmarna. För att hjälpa dom med detta är det viktigt att ge grönsaker och groddar, även pollen.
Goda och nyttiga frukter för dom är äpplen, papaya, mango, druvor, cantaloupe melon, ananas, fikon, citrusfrukt och kiwi. Dom kan också äta sandpäron om man kan få tag i det som också heter nashi frukt.
Tänk på variation i kosten och utöver nektar och frukt skall också grönsaker och bär erbjudas. Majs tycks vara en favorit i många hem och hos uppfödare, men skall då ges okokt och i lagom giv. Nyttiga grönsaker med bra vitamin A i är Morötter, Pumpa och Sötpotatis. Något som också kan erbjudas är grönsaksjuicer och då gärna egengjorda så även vad gäller frukt och bär juicer även här är det bra med variation.
Även frön kan erbjudas då och då men är inte något sm ska vara förstavalet hos fåglarna utan enbart som en liten komplementberikning i fodret. Egengjorda bröd med godsaker i kan ges och då också med en klick honung eller hemmagjord sylt på. Det finns även en mängd ätbara blommor i Sverige sm kan erbjudas för att efterlikna deras sätt att äta i det vilda finns här på denna sidan: https://burfaglar.ifokus.se/articles/57e1948e8e0e740e67005b5b-atbara-blommor-for-vara-burfaglar

Nummer ett i lorins kost är nektar och det finns en hel rad olika färdiga nektarblandningar ute på marknaden men mitt tips är att göra egen nektar. Här nedan finns några recept som kan ge inspiration till att göra egna och genom att göra egna så vet man vad som är i.
Tänk på att genom att variera mellan olika frukter, grönsaker och bär får man olika näringsämnen som dom behöver i sina kroppar, precis som allt annat liv på jorden behöver.
Tänk också på att dessa nektar blandningar har en tendens att jäsa och där bakterier kan frodas så det är viktigt att byta ofta, när det är varmt är det ännu viktigare. Dessa arter är också väldigt stökiga när dom äter och avföringen är vattning.

**För ingredienser till både recepten och vad som är säkert att ge finns i denna listan:
**https://burfaglar.ifokus.se/articles/52191c24ce12c462c200017f-lista-pa-atbar-och-giftfri-mat-faglarna-kan-ata

Torrblandnings-mix tips för lories
2 koppar rismjöl
2 koppar kex (gärna egengjorda)
1 kopp glukos
1 tsk vitaminer (tips nekton multivitaminer)
1 matsked av kelppulver
1 matsked öljäst eller näringsjäst
halv kopp pollenpulver så som mortlad bipollen.
Det ska blandas och förvaras i en lufttät behållare. Viktigt att ge färskt dricksvatten när denna blandning ges.

Recept på blötmix till loris
2 äpplen (ett grönt äpple och ett rött äpple)
2 päron eller nashi päron om det går att få tag i.
1 kiwifrukt, persimmon frukt, flera druvor mm.
(I princip kan alla sorters frukter användas).
2 matskedar honung
2 Weetbix kakor
1 tsk av kelppulver
1 tsk öljäst (pastöriserad) eller näringsjäst
1 tsk bipollen mortlad.

Placeras i en blender samt häll i 1,5 liter kokande vatten. Mixa tills den blir fint rinnande och tillsätt sedan kallt vatten så att det kokta vattnet och kalla vattnet tillsammas blir 2 liter vatten. Klar att serveras kall på varma sommardagar och varm på kalla vinterdagar. Byt ofta.

Ett recept till inte alls så avancerad
Till 1 liter vatten behövs:
3/4 dl flytande honung
3/4 dl fruktsocker
90-100 ml fruktpuré typ barnmat
30 ml majsvälling
1 cm sockerkaka avlång form
Blanda allt och kör med mixerstav. Häll upp nektarn i 50 cl drickflaskor, skruva inte åt korken för hårt och kan sedan frysas in.

Giftig mat är: ALKOHOL, AVOKADO, CHOKLAD (drickbar och ätbart), LAKRITS, KAFFE, LÖK, OKOKT POTATIS, RABARBER, SALT ( i större mängd), SÖTMANDEL, TE, TOMATPLANTAN (självaste tomaten kan man ge)!

**Låta sina fåglar bada
**alla fågelarter bör ha tillgång till ett vattenbad eller bli sprayade med en vatten-spruta någon gång i veckan för att kunna hålla sin fjäderdräkt i trim så också loris, dom älskar att bada. Det är precis som du och jag och i det vilda så regnar det eller så söker fåglarna upp ett ställe för att kunna bada. Sprayflaskor kan man köpa i affärer eller i shoppar.
Tre eller fyra korta sprayningar ovanför fågeln bör vara tillräckligt för att vatten dimman skall sjunka in i fjäderdräkten lättast är att spraya dom när dom är i sin bur. Vid sprayning eller bad, se till att du använder ljummet vatten.

**Motion är superviktigt för fåglarna
**Fåglar är gjord för rörelse och inte för ett stillasittande liv i en trång liten bur! Fåglar behöver röra på sig för att behålla sin hälsa och prestationsförmåga. Fåglarna har samma arvsmassa i dag som då, dom är vilda i sinnet och precis som sina vilda släktingar är dom flesta fåglar nomader i det vilda och flyger långa sträckor varje dag för att finna föda, vatten och bra häckningsplaster. Hälso-vinsterna är stora om fåglarna får regelbundet flyga och hålla igång jämfört med om dom är mest stillasittande.
Dom blir gladare, kan lättare hantera stress och hålla vikten. Dessutom blir dom piggare. Starka muskler stöder och skyddar lederna, dessutom förbättras rörlig-heten och balansen. Det är viktigt att man sysselsätter sina fåglar med olika leksaker, grenar att gnaga på och att dom får flyga fritt så mycket som möjligt och att man har stora burar.
Inte att förglömma att då undulater är känsliga för fett då de är inavlade och de gör att de har en genetisk benägenhet för tumörer. Tumörer älskar fett och undulater som lätt blir överviktiga av olika orsaker har lättare att få tumörer. Dålig motion kan då öka på fettansamlingarna hos fågeln som då lättare blir tumörer. Friflygning i ett rum eller huset/lägenheten är något som är mycket viktigt för fåglarna. När dina fåglar är ute och friflyger i rummet är det viktigt att tänka på fåglarnas säkerhet och att fågelsäkra rummet är ett måste då en undulatnäbb kan orsaka mycket skada både på inredning, sladdar mm. och sig själv.
Det finns också olika andra saker vi har i hemmet som är skadligt som man bör ha uppsikt över när ens undulater är ute och flyger. när man tar ut sin fågel för första gången måste man ha persienner nere och fördragna eller postit lappar så dom inte flyger in i fönsterrutorna, efter en någon vecka kan man vrida persiennerna. Något mer som är viktigt är att tänka på att inte ha öppna fönster eller dörrar. ett tips är att man kan ha nätdörrar och nätfönster. då slipper man en förrymd fågel.

Buren
Att införskaffa en en rejäl bur åt sina fåglar är något som är lag på, måtten för en lori bur där måtten är för dom minsta måtten är 120 cm lång, 60 cm hög och 60 cm bred gärna mer och ju större bur desto bättre för fågeln när du inte är hemma..
Dom måste få chansen att kunna sträcka ut sina vingar även i buren och att måtten finns är för att någon gång måste vi människor iväg någonstans och då måste vi stänga in våra fåglar och då skall dom få ha möjlighet att kunna flyga runt även i buren. Voljär är något som verkligen rekommenderas att ha till dom med stora mått.

Grenar
Grenar är naturens klo och näbbtrimmare, grenar från naturen stimulerar fötterna, inget slår äkta härliga naturgrenar. svarvade pinnar och plastpinnar är superdåligt för loris fötter och föreslås att inte ha i buren alls! även sandpappersrören som säljs i affärer borde inte få säljas då dom inte gör någon nytta alls enbart onytta och kan ge sår på fåglarnas fötter.

**Giftfria Trädsorter samt knopp och blomm!
**Al, Asp, Bok, Björk, Ek, Gran, Hassel, Lönn, Ormhassel, Päronträd, Rönn, Syren-grenar (enbart grenarna inte blommorna/bladen), Tall (grenar av Tall sköljes noga så kådan försvinner) Vinbärsgrenar, Vidé och Äppelträd.

**Giftiga trädsorter!!
**Barrträd bör undvikas pga kådan (eller skrubbas noga), Idegran, Getapel (rhamnus cathartica), Gullregn (laburnum), Hästkastanj (aescullus hippocastanum).

**Leksaker av olika slag är vädligt viktigt för Loris
**Loris är vädligt spexiga och busigt fåglar^^ därför är det viktigt att sätta in leksaker av alla det olika slag både köpta och egengjorda. Även bollar etc. låt fantasin flöda. Tänk på att spegelgungor inte är en lämplig leksak för fåglar.
Fågeln kan bli så upp i att mata sin fågelkompis i spegeln att den inte gör annat, dom kan också få psykiska störningar av att sitta och uppvakta något som inte finns och de kan få krävinflammation av att stöta upp mat dagarna i ända.
Inte heller snören eller fransar som hänger löst eller på leksaker, klipp bort dom då fåglarna kan fastna där i och bli strypt. Även olika sorters gungor i buren så dom kan välja att sitta där dom själva vill så som tyggungor, trägungor av alla de olika slag men också så klart grenar i olika storlekar.

**Uvb-ljus väldigt viktigt för inomhuslevande fåglar
**Att ha en lampa med UV-ljus för fåglar som inte vistas regelbundet i ute voljär är att rekommendera. Man kan införskaffa en uv-lampa som avger uvB eller en som avger både uvA och uvB strålning. Fågelns belysning skall helst följa ljustiden utomhus.
Detta hjälper fågeln att ställa in sin inre klocka, reglera sitt endokrina system (endokrina körtlar är samlingsnamnet för de körtlar som bildar, ibland också lagrar och avger hormoner direkt till blodet), matsmältning, att få en fin fjäderdräkt och för att hålla sig frisk och sund. Fågelns färger förstärks och framträder ljuset.
Ljuset utlöser också häcknings- ruggnings- och flyttbeteendet. Det viktiga vitamin D3 som fåglar annars tillgodogör sig från solstrålar får dom genom en uv-lampa. Fågeln är väldigt beroende av sin syn och deras färgsyn är mycket mer utvecklad än vår och det hjälper UV-lampan till med. UV-ljuset hjälper också fågeln att ta upp D-vitamin ur kosten, som i sin tur underlättar kalciumupptaget.

**Häcka Loris
**Att häcka fåglar och så också Loris är ett väldigt stort ansvar och man bör tänka efter noga innan man sätter sitt par i häck då häckning inte alltid är en dans på rosor!! Loris når sexuell mognad vid två års ålder. Hannar och honor har identisk färg och teckning, och det enda sättet att få reda på fåglarnas kön måste man göra ett DNA-test. Detta görs vanligen genom att ta ett blodprov hos fågelkunnig veterinär eller genom att rycka loss en fjäder som skickas in för analys.
Det är inte bara att sätta samman en hona och hane och förvänta sig att det skall funka för även Loris blir intresserade av vissa individer precis som vi och bildar par när ömsesidigt tycke uppstår. Det är viktigt att man granskar dom fåglar som ska få häcka noga. De får inte vara sjuka eller svaga, de måste ha goda egenskaper man vill föra vidare och de måste leva under hälsosamma förhållanden. Dom ska erbjudas en bra kost för att orka igenom en häckning och dom måste ha stort utrymme för att kunna häcka, gärna voljär.
Honan ruvar äggen själv även fall det kan hända att hanen sover i holken med henne. Honan ruva på äggen runt 22 till 26 dygn. Ungarna brukar lämna holken efter 45 till 65 dygn då är dom 8 veckor och dom brukar bli självständiga när ytterligare 15-20 dygn till har gått.

Sjukdommar som är vanliga hos Loris:

**Aspergillus svamp
**Aspergillus är en svampsjukdom som orsakas av aspergillus mögelsvampar och anses vara en av, om inte den vanligaste, orsakerna till luftvägssjukdomar i sällskapsfåglar. Aspergillus är en mögelsvamp som kan växa och skapa problem i fågelkroppen. Denna svamp finns allmänt i våran och fåglarnas miljö så som matjord, komposter, husdammar, livsmedel etc. Svampen trivs i varma, fuktiga och mörka miljöer och kan drabba många fågelarter men också däggdjur och människor. Aspergillus kan yttra sig lokalt eller allmänt och sjukdomsförloppet kan vara akut eller kroniskt.
Det börjar med att sprorerna kommer in va andningsorganen där vita knutor visas och slutligen tränger igenom vävnaden och ett stort antal sporer kommer in i blodomloppet. Sporerna färdas sedan i hela kroppen på fågeln och kan då infektera flera organ inklusive njurar, hud, muskler, mag-tarmkanalen, lever, ögon och hjärna. Den akuta formen drabbar oftast unga fåglar och leder många gånger till hastiga dödsfall.

När det kommer till symptom på den akuta formen inkluderar det andnöd, kraftig trötthet, upphörd aptit, cyanos (en blåaktig färgning av slemhinnor och / eller hud) samt ökat vattenintag och vätskerik avföring.
** Den kroniska formen** är mycket vanligare och tyvärr mycket mer dödlig på grund av dess lömska natur. Den kroniska formen har ett smygande händelseförlopp med dämpat beteende, försämrad aptit och avmagring, svullen i ansiktet, den kan ha svårt att röra sig, ha svårt för att andas (andningsbesvär brukar inte upptäckas förrän sent i sjukdomsförloppet).

Den lokala formen är granulombildning (ansamlingar av svampen) i näsborrar, bihålor, luftstrupe och struphuvud. När granulom bildas i näsborrarna och bihålorna ses de som svullnad i ansiktet och uttöjda näsborrar.

Om lever angripits ses en grön missfärgning på urarterna och veterinären kan känna en förstorad lever. Ospecifika symptom kan inkludera minskad aptit som leder till viktnedgång och muskelförtvining. Om njurar angrips kan man se symptom av ökat drickande, vätskerik avföring och gikt. man kan också se sådant som uppstötningar, onormal avföring eller diarré, överdriven urinering, depression och apati.

Det är vanligt med sekundära bakterieinfektioner och då kan det rinna från näsborrar eller ögon samt fågeln kan må allmänt dåligt och kan orsaka förändrad röst och även pipljud kan förekomma. Om någon del av det centrala nervsystemet har blivit involverade, kan fågeln ha darrningar, en ojämn eller ostadig gång, anfall eller förlamning. Alla sällskapsfåglar kan utveckla sjukdomen, men de mest drabbade arter är grå jakos, Amazon och pionus papegojor. på undulater ser man sällan svamp i mun och svalj.

Bakterieinfektioner

Det finns flera typer av bakterier som påverkar fåglar, men de vanligaste är E. coli, Citrobacter, Streptokocker och Stafylokocker. Dessa bakterier är vanligtvis förknippade med vatten, sand, grit, frö, gammal mat, fuktiga områden, dammiga fläckar och våta burar. Bakteriella infektioner uppträder också hos fåglar som har en dålig nivå av naturligt motstånd eller ett skadat immunförsvar. Bakterie infektioner är potentiellt livshotande när de lämnas obevakad.
Hos Loris handlar det allt som oftast om kosten där nektar och frukt blivit dålig och där bakterier lätt kan gro. Symptom: Avföringen blir grön eller vattnig, eftersom bakterierna kan irritera tarmen och skada njurarna och levern.

Gikt
Njurarna är vitala, livsuppehållande organ, och njursvikt utgör en potentiell och allvarlig risk för en fågels välbefinnande. Njursvikt och andra njursjukdomar kan beror på lite olika saker så som virus, bakterier, svamp, gifter, cancer, näringsbrist så som A-vitaminbrist, överskott av kalcium, vitamin D, fosfor, ett hinder eller förträngning, men också skador på andra organ. Det kan också bero på uttorkning.

Kronisk njursvikt: Progressiva destruktiva tillstånd som påverkar båda njurarna. Debuten kan vara mycket långsam och symptomen ospecifika men man ser att fågeln mår helt enkelt inte bra.

Akut njursvikt: vid akut sjukdom så som förgiftning, tecknen på sjukdom uppträder plötsligt och kan vara mycket allvarliga.

Symptom: Depression och onormal trötthet, uppfluffade fjädrar, svaghet, ökat drickande, vattning spillning, förlust av vikt och aptit, uppkastning/kräkning, samt uttorkning. Är det gikt kan hälta och oförmåga att flyga ses. Även blod i avföring (röd fågelspillning) kan ses.

Fettlever hepatisk lipidosLevern är alla levande varelser filter och renhållare och är därför mycket utsatt, den tar också hand om alla gifter. Fettlever är en ämnesomsättningssjukdom som ofta drabbar undulater och är mycket allvarligt även om det inte behöver vara dödligt. Fettlever uppkommer på grund av att fågeln får för lite motion, fel kost med enbart frödiet och för feta frön.
Men det kan också bero på genetiska anlag, gifter, papegojsjukan, infektioner, vitaminbrist och särskilt hos vuxna honor kan brist på vitamin B2 (Riboflavin) orsaka fettlever så även brist på Koalin.

symptomen för fettlever är en orkeslös fågel, dålig fjäderdräkt, förvuxna klor, näbb, gå ner i vikt, få svullen buk och få svårt att andas. Fågeln blöder lätt om den skadar sig då blodet har svårt att koagulera samt att urarter och urin får en färgförändring till gult eller grönt.

Järnupplagringssjukdom/Hemochromatos

Detta innebär att fåglar som lever på nektar som får för högt järn i kroppen vilket gör att det blir ett järnöverskott i levern. De tål helt enkelt inte "normal" järnhalt i kosten utan måste äta specialkost med lågt järninnehåll.
I början av sjukdomen märks inga yttre symptom, men vid en röntgen kan man se att levern successivt blir större. Efter en tid kan fågeln insjukna i allvarliga. Symptomen är leversvikt ofta med vätska i buken som trycker ihop luftvägarna vilket leder till andningsbesvär och ökat bukomfång. Tyvärr går sjukdomen inte att bota, men man kan hålla den i schack med understödjande behandling, tappning av vätska i buken, samt blodtappning för att minska röda blodkroppar, som innehåller mycket järn.

**Näringsbrister
**Då Loris har så specifik diet är det vanligt att dom lider av näringsbrister där komponenterna som arten behöver inte kommer med i kosten särskilt vitamin A. Tecken på näringsbrist hos Loris är att fjäderdräkten kan se tråkig ut och matt ut i färgen, fjäderpennor som lätt går av, överväxta klor och näbb samt fläckig på näbben, sprickor och flagnande näbb, nysninga och genomskinligt sekret ur näsan, svullnad runt eller över ögonen, undervikt, avvikande avföring och urarter, ständigt sjuk i infektioner, fjäderplockning ihop med humörsproblem och irritation. Tänk på att alla komponenter måste med i kosten i rätt propportioner och enligt en loris kost hållning sett.

Fotona är tagna av dessa loriägare från både USA och England: Tyler Sanchez, Adam Lock, Laura Bertholli, Tsarina Mars, Ashleigh Dowd, Casey Davis och Rhonda Catchpole.

Infon funnen på dessa sidor:

https://www.beautyofbirds.com/lorycare.html

https://www.beautyofbirds.com/lorikeethealthprogram.html

https://lafeber.com/pet-birds/species/rainbow-lory/

http://www.lorikeets.com/feeding.htm?fbclid=IwAR38_7UWj_ay2svM_9ryACzAeWFdVuAkynC_IZe012Y-lECqCVeistTZPQA

https://vcahospitals.com/know-your-pet/lories-and-lorikeets-feeding?fbclid=IwAR2JtfoRD7t-1qVZeiZoZdfmVoQRh3RjqOivJl-pK4MTBJL83-VfjaMxaIM

https://en.wikipedia.org/wiki/Loriini

http://www.kcbbs.gen.nz/lori/ar/feeding.html

http://www.kcbbs.gen.nz/lori/diet.html

https://www.betterpetsandgardens.com.au/pet-care/birds-and-poultry/keeping-lorikeets/

http://www.oocities.org/calliefeather/feed.html

https://www.parrotproblemsolving101.com/single-post/2016/07/04/Feeding-a-Lorikeet

https://dpipwe.tas.gov.au/invasive-species/invasive-animals/invasive-birds/rainbow-lorikeet

https://journals.tdl.org/watchbird/index.php/watchbird/article/view/2832

https://www.beautyofbirds.com/lorikeethealthprogram.html

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: