Annons:
Etiketterhälsa-skötselartikel
Läst 4648 ggr
JohannaN
4/27/19, 4:42 PM

Träkol, naturens medicin burfåglar!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2

Träkol är något som är bra för kroppen och för själen. Träkol har en förmåga att föra ut gifter ur kroppens system och så också hos fåglarnas kroppar. Här tas upp mer om det hela..............

Aktivt kol som på engelska heter charcoal, är träkol som har upphettats till höga grader utan tillgång till syre, vilket då gör det väldigt poröst. Aktivt kol har använts inom läkarvården väldigt länge men också inom industrin och till vattenrening och har på senare år även kommit ut i hälsobranschen och skönhetsbranschen både för bättre hälsa och ett vackrare yttre.

Aktivt kol tar hand om kolbaserade föroreningar som är vanliga i bekämpnings-medel, växt-gifter, plast, industriella gifter och miljögifter. Kol binder också effektivt upp klor, virus, bakterier och deras metaboliska biprodukter och giftiga slaggämnen. Grillkol ska absolut inte användas då dom har kemikalier i utan det är aktivt kol det skrivs om här.

Inom läkarvården har det använts i många, många år för att hjälpa till att föra ut gifter vid akuta förgiftningar och förgiftningstillbud och det är först nu på senare år som det har börjat komma ut i hälsokostbutikerna samt även långt tillbaka på apotek receptfritt.

I Australien har aboriginerna använt en rad olika naturliga hjälpmedel för olika sjukdomar och åkommor och en av dom är just kol. Även Indianer har i urminnes tider använt träkol i läkande och helande syfte och tidigast kända användningen av träkol sträcker sig hela vägen tillbaka 1500 f.Kr.

När det kommer till djuren och träkol så har djur känt till dom medicinska egenskaperna hos kol långt före människorna och många arter av vilda djur är kända för att äta träkol som dom fått tag i bland annat från bränder orsakade av blixtnedslag. Det finns många vetenskapliga studier som kan bekräfta dessa observationer.
En art av apor Colobus på Zanzibar Island i Afrika äter träkol men också många andra djurarter som lever i det vilda äter kol så som hjortar, vilda ponnyer, kameler och Okapis. Många husdjur och fåglar så som som hundar, katter, hästar och kycklingar är också kända för att äta träkol ibland.

Med detta sagt är det så dags att gå över till våra burfåglar. Det är många som sagt att man inte ska använda sig av träkol till fåglarna då det gör mer skada än nytta vad gäller att det för ut näringsämnen ur kroppen och det stämmer i stora mängder dagligen.
Men då är det dags att vara lite realistiska. Först och främst något intressant ja fått lära mig från dom som är fågelskådare och som tar bilder på dessa arter Australien är att papegojor, finkar och parakiter har setts äta just förbränt träkol och då innan ruggning och innan häckning i Australien.

Alltså den realistiska delen i det hela, precis just vad gäller salt och då rätt sorts salt, men salt i övrigt i form av saltsten etc. sitter inte fåglarna 24 timmar om dygnet och äter på en saltsten. Dom slickar i sig en stund av det dom känner att dom behöver och sedan är det bra, men där sjuka fåglar slickar på saltsten oftare än friska fåglar. Precis så är det med våra fåglar och träkol, dom äter det när dom känner att dom behöver det.

**Här är en film om just träkol och fågelkunniga som talar om det hela:
**https://www.youtube.com/watch?v=1f3d9KfH8hY

Träkol är alltså bra för våra små liv så länge dom kan välja när dom behöver det eller inte och ska då finnas i en skål i mindre mängd hos fåglarna och alltså inte läggas på själva maten. Sedan också att lägga märke till är att om fåglarna äter extra mycket av det och stannar vid skålen länge och ofta ska man vara uppmärk-sam då det kan röra sig om sjukdom och då ett bra tecken att man bör ta fågeln till fågelkunnig veterinär, alltså en bra hjälp för oss fågelägare att förstå när fågeln kanske är sjuk.

Vi tar ifrån så mycket för fåglarna och förvandlar dom till “oss” där vi knappt vågar ge eller låter fåglarna välja vad dom känner att dom behöver för även fall dom lever i fångenskap känner dom precis som vi vad dom behöver, allt som oftast mer än vi.

Djur har en medfödd förmåga att självmedicinera med hjälp av växter, leror och andra naturläkemedel och det finns ett namn på det som heter Zoopharmacognosy och i naturen letar djuren fram dom växter, leror etc. som dom behöver i ett tidigt sked av sjukdomen för att kunna läka snabbt.

I fångenskap, även om de har samma medfödda instinkt, har de inte friheten att leta och söka upp de växter, leror etc. dom behöver, och när sjukdomarna blir synliga och uppträder med dåligt mående eller är stressade, kan sjukdomen ha byggts upp under en tid och kanske just därför våra fåglar är så sjuka när dom inte kan dämpa det i tid för egen “maskin” eller dämpa såpass att vi kan hjälpa dom ytterligare hos veterinär att dom dör eller måste tas bort.

Träkolen

- Ger ett utmärkt hjälpmedel för korrekt matsmältning

-Neutraliserar syror och bekämpar höga magsyra nivåer

- Hjälper att upprätthålla ett balanserat pH

- Och är bra att ha till hands vid nödsituationer.

Bilderna är tagna av: Sheena Shepherd och  Anne Kollins två duktiga fågelfotografer från  Australien.

Infon funnen på dessa sidor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Aktivt_kol

https://www.svenskhalsokost.se/darfor-anvands-aktivt-kol-for-tander-och-detox

https://hari.ca/our-products/bird-supplements/bird-charcoal/coconut-derived-activated-carbon-for-all-pet-birds/

https://morotsliv.com/2018/05/aktivt-kol-for-halsa-och-skonhet.html

http://aboriginalartonline.com/culture-medicine-php/

https://thefrugalchicken.com/charcoal-chickens-healthy-backyard-flock/

https://not-the-norm.com/blogs/news/77933124-charcoal-an-ancient-remedy

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2868348/Do-animals-SELF-MEDICATE-Dogs-elephants-chimps-parrots-use-natural-remedies-treat-digestive-problems-induce-birth.html

https://www.natural-wonder-pets.com/do-wild-animals-heal-themselves.html

https://ipfs.io/ipfs/QmXoypizjW3WknFiJnKLwHCnL72vedxjQkDDP1mXWo6uco/wiki/Zoopharmacognosy.html

http://www.naturalanimals.com/what-is-zoopharmacognosy

https://static1.squarespace.com/static/5979dc96a803bb7c43cf3fab/t/5984e360914e6b456526c554/1501881184331/Mandelbaum+2017+paper+on++Zoopharmacognosy.pdf

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: